Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Könyvelőknek / Digitális könyvelés? Gyakorlat…
Könyvelőknek - 2020.08.13. - 5 p. olvasás

Digitális könyvelés? Gyakorlati tanácsok könyvelőknek az átálláshoz

Egyre nagyobb az igény a távoli, online könyvelésre a vállalkozások részéről, amit tovább erősített, hogy a NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővítése miatt a vállalkozások tömegesen tértek át online számlázásra. A számlák digitalizálásával, a technikai lehetőségek fejlődésével és a NAV adatok naprakész rendelkezésre állásával pedig minden adott az online könyvelés megvalósításához, a korábbi időrabló feladatok automatizálásához és a tanácsadói, szakértői státusz erősítéséhez. Nincs megállás, a könyvelői szakma digitalizációjával pedig a könyvelők és vállalkozóik is csak nyerhetnek.

Digitális könyvelés

Mi az a digitális könyvelés?

Még néhány évvel ezelőtt is teljesen természetes és megszokott volt, hogy a vállalkozó minden hónap elején összegyűjtötte a számlákat, és azokat papír alapon adta át a könyvelőjének, aki a beérkezett bizonylatok alapján kontírozta és könyvelte le a bizonylatokat. Mégis a mai napig is rendszeresen visszatérő probléma, hogy az ügyfél késve hozza a könyvelési anyagot vagy adatrögzítés közben derül ki, hogy néhány számla hiányzik a sorból. A folyamatos megakadások hátráltatják a hatékony munkavégzést és feleslegesen bosszúságot okoznak, ami az ügyfélkapcsolatra is rányomja a bélyegét. 

Ez a gyakorlat a XXI. században már egyértelműen elavult. A könyveléstámogató rendszerek bevezetésével nemcsak a könyvelési anyag átadása, de maga az adatrögzítési folyamat is gyorsítható, automatizálható. Rövidebb idő alatt végezhetők el ugyanazon munkafolyamatok, több idő marad a szakmai tudás naprakészen tartására és a tanácsadói feladatokra. A papírmentes, automatizált könyvelés nem csak a jövő. Itt van!


Hogyan működik a digitális könyvelés?

A digitális könyvelés a gyakorlatban nagyon egyszerű és kényelmes a vállalkozónak és a könyvelőnek egyaránt.

A vállalkozó a Billingo online számlázón keresztül kiállítja a számláit, amelyekhez a könyvelő a saját Billingo Könyvelői fiókján keresztül bármikor hozzáférhet. A NAV adatszolgáltatásra kötelezett számlák automatikusan kerülnek továbbításra a NAV Online Számla rendszerébe. A sikeres beküldésről készült visszaigazolást a vállalkozó és a könyvelője is bármikor ellenőrizheti. A könyvelő a Könyvelői fiókon keresztül néhány gombnyomással letöltheti a számlaadatokat a könyvelő programjának megfelelő formátumban. Majd azokat ugyanígy néhány gombnyomással importálhatja a könyvelő szoftverbe. Ezzel az egy megoldással megspórolható a korábban adatrögzítésre fordított is, függetlenül attól, hogy csak néhány tucat vagy több ezer számlát szeretnénk rögzíteni. Egyre több könyvelő programmal megoldott már az automatikus számlaszinkron is. Ez azt jelenti, hogy a számlakiállítást követően, emberi beavatkozás nélkül, automatikusan kerülnek át a számlaadatok a könyvelő programba. Mit gondolsz? Mennyi időt szabadulna fel így naponta?

Mi az a Billingo Könyvelői fiók?

A Billingo Könyvelői fiók a Billingo online számlázó program kifejezetten könyvelők részére fejlesztett szolgáltatása, amivel egyszerűsíthető és hatékonyabbá tehető a könyvelők és ügyfeleik együttműködése. Legnagyobb előnye, hogy nem kell a különböző billingós ügyfelek fiókjai között váltogatni a számlák letöltéséhez, hanem a könyvelő a saját felületéről korlátlan ügyfél számlainformációit elérheti, külön fülekre rendezve. A funkció használata teljesen ingyenes a könyvelőnek és a vállalkozónak egyaránt.

A Billingo Könyvelői fiókot gyors regisztrációt követően a Billingo ügyfélszolgálatától lehet igényelni. Ha ez megvan, a vállalkozó tud meghívót küldeni az összekapcsolódáshoz. A meghívó elfogadása után a 2 fiók összekapcsolódik, és a Könyvelői fiókon keresztül elérhetők és letölthetők a vállalkozás számlaadatai, számlaképei, intézhető a NAV bejelentés és a NAV adatszolgáltatás összekötése is.


A Billingo Könyvelői fiók előnye, hogy

 • nem kell minden hónapban személyesen találkozni a számlák átadásához, 
 • nem fordulhat elő, hogy egy számla kimarad a sorból, 
 • nem kell az ügyfél közreműködése, hogy dolgozni tudj, 
 • korlátlan számú ügyfél fiókját egyetlen, saját felületről érheted el,
 • minden adat bármikor, online rendelkezésedre áll, 
 • a számlaadatok mellett a számlaképeket is láthatod,
 • a számlaadatok egyszerűen exportálhatók, 
 • a számlaexportok mindegyik könyvelő programmal kompatibilisek,
 • nem kell könyvelő programot váltanod a hatékonyabb könyveléshez, 
 • egyes könyvelő programokkal az azonnali adatátvitel is automatizálható, ez azt jelenti, hogy emberi beavatkozás nélkül, a számla kiállítást követően, automatikusan kerülnek át a számlák a könyvelő programodba (adatexportra sincs szükség), 
 • bármikor ellenőrizheted a NAV adatszolgáltatás teljesülését, 
 • közvetlenül elérheted a NAV Online Számla rendszerből visszaszinkronizált szállítói számlákat,
 • a szállítói számlákat a Billingóban is online elérheted, ha az ügyfél feltölti azokat a kiadások közé (számlakép feltöltés is lehetséges)
 • dedikált könyvelői szakügyfélszolgálat válaszol a kérdéseidre telefonon és e-mailben egyaránt.

Ingyenes online számlázás könyvelőknek

Hiszünk benne, hogy a vállalkozók és könyvelőik hatékony együttműködése a hosszú távú siker egyik kulcsa, és a könyvelő a vállalkozások egyik legfontosabb pillére. Ezért a könyvelőknek a Billingo online számlázó használata teljesen ingyenes. (KATA vagy Master csomag esetén). Ezt regisztrációt követően szintén a Billingo ügyfélszolgálatától lehet igényelni. 

Tudtad, hogy a Billingo dedikált könyvelői szakügyfélszolgálatot tart fent a könyvelői kérdések gyors megválaszolásához?

Nincs még Billingo fiókod? Regisztrálj ingyen!
Regisztrálok

Új bevételi lehetőség: erősítsd meg szakértői státuszodat

A könyvelés digitalizálásával és egyre több folyamat automatizálásával felszabadul az eddig adminisztrációra, adatrögzítésre fordított idő nagy része, helyét pedig az izgalmasabb, folyamatosan változó, megújuló könyvelői és adótanácsadói feladatkörök vehetik át. 

A digitális könyvelésre való átállással a mindennapi munka mellett is több idő marad a szakmai tudás naprakészen tartására, a szakmai rendezvényeken, konferenciákon és továbbképzéseken való részvételre. A megszerzett és friss szakmai tudás pedig kincset ér a vállalkozóknak. Könyvelőként ez pedig új bevételi forrást jelenthet. Mindenki nyer.

A digitalizáció elkezdődött, a hagyományos papír alapú könyvelés egyértelműen megszűnni látszik. Az új megoldások viszont óriási kiugrási lehetőséggel kecsegtetnek, jól látszik ez az egyre növekvő online könyvelési szolgáltatások iránti igényeken is.

Regisztrálj ingyen Billingo fiókot! Kérd a Könyvelői fiókodat és az ingyenes KATA vagy Master csomagot a ügyfélszolgálattól!
Regisztrálok

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér