Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Fizetsz szja-t? Ne hagyd ki az…
Tippek - 2023.05.16. - 5 p. olvasás

Fizetsz szja-t? Ne hagyd ki az egészségpénztárhoz kapcsolódó állami támogatást!

Egészségpénztári számlát mindenkinek érdemes nyitnia, aki jár magánorvoshoz vagy vásárol gyógyszereket és más, a pénztárban elszámolható termékeket. Nemcsak azért, mert az egészségpénztárral akár kedvezményeket is kaphatunk, de egy állami támogatás is tartozik hozzá, amivel jelentősen csökkenthetjük az egészségügyi kiadásainkat.

egészségpénztár

Annak éri meg, aki fizet szja-t

Ha egyészségpénztár tagja vagy, akkor lényegében egy külön számlát nyitsz, ahonnan az egészségügyi kiadásaidat fizetheted. Egy külön kártya is tartozik hozzá, amivel kártya-elfogadóhelyeken közvetlenül is fizethetsz. Hogy ez miért jó, azt Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője mondja el.

Az állami támogatásnak köszönhetően azonban egészségszámlát annak ellenére is megéri nyitni, hogy a számla fenntartása – mint ahogy a legtöbb bankszámláé is – költséggel jár.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20%-át, legfeljebb 150 ezer forintot ugyanis visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból. Ezzel – figyelembe véve a költségeket is – akár 12-17%-ot is spórolhatsz az egészségügyi kiadásaidon.

Ez pedig egyáltalán nem kis összeg, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy előző évben nagyjából ennyi, 14,5% volt az éves átlagos infláció. A támogatással tehát inflációállóvá tehetjük az egészségügyi költéseinket.

Az adó-visszatérítést az egészségszámládra kapod vissza, ahol újra felhasználhatod. Ezt a pénzt adó nem terheli, a pénztár nem von le belőle költséget, és a számládról azonnal elkölthető.

Ha úgy érzed, hogy jól belőtted az egészségügyi költéseidet, a havi tagdíjadból összegyűlik elég pénz, és nincs szükséged többletre, akkor van egy ötletünk.

A pénztári tagdíjadat fizetheted havonta, negyedévente, félévente vagy akár évente is. A tagdíj összegét te határozod meg, hisz ez egy önkéntes pénztár. Annyit érdemes befizetned, ami nagyjából fedezi az egészségügyi kiadásaidat, illetve ha kifejezetten szeretnél megtakarítani, akkor azt is.

Ha viszont nem képeznél megtakarítást vagy nem tervezel nagyobb összegű költést, akkor megteheted, hogy nem fizetsz tagdíjat addig, amíg az adó-visszatérítés fedezi a soron következő tagdíjaidat. Ez egész pontosan 2,4 havi tagdíjat jelent.

Az adó-visszatérítést tehát úgy is felfoghatod, hogy ha egészségügyi és pénzügyi szempontból tudatos vagy, és gondoskodsz önmagadról, azt az állam azzal jutalmazza, hogy közel 2,5 havi tagdíjat befizet helyetted.

És ha én nem fizetek szja-t?

Az egészségpénztár tehát annak éri meg, aki személyi jövedelemadót fizet. De akkor sem kell kétségbe esned, ha neked vállalkozásod van, és nem tartozol az szja hatálya alá. Az egészségpénztár szolgáltatásai kiterjeszthetők a közeli hozzátartozókra is.

Ha tehát vannak még dolgozó szüleid, házastársad vagy élettársad, illetve testvéred, akkor az egészségszámlát megnyithatják ők, téged pedig bejelenthetnek szolgáltatási kedvezményezettnek. Lehet saját társkártyád is, amivel szabadon tudsz vásárolni vagy szolgáltatást fizetni.

Így a család szja-t nem fizető tagjai után is ki lehet használni az állami támogatást.

Nem bonyolult megnyitni a számlát?

Egyáltalán nem. Az egészségpénztárak egy része már teljes mértékben online belépést kínál, beleértve az ügyfélazonosítást is, ami a pénztáraknál kötelező.

Az egészségpénztárba a Belépési nyilatkozat nevű dokumentum kitöltésével csatlakozhatsz. Az azonosítás pedig abból áll, hogy be kell küldened a pénztárnak a személyes dokumentumaid másolatát.

Az OTP Egészségpénztárnál ezt egyszerűen megteheted a honlapjukon lévő űrlap kitöltésével. Ez egy alig 10 perces művelet. Közben azonosíthatod is magad úgy, hogy a személyi igazolványodról és a lakcímkártyádról készült fotókat az Ügyfélkapun elérhető AVDH rendszerrel hitelesíted, és csatolod az űrlaphoz.

Ezek után azonnal be is fizethetsz pénzt az egészségpénztárba. Erre a bankkártyás feltöltést is választhatod, amit automatikusra is állíthatsz, így nem kell figyelned a havi befizetésre, és az utalás költségét is megspórolod.

A pénztár 30 napon belül záradékkal látja el a benyújtott Belépési nyilatkozatodat, és elkészíti a kártyádat (A pénztárak nem szokták kihasználni a 30 napot, általában elég gyorsak).

Hasonlóan működik a belépés a Prémium vagy az IZYS Egészségpénztáraknál is.

A Patika Egészségpénztárnál szintén találsz egy online kitölthető nyomtatványt. Itt is mindent beállíthatsz és kiválaszthatsz, de az azonosításra a Patika egy másik, szintén nagyon gördülékenyen működő módszert választott.

Ehhez egy GoodID nevű applikációt kell letöltened a telefonodra, ami egy biztonságos digitális irattárca. Itt elektronikusan tárolhatod a személyes dokumentumaidat. Ha ezzel megvagy, akkor a pénztár egy munkatársa felhív, és végigvezet a további teendőkön.

Az egész csak pár percet vesz igénybe és már csatlakoztál is az egészségpénztárhoz.

Ne feledd, széles körben használhatod!

Az egészségpénztár használhatósága nem ér véget a magánorvosi szolgáltatásokkal és a gyógyszervásárlással. A szolgáltatások magukban foglalhatnak szűrővizsgálatokat, akár komplett csomagokat vagy fizioterápiás kezeléseket is. Több pénztár kínál egészségbiztosításokat is, amelyeket a családtagjaid számára is megrendelhetsz.

A termékek körében pedig megvásárolhatod a babaápolási termékek szinte teljes skáláját, fertőtlenítőszereket és védőoltásokat is. A pénztár terhére gluténmentes termékeket vásárolhatsz, és ehhez orvosi javaslatra sincs szükséged. A kártyádat pedig használhatod ismert drogériákban is.

Ezen kívül – bár meglepőnek tűnhet – törlesztheted innen a lakáshiteled egy részét, vagy fizetheted a gyerekek óvodai vagy iskolai évkezdési kiadásait. Mindezek után pedig adó-visszatérítést kaphatsz.


Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér