Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Billingo - NAV regisztráció: É…
NAV - 2018.06.20. - 8 p. olvasás

Billingo - NAV regisztráció: Élesítve az Online Számla rendszere

Nyakadon a NAV-bekötés! Vészesen közeleg ugyanis július 1., szóval ideje beregisztrálnod az adóhivatal új rendszerébe. Merthogy elérhető az Online Számla éles felülete, ahol az online számlaadat-szolgáltatás zajlik majd. Összegyűjtöttük a regisztráció és a Billingo összekötés lépéseit egy képes útmutatóban, valamit a legfontosabb tudnivalókat, hogy elkerülhesd a több százezres büntetéseket.

Billingo - NAV regisztráció, Billingo belépés

Hiába teszteltél, az éles rendszerre is regisztrálnod kell!

Korábban kipróbáltad a tesztüzemmódot?

Akkor Te már felkészülten várod a NAV-bekötést. Ettől függetlenül azonban az Online Számla éles rendszerébe neked is külön regisztrálnod kell, azt ugyanis nem váltja ki a korábbi tesztoldalas felhasználói fiókod.

Útmutató a NAV Online Számla adózói regisztrációhoz lépésről lépésre

1. lépés - Ügyfélkapus regisztráció / adatok előkészítése

Mielőtt belépnél a NAV Online Számla oldalára, készítsd elő az ügyfélkapus felhasználónevedet, jelszavadat, valamint az adószámodat. Ezekre a későbbiekben is szükséged lesz.Ha pedig még nincs ügyfélkapus fiókod, akkor pótold is gyorsan, enélkül ugyanis már az Online Számla regisztráció legelején fennakadsz.

2. lépés - az Online Számla regisztráció megkezdése

Kattints a NAV Online Számla oldalán a jobb felső sarokban található regisztráció gombra.

Billingo- NAV regisztráció

3. lépés - a regisztráció típusának kiválasztása

Ezután kattints ki az “adatszolgáltatásra kötelezett adózói regisztráció” gombot.

Fontos! Az “új felhasználó hozzáadása létező regisztrációhoz” gombra kattintva a későbbiekben a kollégáidat tudod majd hozzáadni a rendszerhez. (Általában a cég állandó meghatalmazottját.)  

Billingo- NAV regisztráció

4. lépés - bejelentkezés az Ügyfélkapuba

Most következik a korábban is említett ügyfélkapus belépés. Itt a felhasználóneved és jelszavad megadása után a rendszer automatikusan visszairányít az Online Számla regisztrációhoz.

Billingo- NAV regisztráció

5. lépés - adóazonosító megadása és a NAV adatellenőrzése

Az Ügyfélkapus belépés után meg kell adnod az adóazonosító jelet is, hogy a rendszer leellenőrizhesse adataid hitelességét. Billingo- NAV regisztráció

6. lépés - felhasználónév megadása az Online Számla rendszeréhez

Ha még nem regisztráltál az Online Számla rendszerében, akkor az ellenőrzés után meg kell adnod egy felhasználónevet. Ha ezt már korábban megtetted, akkor a rendszer az adatellenőrzés után erre figyelmeztet. Ebben az esetben továbbmehetsz a korábban létrehozott felhasználóval, de új felhasználó létrehozására is van lehetőséged.

ÉLESÍTVE! Elindult a regisztráció az Online Számla rendszerébe

7. lépés - az adózóra vonatkozó részletes adatok megadása

Az adózóra vonatkozó részletes adatokat a NAV automatikusan kitölti helyetted a saját nyilvántartásából. Ehhez csupán ki kell választanod, hogy gazdálkodó szervezetként vagy egyéni vállalkozóként regisztrálsz. Előbbi esetben az adószámot is meg kell adnod.

Billingo- NAV regisztráció

8. lépés - az átvett adatok ellenőrzése

Azért egyszer érdemes átfutni minden mezőt és ellenőrizni, hogy a NAV nyilvántartásából átvett adatok helyesek-e.

Billingo- NAV regisztráció

9. lépés - jelszó és kapcsolattartási adatok megadása

Ha az átvett adatokal minden rendben, akkor már csak egy új jelszót, valamint egy e-mail címet és egy telefonszámot kell megadnod a kapcsolattartáshoz.

Fontos! A Telefonszámot a +36… formátumban kell megadnod, a rendszer ugyanis csak így fogadja el. A jelszóra vonatkozó követelmények pedig a következők:

  • legyen legalább 8 karakter hosszú,
  • tartalmazzon kis- és nagybetűket, számot és speciális karaktert is.

Billingo- NAV regisztráció

Ezzel a lépéssel készen is van az Elsődleges felhasználó regisztrációja, amellyel a kézi számlatömbön kiállított számlákat is be tudod küldeni majd a NAV-nak.

Technikai felhasználó hozzáadása az Online Számla rendszeréhez

Ahhoz, hogy a számlázó programon keresztül teljesíteni tudd az adatszolgáltatást, szükséged lesz még egy Technikai felhasználóra és egy XML kulcsra is.

1. lépés - bejelentkezés az Online Számla rendszerébe

A Technikai felhasználó regisztrációjához először is be kell jelentkezned az Online Számla rendszerébe, a szintén jobb felső sarokban található gombra kattintva.

Billingo- NAV regisztráció

2. lépés - gazdálkodó szervezet kiválasztása

Belépés után az adószámra kattintva válaszd ki azt a szervezetet, amelyhez a Technikai felhasználót hozzá szeretnéd adni.

ÉLESÍTVE! Elindult a regisztráció az Online Számla rendszerébe

3. lépés - Technikai felhasználó hozzáadása

Ezután kattints a “FELHASZNÁLÓK” menőpontra, majd a jobb felső sarokban található “ÚJ FELHASZNÁLÓ” gombra és válaszd ki a “TECHNIKAI FELHASZNÁLÓ” nevű opciót.

Billingo- NAV regisztráció

ÉLESÍTVE! Elindult a regisztráció az Online Számla rendszerébe

4. lépés - jelszó és jogosultság megadása a Technikai felhasználóhoz

Ne felejtsd el bepipálni az oldal alján található "számlák kezelése" és "számlák lekérdezése" mezőket. Lényegében ezekkel tudsz jogosultságot adni a Technikai felhasználónak az adatszolgáltatás teljesítésére. Ezen kívül még egy jelszót kell megadnod, és készen is van a Technikai felhasználó regisztrációja. Nyugalom, mindjárt vége, már csak egy XML kulcsot kell generálnod.

Billingo- NAV regisztráció

Az XML kulcs generálásának lépései

Az XML kulcsra azért lesz szükséged, hogy a számlázó program és a NAV rendszere tudjon egymással kommunikálni.

1. lépés - a Technikai felhasználó kiválasztása

Lépj be a “FELHASZNÁLÓK” menüpontba. Majd a megfelelő felhasználó sorában kattints a “Részletek oszlopban” található lefele mutató háromszögre, és válaszd az oldal alján található “Kulcsgenerálás” gombot.

ÉLESÍTVE! Elindult a regisztráció az Online Számla rendszerébe

ÉLESÍTVE! Elindult a regisztráció az Online Számla rendszerébe

2. lépés - XML kulcs generálása

A “Kulcsgenerálás” gombra kattintással lényegében készen is vagy, meg is kapod az XML kulcsot.

Fontos! Ha többször kattintasz a gombra, akkor minden esetben új kulcsot generál. Viszont, ha egy korábbi kulcsot megadtál a számlázó programon belül és utána újat generálsz, akkor a régi kulccsal nem tudod majd beküldeni a számlákat. Ilyenkor az újragenerált XML kulcsot és a cserekulcsot meg kell adnod a számlázódban.

3. lépés - az XML kulcsok megtekintése

A kulcs generálása után görgess vissza az oldal tetejére. Itt megtalálod a felhasználónevet, az XML aláírókulcsot és az XML cserekulcsot, amelyekre a Billingóban is szükséged lesz.

ÉLESÍTVE! Elindult a regisztráció az Online Számla rendszerébe

A Billingóval az online számlaadat-szolgáltatást is automatizálhatod

Nem akarsz vesződni a számlaadatok feltöltésével? Fogalmad sincs, hogyan kell majd beküldeni a számlákat a NAV-hoz? Aggodalomra semmi ok, ugyanis a Billingo kiszűri a 100.000 Ft ÁFA-t tartalmazó számlákat. Azok adatait pedig a törvényi előírásoknak megfelelően automatikusan, emberi beavatkozás nélkül továbbítja is az Online Számla rendszerébe.

Nincs még Billingo fiókod? Regisztrálj egyet és használd 6 hónapig ingyen »

A Billingo és Online Számla rendszer összekötés beállításának lépései

Ahhoz, hogy a Billingo automatikusan továbbítani tudja számláidat a NAV irányába, a felhasználói fiókodon be kell állítanod pár apróságot. A bal oldalon található “Beállítások” menüponton belül válaszd ki a “NAV Online Számla összekötés” gombot. Ezután másold át az Online Számla rendszerből:

  • a Technikai felhasználóhoz generált felhasználónevet,
  • az általad a technikai felhasználóhoz megadott jelszót,
  • az XML aláírókulcsot
  • és az XML cserekulcsot.

ÉLESÍTVE! Elindult a regisztráció az Online Számla rendszerébe

A Billingo és NAV összekötés során előforduló hibaüzenetek és kezelésük

Jogosultság szükséges - Az egyik leggyakoribb hibaüzenet, ha elfelejted bepipálni a "számlák kezelése" és "számlák lekérdezése" mezőket az Online Számla regisztráció során. Erről bővebben a "Technikai felhasználó hozzáadása az Online Számla rendszeréhez" című fejezet 4. pontjában írtunk bővebben. Ebben az esetben hozz létre egy új Technikai felhasználót. Pipáld be a jogosultságokat, és az újonnan létrehozott Technikai felhasználó adatait, majd az ott generált kulcsokat írd be a Billingóba.

Helytelen autentikációs adatok - Ezt a hibaüzenetet is feldobhatja a Billingo. Ez viszont már azt jelenti, hogy a NAV oldalán és a számlázódban megadott adatok nem egyeznek. Ennek több oka is lehet:

  • a NAV teszt oldalán, nem pedig az éles felületen kapott adatokat másoltad át a Billingóba,
  • a Billingo felületén a NAV Technikai felhasználó számára létrehozott felhasználónevet és jelszót kell megadni, nem pedig a számlázód adatait,
  • az imént említett "jogosultság szükséges" hiba során kifelejtett "számlák kezelése" és "számlák lekérdezése" mezők ebben az esetben is okozhatnak problémát.

Honnan tudom, hogy a Billingo elküldte a NAV-nak az érintett számlákat?

A számlákon a kiállítás pillanata után a törvényi előírások miatt módosítani már nem lehet, ezért az adatszolgáltatás teljesítésével kapcsolatos információ sem kerülhet rájuk. A Billingónál azonban a számla listában külön státusz megjelöléssel látni fogod majd az érintett számlákat. Az adatszolgáltatásról egyébként a NAV is küld majd egy automatikus válasz e-mail-t, amit elrakni nem kötelező, viszont az átláthatóság miatt erősen ajánlott.

Egy vállalkozáson belül több Billingo fiók - új kulcsot kell generálnom?

Rengeteg vállalkozó, főként webáruház tulajdonos fordult hozzánk a napokban a fenti kérdéssel. A válasz pedig nem, nem kell újat generálnod, a vállalkozásodhoz használ több Billingo fiókodba is beírhatod a Technikai felhasználóhoz generált kulcsot.

KATA-s vállalkozóként is kell adatot szolgáltatnom?

Az alanyi adómentes vállalkozásoknak egészen addig nem kell teljesíteniük az adatszolgáltatást, amíg be nem kerülnek az ÁFA körbe. Ha ez megtörténik, akkor viszont semmiképp ne felejts el regisztrálni.

Megváltozik a számlabefogadásra vonatkozó adatszolgáltatás is?

A tételes adatszolgáltatást továbbra is az ÁFA-bevallásban kell teljesíteni. Az adóértékhatár értelemszerűen ebben a körben is 100.000 forintra csökkent, viszont a szolgáltatásra kötelezett adatok köre nem változik. Amennyiben számlázó programot használsz, úgy számlabefogadóként a számodra kibocsátott számlák adatait a NAV rendszeréből lekérdezheted.

Te még nem a Billingóval számlázol? Akkor próbáld ki, és élvezd egy hónapig teljesen ingyen a villámgyors és szuperkényelmes számlázás élményét. Regisztrálj most »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés