Átalányadósok, mutatjuk a teendőket az első átalányadó bevalláshoz

Adózás, NAV 2022.10.03. - 3 p. olvasás

Máris eltelt az első átalányadós hónap, elérkezett az átalányadó bevallás ideje. Gyere, menjünk végig lépésről-lépésre, hogy mit és hol találsz a Billingo Átalányadó Asszisztensedben. Gyors és egyszerű lesz, imádni fogod!

Átalányadósok, mutatjuk a teendőket az első átalányadó bevalláshoz

Az Átalányadó Asszisztens online számlázó Basic, Standard és Pro előfizetés esetén is elérhető, így minden hónapban látod a fizetendő adókat és járulékokat. A posztban említett többi funkciót az Átalányadó Asszisztens Plusz tartalmazza, amit kiegészítőként tudsz megrendelni a számlázó előfizetésed mellé, valamint a Billingo Business és Billingo One csomag is tartalmazza. 

Vágjunk bele! 

Ellenőrizd a beállításaidat

Ezt csak a legelső alkalommal kell megtenned, az adatok pontos kalkulációja miatt azonban kiemelten fontos, minden beállítás helyesen szerepeljen.

Ellenőrizd, hogy helyesen legyenek megadva 

  • az átalányadó beállítások
  • az AAM beállítások
  • az iparűzési beállítások
  • az adókedvezmények
  • a bevalláshoz szükséges adatok
  • a szüneteltetésre vonatkozó információk (GYES, GYED)

Az itt megadott adatokat a rendszer automatikusan elhelyezi a bevallástervezetben is.

Végül mentsd el a beállításokat, majd lépj át a Számlalista oldalra.

Állítsd fizetettre a pénzügyileg teljesített számlákat 

A bevallás a pénzügyileg teljesített bizonylatok alapján készül, ezért elengedhetetlen, hogy ez pontosan szerepeljen a Billingóban. Amennyiben nem szeretnéd ezt manuálisan állítani, kösd össze a Billingót a bankszámláddal és a Bankszinkronban megjelenő a tranzakciók alapján a rendszer automatikusan összepárosítja azokat a számlákkal. 

Fontos! Az összepárosítás csak akkor lesz sikeres, ha a közleményben szerepel a számlaszám. 

Rendben, kész is vagyunk. Lépj be az Átalányadó Asszisztensbe!

Fontos teendők listája

Az Átalányadó Asszisztens Pluszba belépve máris látod az adott hónapban esedékes teendőket és a hozzájuk tartozó teendőlistát, valamint befizetés esetén a számlaszámot is, ahova az utalást teljesítened kell. Ha kész a teendő, egyszerűen pipáld ki.

A bevételek alapján a rendszer automatikusan kiszámolja a havi bevételedet és összesíti az éves bevételeket. Majd a beállított költséghányad alapján kiszámolja a bevallás alapjául szolgáló havi jövedelmet, és az eddigi összes éves jövedelmet is. 

Fizetendő adók és járulékok 

A Fizetendő adók és járulékok szekcióban már akár 1-én láthatod a fizetendő SZJA-t, a SzocHO-t és a TB-t is. Valamint itt jelenik meg az adott hónapra vonatkozó helyi iparűzési adó összege is. Ezt azonban elég évente 2 alkalommal szeptember 15-ig és március 15-ig fizetni. Ugyanitt fogod látni az éves kamarai hozzájárulás összegét is, amint aktuálissá válik a befizetése. 

Fontos tudnod, hogy jelenleg a rendszer a részletfizetésekkel nem kalkulál. A teljes bizonylatértéket veszi figyelembe. Ennek fejlesztése folyamatban van.  

Mint tudod, a bevallásba bekerülő számlákat te határozod meg. Azok közül ki is tudsz venni és más számlázóval kiállított számla adatait is hozzá tudod adni, ha szükséges.  


Az 58-as bevallás előkészítése

Az átalányadó járulékbevalláshoz szükséges XML generálását az oldal tetején, a határidők alatti 2258-as bevallás generálása gombra kattintva tudod elindítani.

A rendszer a beállítások és a fizetett számlák alapján néhány másodperc alatt elkészíti az XML-t. Ezt töltsd le, és küldd el a könyvelődnek vagy a Könyvelői fiókból is bármikor, kényelmesen letölthető. A könyvelői ellenőrzést követően, ha minden rendben, egyszerűen fel kell töltheti az ÁNYK-ba. Ehhez ITT találsz további segítséget.

Ilyen egyszerű. 

Próbáld ki » 

Nincs még Átalányadó Asszisztens Pluszod? Fizess elő az  kiegészítőre mindössze havi 990 Ft+áfáért*!

Megrendelem »


*éves előfizetés esetén. 


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top