Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Billingo számlázó bejelentése:…
Tippek - 2016.02.08. - 3 p. olvasás

Billingo számlázó bejelentése: mi a teendő regisztráció után?

Figyelem

Ez a cikk több mint 4 éve frissült utoljára. Előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.

Az elmúlt hónapokban nagyon sokan jelezték, hogy kézi számlatömbjüket cserélnék Billingóra. Nagyon örülünk neki, hogy egyre többen ismerik fel, hogy bizony 2016-ban már sokkal korszerűbb, egyszerűbb és hatékonyabb Billingóval készíteni a számlákat. Nekik, illetve azoknak szeretnénk kedveskedni egy összefoglalóval a legfontosabb lépésekről és teendőkről.

Billingo számlázó bejelentése

Így válts kézi számlatömbről Billingóra

1. Regisztrálj!

Ha Billingóra szeretnél váltani, néhány másodperc alatt regisztrálhatsz magadnak egy új fiókot. Ehhez első körben csak a nevedet, az e-mail címedet, a cégnevet (ha van) kell megadnod és választani egy jelszót. Billingo számlázó bejelentéseA gyors regisztrációt követően már be is tudsz jelentkezni a Billingo fiókodba. Itt a Beállítások fül alatt minden számlázáshoz szükséges adatot meg tudsz adni. Itt választhatod ki a használni kívánt sablonokat és itt töltheted ki a számlázáshoz szükséges adatokat. Ezt követően a Számlák fülre kattintva akár ki is állíthatod az első számládat.

2. Töltsd fel a termékek/szolgáltatások és állandó partnerek listáját!

A Partnerek fülön töltsd fel azokat a Partnereket, akiknek rendszeresen számlázol. A legjobb, ha az adatokat egy XLS, XLSX vagy CSV fájlból importálod. Így csupán néhány másodpercet vesz igénybe, mindegy mennyi adatot töltesz fel. Billingo számlázó bejelentése A Termékek fül alatt ugyanígy fel tudod tölteni a gyakran számlázott tételeket is. Ha ezek megvannak, a számlázás akár 3 gombnyomással megoldható. Az sem gond, ha nem töltöd fel induláskor a termék- és partneradatokat, mert számlázáskor a Billingo megjegyzi a felvitt adatokat. A következő számlázáskor automatikusan felajánlja majd, ahogy elkezded írni a megnevezést. Fantasztikus, igaz? A termék- és partnerimportálásról itt olvashatsz bővebben »

3. Jelentsd be a számlázódat a NAV-hoz!

Ha akár egyetlen számlát is kiállítottál a Billingóval, a számlázót be kell jelentened a NAV-nak. Erről az NGM rendelet 21. §-a rendelkezik.

Kimondja, hogy a 2014. október 1-jét megelőzően beszerzett és 2014. október 1-jén még használatban lévő:

  • számlázó programok
  • online számlázó rendszerek
  • használatba vett, számla kibocsátására alkalmas saját fejlesztésű programok 

adatait az adóalanynak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé be kell jelenteni.

Erre 30 nap áll rendelkezésre. A számlázó program bejelentése csak a NAV által erre a célra létrehozott programmal lehetséges. A Billingót online számlázóként kell bejelenteni. A bejelentéshez először telepíteni kell az Általános Nyomtatványkitöltő Programot (ÁNYK), majd a Számlázó nyomtatványkitöltő programot. Ezek a NAV hivatalos oldalán érhetők el >>

A bejelentés első lépéseként töltsd ki a számlázó program beállítások oldalán a vállalkozás adatait! Enélkül egyébként számlázni sem tudsz. Ha ki van töltve az összes adat, akkor kattints a Beállítások menüpont alatt a NAV bejelentés fülre. Itt tudod letölteni a bejelentéshez szükséges Számlázó XML-t, ezt kell betöltened a NAV keretprogramba.  A Billingo használata esetén a bejelentésnek a következő adatokat kell tartalmaznia:

  • Rendszer neve: Billingo
  • Elérhetősége: www.billingo.hu
  • Online számlázási szolgáltatást nyújtó neve: Billingo Technologies Zrt.
  • Adószáma: 27926309-2-41

Ha korábban már állítottál ki számlát a Billingóval, akkor a bejelentés dátuma az első számla létrehozásának dátuma. Ha még nem történt számlázás, akkor az adott nap lesz a bejelentés dátuma.

FONTOS UPDATE: 2021.01.04-től nem kell bejelenteni a NAV felé, ha számlázó programot használsz. A SZAMLAZO elnevezésű nyomtatványt abban az esetben nem kell beadnod, ha 2021.01.04-én vagy később vetted használatba online számlázódat.

4. Ne feledkezz meg a PTGSZLAH beküldésről!

Mit kell tenned, ha a pénztárgép használati kötelezettséget online pénztárgép helyett a Billingo számlázó programmal szeretnéd teljesíteni? Akkor a tárgyhót követő hónap 15-éig kell beküldened az ún. PTGSZLAH nyomtatványt. Ennek beküldéséhez szintén a NAV keretprogramára lesz szükség, amelyet innen lehet letölteni. Az Általános nyomtatványkitöltő program telepítése után telepíteni kell a PTGSZLAH nyomtatványkitöltő programot is. Ide egyszerűen betölthetők az adatok a Billingo használatával. A beküldéshez szükséges fájt az Export/NAV fülre kattintva töltheted le. Állítsd be a bejelenteni kívánt adatok kezdő és befejező dátumát, az Export típusánál pedig válaszd ki a NAV PTGSZLAH Exportot. A mentés gombra kattintva tudod letölteni a fájlt, amelyet a NAV keretprogramba kell betöltened. Igyekeztünk a lehető legegyszerűbben megoldani, hogy ne vigye el sok idődet a kötelező adminisztráció.

FONTOS: 2021.01.04-től nem kell beküldeni a PTGSZLAH nyomtatványt, ha pénztárgép helyett számlát állítasz ki.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top