Díjbekérő, proforma, előlegszámla ➡️ tegyünk rendet a fogalmak között!

Billingo hírek 2022.03.27. - 4 p. olvasás

Mikor kell díjbekérőt, proformát kiállítanod? Mi az az előlegszámla? Mikor, melyiket használd? Előlegszámlára is vonatkozik az online adatszolgáltatási kötelezettség? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Díjbekérő, proforma, előlegszámla

Mi a különbség a díjbekérő és a proforma között? Semmi!

A díjbekérőt vagy proformát a vállalkozás azért állítja ki, hogy a megrendelt termék árát, a szolgáltatás díját előre bekérje a vevőtől vagy megrendelőtől.

Használata nagyon egyszerű. Miután beérkezett a megrendelésed, kiállítod a proformát. A vásárlód ennek alapján kifizeti a termék vagy szolgáltatás árát. Az összeg beérkezését követően a vásárló megkapja a terméket/szolgáltatást. Megtörténik a teljesítés, te pedig számlát állítasz ki.

Ne felejtsd el azt sem, hogy a teljesítésed előtt a vevő által díjbekérő alapján fizetett összeg előlegnek minősül. Az előlegről külön számlát kell készíteni.

A felek gyakran a szerződésben rögzítik, hogy a vevő/megrendelő köteles előleget fizetni.

A díjbekérő kiállításának másik tipikus oka, az előleg fizetésére való felhívás. Miért van szükség újabb számlára?

A díjbekérő ugyanis nem számla. Egy olyan bizonylat vagy nyomtatvány, amely bár bizonyos tartalmi elemeiben és megjelenésében hasonlíthat a számlára, de nem minősül annak. Könnyen, gyorsan kiküldhető e-mailben.

Kiállításával nem keletkezik áfa fizetési kötelezettséged. Akkor különösen hasznos lehet, ha partnered/vásárlód nem szeret időben fizetni.

Miért előnyös, ha díjbekérőt állítasz ki?

  • egyszerű módja annak, hogy fizetésre ösztönözd vásárlóidat
  • minimalizálhatod céged kintlévőségeit és az anyagi kockázatot
  • elkerülheted azt a helyzetet, hogy az áfa befizetés határidejének időpontjában a vevőd még tartozik neked (leggyakrabban amiatt keletkezik áfa tartozás)

Mivel a díjbekérő valójában nem számla, nem szükséges könyvelni és semmiféle adózási vonzata nincs.

Ezen kívül, mivel nem számla, nem vonatkozik rá az online adatszolgáltatási kötelezettség sem. A proforma adatait nem – csak a későbbi számlát - kell feltölteni az Online számla rendszerébe.


Mi az az előlegszámla?

Előlegszámlát abban az esetben kell kiállítanod, ha tényleges teljesítés még nem történt meg, viszont a vásárlód már fizetett előleget.

Az előlegszámla teljesítési dátuma az a nap lesz, amikor megkaptad az előleg összegét.

Az Áfa törvény az előleg fogalmát kifejezetten termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtáshoz köti. Amennyiben nem adtál el terméket, nem nyújtottál szolgáltatást az adott személynek, akkor attól előleget sem kaphatsz. Ezáltal előlegszámla kiállítására sincs szükség. Erre hozható fel példaként a kártérítés. Előfordulhat, hogy kárt okoztak neked, de a téged megillető kártérítés összege még nem került meghatározásra, Ettől független a károkozó bizonyos összeget megfizet részedre. Ez nem előleg, mivel a károkozó részére nem kell átadnod terméket, vagy szolgáltatást teljesítened.

Tudj meg még többet az előlegről és az előlegszámláról itt! >> 

Előlegszámlát a kifizetett előlegről állítunk ki

Az előlegszámla csak az előlegként megkapott összeget dokumentálja. Azonban az előleg realizálása nem jelenti azt, hogy az ügyletet is teljesítetted. Tehát a tényleges teljesítéskor ki kell állítanod a végszámlát is. A végszámla tartalmazza az ügylet teljes ellenértékét. Továbbá hivatkozik az előlegszámlára. A vevő által fizetendő összeg a teljes ellenérték és kapott előleg különbözete.

Gyakran előfordul olyan is, hogy több előlegszámla készül. Ebben az esetben a végszámla tartalmazni fogja a felek által meghatározott ellenértéket, valamint negatív előjellel a kapott előlegeket.

Gyakori kérdések

Mikor érdemes díjbekérőt kiállítani?

A díjbekérőnek főleg átutalásos számlák esetén van jelentősége, mert sokkal gyorsabbá válik általa a fizetés. Motivációs erővel bír az ügyfelek számára, hogy rendezve fizetési kötelezettségüket, mielőbb hozzájussanak a termékhez, szolgálatáshoz. 

Az előlegszámla és az előleg bekérő ugyanaz?

Nem. Az előleg bekérő nem tekintendő számlának, hanem a díjbekérővel azonos és annak szabályai vonatkoznak rá.

Az előlegszámla azonos a részszámlával?

Az előlegszámla az előleg fizetéséről, a részszámla pedig a részteljesítéskor kerül kiállításra. A részszámlával kapcsolatban itt találsz további részleteket >>

Hasonló cikkek a kategóriában

Fizetésemelés

Fizetésemelésekkel járhat az AI használata

Billingo hírek 2023.09.26. - 6 p. olvasás

A mesterséges intelligencia vállalati használata élénk érdeklődés kereszttüzében áll. Az biztos, hogy az AI munkaerőpiaci pozíciója dinamikusan változik, amit n...

Mol campus

A MOL Campus Visitor Centere mögött is ott a Billingo

Billingo hírek 2023.09.21. - 4 p. olvasás

A Billingo a nagyok ligájában is játszik! Több nagyvállalat mellett Billingo számlát ad a MOL Campus is, ha a kilátóteraszáról csodálod meg Budapestet. Nemcsak ...

Toborzás

Itt a szeptember, és még nincs meg minden embered?

Billingo hírek 2023.09.11. - 3 p. olvasás

A vállalati kultúrában a nyári pihenést az őszi pörgősebb szakasz váltja fel a munkavállaló és -hely keresés szempontjából. Az utolsó üzleti negyedévben nincs i...

billingo fejlesztések

Kóstoltad már a legfrissebb fejlesztéseket?

Billingo hírek 2023.09.06. - 7 p. olvasás

Vadiúj toborzó szolgáltatás, fokozott biztonság jellemzi a nyári Billingo termést, és újra automatikus a számlázás a Shopify-ban. A nyár folyamán még biztonságo...

toborzás

Ne költs százezreket toborzásra!

Billingo hírek 2023.09.04. - 4 p. olvasás

Az egyszerre olcsó és hatékony toborzás létezik. Napok alatt megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb jelentkezőket, miközben nem égetsz el több százezer forinto...

munkaerőtoborzás

Munkaerőkeresés: az automatikus jelöltgyűjtés a nyerő!

Billingo hírek 2023.08.28. - 5 p. olvasás

Óriási veszteség a vállalkozásodnak, ha nem a megfelelő kollégákat gyűjtöd egy ernyő alá. A betanítással eltöltött munkaórák mind időt és pénzt emésztenek fel, ...

Back to Top