Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Vállalkozás indítása: a 7 legf…
Tippek - 2015.06.01. - 4 p. olvasás

Vállalkozás indítása: a 7 legfontosabb teendő mielőtt nekivágsz

A magyar elképesztően leleményes nép, amelyet már korábban is számtalan világmegváltó találmánnyal bizonyítottunk. Jobbnál jobb ötletek látnak napvilágot. Saját igényeken felbuzdulva új réspiacok számára kínálunk termékeket, szolgáltatásokat és nagyon úgy tűnik, hogy egy jó ötlettől vezérelve bárki megvalósíthatja az álmait. Ennek ellenére vajon miért nem változik jelentős mértékben az a tendencia, hogy az induló vállalkozások nagy része már az első 5 évben tönkremegy? A mai posztban a vállalkozás indítás előtti hét legfontosabb teendőt vettük górcső alá. Megnézzük, mi szükséges a cégalapításhoz és milyen vállalkozási formát válassz. A tudatosságnak köszönhetően te azok közé tartozhatsz, akik még évek múlva is jól működő, sikeres vállalkozást vezetnek.

Vállalkozás indítása, vállalkozások formái

Mire van szükséged a sikeres vállalkozás indításához?

1. Az ötlet Egy jó ötlet nélkül elképzelhetetlen a sikeres vállalkozás. Ehhez fontos, hogy a termék vagy a szolgáltatás kiszolgálja a piaci igényeket. Nagy sikerre számíthatsz, ha valami fontos, problémamegoldó, szórakoztató, hasznos vagy trendi termékkel vagy szolgáltatással állsz elő. Nagyot robbanthatsz, ha az ötleted egy réspiac problémáira, kérdéseire nyújt megoldást. De az is igaz, hogy a Földtől leginkább elrugaszkodott és megvalósíthatatlannak tűnő elképzelések is óriási sikereket futhatnak be.

Vállalkozás indítása, vállalkozások formái

2. Az üzleti terv Ha már kutakodtál a témában, akkor biztosan találkoztál az üzleti terv kifejezéssel. Bár az elkészítése kezdetben feleslegesnek és túlontúl bonyolultnak tűnhet, valóban szükséged lehet rá. Az üzleti tervedben egy helyen láthatod és foglalhatod össze, hogy:

  • kinek és mit szeretnél eladni
  • milyen csatornákon tudod értékesíteni
  • a tervek szerint mennyiért fogják megvenni
  • milyen költségekkel és kockázatokkal kell számolhatsz

És talán a leglényegesebb: meg tudsz-e majd élni belőle, illetve mekkora bevételt érhetsz el. Az üzleti tervben feketén-fehéren láthatod, hogy megéri-e belefognod a vállalkozásba és mennyit kell dolgoznod azért, hogy a számodra elfogadható szintet elérd.

Ha kész az üzleti terved és a számok is azt mutatják, hogy jó irányba haladsz, akkor a következő lépés a vállalkozás megtervezése. Ebben nagyon nagy segítségedre lehet egy könyvelő.

3. A jó könyvelő választás A legideálisabb, ha a könyvelőd adózási kérdésekben is jártas. Így az üzleti terv alapján segíthet kiválasztani a számodra legideálisabb vállalkozási formát. Ha az adózásban nincs otthon, akkor mindenképpen keress fel egy adótanácsadót is. Biztosan neked sem mindegy, hogy a bevételeidből mekkora összeget kell leadóznod. A várható bevételek és kiadások alapján az adótanácsadó el tudja dönteni, hogy milyen vállalkozási és adózási formát válassz. Kezdő vállalkozóként, kevés várható bevétellel elképzelhető, hogy az egyéni vállalkozás lesz a legolcsóbb vállalkozási forma. Ha viszont nagyban gondolkodsz, jelentős bevételre számítasz és költségeid is vannak, akkor akár a kft-t is javasolhatja.
A vállalkozási forma kiválasztását követően a könyvelőd elkészíti a bejelentéshez szükséges nyomtatványokat, ha pedig szerencséd van, el is küldi őket helyetted. Vállalkozás indítása, vállalkozások formái

4. Engedélyek beszerzése Cégalapítás előtt mindenképpen járj utána, hogy a választott tevékenységi kör engedélyhez kötött-e. Vannak ugyanis olyan munkák, amelyek szakirányú végzettség nélkül nem végezhetők. Akkor sincs semmi veszve, ha neked nincsenek meg a szükséges papírjaid. Csupán egy olyan alkalmazottat kell felvenned, aki rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges oklevelekkel. Ha nem vagy benne biztos, hogy a választott tevékenység engedélyhez kötött-e, a legegyszerűbben az illetékes önkormányzattól kérhetsz tájékoztatást.

5. Cégalapítás A vállalkozóvá válásod utolsó hivatalos lépése a vállalkozás jogi alapjainak megteremtése, azaz a cégalapítás maga. Az egyéni vállalkozást néhány perc alatt az Ügyfélkapun keresztül is megalapíthatod, ha nyomtatott dokumentumot nem kérsz róla, akkor ráadásul ingyenes. (Ha nyomtatva kéred, akkor is csak 10 000 Ft-ba kerül.) Társas vállalkozás esetén ügyvédre és kezdőtőkére is szükséged lesz. Az alapítás néhány nap alatt lezajlik.

6. A honlap 2015-ben a honlap már a vállalkozás kötelező eleme kéne, hogy legyen. Egyre többen interneteznek, egyre többen keresnek információkat, adatokat, termékeket és szolgáltatásokat a világhálón. Sokat veszít, aki ezt a csatornát figyelmen kívül hagyja. Termékek értékesítésénél akár egy hatékony webáruház is szóba jöhet, de minimum egy bemutatkozó honlapra mindenképpen szükséged lesz. Mutasd be a termékeket, járd körbe a témát a célpiacod szemszögéből. Mondd el a látogatóknak, miért éri meg téged választani, miért a te kínálatod lesz a megoldás az ő kérdéseire, problémáira.

7. A számlázó program Ha már megalakult a vállalkozásod, elkészült a honlapod és megérkeztek az első megrendelések is, akkor ideje, hogy beszerezd a kedvenc számlázódat. (Már ha nem szeretnél rengeted időt és felesleges energiát elpazarolni a kézi számlázásra.) A számlázó program választásakor tartsd szem előtt, hogy legyen könnyen kezelhető, bármikor, bárhonnan elérhető, gyors, testre szabható, olcsó legyen. Az sem baj, ha szép számlákat készít.

Nos kedvet kaptál vagy már esetleg meg is van a vállalkozásod ötlete? Fogj hát klaviatúrát vagy papírt és ceruzát, és kezdd el kidolgozni, pontosan mekkora valósággá válik majd az álmod!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top