Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Billingo NAV bekötés útmutató …
NAV - 2018.05.31. - 4 p. olvasás

Billingo NAV bekötés útmutató - a felhasználók 10 legfontosabb kérdése

Ne halogasd tovább! A hamarosan induló új rendszerrel kapcsolatban rengeteg kérdés érkezik a vállalkozóktól. Ebből válogattuk ki és válaszoltuk meg a 10 legfontosabbat, hogy semmiféle meglepetés ne érhessen július 1. után. Regisztráció, számlázó programok, értesítők és még rengeteg fontos tudnivaló... itt mindent megtalálsz, amire csak szükséged lehet, hogy elkerüld a több százezres büntetéseket.

Billingo NAV bekötés

1. Kötelező lesz programra cserélni a kézi számlatömböket a NAV-bekötés után?

Kézi számlatömböt használsz? Akkor te is biztosan találkoztál már azzal a tévhittel, mely szerint a NAV-bekötés után kötelezően számlázó programra kell majd váltanod. Az adóhivatalnál azonban nem találni erre vonatkozó kikötést, így a kézi számlatömböket 2018 júliusa után is használhatod. Az már más kérdés, hogy egy program segítségével automatikusan is letudhatnád a számlaadat-szolgáltatást, amivel rengeteg időt és energiát spórolhatsz meg.

2. Csak a számlázó programokra vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség?

Van még egy gyakori tévhit a számlázók és NAV-bekötés júliusban még szorosabbra fűződő viszonyával kapcsolatban. Sokan hiszik, hogy ha számlázójuk nem tartalmazza a NAV-bekötés funkciót vagy kézi számlatömböket használnak,  úgy mentesülnek az adatszolgáltatási kötelezettség alól. Pedig az érintett számlák adatait ebben az esetben is fel kell töltened az adóhivatal új rendszerébe, méghozzá manuálisan.

3. Ki tudom próbálni indulás előtt, hogyan működik a NAV-bekötés?

Nem akarsz tehetetlenül állni az első 100ezer forint ÁFA tartalmú számla kiállítása után? Akkor számodra jó hírünk! A NAV elindította a bekötéssel induló Online Számla Interfész tesztüzemmódját. Ennek köszönhetően már most kipróbálhatod hogyan működik majd az online számlaadat-szolgáltatás.

4. Hogyan tudok regisztrálni a NAV-bekötéssel induló Online Számla rendszerébe?

A tesztüzemmód és az éles Online Számla Interfész felületére egyaránt egy kettős regisztráció után tudsz belépni. Ezek folyamatát egy képes útmutatóban gyűjtöttük össze neked lépésről lépésre »

5. Tudok majd a NAV éles rendszerében nem valós cégadatokkal kísérletezni?

A tesztüzemmód és az éles adatszolgáltatási felület is csak valós cégadatok megadása után vehető igénybe. A fiktív adatokat a NAV automatikusan kiszűri és nem engedélyezi a regisztrációt. De erre nem is lesz szükséged! A tesztrendszert pontosan azért hozták létre, hogy szabadon kísérletezz, az itt elvégzett műveletek pedig nem számítanak adatszolgáltatási tevékenységnek.

6. A tesztüzemmód regisztrációja megmarad a NAV-bekötés indulása után is?

Nem, a júliusban induló Online Számla Interfészre akkor is regisztrálnod kell, ha korábban ezt már megtetted a tesztrendszerben. A regisztráció menete hasonló a fentebb leírtakhoz, a lépéseket itt tudod megnézni »

7. Egy vállalkozáshoz több felhasználót is regisztrálhatok?

Mivel a NAV rendszerébe magát az adózót, tehát a vállalkozást regisztrálod be, így erre nem lesz szükség. Ezután ugyanis már te magad döntheted el hány felhasználónak adsz hozzáférést a rendszerhez. Vagyis ki teljesítheti céged nevében a számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget. Ehhez azonban már nem lesz szükséged külön regisztrációra.

8. Nem sikerül a regisztráció, mi lehet az oka?

Több vállalkozó is panaszkodott sikertelen regisztrációs kísérletre, ezért utánajártunk az okoknak. A NAV tájékoztatása szerint az egyik leggyakoribb hiba az adatok elgépelése. Ugyanis a rendszer ezeket fiktív adatként érzékeli, és ahogyan fentebb is említettük, emiatt nem engedélyezi a regisztrációt. Probléma lehet még az ügyfélkapus regisztráció hiánya, valamint az 5 perces időkeretből való kifutás.

9. Kötelezhet utólag a szolgáltató a NAV-bekötés funkció megvásárlására?

Főleg a kisebb cégek közt okozott fejtörést, hogy az általuk használt számlázó program kötelezheti-e felhasználóit a NAV-bekötéshez szükséges funkciók megvásárlására. A válasz természetesen nem. Ettől függetlenül azonban az könnyedén előfordulhat, hogy egy felhasználóknál csak előfizetés vagy díj megfizetése után lesz elérhető az új fejlesztés, erről viszont már te magad döntheted el, hogy beszerzed-e.

10. Honnan látom majd a számlákon, hogy beérkeztek a NAV-hoz?

A tesztrendszerben végzett próbálkozások nem számítanak éles műveletnek. Így még a legfelkészültebb vállalkozók is gyakran teszik fel a kérdést, hogy vajon honnan tudják majd, hogy egy adott számla felkerült a NAV rendszerébe.

Mivel a számlákon semmiféle adatmódosítás nem történhet a kiállítás után, így az adatszolgáltatást igazoló bélyeg, felirat vagy egyéb jelzés sem kerülhet rájuk. Ellenben az adóhivatal küld majd egy értesítőt minden alkalommal, amelyet a későbbi önellenőrzés céljából célszerű, de nem kötelező megőrizni.

Kerüld el a büntetéseket és tudd le automatikusan az adatszolgáltatást a Billingóval. Regisztrálj egy hónapos próbafiókot most teljesen ingyen »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés