Minden, amit az online számlázásról tudnod kell, friss hírek, információk

Ismerd meg a billingót

A felhasználók 10 legfontosabb kérdése a NAV-bekötés indulásáról

2018-05-31 - Hírek
A felhasználók 10 legfontosabb kérdése a NAV-bekötés indulásáról

Ne halogasd tovább! A hamarosan induló új rendszerrel kapcsolatban rengeteg kérdés érkezik a vállalkozóktól, ebből válogattuk ki és válaszoltuk meg a 10 legfontosabbat, hogy semmiféle meglepetés ne érhessen július 1. után. Regisztráció, számlázó programok, értesítők és még rengeteg fontos tudnivaló... itt mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet, hogy elkerüld a több százezres büntetéseket.

1. Kötelező lesz programra cserélni a kézi számlatömböket a NAV-bekötés után?

Ha kézi számlabömtöket használsz, akkor te is biztosan találkoztál már azzal a tévhittel, mely szerint a NAV-bekötés után kötelezően számlázó programra kell majd váltanod. Az adóhivatalnál azonban nem találni erre vonatkozó kikötést, így a kézi számlatömböket 2018 júliusa után is használhatod. Az már más kérdés, hogy egy program segítségével automatikusan is letudhatnád a számlaadat-szolgáltatást, amivel rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg.

2. Csak a számlázó programokra vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség?

Igen gyakori tévhit még a számlázók és NAV-bekötés júliusban még szorosabbra fűződő viszonyával kapcsolatban, hogy amennyiben az általad használt számlázó nem tartalmazza a NAV-bekötés funkciót vagy éppen kézi számlatömböket használsz, úgy mentesülsz az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Pedig az érintett számlák adatait ebben az esetben is fel kell töltened az adóhivatal új rendszerébe, méghozzá manuálisan.

3. Ki tudom próbálni indulás előtt, hogyan működik a NAV-bekötés?

Nem akarsz tehetetlenül állni az első 100ezer forint ÁFA tartalmú számla kiállítása után? Akkor számodra jó hír, hogy a NAV elindította a bekötéssel induló Online Számla Interfész tesztüzemmódját, aminek köszönhetően már most kipróbálhatod hogyan működik majd az online számlaadat-szolgáltatás.

4. Hogyan tudok regisztrálni a NAV-bekötéssel induló Online Számla rendszerébe?

A tesztüzemmód és az éles Online Számla Interfész felületére egyaránt egy kettős regisztráció után tudsz belépni, amelynek a folyamatát egy képes útmutatóban gyűjtöttük össze neked lépésről lépésre »

5. Tudok majd a NAV éles rendszerében nem valós cégadatokkal kísérletezni?

A tesztüzemmód és az éles adatszolgáltatási felület is csak valós cégadatok megadása után vehető igénybe. A fiktív adatokat a NAV automatikusan kiszűri és nem engedélyezi a regisztrációt. De erre nem is lesz szükséged, hiszen a tesztrendszert pontosan azért hozták létre, hogy szabadon kísérletezz, az itt elvégzett műveletek pedig nem számítanak adatszolgáltatási tevékenységnek.

6. A tesztüzemmód regisztrációja megmarad a NAV-bekötés indulása után is?

Nem, a júliusban induló Online Számla Interfészre akkor is regisztrálnod kell, ha korábban ezt már megtetted a tesztrendszerben. A regisztráció menete hasonló a fentebb leírtakhoz, a lépéseket itt tudod megnézni »

7. Egy vállalkozáshoz több felhasználót is regisztrálhatok?

Mivel a NAV rendszerébe magát az adózót, tehát a vállalkozást regisztrálod be, így erre nem lesz szükség. Ezután ugyanis már te magad döntheted el hány felhasználónak adsz hozzáférést a rendszerhez, vagyis ki teljesítheti céged nevében a számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget. Ehhez azonban már nem lesz szükséged külön regisztrációra.

8. Nem sikerül a regisztráció, mi lehet az oka?

Több vállalkozó is panaszkodott sikertelen regisztrációs kísérletre, ezért utánajártunk az okoknak. A NAV tájékoztatása szerint az egyik leggyakoribb hiba az adatok elgépelése, ugyanis a rendszer ezeket fiktív adatként érzékeli, és ahogyan fentebb is említettük, emiatt nem engedélyezi a regisztrációt. Probléma lehet még az ügyfélkapus regisztráció hiánya, valamint az 5 perces időkeretből való kifutás.

9. Kötelezhet utólag a szolgáltató a NAV-bekötés funkció megvásárlására?

Főleg a kisebb cégek közt okozott bizonytalanságot annak a kérdése, hogy vajon az általuk használt számlázó program kötelezheti-e felhasználóit a NAV-bekötéshez szükséges funkciók megvásárlására. A válasz természetesen nem, ettől függetlenül azonban az könnyedén előfordulhat, hogy egy felhasználóknál csak előfizetés vagy díj megfizetése után lesz elérhető az új fejlesztés, erről viszont már te magad döntheted el, hogy beszerzed-e.

10. Honnan látom majd a számlákon, hogy beérkeztek a NAV-hoz?

Mivel a tesztrendszerben végzett próbálkozások nem számítanak éles műveletnek, így még a legfelkészültebb vállalkozók is gyakran teszik fel a kérdést, hogy vajon honnan tudják majd, hogy egy adott számla felkerült a NAV rendszerébe.

Mivel a számlákon semmiféle adatmódosítás nem történhet a kiállítás után, így az adatszolgáltatást igazoló bélyeg, felirat vagy egyéb jelzés sem kerülhet rájuk. Ellenben az adóhivatal küld majd egy értesítőt minden alkalommal, amelyet a későbbi önellenőrzés céljából célszerű, de nem kötelező megőrizni.

Kerüld el a büntetéseket és tudd le automatikusan az adatszolgáltatást a Billingóval. Regisztrálj egy hónapos próbafiókot most teljesen ingyen »

Örömteli számlázást kíván,
Számlázó program - Billingo online számlázó - Billy üdvözlettel,
Billy

Billingózz Te is!

Regisztrálj egy ingyenes fiókot és tesztelt a számlázót 30 napig ingyen!

Regisztrálok Billingózz Te is!

Hozzászólások ()

Minden, amit az előlegszámláról tudni akartál

Minden, amit az előlegszámláról tudni akartál

Hírek, 2019-11-28

Amikor a terméked vagy a szolgáltatásod értékesíted megegyezés alapján lehetőséged van előleg kérésére, amirő…

Hurrá!! 2019-ben is a legjobbak között a Billingo Az Év Honlapja szakmai versenyen

Hurrá!! 2019-ben is a legjobbak között a Billingo Az Év Honlapja szakmai versenyen

Hírek, 2019-12-02

Zsinórban a 2019-es a negyedik év, amikor Az Év Honlapja díjazottjai között a Billingót is a díjátadó pódiumra…

Ezt nem hiszitek el! 2019-ben is 4x-es díjazott a Billingo a Marketing Diamond Awards-on

Ezt nem hiszitek el! 2019-ben is 4x-es díjazott a Billingo a Marketing Diamond Awards-on

Hírek, 2019-12-02

Alig néhány napja írtunk róla, hogy a Billingo 2019-ben elnyerte Az Év Honlapja szakmai verseny különdíját Szo…

10 fontos cégjogi alapfogalom érthetően

10 fontos cégjogi alapfogalom érthetően

Hírek, 2019-11-13

Amikor elkezdtem ismerkedni az alapinformációkkal, csupa paragrafusjeleket és zárójeleket láttam, mindezt nehe…

Újabb Billingo integráció a modern vállalkozóknak: megérkezett a Cashbook összekötés

Újabb Billingo integráció a modern vállalkozóknak: megérkezett a Cashbook összekötés

Hírek, 2019-11-21

Utálod, hogy folyton a könyvelőt kell hívnod a várható áfa miatt? Jó lenne naprakészen látni a kintlévőségeide…

Katás vállalkozás iratainak megőrzése

Katás vállalkozás iratainak megőrzése

Hírek, 2019-11-13

Katás vállalkozóként sem bújhatsz ki a papírmunka alól. Bár csökkenteni nem tudjuk, eláruljuk melyek azok az i…