Fizetsz szja-t? Ne hagyd ki az egészségpénztárhoz kapcsolódó állami támogatást!

Adózás, NAV 2023.05.16. - 5 p. olvasás

Egészségpénztári számlát mindenkinek érdemes nyitnia, aki jár magánorvoshoz vagy vásárol gyógyszereket és más, a pénztárban elszámolható termékeket. Nemcsak azért, mert az egészségpénztárral akár kedvezményeket is kaphatunk, de egy állami támogatás is tartozik hozzá, amivel jelentősen csökkenthetjük az egészségügyi kiadásainkat.

Annak éri meg, aki fizet szja-t

Ha egyészségpénztár tagja vagy, akkor lényegében egy külön számlát nyitsz, ahonnan az egészségügyi kiadásaidat fizetheted. Egy külön kártya is tartozik hozzá, amivel kártya-elfogadóhelyeken közvetlenül is fizethetsz. Hogy ez miért jó, azt Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője mondja el.

Az állami támogatásnak köszönhetően azonban egészségszámlát annak ellenére is megéri nyitni, hogy a számla fenntartása – mint ahogy a legtöbb bankszámláé is – költséggel jár.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20%-át, legfeljebb 150 ezer forintot ugyanis visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból. Ezzel – figyelembe véve a költségeket is – akár 12-17%-ot is spórolhatsz az egészségügyi kiadásaidon.

Ez pedig egyáltalán nem kis összeg, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy előző évben nagyjából ennyi, 14,5% volt az éves átlagos infláció. A támogatással tehát inflációállóvá tehetjük az egészségügyi költéseinket.

Az adó-visszatérítést az egészségszámládra kapod vissza, ahol újra felhasználhatod. Ezt a pénzt adó nem terheli, a pénztár nem von le belőle költséget, és a számládról azonnal elkölthető.

Ha úgy érzed, hogy jól belőtted az egészségügyi költéseidet, a havi tagdíjadból összegyűlik elég pénz, és nincs szükséged többletre, akkor van egy ötletünk.

A pénztári tagdíjadat fizetheted havonta, negyedévente, félévente vagy akár évente is. A tagdíj összegét te határozod meg, hisz ez egy önkéntes pénztár. Annyit érdemes befizetned, ami nagyjából fedezi az egészségügyi kiadásaidat, illetve ha kifejezetten szeretnél megtakarítani, akkor azt is.

Ha viszont nem képeznél megtakarítást vagy nem tervezel nagyobb összegű költést, akkor megteheted, hogy nem fizetsz tagdíjat addig, amíg az adó-visszatérítés fedezi a soron következő tagdíjaidat. Ez egész pontosan 2,4 havi tagdíjat jelent.

Az adó-visszatérítést tehát úgy is felfoghatod, hogy ha egészségügyi és pénzügyi szempontból tudatos vagy, és gondoskodsz önmagadról, azt az állam azzal jutalmazza, hogy közel 2,5 havi tagdíjat befizet helyetted.

És ha én nem fizetek szja-t?

Az egészségpénztár tehát annak éri meg, aki személyi jövedelemadót fizet. De akkor sem kell kétségbe esned, ha neked vállalkozásod van, és nem tartozol az szja hatálya alá. Az egészségpénztár szolgáltatásai kiterjeszthetők a közeli hozzátartozókra is.

Ha tehát vannak még dolgozó szüleid, házastársad vagy élettársad, illetve testvéred, akkor az egészségszámlát megnyithatják ők, téged pedig bejelenthetnek szolgáltatási kedvezményezettnek. Lehet saját társkártyád is, amivel szabadon tudsz vásárolni vagy szolgáltatást fizetni.

Így a család szja-t nem fizető tagjai után is ki lehet használni az állami támogatást.

Nem bonyolult megnyitni a számlát?

Egyáltalán nem. Az egészségpénztárak egy része már teljes mértékben online belépést kínál, beleértve az ügyfélazonosítást is, ami a pénztáraknál kötelező.

Az egészségpénztárba a Belépési nyilatkozat nevű dokumentum kitöltésével csatlakozhatsz. Az azonosítás pedig abból áll, hogy be kell küldened a pénztárnak a személyes dokumentumaid másolatát.

Az OTP Egészségpénztárnál ezt egyszerűen megteheted a honlapjukon lévő űrlap kitöltésével. Ez egy alig 10 perces művelet. Közben azonosíthatod is magad úgy, hogy a személyi igazolványodról és a lakcímkártyádról készült fotókat az Ügyfélkapun elérhető AVDH rendszerrel hitelesíted, és csatolod az űrlaphoz.

Ezek után azonnal be is fizethetsz pénzt az egészségpénztárba. Erre a bankkártyás feltöltést is választhatod, amit automatikusra is állíthatsz, így nem kell figyelned a havi befizetésre, és az utalás költségét is megspórolod.

A pénztár 30 napon belül záradékkal látja el a benyújtott Belépési nyilatkozatodat, és elkészíti a kártyádat (A pénztárak nem szokták kihasználni a 30 napot, általában elég gyorsak).

Hasonlóan működik a belépés a Prémium vagy az IZYS Egészségpénztáraknál is.

A Patika Egészségpénztárnál szintén találsz egy online kitölthető nyomtatványt. Itt is mindent beállíthatsz és kiválaszthatsz, de az azonosításra a Patika egy másik, szintén nagyon gördülékenyen működő módszert választott.

Ehhez egy GoodID nevű applikációt kell letöltened a telefonodra, ami egy biztonságos digitális irattárca. Itt elektronikusan tárolhatod a személyes dokumentumaidat. Ha ezzel megvagy, akkor a pénztár egy munkatársa felhív, és végigvezet a további teendőkön.

Az egész csak pár percet vesz igénybe és már csatlakoztál is az egészségpénztárhoz.

Ne feledd, széles körben használhatod!

Az egészségpénztár használhatósága nem ér véget a magánorvosi szolgáltatásokkal és a gyógyszervásárlással. A szolgáltatások magukban foglalhatnak szűrővizsgálatokat, akár komplett csomagokat vagy fizioterápiás kezeléseket is. Több pénztár kínál egészségbiztosításokat is, amelyeket a családtagjaid számára is megrendelhetsz.

A termékek körében pedig megvásárolhatod a babaápolási termékek szinte teljes skáláját, fertőtlenítőszereket és védőoltásokat is. A pénztár terhére gluténmentes termékeket vásárolhatsz, és ehhez orvosi javaslatra sincs szükséged. A kártyádat pedig használhatod ismert drogériákban is.

Ezen kívül – bár meglepőnek tűnhet – törlesztheted innen a lakáshiteled egy részét, vagy fizetheted a gyerekek óvodai vagy iskolai évkezdési kiadásait. Mindezek után pedig adó-visszatérítést kaphatsz.


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top