Elektronikus számla vagy hagyományos? Mi a különbség?

Adózás, NAV 2016.01.28. - 3 p. olvasás

Bár az elektronikus számlák nagyban megkönnyítik a számlázással járó kötelező feladatok elvégzését, még mindig akad, aki hagyományos, kézzel kitöltött számlatömböt használ. Összeszedtük az elektronikus számla főbb jellemzőit, valamint az elektronikus és a hagyományos számla közötti különbségeket.

elektronikus számla hagyományos számla különbség

A hagyományos számlázás nehézségei

Több feladatot, időt és energiát igényel a hagyományos, kézi számlázás, de még mindig van, aki ezt a módszert követi. A hagyományos kézi számlák 3 példányban készülnek. Egyet kap a vevő, egy megy a könyvelésbe és egy marad a számlatömbben. Ez korábban egyébként a gép számlák esetében is így volt, egy eredeti és egy másolati számla készült.

Ma már azonban erre nincs szükség, hiszen 2010. szeptember 27-én eltörölték a kötelező példányszámozást és az eredeti illetve másolati példányok feltüntetésére vonatkozó előírást is. Végül a 2014. július 1-én, a 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet a teljes 24/1995. (XI.22.) PM rendeletet hatályon kívül helyezte. Elektronikus számla egy eredeti példányban készül és fájlmásolás útján sokszorosítható.

A kézi számlák hitelességet a számlatömbben maradó példány biztosítja. Azon utólag változtatni, javítani nem lehet. A hagyományos gépi számlák mentést követően egyedi sorszámot kapnak. Ezeket kötelező minimum 2 példányban kinyomtatni, egyet kap a vevő, egy marad a kiállítónál, ami bekerül a könyvelésbe.

Tárolás, nyomtatás, postára járás

A hagyományos kézi és gépi számlákat nyomtatott formában kell megőrizni legalább 8 évig. Minden egyes számlát személyesen kell átadni a vevőnek vagy postán tudjuk neki elküldeni. A hagyományos gépi számlák ezek mellett e-mailben is küldhetők. Arra azonban ügyelni kell, hogy a vevőnek és a kiállítónak is ki kell nyomtatnia és 8 évig tárolnia a maga példányát.

Mi az az elektronikus számla?

Az elektronikus, másnéven e-számla egy olyan bizonylat, amely elektronikus jelek formájában tartalmazza a kiállított számla adatait. Az elektronikus számlát elektronikus úton kell kiállítani és befogadni, miközben megbízható módon kell biztosítania a számla eredetének hitelességét, az adattartalom hitelességét és olvashatóságát is.

Az elektronikus számla kiállításához egy arra alkalmas számlázó programra van szükség, ilyen a Billingo.
Itt regisztrálhatsz >>>

Az elektronikus számlázás előnyei

Az elektronikus számlákat nem kell és nem is szabad kinyomtatni. Azokat elektronikus fájl formátumban kell megőrizni. A számla hitelességét pedig ún. időbélyeg garantálja, amely a számla mentésekor automatikusan kerül a számlára és bizosítja, hogy azon utólag ne lehessen változtatni.

Így biztosítható, hogy technikai eszközök segítségével egyértelműen igazolható:
  • a számla kibocsátója
  • a számla kibocsátásának pontos időpontja
  • hogy a digitális számlát a rajta szereplő adóalany állította ki

Ki küldhet és ki fogadhat elektronikus számlát?

Az elektronikus számlázás számlakibocsátónál történő bevezetése nincs hatósági engedélyhez kötve. Az adóalany maga választja meg - akár számlánként - az általa alkalmazott számlázási módot, vagyis hogy papíralapon vagy elektronikus úton bocsát-e ki számlát.

Az elektronikus számlák csak e-mailben küldhetők, azt sem a vevőnek sem a kiállítónak nem kell kinyomtatnia és elég elektronikus formában tárolni. Ráadásul egyszerre akár több száz számla is elektronikus számla is elkészülhet az online számlázóban. Gyors, biztonságos és hatékony.



Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top