2 hónap ajándékba

2 hónap ajándékba

Fizess elő MOST 1 évre bármilyen új Billingo szolgáltatásra és további 2 hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Megszűnik a kata státuszod? ☝️…
KATA - 2020.03.03. - 6 p. olvasás

Megszűnik a kata státuszod? ☝️ Így számítsd ki a bevételt

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

A katás vállalkozás kata státusza több okból is megszűnhet. Bonácz Zsolt adószakértő ezúttal abban segít, hogyan kell ilyen esetben helyesen kiszámolni a vállalkozás bevételét.

bevétel számítás kata megszűnésekor

A kata választása számos előnnyel jár

Ezeket legnagyobb mértékben akkor lehet kiaknázni, ha
a) a vállalkozás bevételeit nagy biztonsággal előre képes tervezni; és
b) a katás státusz esetleges megszűnése szükség szerint időben kitolható. 

A katás státusz megszűnése esetén speciális szabály alapján kell meghatározni a bevétel megszerzésének időpontját.

Fontos!
Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése esetén ez a szabály nem érvényesül. Ugyanis a szüneteltetés következtében a katás státusz nem szűnik meg.

Bevétel meghatározása a katás vállalkozás megszűnése esetén

Előfordulhat, hogy a katás vállalkozás vevője a számlát csak részben fizette ki, vagy egyáltalán nem teljesített fizetést. Általános szabály alapján a bevételt a következők szerint kell meghatározni:

  • Első esetben a vevő által fizetett összeget bevételként kell elszámolni.
  • Második esetben a katás vállalkozás nem realizál bevételt. 

A katás státusz megszűnésénél speciális szabály érvényesül.

  • Első esetben a számla áfa nélküli összegéből még pénzügyileg nem realizált részt is el kell számolni bevételként.
  • Második esetben a számla teljes áfa nélküli összeget bevételként kell számításba venni.

A bevételt a katás státusz utolsó napján kell elszámolni.

Mikor kell 40%-os mértékű adót fizetni?

A speciális szabály miatt a vállalkozás 40 %-os mértékű adó fizetésére válhat kötelezetté.

A katás vállalkozásnak mindenképpen érdemes erről a szabályról tudni. Ugyanis a 40 %-os adó fizetésének kötelezettségét bizonyos esetekben elkerülheti. Ennek az a módja, hogy a katás státuszát bizonyos ideig fenntartja. Erre nyilvánvalóan csak akkor van lehetőség, ha a katás státuszt a vállalkozás saját döntése alapján szünteti meg. Tehát szándékában áll kijelentkezni a kata alól, vagy vállalkozási tevékenységét meg kívánja szüntetni).

A Kata tv. megállapítja azt a bevételhatárt, amelyet még nem terhel 40 %-os mértékű adót.
A bevételhatárt attól függ, hogy a katás időszakban hány hónapra volt a katás vállalkozás tételes adó fizetésére kötelezett. A bevételhatár a tételes adó fizetésével érintett hónapok száma és az 1 000 000 Ft szorzata.

A katás időszak megegyezik a naptári évvel, de annál rövidebb is lehet.

Ennek lehet az az oka, hogy

  • a katás státusz a naptári év közben kezdődött meg; vagy
  • a naptári év első napján fennállt, de a naptári év közben befejeződött; vagy
  • a katás státusz a naptári évben kezdődött meg és ugyanazon naptári év utolsó napján, vagy azt megelőzően befejeződött.

Nézzünk egy példát!

„X” Bt. terhére az adóhatóság számlaadási kötelezettség elmulasztásáért jogerősen mulasztási bírságot állapított meg. A határozat véglegessé válásának (jogerőre emelkedésének) napja 2019. szeptember 10-e.

A szóban forgó esetben a katás státusz utolsó napja 2019. szeptember 30-a.

„X” Bt. 2019. január 1-je és 2019. szeptember 30-a közötti időszakban 8 800 000 Ft bevételt realizált pénzügyileg. Ezen túl egyik megrendelője részére 2019. július hónap folyamán kiállított 1 500 000 Ft összegű – áfát nem tartalmazó – számlát. A megrendelő 2019. szeptember 30-ig nem teljesített fizetést „X” Bt. részére.

„X” Bt-nek a katásként kiszámlázott összeget úgy kell kezelnie, mintha teljes mértékben pénzügyileg realizálta volna. Emiatt bevételként számításba kell vennie, pedig azt részben sem realizálta pénzügyileg.

A vázolt esetben a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár 9 000 000 Ft.

A Bt. 2019. január 1-je és 2019. szeptember 30-a közötti időszakban 9 hónapra volt kötelezett tételes adó fizetésére. 9 hónap szorozva 1 millió Ft-tal egyenlő 9 millió forinttal.

Ezen időszakra vonatkozó katás bevallásában 10 300 000 Ft (8 800 000 Ft + 1 500 000 Ft) bevételt kell feltüntetni. Továbbá bevallásában 520 000 Ft (1 300 000 Ft * 0,4) adót köteles bevallani,, mivel bevétele meghaladta a 9 000 000 Ft-ot. A bevallást 2019. október 30-ig kellett benyújtani. A 520 000 Ft adót ezen időpontig kellett megfizetni.

Lássunk egy másik példát!

Nagy János egyéni vállalkozó 2018. január 1-je óta katás, főállású kisadózó.

2019. december 31-ei állapot szerint Nagy Jánosnak 3 millió forint követelése áll fenn „A” Kft-vel szemben. A társaság részére 2019. szeptember hónap során szolgáltatást nyújtott.
Nagy János 2019-ben alanyi adómentes státusszal rendelkezett, így „A” Kft. felé kiállított számlában áfát nem számított fel. Nagy János egyéni vállalkozását 2020-ban megszüntetni kívánja.
Külföldi munkavállalást tervez, így egyéni vállalkozását nem tudja tovább folytatni. Emiatt 2019. december 31-ét követően már nem folytat tevékenységet.

Tegyük fel, hogy Nagy János egyéni vállalkozásának megszüntetéséig minden hónapra köteles tételes adót fizetni. Tevékenységet nem folytat, így bevételt sem realizált. Amennyiben Nagy János egyéni vállalkozását 2020. január 31-ig bezárólag szünteti meg, akkor a tételes adó fizetésével érintett hónapok száma 1. Ebből következően a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár 1 millió forint.

Ekkor „A” Kft. részére 2019-ben kiszámlázott 3 millió forintot 2020. január hónapban kellene bevételként figyelembe venni. Ebből adódóan 2 millió forint 40 %-át, azaz 800 000 Ft-ot kellene adóként megfizetni.

Nyilvánvalóan Nagy János jobban jár, ha egyéni vállalkozását csak 2020. február hónapban szünteti meg. Ekkor tételes adó fizetésével érintett hónapok száma 2 lenne. Emiatt a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár 2 millió forint lenne. Ebből adódóan 1 millió forint 40 %-át, azaz 400 000 Ft-ot kellene adóként megfizetni. A tételes adó tekintetében a többlet befizetési kötelezettség „csak” 50 000 Ft.

Nagy János szempontjából az a legjobb megoldás, ha egyéni vállalkozását csak 2020. március hónap folyamán (2020. március 31-ig bezárólag) szünteti meg. Ekkor tételes adó fizetésével érintett hónapok száma 3 lenne. Ezáltal a 40 %-os adót nem viselő bevételhatár 3 millió forint lenne.

Ebből adódóan nem kellene 40 %-os mértékű adót megfizetnie. miközben a tételes adó tekintetében a többlet befizetési kötelezettség „csak” 100 000 Ft. 2020. február-március hónapokra fizetendő 50 000 Ft tételes adó, mindösszesen 100 000 Ft. A megtakarítás 800 000 Ft (2 000 000 Ft 40 %-a), a tiszta nyereség 700 000 Ft.

Ha Nagy János nem főállású kisadózó lenne, akkor a tételes adó tekintetében a többlet befizetési kötelezettség mindösszesen 50 000 Ft. 2020. február-március hónapokra fizetendő 25 000 Ft tételes adó, mindösszesen 50 000 Ft. A megtakarítás változatlanul 800 000 Ft (2 000 000 Ft 40 %-a), a tiszta nyereség 750 000 Ft.

A katás időszakban kiállított számlára alapított követelés a katás státusz megszűnését megelőzően behajthatatlanná válhat.

Az előző példákban nem ezt a helyzetet feltételeztük.
Ekkor mindenképpen felmerül az a jogértelmezés, hogy behajthatatlan követelést nem kell bevételként figyelembe. Ennek következtében 40 %-os mértékű adót sem kell fizetni. Azonban ilyen értelmű rendelkezést a Kata tv. nem fogalmaz meg. Ezért a NAV egy ellenőrzés során vélhetően az előző példákban leírtak szerint állapítja meg a bevételt.

Az elsőfokú adóhatóság határozatával szemben a felettes hatóságnál (Fellebbviteli Igazgatóság) lehet fellebbezést benyújtani.

Tegyük fel, hogy a felettes hatóság is a példákban foglalt jogértelmezést képviseli. Ekkor a vállalkozás számára a közigazgatási per indítása az egyetlen út álláspontjának érvényesítésére.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top