Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Így kezeld az érvénytelenítő s…
KATA - 2020.05.05. - 3 p. olvasás

Így kezeld az érvénytelenítő számládat katásként

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Számos esetben problémát okoz a katás vállalkozás számára, hogy miként kell kezelni az általa kiállított érvénytelenítő számlát. Ezért Bonácz Zsolt adószakértő összefoglalta az érvéytelenítő számlák kezelésére vonatkozó tudnivalókat.

Így kezeld az érvénytelenítő számládat katásként

A számla érvénytelenítése katásként

Gyakran a vállalkozások kénytelenek korábban kiállított számlájukat érvényteleníteni (stornírozni). Számos esetben problémát okoz a katás vállalkozás számára, hogy miként kell kezelni az általa kiállított érvénytelenítő számlát. A követendő eljárást a bevétel megszerzésére vonatkozó szabályok határozzák meg. 

Katás vállalkozás bevételének elszámolása során a következő alapszabályt köteles figyelembe venni.

Bevételként kell számításba venni a tevékenységgel összefüggésben mástól megszerzett vagyoni értéket. A kivételeket a Kata tv. tételesen felsorolja.

Fő szabály szerint a bevétel megszerzésének időpontja:

  • pénz,
  • dolog,
  • értékpapír,
  • váltó,
  • csekk,
  • más hasonló okirat

esetében az átvétel vagy a számlán való jóváírás napja.

A továbbiakban a fő szabályból indulunk ki.

Ebből az következik, hogy a számla kiállítása nem jelenti egyben a bevétel megszerzését. Továbbá a számla érvénytelenítése önmagában nem eredményezi a bevétel módosulását. A számla érvénytelenítésének gyakran az az oka, hogy a teljesítésre nem került sor, vagy az utólag meghiúsult. 

Példa 
Alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozó grafikai tervezéssel foglalkozik. Egy társaság ajánlatot kért tőle céges logójára vonatkozó grafikai tervről. Az egyéni vállalkozó megküldte ajánlatát, amelyet a társaság elfogadott. Az egyéni vállalkozó e-mailben elküldte a céges lógó grafikai tervét. Továbbá az ajánlatban meghatározott összegről kiállított – számlázó programmal készített - számláját. A társaság a számlázott összeget nem rendezte pénzügyileg. Azt visszaküldte Nagy János részére, mivel a grafikai tervet nem az ajánlatban rögzített szempontok alapján készítette el. 

Az egyéni vállalkozó a kifogást elfogadta, s kiállított a társaság nevére egy érvénytelenítő számlát. Az egyéni vállalkozó nem realizált bevételt, így annak összege sem csökkenhet a számla érvénytelenítése miatt. 

A példaként felhozott esettel kapcsolatban felvetődhet az a kérdés. Miért van szükség a számla érvénytelenítésére, hiszen azt a címzett visszaküldte? Ettől függetlenül a számla érvénytelenítését el kell végezni, mivel a számla mögött tényleges teljesítés nem húzódik meg.  

Hogyan értelmezhető, ha a számla érvénytelenítése nem történik meg?

Ezzel a vállalkozás azt „állítja”, hogy a számla mögött tényleges teljesítés van, de ez nem fedi a valóságot. Azonban a számla érvénytelenítésére akkor kerülhet sor, ha annak valós jogalapja volt. Ez lehet a teljesítés hiánya, vagy a teljesítés utólagos meghiúsulása. Az érvénytelenítésre jogalapot adó körülmény fennállását igazolni kell. Ezt annak kell megtennie, aki a számlát érvényteleníti. 

Az érvénytelenítő számlát nem minden esetben kell megküldeni a címzettnek. Ezt nem kell megtenni a példaként felhozott esetben, mivel a címzett az eredeti számlát visszaküldte. Ebből levonható az a következtetés, hogy azt a címzett könyvelésében sem rögzítette, így az érvénytelenítő számlára sincs szüksége. A katás vállalkozás ettől függetlenül értesítheti partnerét a visszaküldött számla érvénytelenítéséről. Továbbá arról is, hogy az érvénytelenítő számlát miért nem küldi meg részére. 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska