Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Könyvelőknek / Beszélj róla: 5 kérdés, amelye…
Könyvelőknek - 2015.02.04. - 3 p. olvasás

Beszélj róla: 5 kérdés, amelyekben segíthet a könyvelőd, hogy nagyobbra nőjön a céged

Az év eleji időszak általában a célok kitűzésének, a vágyak megálmodásának ideje. Nagy fogadalmakkal állunk az új kihívások elé. Az első problémás ügyfél telefonját követően azonban a pénztermelő gondolatok köddé válnak, helyüket pedig a tűzoltás, a mindennapi stressz és a napi rutin veszi át. De lehet ezt másként is, csak beszélj a könyvelőddel!

Beszélj róla: 5 kérdés, amelyekben segíthet a könyvelőd, hogy nagyobbra nőjön a céged

5 kérdés, amelyekben segíthet a könyvelőd, hogy nagyobbra nőjön a céged

Általánosan elterjedt nézet, hogy a könyvelő legfőbb feladata a vállalkozás kiadási és bevételi bizonylatainak rögzítése és a bevallások elkészítése. A könyvelő ad információkat a kintlévőségekről, a cég eredményeiről, pillanatnyi pénzügyi helyzetéről, és a határidőre befizetendő adókról és járulékokról. Pontosan látja, hol tartottál néhány évvel ezelőtt, hogyan állsz most. Miért ne segíthetne megtervezni a jövődet is?

Az ideális könyvelő folyamatosan képben van a gyorsan változó adóügyekben. Nem csak arra törekszik, hogy lekönyvelje azt a rengeteg papírt, amit hónapról hónapra az asztalára teszel. Azon is dolgozik, hogy a jogszabályok minden egyes pontját betartva, minden kötelező adót és járulékot befizetve a lehető legtöbb pénz maradjon a zsebedben. Ha a Te könyvelőd is ilyen, akkor jól választottál. Ülj hát le vele egy finom kávé mellé, fogjatok papírt és ceruzát, és tervezzétek meg közösen, miként javíthatnál a leginkább vállalkozásod mutatóin.

5 kérdés, amelyekben segíthet a könyvelőd, hogy nagyobbra nőjön a céged

Íme a lista, amely mentén haladva könyvelőd a leghatékonyabban segíthet a lehető legtöbbet kihozni vállalkozásodból!

 • Milyen célt szeretnél elérni?
  A mindennapi feladatokat sokkal könnyebben és hatékonyabban végezheted, ha egy jól meghatározott hosszú távú cél lebeg a szemed előtt. Gondold át, hogy mit szeretnél kihozni vállalkozásodból! Egy stabil családi vállalkozást építenél, amelyet majd a gyerekeid is átvehetnek? Nagyvállalatban gondolkodsz? Esetleg befektetésként tekintesz a cégre, és az értékesítésén jár az eszed? Beszélj róla a könyvelőddel, aki segít meghatározni a kitűzött célodhoz vezető út pénzügyi oldalait is. Így sokkal könnyebben tervezheted meg a szükséges bevételeket és kiadásokat.

 • Mekkora növekedést vizionálsz?
  A kis családi vállalkozások legfőbb célja, hogy a mindennapi élethez és a vállalkozás fenntartásához szükséges bevételt hónapról hónapra biztosítsák. De lehet a cél a profit maximalizálása vagy éppen a folyamatosan növekedés is. Beszélj róla könyvelőddel is, meséld el neki, hogy csak egy irodáról vagy esetleg több kirendeltségről álmodozol szerte a világban.

 • Mekkora nyereséget szeretnél?
  Ne legyünk álszentek, a szakmai sikerek mellett a vállalkozást azért építjük, hogy az sikeres legyen és pénzt termeljen. A legtöbb vállalkozás életében az első néhány év a tapasztalatszerzés időszaka, egy idő után azonban dagadnia illik annak a bankszámlának. Vázold a terveidet a könyvelődnek is! Beszéljétek át, hogy a céljaidhoz mérten mekkora tőkére lesz szükséged. Hogyan tudod biztosítani a folyamatos cash flowt, milyen módszerekkel vehetnéd rá a vevőidet, hogy mindig időben fizessenek. Az év végi adatok tükrében ejtsetek szót arról is, hogy melyik vállalkozási forma számodra a legoptimálisabb, hogyan marad több pénz a zsebedben.

 • Milyen szerepet szánsz magadnak?
  Beszéljünk egy kicsit rólad is, mégiscsak Te állsz az egész vállalkozás mögött. Milyen szerepet szánsz magadnak? Szeretnél a mindennapokban is tevékenyen részt venni? Esetleg felvennél néhány alkalmazottat és leginkább őket koordinálnád, vagy abszolút nagyban gondolkodsz és szeretnéd, ha önjáró lenne a vállalkozásod? Bármelyiket is szeretnéd megvalósítani, a könyvelődre szükséged lesz a költségek kiszámolása és optimalizálása miatt.

 • Mennyi adót szeretnél fizetni?
  Igen, igen tudom. Leginkább semennyit. Ez azonban legálisan nem kivitelezhető. A könyvelőddel sorra vehetitek azokat a kedvezményeket és ötleteket, amelyekkel optimalizálni tudod a fizetendő adót.

A könyvelés egy bizalmi munka. Te is látod, nem mindegy, hogy ki az az ember, aki a vállalkozásod legkisebb pénzügyi részleteibe is belelát. Az, hogy saját alkalmazottat választasz vagy egy külső, adótanácsadót is foglalkoztató könyvelőirodát bízol meg a feladattal, csakis rajtad áll. Arra azonban mindenképpen gondolj, hogy egy jó döntéssel meggyorsíthatod a növekedést. Nos, kapd elő a telefonod és beszéljetek meg egy időpontot akár már erre a hétre!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top