Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Befellegzett a kézi számlatömb…
NAV - 2019.12.20. - 5 p. olvasás

Befellegzett a kézi számlatömböknek

Sárospataki Albert
Sárospataki Albert Billingo, startup

Régóta temetjük, de úgy tűnik 2020. július 1-jétől végleg befellegzik a kézi számlatömböknek. Az eddig is bonyolultnak és időrablónak számító számlázóeszköz ugyanis olyan mennyiségű extra adminisztrációs terhet ró 2020. július 1-jétől a vállalkozókra, amit valószínűleg egy elfoglalt vállalkozó saját maga képtelen elintézni.

Befellegzett a kézi számlatömböknek

A visszaszámlálás elkezdődött, ideje alternatívát keresni!

Az online adatszolgáltatási kötelezettség első változatának bevezetése óta sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb eljön az idő, amikor az adóhatóság az összes belföldi számlát látni akarja majd. Úgy tűnik, hogy most érkeztünk ehhez a ponthoz, Varga Mihály Pénzügyminiszter novemberben benyújtott őszi törvényjavaslatában ugyanis már szerepelt az erre vonatkozó jogszabály-változtatás. Azóta pedig már azt is tudni lehet, hogy a tervekből valóság lesz, a kézi számlatömb pedig mehet a levesbe. 

Minden számlát látni fog a NAV

Az online adatszolgáltatási kötelezettség eddig a 100 000 Ft áfatartalmat elérő és meghaladó, belföldi adóalanyok részére kiállított számlákra vonatkozott, de így is egyetlen év alatt 200-250 milliárd forint plusz bevételt termelt a költségvetés részére. 2020. július 1-jétől viszont a lejelentendő számlák körét 2 lépcsőben tovább bővítik majd, ezzel 1 év múlva gyakorlatilag minden számlát látni fog a NAV.

Az intézkedéstől a gazdaság további fehérítését, a költségvetés bevételeinek növekedését és a tiszta piaci verseny előtérbe helyezését várhatjuk. És arra is számítani lehet, hogy előbb vagy utóbb a vállalkozások áfa bevallását is a NAV készíti majd. 

Mi vár ránk 2020-ban

Az adatszolgáltatási kötelezettség 2 lépcsőben bővül tovább:

⇒2020. július 1-től értékhatár nélkül, minden belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. 

⇒ 2021. január 1-től pedig a magánszemélyek részére kiállított számlákkal bővítik tovább a kört. 

1 év múlva tehát áfa értéktől függetlenül, minden Magyarországon, belföldi vállalkozás vagy magánszemély részére kiállított számla a NAV “asztalára” kerül majd.

Az adatszolgáltatási kötelezettség extra adminisztrációt jelent a vállalkozásoknak, a Billingo online számlázóval azonban a feladat teljesen automatizálható és ellenőrizhető. Ezért sem mindegy, hogy kézi számlatömbből vagy Billingóval számlázunk a jövőben.

Legfontosabb tudnivalók az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez

A legfontosabb tudnivaló az adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban, hogy 2021-től NEM LESZ KIVÉTEL, minden magyarországi vállalkozót és vállalkozást érint majd, aki számlát állít ki.

A vállalkozások továbbra is számlázó programmal vagy nyomdai úton előállított számlanyomtatvány felhasználásával állíthatják ki számláikat. Az adatszolgáltatási kötelezettségnek manuálisan és automatizált formában is eleget lehet tenni.

Extra adminisztráció a kézi számlásoknak

A kézi számlatömböt használók nyakába igen kellemetlen és kockázatos új adminisztrációs feladatok szakadnak. A kézzel kiállított számlákat ugyanis manuálisan kell majd beküldeni a NAV Online Számla rendszerén keresztül, erre általában 5 nap áll rendelkezésre, az adatokat pedig webes felületen kell rögzíteni.

Érdemes minden számla esetében azt is ellenőrizni, hogy sikeres volt-e az adatszolgáltatás, mert a kötelezettség elmulasztása, hibás teljesítése esetén cégek vagy más szervezetek terhére akár számlánként 500 000 Ft mulasztási bírságot is kiszabhat az adóhatóság. 

Automatizálható adatszolgáltatás a Billingósoknak

A kötelező adatszolgáltatás jóval kényelmesebb, idő- és energiatakarékosabb módja a Billingo online számlázó használata, amivel 100%-ban automatizálható a beküldés. Ehhez csupán az Ügyfélkapun keresztül össze kell kötnöd a NAV Online számla rendszerét a Billingo számlázóddal. 

Ettől kezdve a rendszer monitorozza a kiállított számlákat, és az adatszolgáltatásra kötelezett dokumentumokat azonnal be is küldi a NAV részére. 

Látványos visszajelzések az adatszolgáltatás sikerességéről a Billingóban

Nagyon fontos, hogy a vállalkozás felelőssége, hogy a számlák határidőn belül és hibátlanul legyenek beküldve a NAV részére. A manuális adatfeltöltés emiatt rizikósabb is, hibás vagy hiányos teljesítés esetén ugyanis számlánként jelentős összegű mulasztási bírságot is kiszabhat a NAV. 

A Billingo online számlázóval minden számla mellett színes kis ikonok jelzik, hogy az adott számlát be kell-e küldeni a NAV részére, ha igen, sikeres volt-e az adatszolgáltatás, ha nem, miért nem sikerült beküldeni a számlát, mi volt a hiba oka. 


Magyarázat:

  1. A számla beküldése nem sikerült, az ikonra kattintva az okot is felfedheted.
  2. Az adatszolgáltatás sikeres volt, a számla beérkezett a NAV-hoz
  3. Nem kell beküldeni a számlát vagy a rendszer valamilyen hiba miatt nem tudta azt beküldeni. Az ikonra kattintva pontos információt is kapsz az okokról.
  4. A számla beküldése folyamatban van, a Billingo a NAV válaszára vár.

A kézi számlatömb nem szűnik meg, csak nem éri meg

A kézi számlatömbök ugyan nem szűnnek meg, de egyszerűen nem éri majd meg továbbra is kézzel számlázni, mert

  • az új típusú adminisztrációs feladatok jelennek meg a jogszabály változásával
  • hiába számlázunk kézi számlatömbből, a kötelező adatszolgáltatáshoz a számla adatait interneten keresztül kell feltölteni, 
  • ha kimarad vagy hibás az adatszolgáltatás, számlánként akár jelentős összegű is lehet a mulasztási bírság,
  • bevett gyakorlat, hogy a könyvelők extra díjat kérnek a kézi számlák online beküldésének intézése fejében,
  • a piaci elvárások egyértelműen az igényesebb, olvashatóbb, környezetkímélő, e-mailben is küldhető számlák felé terelik a piacot. 

Bármikor Billingóra válthatsz!

Válts MOST és számlázz 6 hónapig ingyen!

Sokan nem tudják, de számlázó programot bármikor lehet váltani. Ezzel nemcsak a számlázás lesz gyorsabb és egyszerűbb, de a kötelező adatszolgáltatás is automatizálható. Ráadásul a Billingo Beköltöző Támogatásnak köszönhetően most 6 hónapig ingyen használhatod a Billingo minden funkcióját tartalmazó Premium verzióját!

Válts Billingóra és intézd kényelmesen a NAV adatszolgáltatást!

Kérem a támogatásomat »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top