Átalányadósként tételesen és naprakészen követheted a fizetendő adóidat.

Átalányadósként tételesen és naprakészen követheted a fizetendő adóidat.

Csak havi 990 Ft + ÁFA / hóért komplett átalányadós megoldás a számlázó előfizetésed mellé.

Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Bankszámlakivonatok: ezekre fi…
Tippek - 2021.11.11. - 3 p. olvasás

Bankszámlakivonatok: ezekre figyelj vállalkozóként!

Fülöp Olga
Fülöp Olga Számpatikus, az online bizniszek adózási szakértője

A bankszámlakivonatok kérdésköre igencsak alul van értékelve, és sokan sajnos azt sem tudják, hogy miért kellene erre a témára hangsúlyt fektetni egyáltalán. Most elmondjuk!

Bankszámlakivonatok: ezekre figyelj vállalkozóként!

Mi az a bankszámlakivonat?

A bankszámlakivonatok ugyanolyan számviteli bizonylatok, mint mondjuk a számlák, hiszen a gazdasági esemény megvalósulását dokumentálják. Idézném is rögtön itt az elején a számviteli bizonylatok hivatalos fogalmát: „minden olyan a gazdálkodó által kiállított, illetve a gazdálkodóval üzleti vagy egyéb kapcsolatban álló természetes személy vagy más gazdálkodó által kiállított, készített okmány, amely a gazdasági esemény számviteli elszámolását támasztja alá.” Tehát igaz az az állítás, hogy minden számla bizonylat, de nem minden bizonylat számla. Bizony másfajta típusú bizonylatok is léteznek, mint pl. szerződések, megállapodások, kimutatások, hitelintézeti bizonylatok, bankkivonatok, jogszabályi rendelkezések és egyéb más ilyennek minősíthető iratok.

Egy mikrovállalkozó életében persze a bizonylatok túlnyomó részét a számlák teszik ki, viszont amíg egy készpénzes számla már önmagában is bizonylatolja a pénz mozgását, és nincs szükség semmiféle plusz dokumentációra (pl. bevételi-kiadási pénztárbizonylatra), addig egy átutalásos számlánál ez nem igaz. Ott a számla maga csak egy fecni, de azt nem tudja bizonyítani, hogy az ügylet pénzügyileg teljesült, akár bevételről, akár kiadásról van szó. Erre kizárólag a kivonat alkalmas, amit az adott bankszámlánkról kapunk havi/napi gyakorisággal. Ezért KELL ezeket egy vállalkozónak megőriznie a normál bizonylatmegőrzési határidőn belül, azaz 8 évig. Ha elektronikus kivonatot igényeltünk a banknál, akkor csak mentsük le, ha pedig papír alapút kapunk még postai úton esetleg, akkor pedig tegyük félre a számláinkkal együtt.

Kisadózó vagy? Erre figyelj!

Tudom, hogy például azon kisadózók, akik rendesen vezetik a bevételi nyilvántartásukat, abban azért értelemszerűen dokumentálják a pénz beérkezését, viszont sajnos azt is tapasztalom, hogy ezt sokszor csak a telefonjukra érkező SMS-ből, a banki mobilapplikációból, vagy netbankos felületről teszik. Viszont, ha ez utólag a bankszámlakivonattal nincs alátámasztva, akkor az bírságolható. Ugyanis egy adóhatósági ellenőrzésen ha nem csak készpénzes számláink vannak, akkor mindenképpen fogják kérni a bankszámlakivonataink bemutatását is.

Mivel a bankok általában csak 6 hónapra visszamenőleg engedik letölteni a kivonatokat a netbankos felületeikről, ezért fontos ezeket nekünk rögtön egy-egy hónap elteltével lementenünk, mert később már csak súlyos pénzekért fogjuk tudni megszerezni tőlük.

Kell-e minden esetben vállalkozói bankszámla?

Amiről még érdemes szót ejtenünk ebben a bejegyzésben, hogy kizárólag az alanyi mentes egyéni vállalkozók privilégiuma az, hogy nem kell magyar vállalkozói bankszámlát nyitniuk. Az összes többi vállalkozásnak kötelező a vállalkozói számla nyitása, ami általában jóval magasabb költségekkel jár mint egy sima lakossági folyószámla vezetése. Az alanyi mentes egyéni vállalkozóknál így én azt szoktam tanácsolni, hogy ezen megengedő szabály miatt igaz, hogy kezelhetik egy bankszámlán a magán és vállalkozói pénzeiket, viszont mindenképpen érdemes azokat szétválasztani, és ezt megtehetik két külön lakossági számla fenntartásával is.

Igaz, hogy a Billingóba már megérkezett a Bankszinkron lehetősége, ami által még egyszerűbbé válik a beérkező pénzeink figyelése, és párosítása is az átutalásos számláinkkal, de ettől függetlenül a bankszámlakivonatok időszakonkénti letöltéséről, archiválásáról senki se feledkezzen meg! 😉

Fülöp Olga, a Számpatikus
“az online bizniszek adózási szakértője”

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top