Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Egyéni cég - legfontosabb info…
Tippek - 2020.04.01. - 2 p. olvasás

Egyéni cég - legfontosabb információk az alapításáról és megszűnéséről

Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Egy egyéni cég alapítása számos előnnyel járhat az egyéni vállalkozók számára. A legfontosabb tudnivalókat Farkas Dezső céginformációs szakértő foglalta össze a Billingósoknak.

Egyéni cég - legfontosabb információk az alapításáról és megszűnéséről

Egy egyéni cég alapítása számos előnnyel járhat az egyéni vállalkozók számára. A vállalkozóból lett cégtulajdonos a cégek nyilvánosságra vonatkozó szabályokat élvezheti, cége könnyen átalakítható más vállalkozássá és 2020 januárjától korlátolt felelősséggel is működhet.

Az egyéni cég

Fogalmilag az egyéni cég az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő természetes személy által alapított, jogi személyiséggel nem rendelkező jogalany, amely a cégnyilvántartásba történő bejegyzéssel jön létre.

Egyéni cég alapításához az alapító által aláírt, közjegyző által készített közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt alapító okiratra van szükség. A későbbiekben ez lesz a cég alapokmánya, melynek szabályait az alapító tag – a jogszabályi keretek között maradva – szabadon állapítja meg.

A céget kizárólag egyéni vállalkozó hozhat létre, nem lehet jogelődje, így a jogutódlás sem lehetséges. Az egyéni cég jogerős bejegyzésével automatikusan törlődik a nyilvántartásból egyéni vállalkozása. Fontos viszont, hogy a cégalapítás nem teszi lejárttá az egyéni vállalkozóval szemben fennálló követeléseket!

Az egyéni cég jogképes, tehát jogokat szerezhet, kötelezettségeket vállalhat. A cégtörvény hatálya alá tartozik, törvényességi felügyeletét a cégbíróság látja el. Telephelyeket, fióktelepeket használhat, könyvvizsgálót jelölhet ki, cégvezetőt nevezhet ki. Ügyvezetését elláthatja a tulajdonos vagy a vezető tisztségviselő(k). Bármilyen gazdasági tevékenységet folytathat, amit törvény nem tilt vagy korlátoz. Korlátozás esetén a tevékenységet hatósági engedély beszerzésével folytathatja.

Az egyéni cég működhet korlátolt vagy korlátlan felelősség mellett egyaránt. A korlátlan felelősségű egyéni cég (ec.), illetve tulajdonosa nem lehet más gazdasági társaságban korlátlanul felelős tag. Korlátlan felelősséggel céget működtetni értelemszerűen több kockázattal jár, mint egy korlátolt felelősségű cég (kfc.) tulajdonosának lenni, mert előbbinél a tulajdonos a cég esetleges tartozásaiért teljes magánvagyonával is felel.

Az egyéni cég megszűnése

Az egyéni cég megszűnik:

  • amennyiben határozott időre jött létre, az okiratban meghatározott időtartam elteltével, vagy egyéb megszűnési feltétel megvalósulásával;
  • jogutód nélküli megszűnéssel;
  • jogutódlással történő megszűnéssel (átalakulással);
  • ha a cégbíróság megszűntnek nyilvánítja;
  • ha a cégbíróság hivatalból elrendeli a törlését;
  • ha a bíróság felszámolási lejárás során megszünteti.

Összefoglalás

Ahogy a fentiekből is látszik, egyéni céget alapítani csak egyéni vállalkozásból lehet. Ha szeretnéd még részletesebben is megismerni a jellemzőket, akkor Minden, amit tudnod kell az egyéni cégről cikkben elolvashatod, ezáltal teljes körű képet kaphatsz az egyéni cégről.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér