Hogyan kell feltüntetni az azonnal ✅ biztosított természetbeni engedményeket a számlán?

Adózás, NAV 2020.08.05. - 3 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Az értékesítő az engedményt nemcsak pénzben biztosíthatja, hanem áru, illetve szolgáltatás formájában is. Bonácz Zsolt adószakértő tisztázza, hogyan kell feltüntetni az azonnal biztosított természetbeni engedményeket a számlán.

Hogyan kell feltüntetni az azonnal biztosított természetbeni engedményeket a számlán?

Mi az az azonnali engedmény?

Pénzbeli engedménynél a vevőnek a szokásos vételárnál kisebb összeget kell fizetnie a termék, illetve szolgáltatás megszerzése fejében.  

Természetbeni engedmény esetén a vevő a fizetendő ellenérték fejében nemcsak a megrendelt termék(ek)et, illetve szolgáltatás(ok)at kapja meg, hanem ingyenesen más terméket, illetve szolgáltatást.

Azonnali engedményről akkor van szó, ha a vevő a vásárlással egyidejűleg „jut hozzá” az engedményhez.

Nézzünk is egy példát!

A vállalkozás híradástechnikai termékeket forgalmaz. Az általa forgalmazott televíziókészülékek értékesítése érdekében a következő akciót hirdeti meg. 

Ha a vevő megvásárol egy 300 000 Ft vételárú televíziókészüléket, akkor ingyen kap egy db mikrohullámú sütőt is. A mikrohullámú sütő vételára egyébként 30 000 Ft lenne.

Az engedmény nyújtása következtében a vevő 300 000 Ft fizetése fejében ténylegesen 330 000 Ft értékű áruhoz jut. Ebben az esetben az eladó a vevő részére 30 000 Ft engedményt biztosít, de azt nem pénzben, hanem mikrohullámú sütő formájában nyújtja.

Engedményt az engedményre jogosító ügyletet megelőzően nem lehet nyújtani. Ugyanis az Áfa tv. szerint engedményről kizárólag akkor lehet szó, ha azt olyan ügylethez kapcsolódóan biztosítják a vevő/megrendelő részére, amelynek teljesítésére az engedmény nyújtásával egyidejűleg, vagy azt megelőzően kerül(t) sor.

Ennek a szabálynak a természetben nyújtott engedménynél is érvényesülnie kell.

Az engedmény számlázása attól függ, hogy azt a felek milyen módon kezelik.

A felek dönthetnek úgy, hogy az engedménnyel nem kívánják csökkenteni az arra jogosító értékesítés adóalapját.
Ekkor az értékesítőnek az engedményt úgy kell tekintenie, mintha az engedménnyel megegyező ellenérték fejében értékesít terméket, illetve nyújt szolgáltatást. 

Ennek megfelelően az engedménnyel nem lehet csökkenteni az arra jogosító értékesítés adóalapját. Továbbá a természetben biztosított engedményről külön számlát kell kibocsátani.

Ebben az esetben az előző példát alapul véve a számlázást a következők szerint kell elvégezni.

A vállalkozónak le kell számláznia a televíziókészüléket bruttó 300 000.- Ft értékben. Továbbá külön kell számlát kibocsátania a vevő részére az ingyenesen átadott mikrohullámú sütő 30 000.- Ft bruttó értékéről is. A számlán fel kell tüntetni, hogy a vevő a számlázott összeg megfizetésére nem kötelezett.

A vállalkozónak mindkét számla áfatartalmát fizetendő adóként kell elszámolnia.

A felek akként is dönthetnek, hogy az engedménnyel csökkentik az arra jogosító értékesítés adóalapját.
Ennek megfelelően azt az engedményre jogosító ügyletről kibocsátott számlában kell megjeleníteni mint általános forgalmi adó alapját csökkentő tételt.

Ebben az esetben – a korábbi példából kiindulva – a vállalkozónak a számlán fel kell tüntetni a következő tételeket: 

  • az 1 db televíziókészüléket 236 220 Ft + 63 780 Ft ÁFA, mindösszesen bruttó 300.000.- Ft értékben,
  • és az 1 db mikrohullámú sütőt 23 622 Ft + 6 378 Ft ÁFA, mindösszesen bruttó 30.000.- Ft értékben.

A két tétel együttes összege 259 842 Ft + 70 158 Ft ÁFA, mindösszesen bruttó 330 000.- Ft.

A felek megállapodása szerint az engedmény nem tartozik be az engedményre jogosító ügylet adóalapjába. Emiatt csökkentő tételként számolható el az ingyenesen átadott 1 db mikrohullámú sütő értéke. Tehát a számlában – 23 622 Ft ( + ) - 6 378 Ft ÁFA, bruttó – 30 000 Ft összegű csökkentő tétel jeleníthető meg.

Az említett tételekből tevődik össze a vevő által ténylegesen fizetendő 300 000 Ft, amely 212 598 Ft adóalapot és 57 402 Ft felszámított áfát tartalmaz.

Az is elfogadható, hogy a számlában az engedmény összege külön soron nem jelenik meg.

Tehát a számlán az 1 db televíziókészülék és az 1 db mikrohullámú sütő összevont vételárát tüntetik fel. Ennek megfelelően a számla végösszege 212 598 Ft + 6 378 Ft ÁFA, bruttó 300 000 Ft.


Nincs még Billingo fiókod? Regisztrálj ingyen!
Regisztrálok

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top