Vállalkozó vagy? Téged is érint a HR költségek optimalizálása - VIDEÓBAN a tippek

Vállalkozásfejlesztés 2022.12.02. - 7 p. olvasás

2023-ban a humánerőforrás-szükségletek némi változáson mennek majd keresztül, hogy hatékonyan tudj a területen költségeket csökkenteni vállalkozásodban, résen kell lenned. Két szót kell megjegyezned: tudatosság és rugalmasság, ezek lesznek a talpon maradás kulcsai. Te mit tervezel jövőre a munkaerő megtartásáért? Még most kezdj el gondolkodni, mi sorvezetőnek hoztunk pár válságálló tippet!

Szilvási Gábor HR szakértő osztotta meg ezeket Besztró Szabolccsal, a Billingo stratégiai és operatív igazgatójával folytatott beszélgetése során. Elég sok szektorspecifikus lépés jellemzi majd a jövő évet, de a szakember remek példák garmadáját sorakoztatja fel. Olvasd el, költségeid mérsékléséért mit kell lépned még ma! Vagy ha vizuális típus vagy, nézd végig a Szilvási Gábor interjúnkat!

Kihívásokban bővelkedik jelenleg a humánerőforrás szektora, és érdemes arra berendezkedni, hogy ez jövőre sem változik majd - szögezte le Szilvási aki szerint változnak a trendek e területen is, kevesebb az álláslehetőség, magasabbak a munkavállalói igények, és nehéz lavírozni a kiadások növekedése és költségcsökkentés közt, de ez most kényszerhelyzet. Ráadásul nem is mindig ellentétpár a kettő.

A vállalkozás lelke a humánerőforrás

A járvány arra tanította a vállalkozásokat Szilvási szerint, hogy a cég lelke a humán erőforrás, és az elmúlt években szerencsére nem a tömeges elbocsátások és bérfaragások irányába mozdult el a többség. Várható e tendencia folytatása, de azért lesznek kivételek.

A munkavállalói oldalról ugyanis egyre nagyobb igények merülnek fel, például a több home office, a vaskosabb juttatások, egyéb jóléti igények terén, és természetesen az alapbérek növelésére is egyre többen vágynak. A masszív infláció ezt erőteljesen befolyásolja, nem mindenkinek lesz lehetősége a tartós költségek növelésére. Ám most különösen oda kell figyelnie a vállalkozóknak a munkavállalóik cégen belüli hogylétére, ha biztosítani akarják a céget.

A válságállóság két pillére: rugalmasság és tudatosság

A szakember szerint ahhoz, hogy az inflációs nyomás ne döntse be a cégeket, rugalmasság és a tudatosság megkerülhetetlen mind a költségek, mind a HR vonalán.

Rugalmasság = skálázhatóság

A rugalmasság a hirtelen sok oldalról változó piac miatt egyszerűen elengedhetetlen, és kéz a kézben jár a tudatossággal. Mindenképpen érdemes flexibilis, agilis szervezetet építeni. Hogy hogyan tedd meg az első lépéseket?

Nézd meg, milyen potenciál van a kollégákban, és ha a jelenlegi kompetenciakészletetek nem tűnik válságállónak, akkor szervezd át a feladatokat. Érdemes (a bérezésnél is) azokra koncentrálni, akik explicit a termelő oldalon vannak, és az adminisztrációt támogató funkciókkal sokkal kritikusabbnak lenni.

Azt is érdemes sorra venni, hogy vajon házon belül intézd-e el az átcsoportosítást. Mert ha rövid távú célokat fogalmazol meg, akkor külsős céggel is megcsináltathatod vagy digitalizálhatod a feladatot 3-6 hónap alatt, és nem kell egy plusz munkaerőt felvenni, növelni a tartós kiadásaid mértékét.

Tudatosság - “Békeidőben kell megnézni, miért megy jól a csapatnak”

Anekdotázott Szilvási Gábor, utalva arra, hogy 2022 végén, 2023 elején kell számot vetni a cégeknek. Mindenre legyen forgatókönyv.

Fókuszálj arra, amitől jó számokat produkál a cég, és ezeket a kompetenciákat fejleszd, azt pedig szintén a mérlegre kell tenni, hogy mit tudsz tenni a profitabilitás megtartása érdekében.

Kalkuláld bele a jövő évbe, hogy megzuhanhat a vállalkozás, nőhetnek a kiadások, a költségek, ha viszont már most tervezel, fel tudsz készülni arra, hogy ezek ne legyenek végzetesek.

Szervezeti felépítési optimalizációs ötletek, költségcsökkentő tippek

Nézzük meg pontokban, válság idején hogyan optimalizáld a céged HR szempontból, a tudatos döntések ugyanis most hatványozottan kifizetődhetnek.

  • Likvidáld, ami felesleges - gondold végig, hogy a teljes cég jelenlegi fix költségei közül mire van szükséged és mi az, amit kiiktathatsz.
  • Létszámstopp; legyen vagy ne - nehéz kérdés, cége válogatja. Kis- és középvállalkozásoknál számításba kell venni a szóban forgó pozíció fontosságát, a fluktuáció visszatöltésénél nagyon okosnak kell lenni, a termelékeny pozíciókat ugyanis érdemes visszatölteni.
  • Bérszínvonal kérdése - a szakember szerint erősen szektorspecifikus a kérdés, néhol nagyobb munkavállalói elvárások keletkezhetnek és olyan is lesz, ahol a juttatási csomagok konszolidálódnak.
  • Javadalmazási rendszer átgondolása - a hatékony működés és termelékenység érdekében nagyon fontos átgondolni, hogy hogyan lehet motiválni a munkavállalót, egy sikeres vállalkozásban ennek a témának mindig porondon kell lennie. Lehet ugyanis üzleti érdek az, hogy mennyire érzik jól magukat a cégnél a munkavállalók, és ez mennyire igazodik a vállalkozás eredményeihez.

A béremelés mint költségcsökkentés

Sok vállalkozó fejében a bérek növelése és a költségcsökkentés egy skála két végletét jelenti, bár Szilvási elmondta, az utóbbi években szerencsére ez az ortodox látásmód változott már.

Jó tudni: ha a béremelés hiánya miatt munkaerőt veszít a munkáltató, az új munkaerő költsége nemcsak a bére lesz. A betanulási idő, a képzések, a hibázási lehetőségek, az on boarding folyamatok még minimálbér esetén is milliós tételt jelentenek a vállalkozásnak. Szemben egy pár tízezres havi béremeléssel ezek jóval nagyobb költségek. Innen nézve a béremelés abszolút költségcsökkentés. 

Ezt figyeld! A Billingo egy másik oldalról közelíti meg a költségcsökkentést!
Kérem a százezres spórolási tippeket!

A tudatosság persze ebben a helyzetben is fontos: ha az alapbér emelésénél maradsz, az onnantól a vállalkozás fix költsége lesz, addig nyújtózz tehát, amíg a takaród ér.

A bérek rendezése és emelése mindig nehéz kérdés, 15-20%-os infláció esetén főleg. Az eddigi munkáltatói hajlandóság így most valószínűleg megcsappan, legalábbis óvatosabb emelés várható. De arra is számítani kell, hogy a munkavállalói oldalról a bérek emelése sokszor szó szerint húsba vágó kérdés, a pénz ugyanis az alapszükségleteket elégíti ki. Tehát a 20-30% emelés még ha meg is történik, nem biztos, hogy elégedettséget fog szülni, és plusz motivációt generál. Hogy akkor mi a megoldás? Olvass tovább!

A béremelés kezelése - a kommunikáció hiánya bizalmat roppanthat

A HR szakember általános tippje, hogy rugalmasan és transzparensen kezelje a kérdést a munkaadó, amit pedig többször kiemel a videóban: a cégvezetés sose maszatoljon még akkor sem, ha nemet kell mondania. Ha nem kommunikálsz, azzal meg lehet roppantani a bizalmat és a vállalati kultúrát. De mondott még jobb tippeket is a szakember!

Például azt, hogy több oldalról érdemes a kollégákat motiválni: a saját teljesítményük és a cég eredményei alapján. Ha a munkáltató kommunikál az eredményeiről, amelyekből a kollégák is részesülhetnek, a teljesítmény is egyenes arányban nő majd.

Ha nem tudod kigazdálkodni a béremelést, gondolkodj másban: lehet, tréninget, eszközt vagy átképzésben való segítséget tudsz adni, illetve a home office támogatása, céges autó, egy kényelmes szék - amire a munkavállalónak épp szüksége van, szintén megtartó erővel bírhat.

Hogyan kérjen a munkavállaló béremelést? Mindig konkrétan álljon elő a fámával és tudassa, mit szeretne. A nyitottság erről az oldalról is fontos. Mondjon konkrét igényeket, és ha nemleges választ kap, mindkét oldalnak érdemes beszélnie arról: hogyan lehet eljutni egy másik úton oda, ami a munkáltatónak és a munkavállalónak is jó.

Ötleteket itt is megosztott Szilvási Gábor, elmondta például, hogy az ultimátum jellegű fizetésemelési igény prezentálása sosem jó. Ehelyett értessük meg a vezetőséggel az adott helyzetünket, jelezzük, miben gondolkodunk, és találjuk ki a megoldást - kinek mit kell tennie a cél eléréséért.

A HR oldalon kicsit máshogy kell gondolni a költségcsökkentési lehetőségekre, mint például az energetikai szektorban, amelyek korábbi cikksorozatunkban érintettünk Simon István tanácsait taglalva. Ám mindkét területtel foglalkozni kell válság idején. 

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top