Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Egyéni cég - legfontosabb info…
Tippek - 2020.04.01. - 2 p. olvasás

Egyéni cég - legfontosabb információk az alapításáról és megszűnéséről

Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Egy egyéni cég alapítása számos előnnyel járhat az egyéni vállalkozók számára. A legfontosabb tudnivalókat Farkas Dezső céginformációs szakértő foglalta össze a Billingósoknak.

Egyéni cég - legfontosabb információk az alapításáról és megszűnéséről

Egy egyéni cég alapítása számos előnnyel járhat az egyéni vállalkozók számára. A vállalkozóból lett cégtulajdonos a cégek nyilvánosságra vonatkozó szabályokat élvezheti, cége könnyen átalakítható más vállalkozássá és 2020 januárjától korlátolt felelősséggel is működhet.

Az egyéni cég

Fogalmilag az egyéni cég az egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő természetes személy által alapított, jogi személyiséggel nem rendelkező jogalany, amely a cégnyilvántartásba történő bejegyzéssel jön létre.

Egyéni cég alapításához az alapító által aláírt, közjegyző által készített közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalt alapító okiratra van szükség. A későbbiekben ez lesz a cég alapokmánya, melynek szabályait az alapító tag – a jogszabályi keretek között maradva – szabadon állapítja meg.

A céget kizárólag egyéni vállalkozó hozhat létre, nem lehet jogelődje, így a jogutódlás sem lehetséges. Az egyéni cég jogerős bejegyzésével automatikusan törlődik a nyilvántartásból egyéni vállalkozása. Fontos viszont, hogy a cégalapítás nem teszi lejárttá az egyéni vállalkozóval szemben fennálló követeléseket!

Az egyéni cég jogképes, tehát jogokat szerezhet, kötelezettségeket vállalhat. A cégtörvény hatálya alá tartozik, törvényességi felügyeletét a cégbíróság látja el. Telephelyeket, fióktelepeket használhat, könyvvizsgálót jelölhet ki, cégvezetőt nevezhet ki. Ügyvezetését elláthatja a tulajdonos vagy a vezető tisztségviselő(k). Bármilyen gazdasági tevékenységet folytathat, amit törvény nem tilt vagy korlátoz. Korlátozás esetén a tevékenységet hatósági engedély beszerzésével folytathatja.

Az egyéni cég működhet korlátolt vagy korlátlan felelősség mellett egyaránt. A korlátlan felelősségű egyéni cég (ec.), illetve tulajdonosa nem lehet más gazdasági társaságban korlátlanul felelős tag. Korlátlan felelősséggel céget működtetni értelemszerűen több kockázattal jár, mint egy korlátolt felelősségű cég (kfc.) tulajdonosának lenni, mert előbbinél a tulajdonos a cég esetleges tartozásaiért teljes magánvagyonával is felel.

Az egyéni cég megszűnése

Az egyéni cég megszűnik:

  • amennyiben határozott időre jött létre, az okiratban meghatározott időtartam elteltével, vagy egyéb megszűnési feltétel megvalósulásával;
  • jogutód nélküli megszűnéssel;
  • jogutódlással történő megszűnéssel (átalakulással);
  • ha a cégbíróság megszűntnek nyilvánítja;
  • ha a cégbíróság hivatalból elrendeli a törlését;
  • ha a bíróság felszámolási lejárás során megszünteti.

Összefoglalás

Ahogy a fentiekből is látszik, egyéni céget alapítani csak egyéni vállalkozásból lehet. Ha szeretnéd még részletesebben is megismerni a jellemzőket, akkor Minden, amit tudnod kell az egyéni cégről cikkben elolvashatod, ezáltal teljes körű képet kaphatsz az egyéni cégről.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023