Ekho adózás: minden, amit az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról tudni érdemes

Adózás, NAV 2022.08.11. - 9 p. olvasás

A kata szabályok szigorításával és a burkolt munkaviszony reflektorfénybe kerülésével egyre nő a népszerűsége az ekho adózásnak, mellyel elkerülhetők a színlelt szerződések, és lehetővé teszi elsősorban a művészet, a kultúra, a média és a sport területén tevékenykedők egyszerűsített adózását. Milyen szabályok vonatkoznak az ekhóra? Kik és milyen feltételekkel választhatják? Mi változik 2022. szeptember 1-jével? Megnézzük most az ekhóval kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Ekho adózás

Mi az az ekho adózás?

Az ekho egy mozaikszó, mely az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást takarja.

Viszonylag komolyabb múltra tekint vissza, hiszen alapvető szabályait a 2005. évi CXX. törvény az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról - rövidebb nevén Ekho-törvény - tartalmazza, melyek gyakorlatilag évek óta változatlanok.

Ki választhatja az ekho adózást?

Az ekho adózást olyan magánszemélyek választhatják, akiknek az alábbi foglalkozások bármelyikéből adóköteles bevételük származik. Kritérium még, hogy alkotó jelleggel vegyenek részt a tevékenységben.

Frissítés:

Amennyiben 2022. augusztus 31-ig katázol, évet kell zárnod, szeptembertől pedig új időszámítás kezdődik számodra. Ha az új-kata keretébe esel, választhatod azt, ha nem, akkor lehet az irányod az átalányadózás, Bt. esetében a kivázás, de bizonyos feltételekkel az ekho is megérheti neked. A Pénzügyminisztérium ugyanis 13%-kal csökkentette az ekho mértékét azzal, hogy a kifizetői ekhot beszántotta.

Ha az ekhozást választod, az adott tevékenységi körökbe bele kell férned, és szükséged lesz egy legalább 4 órás bejelentett munkaviszonyra. Az ekho mértéke 15% lesz szeptembertől, az adminisztrációs terheid pedig gyakorlatilag 0-ra csökkennek, az adatot szolgáltató kifizetők azok, akik ezt intézik majd helyetted. 

Lássuk akkor, hogy milyen tevékenységi körök esetén lehetsz ekhós:

2123 Telekommunikációs mérnök

  • Akusztikus mérnök
  • Audiotechnikai mérnök
  • Hangmérnök
  • Televíziós műszaki adásrendező

2136 Grafikus és multimédia-tervező

2627 Nyelvész, fordító, tolmács

  • Filmszöveg fordító
  • Lírai művek fordítója
  • Műfordító
  • Prózai és drámai művek fordítója

2714 Kulturális szervező

  • Producer (kulturális)
  • Produkciós menedzser (szórakoztatóipar)

2715 Könyv- és lapkiadó szerkesztő

2716 Újságíró, rádióműsor-, televízióműsor-szerkesztő

2719 Egyéb kulturális és sportfoglalkozású (felsőfokú képzettséghez kapcsolódó)

  • Művészeti tanácsadó
  • Zenei konzulens, tanácsadó

2721 Író (újságíró nélkül)

2722 Képzőművész

2723 Iparművész, gyártmány- és ruhatervező

2724 Zeneszerző, zenész, énekes

2725 Rendező, operatőr

2726 Színész, bábművész

2727 Táncművész, koreográfus

2728 Cirkuszi és hasonló előadóművész

2729 Egyéb alkotó- és előadó-művészi foglalkozású (felsőfokú végzettséghez kapcsolódó)

3122 Villamosipari technikus (elektronikai technikus)

  • Koncert-fénytechnikus
  • Koncert-színpadtechnikus

3145 Műsorszóró és audiovizuális technikus

  • Filmstúdió technikus
  • Hangmester
  • Hangrestaurációs technikus
  • Hangstúdió-technikus
  • Hangtechnikus
  • Képtechnikus
  • Rögzítéstechnikai technikus
  • Stúdiótechnikus
  • Videótechnikus
  • Zenei technikus

3711 Segédszínész, statiszta

3712 Segédrendező

3714 Díszletező, díszítő

3715 Kiegészítő filmgyártási és színházi foglalkozású

3719 Egyéb művészeti és kulturális foglalkozású

5211 Fodrász

  • Színházi fodrász
  • Színházi parókakészítő

5212 Kozmetikus

  • Maszkmester
  • Sminkes
  • Sminkmester
  • Színházi kikészítő

7212 Szabó, varró

  • Jelmez- és alkalmiruha-készítő
  • Színházi varró

7213 Kalapos, kesztyűs

  • Színházi fejdíszkészítő

7217 Cipész, cipőkészítő, -javító

  • Színházi cipész

Vannak további szakterületek is, amelyek esetében bizonyos feltételek teljesülésekor alkalmazható az ekho:

Szakképzett edző, sportszervező, -irányító (FEOR-08 2717): Abban az esetben, ha valaki rendelkezik a jogszabályban meghatározott képesítésekkel, szakképzettséggel.

Hivatásos sportoló, sportmunkatárs, sportszakember: Amennyiben magánszemélyként sportszövetséggel fennálló jogviszonya keretében sporttevékenységgel kapcsolatos közvetlenül vagy közvetetten feladatokat lát el és rendelkezik a szükséges képesítésekkel, szakképzettséggel.

Magyarországon nyilvántartásba vett nemzetközi sportszövetség által foglalkoztatott magánszemély: Itt érdemes tudni, hogy akkor vonatkozhat a devizában szerzett bevételre, ha nem kizárólag Magyarországon dolgozik az illető.

Fontos, hogy amennyiben katás egyéni vállalkozó vagy, akkor nem ekhózhatsz.

Nemcsak magyarok, hanem az Európai Gazdasági Térség (EGT) állampolgárai is választhatják az ekhót abban az esetben, ha ugyan nem rendelkeznek magyar társadalombiztosítással, viszont valamelyik EGT-államban biztosítottak, és erről van A1-es igazolásuk.


Válts Billingóra, ha a legjobbak között vállalkoznál
Ingyenes fiókot regisztrálok  

Melyek az ekho választásának további feltételei?

Az ekho választásához önmagában nem elegendő, hogy a fenti foglalkozások valamelyikét űzzük, hanem néhány egyéb szabálynak is meg kell felelnünk:

1. Rendelkeznünk kell olyan jövedelemmel, amely után az általános szabályok szerint fizetjük a közterheket (pl. munkaviszonyból, egyéni vállalkozói kivétből, társas vállalkozás tagjaként, megbízási szerződés alapján történő kifizetés stb).

Billingo frissítés: ahogy Böröczky Zsuzsi konferenciáján megtudhattuk, bizonyos különleges esetekben átalányadózás mellett is lehet ekho-s tevékenységet folytatni, de ehhez az átalányadózó egyéni vállalkozás tevékenységét teljesen le kell választani az ekhozásról. A legtöbb esetben a két adózási mód nem fér össze. Mivel speciális háttértudást igényel ennek kivitelezése, mindenképpen fogadj könyvelőt a folyamathoz.

2. Az ekho csak meghatározott nagyságú bevételre alkalmazható:

  • Ennek összege évi 60 millió forint lehet. Kritérium, hogy a magánszemély munkaviszonyából, egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonyából vagy megbízási jogviszonyából szerzett jövedelme az adóévben elérje az év első napján érvényes havi minimálbér 12-szeresét.

  • Abban az esetben, ha ez nem teljesül - mert például valaki csak félállásban dolgozik -, akkor az évi 60 millió forintnak a megfelelő hányadát kell figyelembe venni. Pl. 4 órás munkaviszony esetén 30 millió forint lesz a határ.

  • Nyugdíjas esetében nincs arányosítás, itt az évi 60 millió forint a mérvadó.

  • Hivatásos sportoló esetén ez évi 500 millió forint, míg edző, vezetőedző, nemzetközi sportszövetség munkavállalója esetén évi 250 millió forint.

Ha valaki elérte a fenti bevételi összeghatárokat, akkor nem ekhózhat.

3. Nem elég, hogy a meghatározott tevékenységet űzzük, fontos, hogy kizárólag ebből származzon bevételünk.

Az ekho alapja, mértéke, felosztása

Megnéztük tehát, hogy kik és milyen feltételekkel ekhózhatnak. Most ássuk bele magunkat kicsit részletesebben az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásba.

Mi az ekho alapja?

Az ekho alapja az a bevétel lesz, amit a már említett foglalkozáslistában szereplő tevékenységgel szereztél.

Amennyiben magánszemélyként áfa fizetésére vagy kötelezett, akkor a bevételi összeghatárnál az általános forgalmi adó nélküli értéket kell alapul venni.

Mekkora az ekho mértéke?

Egészen 2022. augusztus 9-ig élt a szabály, hogy magánszemélyként az ekhoalap összegéből 15 százalék ekhót kell fizetni, a kifizetőnek pedig az ekhoalap összege után 13 % ekhot kellett fizetnie. A varázslat pedig, hogy 2022. szeptemberétől a közteher kifizetőt terhelő 13 %-át nem kell megfizetni. 

A 15%-ból 9,5 százalék személyi jövedelemadónak, 5,5 százalék – kivéve ha nyugdíjasról van szó – társadalombiztosítási járuléknak minősül. Ha nyilatkozol arról, hogy nyugdíjas vagy, akkor az ekho mértéke 9,5% lesz.

EGT-államban biztosított személy esetén a bevételt 9,5% terheli, amit a kifizetőnek kell megállapítania és levonnia.

Milyen terheket vált ki az ekho?

Az ekho a személyi jövedelemadót, valamint a társadalombiztosítási járulékot és a kifizetőt terhelő szociális hozzájárulási adót váltja ki.

Sem a kifizetőt, sem téged, mint magánszemélyt az ekhoalappal kapcsolatban további fizetési kötelezettség nem terhel.

Ekho befizetése és bevallása

A megállapított és a levont ekhót a kifizetőnek kell bevallania és befizetnie. Erről havi adó- és járulékbevallást készít a tárgyhót követő 12. napig.

Magánszemélyként az ekho különbözet elszámolására az szja bevallásával egyidejűleg van lehetőséged a tárgyévet követő év május 20-áig. 

Mi a helyzet a társadalombiztosítási ellátásokkal?

Ekho adózás esetén egészségügyi szolgáltatásra, baleseti egészségügyi ellátásra, baleseti járadékra és nyugdíjbiztosításra jogosult leszel, de az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira - például táppénzre, gyedre - nem.

Az ekho nyilatkozat szabálya

Ekhózás mellett dönthetsz akár munkaviszonyban, akár megbízási jogviszonyban, viszont ennek választásáról és mértékéről nyilatkoznod kell, amit bármikor megtehetsz az év folyamán.

Ezt a nyilatkozatot a kifizetőnek a még nem számfejtett bevételeknél kell figyelembe vennie, és mindaddig történik az ekho szerinti levonás, amíg vissza nem vonod.

A nyilatkozatot kötelezően vissza kell vonnod - és természetesen új nyilatkozatot sem tehetsz - abban az esetben, ha bevételed nagysága miatt már nem ekhózhatsz. Ha az adott évben meghaladtad a bevételi határt, de nem vontad vissza a nyilatkozatot, a kifizető akkor sem alkalmazhatja a továbbiakban ezt az adónemet.

Milyen következményei lehetnek, ha jogosulatlanul választod az ekhót?

Bizony előfordulhat olyan eset, hogy úgy került ekho levonásra a bevételből, hogy amúgy nem lettél volna jogosult rá.

Ebben az esetben:

  • a bevétel ekhoalapnak tekintett részének 9,5 százalékát a kifizető által levont személyijövedelemadó-előlegnek kell tekinteni
  • a bevétel ekhoalapnak tekintett része után 9 százalék ekho különadó szerepeltetendő az adóbevallásban, amit a bevallás benyújtásáig be kell fizetni

Fontos: ha a jogosulatlanság oka a bevételi határ túllépése, vagy a tevékenység miatt nem lehetett volna ekho nyilatkozatot tenni, akkor az ekho alap után a különadó mértéke nem 9, hanem 18 százalék lesz.

Egyszerűsítened az adminisztrációd?
Regisztrálj ingyen a Billingóra


Összefoglalva

Ahogy láthattuk, az ekho egy nagyon kedvezményes adózási lehetőség, ami kiváló lehetőséget biztosít a munkaszerződés helyett kötött színlelt vállalkozási vagy megbízási szerződések kiváltására. Az ekho adózás munkaviszonyban vehető igénybe, azonban nem mindenki élhet a lehetőséggel, csak bizonyos tevékenységek esetén alkalmazható.

Ami elsősorban a kifizetők számára jó hír, hogy 2022. szeptemberétől a teljesítendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást nem kell megfizetni. Az eddigi 13%-ra vonatkozólag ez év februárjáig visszatérítették a gyereket nevelő szülőknek a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. Visszatérítésben részesültek az ekho szerint adózó kisvállalkozók is: az ekho személyi jövedelemadónak minősülő részt - 9,5 százalék - kapták vissza, ami nem haladhatta meg a 809.000 forintot.

Ha szeretnéd megtudni, hogy mennyire jársz jól az ekho adózással, segíthetnek az ingyenes ekho kalkulátorok, így össze tudod hasonlítani, hogy más adózási formával szemben milyen előnyöket nyújt számodra. Az ekho bérkalkulátorok a bruttó jövedelem alapján számítják ki a 2022-es szabályozás alapján a nettó jövedelem összegét.

Ha pedig többet olvasnál adózásról, vállalkozásról, számlázásról, akkor itt megteheted >>

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top