MOST 20% kedvezmény

MOST 20% kedvezmény

Billingo Business csomagokra, benne az Átalányadó Asszisztens Plusszal.

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Elektronikus számla vagy hagyo…
NAV - 2016.01.28. - 3 p. olvasás

Elektronikus számla vagy hagyományos? Mi a különbség?

Bár az elektronikus számlák nagyban megkönnyítik a számlázással járó kötelező feladatok elvégzését, még mindig akad, aki hagyományos, kézzel kitöltött számlatömböt használ. Összeszedtük az elektronikus számla főbb jellemzőit, valamint az elektronikus és a hagyományos számla közötti különbségeket.

elektronikus számla hagyományos számla különbség

A hagyományos számlázás nehézségei

Több feladatot, időt és energiát igényel a hagyományos, kézi számlázás, de még mindig van, aki ezt a módszert követi. A hagyományos kézi számlák 3 példányban készülnek. Egyet kap a vevő, egy megy a könyvelésbe és egy marad a számlatömbben. Ez korábban egyébként a gép számlák esetében is így volt, egy eredeti és egy másolati számla készült.

Ma már azonban erre nincs szükség, hiszen 2010. szeptember 27-én eltörölték a kötelező példányszámozást és az eredeti illetve másolati példányok feltüntetésére vonatkozó előírást is. Végül a 2014. július 1-én, a 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet a teljes 24/1995. (XI.22.) PM rendeletet hatályon kívül helyezte. Elektronikus számla egy eredeti példányban készül és fájlmásolás útján sokszorosítható.

A kézi számlák hitelességet a számlatömbben maradó példány biztosítja. Azon utólag változtatni, javítani nem lehet. A hagyományos gépi számlák mentést követően egyedi sorszámot kapnak. Ezeket kötelező minimum 2 példányban kinyomtatni, egyet kap a vevő, egy marad a kiállítónál, ami bekerül a könyvelésbe.

Tárolás, nyomtatás, postára járás

A hagyományos kézi és gépi számlákat nyomtatott formában kell megőrizni legalább 8 évig. Minden egyes számlát személyesen kell átadni a vevőnek vagy postán tudjuk neki elküldeni. A hagyományos gépi számlák ezek mellett e-mailben is küldhetők. Arra azonban ügyelni kell, hogy a vevőnek és a kiállítónak is ki kell nyomtatnia és 8 évig tárolnia a maga példányát.

Mi az az elektronikus számla?

Az elektronikus, másnéven e-számla egy olyan bizonylat, amely elektronikus jelek formájában tartalmazza a kiállított számla adatait. Az elektronikus számlát elektronikus úton kell kiállítani és befogadni, miközben megbízható módon kell biztosítania a számla eredetének hitelességét, az adattartalom hitelességét és olvashatóságát is.

Az elektronikus számla kiállításához egy arra alkalmas számlázó programra van szükség, ilyen a Billingo.
Itt regisztrálhatsz >>>

Az elektronikus számlázás előnyei

Az elektronikus számlákat nem kell és nem is szabad kinyomtatni. Azokat elektronikus fájl formátumban kell megőrizni. A számla hitelességét pedig ún. időbélyeg garantálja, amely a számla mentésekor automatikusan kerül a számlára és bizosítja, hogy azon utólag ne lehessen változtatni.

Így biztosítható, hogy technikai eszközök segítségével egyértelműen igazolható:
  • a számla kibocsátója
  • a számla kibocsátásának pontos időpontja
  • hogy a digitális számlát a rajta szereplő adóalany állította ki

Ki küldhet és ki fogadhat elektronikus számlát?

Az elektronikus számlázás számlakibocsátónál történő bevezetése nincs hatósági engedélyhez kötve. Az adóalany maga választja meg - akár számlánként - az általa alkalmazott számlázási módot, vagyis hogy papíralapon vagy elektronikus úton bocsát-e ki számlát.

Az elektronikus számlák csak e-mailben küldhetők, azt sem a vevőnek sem a kiállítónak nem kell kinyomtatnia és elég elektronikus formában tárolni. Ráadásul egyszerre akár több száz számla is elektronikus számla is elkészülhet az online számlázóban. Gyors, biztonságos és hatékony.Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top