Ezt nézd: Néhány percre csökkenti az átalányadó bevallást az Átalányadó Asszisztens Plusz

Adózás, NAV 2022.08.25. - 10 p. olvasás

Soha nem látott segítséget hoz az átalányadósok könyvelésében a Billingo Átalányadó Asszisztens Plusz, ami egészen az utolsó előtti gombnyomásig minden könyvelői feladatodban támogat. Képzeld csak el: teljes mértékben, automatikusan előkészíti az 58-as átalányadós bevallást, listázza az átalányadózással kapcsolatos feladatokat és még a vállalkozókat is értesíti az befizetendő adókról egy egyéb átalányadós teendőkről. Neked elég csak ellenőrizni az adatokat és beküldeni a bevallást, és ezzel órák helyett akár néhány percre csökkentheted az átalányadósok könyvelését. Gyere, nézd meg, milyen egyszerű lesz az átalányadósok könyvelése.

Wow, teljeskörű könyveléstámogatás az átalányadózásban 

Hozd át az ügyfeleidet a Billingóba és egyetlen, önálló szoftverrel, importálás és összekötés nélkül a bevallás utolsó előtti lépéséig minden átalányadós feladatot automatizálhatsz. 

Gyorsabban könyvelheted az átalányadós vállalkozásokat

Az Átalányadó Asszisztens Plusz automatikus megoldásaival mindössze havi néhány percre csökkenti az átalányadós vállalkozások könyvelését. Az adatokat már 1-én láthatod, a rendszer kötegelve elkészíti az 58-as bevallást, így 12-re kényelmesen, néhány kattintással beadhatod. Ezzel órákat spórolhatsz meg az átalányadósok könyvelésével.

Sikeresebb lesz az együttműködés az ügyfeleiddel

Az átalányadós vállalkozások könyveléséhez a vállalkozó aktív közreműködésére is szükség van, de a Billingo megoldásai (pl. Bankszinkron, automatikus fizetettre állítás stb.) szinte mindent automatikusan elintéznek. Így nemcsak az együttműködés lesz hatékonyabb, de a hagyományos könyveléshez képest jóval kényelmesebb neked és a vállalkozónak egyaránt. 

Extra humán erőforrás bevonása nélkül is hatékonyabb leszel

Több tízezer új átalányadós keres most új könyvelőt és egyértelmű, hogy nincs ennyi elérhető szakember. Az Átalányadó Asszisztens Plusszal azonban úgy vállalhatsz új átalányadósokat, hogy ehhez nem kell új munkatársat felvenned. Az automatikus és digitális megoldások szinte minden, eddig manuálisan végzett könyvelési feladatot elvégeznek helyetted. Neked elég csak ellenőrizni azokat és beküldeni a bevallást.

Gyors, kényelmes, élvezetes is lehet az átalányadós könyvelés

Az Átalányadó Asszisztens Plusz egy olyan gyors és kényelmes rendszer, amivel minden átalányadózással kapcsolatban felmerülő feladatra megoldást kapsz, pl.

  • fizetendő adók és járulékok havi, negyedéves és éves bontásban
  • 58-as bevallások kötegelt letöltése
  • adó- és járulékkedvezmények havi, negyedéves és éves bontásban
  • átalányadó és AAM éves keret vizuális jelzése 
  • figyelmeztetés keretelérés előtt és túllépés esetén
  • letölthető excel értesítők
  • átlátható és automatikus kalkulációk
  • fontos teendők és ellenőrző listák vállalkozóknak és könyvelőknek
  • számlák és utalások automatikus összepontozása
  • kötelező fizetendők
  • automatikus értesítők
  • átalányadós tudástár
  • teljes kontroll és átláthatóság minden felett
  • más számlázóval kiállított számlák felrögzítése
  • helyi iparűzési adó kalkuláció letölthető excel összesítővel
  • iparkamarai hozzájárulás kijelzése
  • szüneteltetési időszakok jelzésének lehetősége
  • nincs szükség könyvelőprogramra
  • MobilAPPról bárhonnan elérhető
  • korlátlan felhasználó 

Az Átalányadó Asszisztens Plusz használata könyvelőknek ingyenes, a funkciókhoz vállalkozói oldalról Billingo Business előfizetés szükséges. 


Már máshol számláz az ügyfeled?

Váltson Billingóra. Más számlázóban lévő előfizetésének hátralévő időszakát a számára leginkább megfelelő Billingo előfizetésben írjuk jóvá. Kérését jelezheti ügyfélszolgálatunknak a hello@billingo.hu címen, kollégáink a tökéletes opció kiválasztásában is segítenek.

Tudtad?
Az Átalányadó Asszisztens Plusz Billingo MobilAPP-on is elérhető, így bármerre is jársz, iOS és Android mobilon és tableten is bármikor, bárhol, hihetetlen egyszerűen követheted nyomon az átalányadós infókat és teendőket.

Nézzük, hogyan csökkenti néhány percre az átalányadósok könyvelését az Átalányadó Asszisztens Plusz

 Automatikus kalkulációk az adók és járulékok számításához

A Billingóban kiállított és fizetettre állított számlák alapján az Átalányadó Asszisztens automatikusan kiszámolja, hogy mennyi adót és járulékot kell fizetni. Az adatok garantáltan mindig naprakészek és akár már tárgyhót követő 1-én elérhetők, hogy a 12-ig esedékes könyvelési feladatokat el tudd végezni. 

Az sem gond, ha a számlák több számlázóból érkeznek, az adatok manuális betöltésével a rendszer azokat is figyelembe veszi a kalkulációk során. 

Fontos! Ahogy te is tudod, a pontos adatokhoz kiemelten fontos a pénzügyi teljesítések naprakész vezetése, azaz a számlák fizetettre állítása, ha beérkezik az utalás. A legjobb, hogy a Billingóban erre is van már automatikus megoldás, a Bankszinkron. 

  • Jelezd ügyfelednek, hogy kösse össze a Billingo fiókját a bankjával, így
  • a pénzügyi tranzakciók a fiókban is megjelennek, azokat a Könyvelői fiókon keresztül te is eléred, 
  • a rendszer automatikusan összepontozza a számlát a hozzá tartozó utalással, nem manuálisan kell őket összepárosítani, 
  • a Billingo automatikusan fizetettre is állítja a számlát, nem manuálisan kell ezt megtenni. 

Ez azért jó, mert így az Átalányadó Asszisztensben megjelenő adatok teljesen automatikusan frissülhetnek, azok havi, negyedéves és éves bontásban is elérhetők, az Excel összesítők pedig letölthetők. 

Az Átalányadó Asszisztens Pluszt is tartalmazó Billingo Business előfizetésben a Bankszinkron is elérhető, és a 11 legnépszerűbb bankkal és pénzintézettel összeköthető. Köztük: CIB Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, K&H Bank, UniCredit Bank, MKB Bank, OTP Bank, Revolut, PayPal, Takarékbank, Wise 

TOP funkció könyvelőknek: Automatikusan előkészített 58-as bevallás

A legnagyobb segítség könyvelőknek minden kétséget kizáróan az 58-as bevallások teljesmértékű előkészítése. 

A Billingo a számlaadatok alapján automatikusan elkészíti a havi bevallás teljes adatállományát, benne minden szükséges információval. Az XML-t csak le kell tölteni, majd az ÁNYK-ba beolvasva néhány kattintással beküldhető a NAV felé. 

Ezzel a megoldással órák helyett alig néhány percre csökkenthető az átalányadós vállalkozások könyvelése.

Az 58-as bevalláshoz szükséges fájl a Könyvelői fiókból bármikor letölthető, egyszerűen ellenőrizhető és néhány kattintással feltölthető az ÁNYK-ba a beadáshoz. Így a bevallást nem kell minden hónapban manuálisan elkészíteni. 

És azzal is rengeteg időt lehet spórolni, hogy a bevallás fix adatait (pl. személyes adatok) elég csak egyszer megadni, a rendszer megjegyzi és a következő hónapokban automatikusan kitölti azokat. 

Adómentes sávval kalkulált SZJA 

Bár a személyi jövedelemadó fizetése negyedévente esedékes, de a Billingóban havi, negyedéves és éves bontásban is láthatók az adatok. Az összesítő pedig Excelben is letölthető. 

Böröczky Zsuzsi, a kisvállalati adózás szakértője a Billingo könyvelői kerekasztal-beszélgetésben is elhangzott javaslata szerint is egyszerűbb a vállalkozóknak, ha havonta fizetik a SZJA-t, mert így az adott hónapban befolyt bevételekből minden adót (kivéve a HIPÁt) teljesítenek, a többivel pedig szabadon gazdálkodhatnak. Ez a megoldás nagyban hasonlít a KATÁzás során megszokott gyakorlathoz.

Adó- és járulékkedvezmények levonása

Az átalányadózás egyik legnagyobb előnye lesz a KATÁról váltó vállalkozások számára, hogy különböző havi adó- és járulékkedvezmények is érvényesíthetők. Az éves szinten akár több százezer forintnyi kedvezmény kiszámításában az Átalányadó Asszisztens Plusz is partnered lesz.

Az adatok havi, negyedéves és éves bontásban is elérhetők és Excelbe is exportálhatók. 

Naprakész átalányadó és AAM keretek 

A kiszámlázott és pénzügyileg teljesített számlák változásaival folyamatosan módosul a még rendelkezésre álló átalányadó keret, valamint az ügyletszerűen teljesített számlák alapján az alanyi adómentes (AAM) keret is. Az adatok pedig a MobilAPP-ban is kényelmesen, egyszerűen elérhetők. Az Átalányadó Asszisztens ennek változásait is naprakészen, külön kalkulációban, vizuálisan és összegszerűen is mutatja, automatikusan aktualizálja és zöld, sárga és piros színek változásával jelzi, hogy a felhasznált keret a határhoz közelít. 

Ez azért jó, mert nem kell folyton a felhasználható kereteket figyelni, a Billingo felületén az ügyfelek mindig naprakészen látják az adatokat, anélkül, hogy ehhez a könyvelőt fel kellene hívni.

További előny, hogy manuálisan rögzíthető az alanyi adómentesség kezdő dátuma, így a korábban, KATA alatt, alanyi adómentesen számlázott összegeket is figyelembe tudja venni a rendszer.  

Ugyanígy a máshol kiállított alanyi adómentes számlák vagy pl. az adószámos magánszemélyként befolyt ingatlanbérbeadásból származó alanyi adómentes jövedelem manuális rögzítése esetén is aktualizálja a rendszer az AAM keretet.

Figyelembe veszi a szüneteltetést

Az Átalányadó Asszisztens Plusszal a szüneteltetés esetén is pontos adatokkal számolhatsz, mert a rendszer a szünetelő időszakokat is figyelembe veszi az éves fizetendők esetén. Sőt, ez idő alatt is automatikus értesítést küld az utalandókról vagy teendőkről az ügyfélnek.

Automatikusan kiszámolja a fizetendő HIPÁ-t

A Billingo Átalányadó Asszisztens Plusz az évente 2 alkalommal fizetendő helyi iparűzési adóelőleget is pontosan kiszámolja.

Havi bontásban mutatja a felmerülő HIPA kötelezettségeket a fenti adóelőlegek meghatározásához és óriási segítség ad a május 31-ig benyújtandó bevallás elkészítéséhez is. 

A rendszerbe belépve az ügyfél bármikor látja a fizetendőt, az adatok Excel összesítővel le is tölthetők. A legjobb pedig, hogy a Billingo e-mailben értesítést is küld a vállalkozónak, hogy biztosan határidő előtt utalhasson.

Automatikus értesítés az aktuális a kamarai hozzájárulás befizetéséről 

Könnyen megfeledkeznek a vállalkozások a minden év március 31-ig kötelezően fizetendő (ill. év közbeni indulás esetén az alakulástól számított 5 napon belül) a kamarai hozzájárulás 5000 Ft-os összegének befizetéséről. Az Átalányadó Asszisztens Pluszban ez a fizetendő is megjelenik a teendők között, a rendszer pedig automatikus értesítést is küld, ha esedékessé válik. Így nem a könyvelőnek kell erre is felhívni a vállalkozások figyelmét.  


Havi ellenőrző- és teendőlisták

Az Átalányadó Asszisztens Plusz fejben tartja a kötelező havi teendőket is. A bevallási és befizetési feladatokról pipálható listákat készít, így lépésről lépésre lehet haladni a teendőkkel és biztos, hogy semmilyen átalányadózással kapcsolatos feladat nem marad el.

További előny, hogy az átalányadós teendőkhöz hasznos segédinformációk is néhány kattintással elérhetők, pl. a bevallás száma vagy az utaláshoz szükséges bankszámlaadatok. Így ezeket sem kell újra és újra kikeresni.

Automatikus értesítések a fizetendőkről és a beküldendőkről

Jó asszisztensként a Billingo az ügyfélértesítéseket is leveszi a könyvelő válláról, e-mailben automatikus értesítőket küld a vállalkozónak

  • a havi és éves fizetendőkről
  • a bevallásokról
  • kamarai hozzájárulásról 

Elindult a mindenre kiterjedő Billingo Átalányadó tudástár 

Az átalányadózás a legtöbbek számára egy teljesen új adónem, de egy kevés tanulással és utánajárással a vállalkozók is gyorsan képbe kerülhetnek. Ezért érdemes felhívni a figyelmüket a Billingo fiókban az Átalányadó Asszisztens menüpontba található Átalányadó tudástárra is, ahol minden átalányadózással kapcsolatos információ egy felületen érhető el cikkek és videók formájában.

Az Átalányadó Asszisztens Plusz teljeskörű támogatást és egy komplex eszközt ad az átalányadós vállalkozások könyveléséhez. Könyvelőként ráadásul mindezt teljesen ingyenesen élvezheted.

Mielőbb jelezd az átalányadós ügyfeleidnek, hogy a hatékony könyveléshez Átalányadó Asszisztens Plusz előfizetés szükséges, hogy minél előbb használhassátok a rendszert. Az Átalányadó Asszisztens Plusz a Billingo Business és a Billingo One csomagokban érhető el!

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top