Így kezeld az érvénytelenítő számládat katásként

Adózás, NAV 2020.05.05. - 3 p. olvasás

Számos esetben problémát okoz a katás vállalkozás számára, hogy miként kell kezelni az általa kiállított érvénytelenítő számlát. Ezért Bonácz Zsolt adószakértő összefoglalta az érvéytelenítő számlák kezelésére vonatkozó tudnivalókat.

A számla érvénytelenítése katásként

Gyakran a vállalkozások kénytelenek korábban kiállított számlájukat érvényteleníteni (stornírozni). Számos esetben problémát okoz a katás vállalkozás számára, hogy miként kell kezelni az általa kiállított érvénytelenítő számlát. A követendő eljárást a bevétel megszerzésére vonatkozó szabályok határozzák meg. 

Katás vállalkozás bevételének elszámolása során a következő alapszabályt köteles figyelembe venni.

Bevételként kell számításba venni a tevékenységgel összefüggésben mástól megszerzett vagyoni értéket. A kivételeket a Kata tv. tételesen felsorolja.

Fő szabály szerint a bevétel megszerzésének időpontja:

  • pénz,
  • dolog,
  • értékpapír,
  • váltó,
  • csekk,
  • más hasonló okirat

esetében az átvétel vagy a számlán való jóváírás napja.

A továbbiakban a fő szabályból indulunk ki.

Ebből az következik, hogy a számla kiállítása nem jelenti egyben a bevétel megszerzését. Továbbá a számla érvénytelenítése önmagában nem eredményezi a bevétel módosulását. A számla érvénytelenítésének gyakran az az oka, hogy a teljesítésre nem került sor, vagy az utólag meghiúsult. 

Példa 
Alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozó grafikai tervezéssel foglalkozik. Egy társaság ajánlatot kért tőle céges logójára vonatkozó grafikai tervről. Az egyéni vállalkozó megküldte ajánlatát, amelyet a társaság elfogadott. Az egyéni vállalkozó e-mailben elküldte a céges lógó grafikai tervét. Továbbá az ajánlatban meghatározott összegről kiállított – számlázó programmal készített - számláját. A társaság a számlázott összeget nem rendezte pénzügyileg. Azt visszaküldte Nagy János részére, mivel a grafikai tervet nem az ajánlatban rögzített szempontok alapján készítette el. 

Az egyéni vállalkozó a kifogást elfogadta, s kiállított a társaság nevére egy érvénytelenítő számlát. Az egyéni vállalkozó nem realizált bevételt, így annak összege sem csökkenhet a számla érvénytelenítése miatt. 

A példaként felhozott esettel kapcsolatban felvetődhet az a kérdés. Miért van szükség a számla érvénytelenítésére, hiszen azt a címzett visszaküldte? Ettől függetlenül a számla érvénytelenítését el kell végezni, mivel a számla mögött tényleges teljesítés nem húzódik meg.  

Hogyan értelmezhető, ha a számla érvénytelenítése nem történik meg?

Ezzel a vállalkozás azt „állítja”, hogy a számla mögött tényleges teljesítés van, de ez nem fedi a valóságot. Azonban a számla érvénytelenítésére akkor kerülhet sor, ha annak valós jogalapja volt. Ez lehet a teljesítés hiánya, vagy a teljesítés utólagos meghiúsulása. Az érvénytelenítésre jogalapot adó körülmény fennállását igazolni kell. Ezt annak kell megtennie, aki a számlát érvényteleníti. 

Az érvénytelenítő számlát nem minden esetben kell megküldeni a címzettnek. Ezt nem kell megtenni a példaként felhozott esetben, mivel a címzett az eredeti számlát visszaküldte. Ebből levonható az a következtetés, hogy azt a címzett könyvelésében sem rögzítette, így az érvénytelenítő számlára sincs szüksége. A katás vállalkozás ettől függetlenül értesítheti partnerét a visszaküldött számla érvénytelenítéséről. Továbbá arról is, hogy az érvénytelenítő számlát miért nem küldi meg részére. 

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top