Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Fizess elő bármelyik Billingo szolgáltatásra, és ha még ma ki is fizeted, 2 ingyenes hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet! Kuponkód: PLUSZ2HO

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Vállalkozó vagy? Téged is érin…
Tippek - 2022.12.02. - 7 p. olvasás

Vállalkozó vagy? Téged is érint a HR költségek optimalizálása - VIDEÓBAN a tippek

2023-ban a humánerőforrás-szükségletek némi változáson mennek majd keresztül, hogy hatékonyan tudj a területen költségeket csökkenteni vállalkozásodban, résen kell lenned. Két szót kell megjegyezned: tudatosság és rugalmasság, ezek lesznek a talpon maradás kulcsai. Te mit tervezel jövőre a munkaerő megtartásáért? Még most kezdj el gondolkodni, mi sorvezetőnek hoztunk pár válságálló tippet!

humánerőforrás költségcsökkentés

Szilvási Gábor HR szakértő osztotta meg ezeket Besztró Szabolccsal, a Billingo stratégiai és operatív igazgatójával folytatott beszélgetése során. Elég sok szektorspecifikus lépés jellemzi majd a jövő évet, de a szakember remek példák garmadáját sorakoztatja fel. Olvasd el, költségeid mérsékléséért mit kell lépned még ma! Vagy ha vizuális típus vagy, nézd végig a Szilvási Gábor interjúnkat!

Kihívásokban bővelkedik jelenleg a humánerőforrás szektora, és érdemes arra berendezkedni, hogy ez jövőre sem változik majd - szögezte le Szilvási aki szerint változnak a trendek e területen is, kevesebb az álláslehetőség, magasabbak a munkavállalói igények, és nehéz lavírozni a kiadások növekedése és költségcsökkentés közt, de ez most kényszerhelyzet. Ráadásul nem is mindig ellentétpár a kettő.

A vállalkozás lelke a humánerőforrás

A járvány arra tanította a vállalkozásokat Szilvási szerint, hogy a cég lelke a humán erőforrás, és az elmúlt években szerencsére nem a tömeges elbocsátások és bérfaragások irányába mozdult el a többség. Várható e tendencia folytatása, de azért lesznek kivételek.

A munkavállalói oldalról ugyanis egyre nagyobb igények merülnek fel, például a több home office, a vaskosabb juttatások, egyéb jóléti igények terén, és természetesen az alapbérek növelésére is egyre többen vágynak. A masszív infláció ezt erőteljesen befolyásolja, nem mindenkinek lesz lehetősége a tartós költségek növelésére. Ám most különösen oda kell figyelnie a vállalkozóknak a munkavállalóik cégen belüli hogylétére, ha biztosítani akarják a céget.

A válságállóság két pillére: rugalmasság és tudatosság

A szakember szerint ahhoz, hogy az inflációs nyomás ne döntse be a cégeket, rugalmasság és a tudatosság megkerülhetetlen mind a költségek, mind a HR vonalán.

Rugalmasság = skálázhatóság

A rugalmasság a hirtelen sok oldalról változó piac miatt egyszerűen elengedhetetlen, és kéz a kézben jár a tudatossággal. Mindenképpen érdemes flexibilis, agilis szervezetet építeni. Hogy hogyan tedd meg az első lépéseket?

Nézd meg, milyen potenciál van a kollégákban, és ha a jelenlegi kompetenciakészletetek nem tűnik válságállónak, akkor szervezd át a feladatokat. Érdemes (a bérezésnél is) azokra koncentrálni, akik explicit a termelő oldalon vannak, és az adminisztrációt támogató funkciókkal sokkal kritikusabbnak lenni.

Azt is érdemes sorra venni, hogy vajon házon belül intézd-e el az átcsoportosítást. Mert ha rövid távú célokat fogalmazol meg, akkor külsős céggel is megcsináltathatod vagy digitalizálhatod a feladatot 3-6 hónap alatt, és nem kell egy plusz munkaerőt felvenni, növelni a tartós kiadásaid mértékét.

Tudatosság - “Békeidőben kell megnézni, miért megy jól a csapatnak”

Anekdotázott Szilvási Gábor, utalva arra, hogy 2022 végén, 2023 elején kell számot vetni a cégeknek. Mindenre legyen forgatókönyv.

Fókuszálj arra, amitől jó számokat produkál a cég, és ezeket a kompetenciákat fejleszd, azt pedig szintén a mérlegre kell tenni, hogy mit tudsz tenni a profitabilitás megtartása érdekében.

Kalkuláld bele a jövő évbe, hogy megzuhanhat a vállalkozás, nőhetnek a kiadások, a költségek, ha viszont már most tervezel, fel tudsz készülni arra, hogy ezek ne legyenek végzetesek.

Szervezeti felépítési optimalizációs ötletek, költségcsökkentő tippek

Nézzük meg pontokban, válság idején hogyan optimalizáld a céged HR szempontból, a tudatos döntések ugyanis most hatványozottan kifizetődhetnek.

  • Likvidáld, ami felesleges - gondold végig, hogy a teljes cég jelenlegi fix költségei közül mire van szükséged és mi az, amit kiiktathatsz.
  • Létszámstopp; legyen vagy ne - nehéz kérdés, cége válogatja. Kis- és középvállalkozásoknál számításba kell venni a szóban forgó pozíció fontosságát, a fluktuáció visszatöltésénél nagyon okosnak kell lenni, a termelékeny pozíciókat ugyanis érdemes visszatölteni.
  • Bérszínvonal kérdése - a szakember szerint erősen szektorspecifikus a kérdés, néhol nagyobb munkavállalói elvárások keletkezhetnek és olyan is lesz, ahol a juttatási csomagok konszolidálódnak.
  • Javadalmazási rendszer átgondolása - a hatékony működés és termelékenység érdekében nagyon fontos átgondolni, hogy hogyan lehet motiválni a munkavállalót, egy sikeres vállalkozásban ennek a témának mindig porondon kell lennie. Lehet ugyanis üzleti érdek az, hogy mennyire érzik jól magukat a cégnél a munkavállalók, és ez mennyire igazodik a vállalkozás eredményeihez.

A béremelés mint költségcsökkentés

Sok vállalkozó fejében a bérek növelése és a költségcsökkentés egy skála két végletét jelenti, bár Szilvási elmondta, az utóbbi években szerencsére ez az ortodox látásmód változott már.

Jó tudni: ha a béremelés hiánya miatt munkaerőt veszít a munkáltató, az új munkaerő költsége nemcsak a bére lesz. A betanulási idő, a képzések, a hibázási lehetőségek, az on boarding folyamatok még minimálbér esetén is milliós tételt jelentenek a vállalkozásnak. Szemben egy pár tízezres havi béremeléssel ezek jóval nagyobb költségek. Innen nézve a béremelés abszolút költségcsökkentés. 

Ezt figyeld! A Billingo egy másik oldalról közelíti meg a költségcsökkentést!
Kérem a százezres spórolási tippeket!

A tudatosság persze ebben a helyzetben is fontos: ha az alapbér emelésénél maradsz, az onnantól a vállalkozás fix költsége lesz, addig nyújtózz tehát, amíg a takaród ér.

A bérek rendezése és emelése mindig nehéz kérdés, 15-20%-os infláció esetén főleg. Az eddigi munkáltatói hajlandóság így most valószínűleg megcsappan, legalábbis óvatosabb emelés várható. De arra is számítani kell, hogy a munkavállalói oldalról a bérek emelése sokszor szó szerint húsba vágó kérdés, a pénz ugyanis az alapszükségleteket elégíti ki. Tehát a 20-30% emelés még ha meg is történik, nem biztos, hogy elégedettséget fog szülni, és plusz motivációt generál. Hogy akkor mi a megoldás? Olvass tovább!

A béremelés kezelése - a kommunikáció hiánya bizalmat roppanthat

A HR szakember általános tippje, hogy rugalmasan és transzparensen kezelje a kérdést a munkaadó, amit pedig többször kiemel a videóban: a cégvezetés sose maszatoljon még akkor sem, ha nemet kell mondania. Ha nem kommunikálsz, azzal meg lehet roppantani a bizalmat és a vállalati kultúrát. De mondott még jobb tippeket is a szakember!

Például azt, hogy több oldalról érdemes a kollégákat motiválni: a saját teljesítményük és a cég eredményei alapján. Ha a munkáltató kommunikál az eredményeiről, amelyekből a kollégák is részesülhetnek, a teljesítmény is egyenes arányban nő majd.

Ha nem tudod kigazdálkodni a béremelést, gondolkodj másban: lehet, tréninget, eszközt vagy átképzésben való segítséget tudsz adni, illetve a home office támogatása, céges autó, egy kényelmes szék - amire a munkavállalónak épp szüksége van, szintén megtartó erővel bírhat.

Hogyan kérjen a munkavállaló béremelést? Mindig konkrétan álljon elő a fámával és tudassa, mit szeretne. A nyitottság erről az oldalról is fontos. Mondjon konkrét igényeket, és ha nemleges választ kap, mindkét oldalnak érdemes beszélnie arról: hogyan lehet eljutni egy másik úton oda, ami a munkáltatónak és a munkavállalónak is jó.

Ötleteket itt is megosztott Szilvási Gábor, elmondta például, hogy az ultimátum jellegű fizetésemelési igény prezentálása sosem jó. Ehelyett értessük meg a vezetőséggel az adott helyzetünket, jelezzük, miben gondolkodunk, és találjuk ki a megoldást - kinek mit kell tennie a cél eléréséért.

A HR oldalon kicsit máshogy kell gondolni a költségcsökkentési lehetőségekre, mint például az energetikai szektorban, amelyek korábbi cikksorozatunkban érintettünk Simon István tanácsait taglalva. Ám mindkét területtel foglalkozni kell válság idején. 

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér