Pénztárgép használatának szüneteltetése 30 napon túl

Billingo hírek 2020.05.11. - 3 p. olvasás

A járványveszély okozta gazdasági recesszió miatt számos vállalkozás bezárta üzletét. Mi a helyzet, ha a vállalkozás pénztárgépet használt és több mit 30 napig kénytelen azt szüneteltetni? Bonácz Zsolt adószakértő válaszolt.

Pénztárgép használatának 30 napon túli szüneteltetése

Nem használod a pénztárgépet? Ezek a teendőid!

Az üzlet bezárása az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése miatt is bekövetkezhetett.  Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetéséről a NAV is tájékoztatást kap a BM-től. Sok esetben az üzletben a vállalkozás pénztárgépet használt. Ezt az üzlet zárva tartása alatt nem használja. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy emiatt bizonyos esetekben bejelentést kell tenni a NAV felé.  Erre akkor van szükség, ha a pénztárgépet 30 napon túl nem használják. 

A bejelentés határideje a szüneteltetés megkezdésétől számított 45. nap. Ha a határidő munkaszüneti napra esik, akkor az a legközelebbi munkanapon jár le.  A bejelentést az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése esetén is meg kell tenni. A bejelentés megtételére a PTGTAXUZ nyomtatvány szolgál, amely a NAV honlapjáról letölthető. Az elektronikus kapcsolattartásra kötelezett vállalkozás a nyomtatványt elektronikus úton köteles benyújtani. 

A nyomtatvány főlapjának „B” rovatában kell megadni a vállalkozás azonosító adatait. A főlap „C” rovatában „Eseményt kívánok bejelenteni” szöveg mellett kockában „X”-et kell elhelyezni. A nyomtatványt 01. lapját a következők szerint kell kitölteni. „A” rovatban meg kell adni az esemény dátumát. Ez az az a nap, amikor megkezdődik a pénztárgép használatának szünetelése. Például 2020. március 30. nulla óra nulla perc. Szintén az „A” rovatban a „Pénztárgép” megjegyzés melletti négyzetben „X”-et kell elhelyezni. 

Továbbá a „Kétvállalkozós pénztárgép” és a „A két üzemeltető azonos” szöveg melletti négyzetben „I” vagy „N” betűt kell elhelyezni.

Ha nem kétvállalkozós pénztárgépről van szó, akkor mindkét esetben a négyzetben „N” betűt kell elhelyezni.

A „B” rovatban meg kell adni az adómemória egység számát (ez megtalálható a nyugta alján, AP-vel keződő azonosítószám), a pénztárgép engedélyének számát és a pénztárgép típusát.

A „C” rovat 1. pontja („Szüneteltetem a pénztárgép használatát”) mellett „X”-et kell elhelyezni.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a pénztárgép újbóli használata miatt is bejelentést kell tenni.

Enélkül a pénztárgépet nem lehet ismét használni. A bejelentést a pénztárgép használatának újbóli megkezdése előtt kell benyújtani. Erre a célra ugyancsak a PTGTAXUZ nyomtatvány szolgál.

A nyomtatvány főlapjának „B” rovatában kell megadni a vállalkozás azonosító adatait. A főlap „C” rovatában „Eseményt kívánok bejelenteni” szöveg mellett kockában „X”-et kell elhelyezni. A nyomtatványt 01. lapját a következők szerint kell kitölteni. 

„A” rovatban meg kell adni az esemény dátumát. Ez az az a nap, amikor megkezdődik a pénztárgép újbóli használata. Például 2020. május 15. nulla óra nulla perc. Szintén az „A” rovatban a „Pénztárgép” megjegyzés melletti négyzetben „X”-et kell elhelyezni. Továbbá a „Kétvállalkozós pénztárgép” és a „A két üzemeltető azonos” szöveg melletti négyzetben „I” vagy „N” betűt kell elhelyezni. 

Ha nem kétvállalkozós pénztárgépről van szó, akkor mindkét esetben a négyzetben „N” betűt kell elhelyezni.

A „B” rovatban meg kell adni az adómemória egység számát (ez megtalálható a nyugta alján, AP-vel keződő azonosítószám), a pénztárgép engedélyének számát és a pénztárgép típusát.

A „C” rovat 2. pontja („Újra szeretném használni a szüneteltetett pénztárgépet”) mellett „X”-et kell elhelyezni.

Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

billingo - yettel

A Billingo és a Yettel együtt támogatja vállalkozásod sikerét

Billingo hírek 2023.11.08. - 5 p. olvasás

Vállalkozóként a kiadások mértéke a végtelenségig nőhet, ezt mind jól tudjuk. Okos tervezéssel, a folyamatok optimalizálásával és pénzügyi tudatossággal azonban...

Back to Top