Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Egyéb / Díjbekérő, proforma, előlegszá…
Egyéb - 2020.04.14. - 5 p. olvasás

Díjbekérő, proforma, előlegszámla ➡️ tegyünk rendet a fogalmak között!

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő
Figyelem

Ez a cikk több mint 1 éve frissült utoljára. Előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.

Mikor kell díjbekérőt, proformát kiállítanod? Mi az az előlegszámla? Mikor, melyiket használd? Előlegszámlára is vonatkozik az online adatszolgáltatási kötelezettség? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Díjbekérő, proforma, előlegszámla


Mi a különbség a díjbekérő és a proforma között? Semmi!

A díjbekérőt vagy proformát a vállalkozás azért állítja ki, hogy a megrendelt termék árát, a szolgáltatás díját előre bekérje a vevőtől vagy megrendelőtől.

Használata nagyon egyszerű. Miután beérkezett a megrendelésed, kiállítod a proformát. A vásárlód ennek alapján kifizeti a termék vagy szolgáltatás árát. Az összeg beérkezését követően a vásárló megkapja a terméket/szolgáltatást. Megtörténik a teljesítés, te pedig számlát állítasz ki.

Ne felejtsd el azt sem, hogy a teljesítésed előtt a vevő által díjbekérő alapján fizetett összeg előlegnek minősül. Az előlegről külön számlát kell kiállítani.

A felek gyakran a szerződésben rögzítik, hogy a vevő/megrendelő köteles előleget fizetni.

A díjbekérő kiállításának másik tipikus oka az előleg fizetésére való felhívás. Miért van szükség újabb számlára?

A díjbekérő ugyanis nem számla. Egy olyan bizonylat vagy nyomtatvány, amely bár bizonyos tartalmi elemeiben és megjelenésében hasonlíthat a számlára, de nem minősül annak. Könnyen, gyorsan kiküldhető e-mailben.

Kiállításával nem keletkezik áfa fizetési kötelezettséged. Akkor különösen hasznos lehet, ha partnered/vásárlód nem szeret időben fizetni.

Miért előnyös, ha díjbekérőt állítasz ki?

  • egyszerű módja annak, hogy fizetésre ösztönözd vásárlóidat
  • minimalizálhatod céged kintlévőségeit és az anyagi kockázatot
  • elkerülheted azt a helyzetet, hogy az áfa befizetés határidejének időpontjában a vevőd még tartozik neked (leggyakrabban amiatt keletkezik áfa tartozás)

Mivel a díjbekérő valójában nem számla, nem szükséges könyvelni és semmiféle adózási vonzata nincs.

Ezen kívül, mivel nem számla, nem vonatkozik rá az online adatszolgáltatási kötelezettség sem. A proforma adatait nem – csak a későbbi számlát - kell feltölteni az Online számla rendszerébe.

Nézd meg, hogy hogyan állíthatsz ki Billingóval pár kattintással díjbekérőt! >> 
Szeretnél többet tudni az online adatszolgáltatási kötelezettségről? >> 

Díjbekérő, proforma, előlegszámla

Mi az az előlegszámla?

Előlegszámlát abban az esetben kell kiállítanod, ha tényleges teljesítés még nem történt meg, viszont a vásárlód már fizetett előleget.

Az előlegszámla teljesítési dátuma az a nap lesz, amikor megkaptad az előleg összegét.

Az Áfa törvény az előleg fogalmát kifejezetten termékértékesítéshez vagy szolgáltatásnyújtáshoz köti. Amennyiben nem adtál el terméket, nem nyújtottál szolgáltatást az adott személynek, akkor attól előleget sem kaphatsz. Ezáltal előlegszámla kiállítására sincs szükség. Erre hozható fel példaként a kártérítés. Előfordulhat, hogy kárt okoztak neked, de a téged megillető kártérítés összege még nem került meghatározásra, Ettől független a károkozó bizonyos összeget megfizet részedre. Ez nem előleg, mivel a károkozó részére nem kell átadnod terméket, vagy szolgáltatást teljesítened.

Tudj meg még többet az előlegről és az előlegszámláról itt! >> 

 Előlegszámlát a kifizetett előlegről állítunk ki

Az előlegszámla csak az előlegként megkapott összeget dokumentálja. Azonban az előleg realizálása nem jelenti azt, hogy az ügyletet is teljesítetted. Tehát a tényleges teljesítéskor ki kell állítanod a végszámlát is. A végszámla tartalmazza az ügylet teljes ellenértékét. Továbbá hivatkozik az előlegszámlára. A vevő által fizetendő összeg a teljes ellenérték és kapott előleg különbözete.

Gyakran előfordul olyan is, hogy több előlegszámla készül. Ebben az esetben a végszámla tartalmazni fogja a felek által meghatározott ellenértéket, valamint negatív előjellel a kapott előlegeket.

Terheli-e online adatszolgáltatási kötelezettség az előlegszámlákat?

Az Áfa tv. 10. sz. melléklete úgy rendelkezik, hogy ha másik belföldi vállalkozástól kapott előlegről kiállított számla áfa tartalma eléri vagy meghaladja a 100 000 forintot, akkor adatot kell szolgáltatnod az előlegszámláról.

Az Áfa tv. 169.§-a alapján a végszámla kötelező adattartalma az adó alapja, tehát az ügylet teljes – előleggel nem csökkentett – áfa nélküli ellenértéke és annak áthárított adója. Így akkor teljesítendő adatszolgáltatás, ha az ügylet teljes adóalapját terhelő adó eléri vagy meghaladja a 100 000 forintot.

Amennyiben egy értékesítést megelőzően a végösszeg 100%-ban előlegként lett kifizetve, és az előleg áfa tartalma a 100 000 forintot eléri, abban az esetben az előlegszámla és a végszámla is adatszolgáltatási kötelezettség alá esik.

Nézd meg, hogyan állíthatsz ki egyszerűen és gyorsan előlegszámlát a Billingóban >> 

Gyakori kérdések

Mikor érdemes díjbekérőt kiállítani?

A díjbekérőnek főleg átutalásos számlák esetén van jelentősége, mert sokkal gyorsabbá válik általa a fizetés. Motivációs erővel bír az ügyfelek számára, hogy rendezve fizezési kötelezettségüket, mielőbb hozzájussanak a termékhez, szolgálatáshoz. 

Az előlegszámla és az előleg bekérő ugyanaz?

Nem. Az előleg bekérő nem tekintendő számlának, hanem a díjbekérővel azonos és annak szabályai vonatkoznak rá.

Az előlegszámla azonos a részszámlával?

Az előlegszámla az előleg fizetéséről, a részszámla pedig a részteljesítéskor kerül kiállításra. A részszámlával kapcsolatban itt találsz további részleteket >>

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top