Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.

Szótár

A lehető legegyszerűbben elmagyarázzuk a számlázással kapcsolatos legfontosabb kifejezéseket

A

Adatszolgáltatási kötelezettség: 2018. július 1-jétől adatszolgáltatási kötelezettség terheli a 100 ezer forint áfa tartom feletti, belföldi adóalanyoknak szóló számlákat. 2020. július 1-jétől az adatszolgáltatási kötelezettség kibővül minden belföldi adóalanynak kiállított számlára. 2021. január 1-től pedig a magánszemélyek részére készített számlákat is be kell küldeni az adóhatóságnak.

API: A Billingo API egy biztonságos online kapcsolatot teremt a webshopod vagy más, arra alkalmas online eszközöd között, így tökéletesen automatizálhatod a számlázást.

D

Díjbekérő: Ennek a pro forma számlaként is ismert dokumentumnak akkor van igazán jelentősége, ha a megrendelést követően, de még a teljesítés előtt szeretnénk a termék vagy szolgáltatás árát megkapni. A díjbekérő kiküldésével tehát a vevő előre kifizeti a rendelését, csak ez után kapja meg a terméket/szolgáltatást és a számlát is. Az eladónak pedig csak ekkor keletkezik áfa fizetési kötelezettsége.

E

EGYKE: Az Egységes Képviseleti Adatlapon a NAV előtti állandó meghatalmazás vagy törvényen alapuló képviseleti jogosultság jelenthető be.

Előfizetés: A Billingónál kétféle előfizetés közül választhatsz: ingyenes és Premium. Attól függően dönthetsz, hogy mennyi a havi bevételed, illetve hány számlát szeretnél kiállítani. Támogatói programjaink segítségével minimum 6. hónapig ingyenesen veheted igénybe Premium előfizetésünk minden előnyét.

Előlegszámla: Előlegszámla akkor kerül kiállításra, ha eladó/szállító a tényleges teljesítést megelőzően előleget kér a vevőtől/megrendelőtől.

Elsődleges felhasználó: Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez regisztráció szükséges a NAV Online Számla rendszerébe. Az „elsődleges felhasználó” az adózót regisztráló természetes személy. A regisztrációt mind a számlázó programot, mind a számlatömböt (kézi számlát) használóknak el kell végezniük.

M

Másodlagos felhasználó: A "másodlagos felhasználó" az adóalany ("elsődleges felhasználó") által megjelölt személy a NAV Online Számla rendszerében. Ő az, aki elektronikus úton adatszolgáltatást teljesíthet az adózó nevében.

O

Online Számla: 2018. július 1-jén vezették be az online adatszolgáltatási kötelezettséget az állami adó- és vámhatóság felé, amely kezdetben csak a belföldi adóalanyok számára kiállított, min. 100 000 Ft áfa tartalmú számlákra vonatkozott. Az adatszolgáltatási kötelezettséget 2 lépcsőben bővítik: * 2020. július 1-től eltörlik a 100 000 Ft-os határt és minden belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. * 2021. január 1-től pedig a magánszemélyek részére kiállított számlákat is látni fogja a NAV Az adatszolgáltatási kötelezettség a NAV Online Számla rendszerén keresztül teljesíthető. Ehhez egyszeri Online Számla regisztrációra van szükség.

T

Technikai felhasználó: A technikai felhasználó nem egy személy, hanem adatok összessége, mely az adózó számlázó programja és a NAV szervere közötti kommunikációhoz szükséges.

Ü

Ügyfélkapu: Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere. Biztosítja a biztonságos kapcsolatfelvételt az elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel. Az Ügyfélkapu a Kormányzati Portálon keresztül érhető el. Az Ügyfélkapu használatához minden felhasználónak személyes Ügyfélkapu azonosítóra van szüksége.

X

XML kulcs: Az XML kulcs az online számlázó program, valamint a NAV szervere közötti kommunikációt végzi, lehetővé téve az automatikus adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését.

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
Tudástár fejlesztés vállalkozás online számlázás Törvény NAV hasznos tippek új funkció e-számla online számlaadat szolgáltatás webáruház nav-bekötés könyvelés adózás KATA adatszolgáltatás kéziszámla marketing bejelentési kötelezettség számlasablon biztonság felhő digitális archiválás kata 2020 e-kereskedelem számlatömb katás vállalkozás adatszolgáltatási kötelezettség tévhitek kata adózás ügyfélszolgálat kata adatszolgáltatás pénztárgép startup billingo áfa számlázó program váltás online számlázó nav online számla regisztráció fenntarthatóság e-számlázás támogatás Bonácz Zsolt katás vállalkozás adatszolgáltatása kata bejelentés online számla regisztráció online számla és billingo összekötés nav online számla fintech számla felelősségvállalás Webshippy webáruház logisztika díjak elismerés GDPR katás számlázás egyéni vállalkozás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése banki összekötés összekötés Díjbekérő Proforma Számla kiállítása külföldre Külföldi számla kötelező tartalmi elemei Billingo előfizetés Ingyenes Billingo Online pénztárgép interjú e-számlák NAV bekötés ingyen hónapok Billingo ajánlói rendszer Billingo kupon Kedvezmény a számlán bevételi bizonylat online fizetés forbes flow opten minősítés szakértő fullfillment integráció erste PowerBill by Billingo cégjog Farkas Dezső Marketing Gyémánt Díj marketing diamond awards Az Év Honlapja előlegszámla előlegszámla készítése blog adó Instagram