Adózás digitalizációjának irányai: interjú Czöndör Szabolccsal

Adózás, NAV 2023.03.13. - 6 p. olvasás

A jelenlegi tervek szerint jövőre induló, teljes egészében 2028-ban élesedő EU szinten kötelező e-számlázási rendszer változásának apropóján indultunk beszélgetni Czöndör Szabolcs adóhivatali főosztályvezetővel, de rengeteg más témát is érintettünk. Az adóhivatal számos változást tervez, amely könyvelőket és vállalkozókat is érintenek, megújul és tovább digitalizálódik a rendszer, így sokkal könnyebb lesz a használata. A felhasználóbarát élményért persze a felhasználónak is tennie kell. Interjú.

Tavalyhoz képest milyen technikai változásokat tervez a NAV a közeljövőben?

Egyrészt a NAV belső rendszerét fejlesztjük, másrészt a könyvelők munkáját támogatjuk a digitalizációs folyamatainkkal, illetve van az elektronikus bizonylatoláshoz kapcsolódó irány. 2023 inkább egy felkészülési év lesz, nem most fogunk hatalmas újdonságokkal előrukkolni. Az ügyfelek által érezhető adóhivatali digitalizációs változások inkább 2024-re lesznek jellemzőek, amelyeken túl például az e-számla EU-s irányelvi változása is sokaknak lesz óriási változás.

Összességében tehát egyszerűsödik az adózási rendszer?

Inkább digitalizálódik az adózási rendszer. Ügyfél oldalon dől el, hogy ez mennyire jelent számukra a napi életben egyszerűsítést, mennyire tudnak élni a digitalizáció adta lehetőségekkel.

Az áfabevallás teljes modernizációján dolgozunk már egy jó ideje az eÁFA projekt keretében. Ez a rendszer lehetőséget fog adni a könyvelők számára a hibák hatékony kiszűrésére és a pontosabb áfabevallás benyújtására.

Egyszerűsítenéd a vállalkozásod adminisztrációját is? 
Regisztrálj ingyenesen a Billingóra!

Ügyféloldalon milyen változásokra lehet számítani?

A jelenlegi pénztárgépi rendszerben is várhatók érdemes változások, amelyek a környezete és szabályrendszere van most éppen születőben, egységes működési elv és egyszerűbb használat lesz jellemző.

A legtöbb változás ügyféli oldalon a könyvelői programoknál várható, de nem kell attól tartani, hogy teljesen új szoftverek használatára kényszerítjük majd a szakembereket, sokkal inkább lesz hangsúlyos, hogy a jelenlegi rendszereiben tudjon átállni egy könyvelő a digitalizációra.

Mindenképpen lesz felkészülési idő az ügyféloldalon, mielőtt bármit is élesítünk. A fő cél a digitalizációs fejlesztésekkel a hatékonyság növelése, új szolgáltatások bevezetése. Éppen ezért fontos szempont az ügyfelek véleményének, igényeinek felmérése.

Milyen technikai újdonságokat kapnak segítségül a könyvelők?

A könyvelők leginkább a saját maguk által használt szoftvereken keresztül fognak tudni segítséget kapni. A könyvelők már jelenleg is le tudják tölteni a számlaadat-szolgáltatásokat, február elsejétől pedig akár a pénztárgépi adatok is betölthetők a könyvelői programokba. 2024-ben jön az eÁFA, a NAV számos szolgáltatással készül ezt illetően, a könyvelők pedig eldönthetik, mit szeretnének majd használni ezekből.

Mit lehet tudni ezekről a szolgáltatásokról?

Különböző adóhivatali adatokhoz könnyebben hozzáférhetnek majd, akár partneradatokhoz, akár a nyugtaadatok könnyebb összerendezéséhez szükséges információkhoz, elővalidálhatják a teljes áfa analitikáját. Ez azt jelenti, hogy a NAV rendszere ellenőrzi az áfaanalitika adait, a még legnagyobb vállalatoknál is előforduló adminisztrációs tévedések pedig minimálisra csökkenthetők. A rendszer használatával gyakorlatilag nem tudnak beadni hibás adóbevallást.

Persze a NAV nem csak támogat, oda kell figyelni az egyensúlyra. Fontos, hogy a megosztott információ kellő segítség legyen, de ne adjon lehetőséget a nem teljesen jogkövető adózók visszaéléseire. Ezek nem mindig látványos, de mély dilemmák a az adóhivatalon belül.

Az adóhivatalnak nehéz segítenie a kisadózók tömegét. Számukra tartogatnak valamit?

A kisadózók támogatását szeretnénk hatékonyabbá tenni, mivel valóban nehéz őket elérni. Pontosan ezért vannak az automatizálható, faék egyszerűségű bevallások számukra. Ám ahogy az a kata változással még erősebben látszik: az automatizáltsággal nem feltétlenül megkerülhető a könyvelő. Bármennyire tereljük is az adózót az egyszerűbb utak felé, a könyvelőknek megmarad a szerepük a vállalkozásokban, hiszen nemcsak adminisztrálnak, hanem tanácsot is adnak, és összefüggéseket látnak meg. Az adóhivatali automatizációk segítik ezt a könyvelői réteget, így közvetetten a kisadózókat is.

A KKV-knak hogyan érdemes a digitalizáció irányába mozdulniuk?

Saját véleményem, hogy a kkv szektort nehéz ösztönzőkkel befolyásolni. Nagyon jól mutatta ezt a COVID is, amikor kényszer hatására nagyon felgyorsult például az elektronikus számlázás terjedése. De az EU-s szabályozás változás nagyon hamar érkezik, így aki eddig nem vette fontolóra a digitalizációt, annak még az idén érdemes ezzel foglalkoznia.

Jelenleg az elektronikus számlázásban nem túl jók a magyar vállalkozások. Jó aránynak tűnhet, hogy az összes kibocsátott számla 25%-a elektronikus, de 1% alatt van, ami biztosan strukturált adatot is tartalmaz. Az elektronikus számlázás akkor tölti be a leghatékonyabban a funkcióját, amennyiben az akár automatizáltan fel is dolgozható, nem csupán a kibocsátást vizsgáljuk.

A vállalatok nagyon kis hányada használ vállalatirányítási rendszert, és ezen is érdemes lehet változtatni. A vállalatirányítási rendszer használata túlmutat az elektronikus számlázáson, mivel a vállalkozás a saját adatait tudja hasznosítani, elemezni és következtetéseket levonni. Ennek hiánya számos hatékonysági kérdést felvet.

Mit lehet tenni az elavult rendszerekkel?

Abban, hogy a digitalizáltságban nem túl jó a KKV-szektor, vannak lehetőségek is. Ha most digitalizálódik egy vállalkozás, a kis lépcsőfokokat kihagyva egyből nagyot tud ugrani.

Annak is nagy előnye lehet, ha egy vállalkozásnak teljesen zöldmezős saját informatikai rendszere van. Az elavultság persze egyrészről szomorú, de így egy teljesen egységes vállalatirányítási rendszert tud most létrehozni a vállalkozás a semmiből, és nem régi rendszereket kell toldozgatni-foltozgatni, egy már meglévőhöz igazítani valami új folyamatot.

Ezen felül sokszor külső szemlélő kell ahhoz, hogy egy-egy folyamatot rendbe rakjon egy vállalkozás, és elhagyja a komfortzónáját. Tanácsadók, könyvelők, de még az adóhivatal is segíthet. Az eltérés abban van, hogy a tanácsadók, könyvelők jellemzően előre közlik a szolgáltatás díját, a NAV, viccesen fogalmazva utólag közli az ügyféllel, mit nem csinált jól, és mennyibe került az adóhivatali szolgáltatás. Az adóhivatal persze tanácsot nem adhat, mert ez nem adóhivatali feladat, ugyanakkor a jogszabálynak nem megfelelő működéssel szembesítheti a vállalkozást.

Digitalizálj egyszerűen és kényelmesen!
Használd te is a Billingót!

Említette az Európai Uniós e-számlázási rendszer változást. Erről mit lehet tudni bővebben?

Az e-számla rendszer változásai az átláthatóság irányába terelik a számlázást, ami a számlázási adatmennyiségek könnyebb kezelhetőségét teszik lehetővé, és személy szerint én örülök ennek, bár azt hozzá kell tenni, hogy még csak tervezetről beszélünk. Ami a tervek szerint kötelező lesz 2024-től, hogy az e-számla strukturált adatot kell tartalmazzon, ami a gépi feldolgozhatóságot lehetővé teszi.

Az igazi változáshoz szükséges az adatstruktúra egyesítése, az európai számlastandard általánossá tétele és a kötelező elektronikus számlázás bevezetése. Várhatóan erre 2028-ban kerül sor, melynek eredményeként akár a Közösség bármely tagállamában kiállított elektronikus számla automatizáltan feldolgozható. Ennek a a sztenderdnek az általános használata, amely felé a Bizottság halad ebben az ügyben, szerintem egy nagyon jó irány. Erre ugyanakkor mind vállalkozási, mind szoftverfejlesztői és mind adóhivatali oldalon fel kell készülni.

Fotó: System Media

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top