Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Adózás digitalizációjának irán…
NAV - 2023.03.13. - 6 p. olvasás

Adózás digitalizációjának irányai: interjú Czöndör Szabolccsal

A jelenlegi tervek szerint jövőre induló, teljes egészében 2028-ban élesedő EU szinten kötelező e-számlázási rendszer változásának apropóján indultunk beszélgetni Czöndör Szabolcs adóhivatali főosztályvezetővel, de rengeteg más témát is érintettünk. Az adóhivatal számos változást tervez, amely könyvelőket és vállalkozókat is érintenek, megújul és tovább digitalizálódik a rendszer, így sokkal könnyebb lesz a használata. A felhasználóbarát élményért persze a felhasználónak is tennie kell. Interjú.

Czöndör Szabolcs

Tavalyhoz képest milyen technikai változásokat tervez a NAV a közeljövőben?

Egyrészt a NAV belső rendszerét fejlesztjük, másrészt a könyvelők munkáját támogatjuk a digitalizációs folyamatainkkal, illetve van az elektronikus bizonylatoláshoz kapcsolódó irány. 2023 inkább egy felkészülési év lesz, nem most fogunk hatalmas újdonságokkal előrukkolni. Az ügyfelek által érezhető adóhivatali digitalizációs változások inkább 2024-re lesznek jellemzőek, amelyeken túl például az e-számla EU-s irányelvi változása is sokaknak lesz óriási változás.

Összességében tehát egyszerűsödik az adózási rendszer?

Inkább digitalizálódik az adózási rendszer. Ügyfél oldalon dől el, hogy ez mennyire jelent számukra a napi életben egyszerűsítést, mennyire tudnak élni a digitalizáció adta lehetőségekkel.

Az áfabevallás teljes modernizációján dolgozunk már egy jó ideje az eÁFA projekt keretében. Ez a rendszer lehetőséget fog adni a könyvelők számára a hibák hatékony kiszűrésére és a pontosabb áfabevallás benyújtására.

Ügyféloldalon milyen változásokra lehet számítani?

A jelenlegi pénztárgépi rendszerben is várhatók érdemes változások, amelyek a környezete és szabályrendszere van most éppen születőben, egységes működési elv és egyszerűbb használat lesz jellemző.

A legtöbb változás ügyféli oldalon a könyvelői programoknál várható, de nem kell attól tartani, hogy teljesen új szoftverek használatára kényszerítjük majd a szakembereket, sokkal inkább lesz hangsúlyos, hogy a jelenlegi rendszereiben tudjon átállni egy könyvelő a digitalizációra.

Mindenképpen lesz felkészülési idő az ügyféloldalon, mielőtt bármit is élesítünk. A fő cél a digitalizációs fejlesztésekkel a hatékonyság növelése, új szolgáltatások bevezetése. Éppen ezért fontos szempont az ügyfelek véleményének, igényeinek felmérése.

Milyen technikai újdonságokat kapnak segítségül a könyvelők?

A könyvelők leginkább a saját maguk által használt szoftvereken keresztül fognak tudni segítséget kapni. A könyvelők már jelenleg is le tudják tölteni a számlaadat-szolgáltatásokat, február elsejétől pedig akár a pénztárgépi adatok is betölthetők a könyvelői programokba. 2024-ben jön az eÁFA, a NAV számos szolgáltatással készül ezt illetően, a könyvelők pedig eldönthetik, mit szeretnének majd használni ezekből.

Mit lehet tudni ezekről a szolgáltatásokról?

Különböző adóhivatali adatokhoz könnyebben hozzáférhetnek majd, akár partneradatokhoz, akár a nyugtaadatok könnyebb összerendezéséhez szükséges információkhoz, elővalidálhatják a teljes áfa analitikáját. Ez azt jelenti, hogy a NAV rendszere ellenőrzi az áfaanalitika adait, a még legnagyobb vállalatoknál is előforduló adminisztrációs tévedések pedig minimálisra csökkenthetők. A rendszer használatával gyakorlatilag nem tudnak beadni hibás adóbevallást.

Persze a NAV nem csak támogat, oda kell figyelni az egyensúlyra. Fontos, hogy a megosztott információ kellő segítség legyen, de ne adjon lehetőséget a nem teljesen jogkövető adózók visszaéléseire. Ezek nem mindig látványos, de mély dilemmák a az adóhivatalon belül.

Az adóhivatalnak nehéz segítenie a kisadózók tömegét. Számukra tartogatnak valamit?

A kisadózók támogatását szeretnénk hatékonyabbá tenni, mivel valóban nehéz őket elérni. Pontosan ezért vannak az automatizálható, faék egyszerűségű bevallások számukra. Ám ahogy az a kata változással még erősebben látszik: az automatizáltsággal nem feltétlenül megkerülhető a könyvelő. Bármennyire tereljük is az adózót az egyszerűbb utak felé, a könyvelőknek megmarad a szerepük a vállalkozásokban, hiszen nemcsak adminisztrálnak, hanem tanácsot is adnak, és összefüggéseket látnak meg. Az adóhivatali automatizációk segítik ezt a könyvelői réteget, így közvetetten a kisadózókat is.

A KKV-knak hogyan érdemes a digitalizáció irányába mozdulniuk?

Saját véleményem, hogy a kkv szektort nehéz ösztönzőkkel befolyásolni. Nagyon jól mutatta ezt a COVID is, amikor kényszer hatására nagyon felgyorsult például az elektronikus számlázás terjedése. De az EU-s szabályozás változás nagyon hamar érkezik, így aki eddig nem vette fontolóra a digitalizációt, annak még az idén érdemes ezzel foglalkoznia.

Jelenleg az elektronikus számlázásban nem túl jók a magyar vállalkozások. Jó aránynak tűnhet, hogy az összes kibocsátott számla 25%-a elektronikus, de 1% alatt van, ami biztosan strukturált adatot is tartalmaz. Az elektronikus számlázás akkor tölti be a leghatékonyabban a funkcióját, amennyiben az akár automatizáltan fel is dolgozható, nem csupán a kibocsátást vizsgáljuk.

A vállalatok nagyon kis hányada használ vállalatirányítási rendszert, és ezen is érdemes lehet változtatni. A vállalatirányítási rendszer használata túlmutat az elektronikus számlázáson, mivel a vállalkozás a saját adatait tudja hasznosítani, elemezni és következtetéseket levonni. Ennek hiánya számos hatékonysági kérdést felvet.

Mit lehet tenni az elavult rendszerekkel?

Abban, hogy a digitalizáltságban nem túl jó a KKV-szektor, vannak lehetőségek is. Ha most digitalizálódik egy vállalkozás, a kis lépcsőfokokat kihagyva egyből nagyot tud ugrani.

Annak is nagy előnye lehet, ha egy vállalkozásnak teljesen zöldmezős saját informatikai rendszere van. Az elavultság persze egyrészről szomorú, de így egy teljesen egységes vállalatirányítási rendszert tud most létrehozni a vállalkozás a semmiből, és nem régi rendszereket kell toldozgatni-foltozgatni, egy már meglévőhöz igazítani valami új folyamatot.

Ezen felül sokszor külső szemlélő kell ahhoz, hogy egy-egy folyamatot rendbe rakjon egy vállalkozás, és elhagyja a komfortzónáját. Tanácsadók, könyvelők, de még az adóhivatal is segíthet. Az eltérés abban van, hogy a tanácsadók, könyvelők jellemzően előre közlik a szolgáltatás díját, a NAV, viccesen fogalmazva utólag közli az ügyféllel, mit nem csinált jól, és mennyibe került az adóhivatali szolgáltatás. Az adóhivatal persze tanácsot nem adhat, mert ez nem adóhivatali feladat, ugyanakkor a jogszabálynak nem megfelelő működéssel szembesítheti a vállalkozást.

Említette az Európai Uniós e-számlázási rendszer változást. Erről mit lehet tudni bővebben?

Az e-számla rendszer változásai az átláthatóság irányába terelik a számlázást, ami a számlázási adatmennyiségek könnyebb kezelhetőségét teszik lehetővé, és személy szerint én örülök ennek, bár azt hozzá kell tenni, hogy még csak tervezetről beszélünk. Ami a tervek szerint kötelező lesz 2024-től, hogy az e-számla strukturált adatot kell tartalmazzon, ami a gépi feldolgozhatóságot lehetővé teszi.

Az igazi változáshoz szükséges az adatstruktúra egyesítése, az európai számlastandard általánossá tétele és a kötelező elektronikus számlázás bevezetése. Várhatóan erre 2028-ban kerül sor, melynek eredményeként akár a Közösség bármely tagállamában kiállított elektronikus számla automatizáltan feldolgozható. Ennek a a sztenderdnek az általános használata, amely felé a Bizottság halad ebben az ügyben, szerintem egy nagyon jó irány. Erre ugyanakkor mind vállalkozási, mind szoftverfejlesztői és mind adóhivatali oldalon fel kell készülni.

Fotó: System Media

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska