A sikeres cégvezető 4 titka

Vállalkozásfejlesztés 2020.03.22. - 4 p. olvasás

Rengeteg cégvezető esik bele abba a hibába, hogy túl sok figyelmet szentel az eladni kívánt terméknek, szolgáltatásnak, a vásárlóknak és a piacnak. Kizárólag arra fókuszál, hogy építse a céget, növelje a bevételeket és újabb és újabb üzleti célokat tűzzön ki. Mindez teljesen rendben is van. Egyvalamiről azonban hajlamos megfeledkezni: önmagáról és személyes vezetői képességeiről. Kíváncsi vagy hogyan válhatsz igazán sikeres vezetővé?

A sikeres vállalkozás titka, a sikeres vezető. Ehhez pedig nem elég kizárólag a cégre koncentrálni. Ahogy az üzletépítésen, az eladáson, a marketingen dolgozni kell, ugyanúgy szükség van az önfejlesztésre is, hogy valóban igazi vezetővé válj. A gyorsan növekvő cég ugyanis gyorsan növekvő vezetőt is követel.  

Hogyan válj igazi vezetővé 4 lépésben?

1. Ismerd meg és fejleszd önmagad!

Ha valóban jó vezető - nem csak egy átlag főnök - akarsz lenni, akkor ki kell fejlesztened egy nagyfokú belső őszinteséget. Szükséged van önreflexióra. Tudatossá válni minden gondolatodra, motivációdra, cselekedetre, célodra. Bátran szembenézni az esetleges gyengeségeiddel. Azokkal az igazságokkal, amelyeket mások elől, de sokszor magad elől is rejtegetsz. 

Éberré válni a benned zajló folyamatokra nem könnyű, de megtérül. Tegyél fel magadnak bizonyos kérdéseket és válaszolj ezekre teljesen őszintén. A válaszaidat le is írhatod vagy akár megbeszélheted egy olyan emberrel, akiben megbízol.

A kérdéseket érdemes újra és újra átgondolnod, hiszen remek módja önmagad mélyebb megismerésének:

  • Mik a legfontosabb dolgok számodra az életben?
  • Mi az, amiben igazán jó vagy?
  • Mi az, amiben gyengébb vagy?
  • Mit mondanak rólad a partnereid, közvetlen kollégáid és a barátaid?
  • Milyen tulajdonságaidat, képességeidet kell fejlesztened ahhoz, hogy igazán sikeres lehess? 

Minél őszintébben tudod megválaszolni ezeket a kérdéseket, annál jobban megérted, hogy mire van szükség ahhoz, hogy igazi vezetővé válj. Amíg nem ismered önmagad, addig nem is tudod építeni magad.

Mostantól fókuszálj arra, hogy minden nap jobb legyél a tegnapi önmagadnál.

2. Légy hajlandó tanulni!

A jó vezető folyamatosan fejleszti a képességeit, egyfolytában tanul. Könyveket olvas, podcastokat hallgat, mentorokkal, coachokkal beszélget, új kurzusokra jár. Tapasztal, szívja magába az információt. 

Az a vezető, aki úgy gondolja, hogy mindent tud, megreked. Ha a vezető megreked, megreked a cége is.

Nem elég tehát a napi feladatokra, a termékekre és az eladásra koncentrálni.

El kell határoznod, hogy időt és energiát áldozol a tanulásra. Ezt is ugyanúgy be kell tervezned, mint a napi meetingeket, operatív teendőket. Ha nincs konkrét helye a napirendedben, akkor azon fogod kapni magad, hogy mindenre jutott idő, csak az önfejlesztésedre nem.

Sok cégvezető esik bele abba a hibába, hogy felesleges elvesztegetett időnek érzi a tanulásra szánt órákat. Pedig nem azok. Hogyan várod el, hogy a céged növekedjen, ha te nem növekedsz? Hogyan legyen egyre jobb és jobb a csapatod, ha te egy helyben állsz?

Tanulni nem feltétlenül csak azt érdemes, ami szorosan összefügg a céged tevékenységével. Számos sikeres vezető szán időt napi szinten akár sakkozásra, íjászatra, thai chira vagy épp filozófiára. Új emberekkel találkozni, új dolgokat tanulni mind szélesíti a látókörödet és támogatja vezetői minőségedet. Inspirál a munkában, új ötleteket ad, új perspektívákat nyit.

Vizsgáld meg az életed, hogy jelenleg mennyi időt töltesz tanulással, inspirálódással? Ha sikeres céget szeretnél, fontos, hogy minden nap szánj időt erre.

3. Tudd, hogy vezetőként egy szerepet játszol

A hétköznapjaink során számos szerepet játszunk. Férj, feleség, anya, apa, gyermek, kolléga, főnök, szomszéd stb. Nagyon fontos tudatosítani önmagadban, hogy vezetőként is csak egy szerepet játszol.

Ahhoz, hogy jó vezető legyél, felkészültnek kell lenned a szerep eljátszására. Lehet, hogy a magánéletedben bizonyos kérdésekben nem vagy elég határozott vagy optimista. A cég sikere azonban a határozottságodon és optimizmuson is múlik.

Ezért minden helyzetben, fel kell tenni magadnak a kérdést: „Mit tenne egy sikeres cégvezető?” És amint megvan a válasz, el kell játszanod a szereped.

Hogy minél hitelesebb lehess, olvass önéletrajzokat, nézd meg igazán sikeres emberek élettörténetét. Ki is elemezheted, hogy miben voltak jók, előremozdítóak. A történetük milyen hatással van rád, miben érzed a hasonlóságot és mi az, ami építene téged, mint cégvezetőt.

4. Legyél támogató vezető!

A tipikus rossz főnök ismérve, hogy nem hallgat meg senkit, önfejű, nem veszi figyelembe mások érzéseit, gondolatait. Fitogtatja a hatalmát, bizalmatlan, folyamatosan kontrollál, nem képes delegálni. 

Támogató vezetőnek lenni nem egyenlő azzal, hogy kiengeded a döntéseket a kezedből. Nem azt jelenti, hogy mindig hagyod mások akaratát érvényesülni.

Sokkal inkább azt, hogy együtt lélegzel a cégeddel és a csapatoddal. Felismered, hogy ki miben erős, ki, hol szorul segítségre. A támogató vezető egyik kiváló tulajdonsága a jó emberismeret.

Emellett rugalmasnak is kell lennie. Nem ragaszkodni makacsul a saját elképzeléseihez, hanem ha szükséges és a helyzet úgy kívánja, akár önmagát is felülbírálni, alkalmazkodni a körülményekhez.

Mások igényeinek figyelembevétele, támogatása egyáltalán nem jelenti a vezetői szerep csorbulását. Sőt! Amikor a csapatod tagjai úgy érzik, hogy számít a munkájuk, fontosak a tapasztalataik, észrevételeik, nyíltak és őszinték lehetnek, sokkal motiváltabbá válnak. A folyamatos számonkérések, negatív megjegyzések rombolják a munkahelyi morált és a hatékonyságot.

Ha a vezető képes olyan környezetet teremteni, ahol konszenzus, támogatás, szabadság és megbecsülés van jelen, megnő a kreativitás és a produktivitás.

Kíváncsi vagy még több vállalkozással, számlázással kapcsolatos érdekességre? Kattints ide! >>

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top