Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Villámakció CSAK MA: 2 hó ingyen

Fizess elő bármelyik Billingo szolgáltatásra, és ha még ma ki is fizeted, 2 ingyenes hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet! Kuponkód: PLUSZ2HO

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Fontos változás! Hamarosan a v…
Tippek - 2020.03.11. - 5 p. olvasás

Fontos változás! Hamarosan a vevő adószámát is kötelező feltüntetni a számlákon

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

2020. július 1-jétől a számlán mindig fel kell tüntetni a vevő adószámát. Ezzel egyértelműen azonosítható válik a vállalkozás. A Billingo online számlázóban ez is automatikus.

Fontos változás! Hamarosan a vevő adószámát is kötelező feltüntetni a számlákon

Gyakran a számlára a kiállító a vevő elnevezését nem pontosan vezetik fel. Továbbá a számlán a vevő adószáma sem szerepel. Ilyenkor a vevő személye nem egyértelműen beazonosítható. 

A vállalkozást adószáma egyértelműen azonosítja. A kibocsátó adószámát a számlán most is minden esetben fel kell tüntetni. Ezzel szemben a számla címzettjének adószámát akkor kell a számlára rávezetni, ha ezt az Áfa tv. kifejezetten előírja. Ezt a 2020. június 30-ig hatályos szabályozás csak bizonyos esetekben követeli meg. 

1. Egyik eset az, amikor a számlával kapcsolatban online adatszolgáltatási kötelezettség áll fenn. Ez 2020. június 30-áig a számlában áthárított áfa összegének függvénye. Amennyiben az áthárított áfa összege nem éri el a 100 000 Ft-ot, akkor 2020. június 30-ig nincs adatszolgáltatási kötelezettség. Ebből adódóan a számlán a vevő adószámát nem kell feltüntetni. 

2. Az Áfa tv. más rendelkezése (pl. fordított adózás alkalmazása) előírhatja a vevő adószámának feltüntetését a számlán.

2020. július 1-jétől más belföldi vállalkozás részére kibocsátott számlákat meg kell küldeni a NAV részére. Még akkor is, ha abban áfát nem számították fel. MInden belföldi vállalkozás rendelkezik a NAV által kiadott adószámmal. 

A NAV akkor tudja hasznosítani az online adatszolgáltatást, ha az eladó és a vevő személye egyértelműen beazonosítható. 

Jogszabályváltozás 2020. július 1-től

Ennek érdekében az Áfa tv. 2020. július 1-jétől a következőket írja elő. A belföldi vállalkozás részére kiállított számlán az adószámot minden esetben fel kell tüntetni. A vevő adószámát a belföldi vállalkozás részére kiállított módosító, érvénytelenítő számlán is szerepeltetni kell.

E szabály betartása a „Billingo”-val pofon egyszerű. A vevő azonosító adatai (név, cím, adószám) az „Cégjelző” adatbázisából beolvashatóak. 

Bírság jár a mulasztásért

Ez nem elhanyagolható előny. A vevő adószám nélküli számlázás mulasztási bírsággal szankcionálható. Ennek összege magánszemély esetén 200 000 Ft-ig, nem magánszemély esetén 500 000 Ft-ig terjedhet. Kézi számlázás esetén ez már nem feltétlenül ennyire egyszerű. Az elektronikus felületen az adatok rögzítésénél a vevőre vonatkozó azonosító adatként az adószámot kell megadni. A megadott adószámhoz tartozó név és cím automatikusan megjelenik.  A rendszer ezáltal biztosítja azt, hogy a vevő személye egyértelműen beazonosítható legyen. 

Gondoljunk arra az esetre, amikor a vállalkozás új ügyfélnek számláz. Ha a számla elkészítésekor valamilyen okból nem ismert a vevő adószáma, akkor két választási lehetőség adódik. 

  • Egyik „megoldás” az, hogy a számlát mégsem állítják ki.
  • Másik lehetőség a számla hiányos adattartalommal történő kiállítása, azaz a számlán a vevő adószáma nem szerepel.

Az utóbbi megoldás semmiképpen sem javasolható.

1. Egyrészt a korrekció elvégzése újabb feladatokat generál. Számlázó programmal való számlázás esetén a hiányosság kizárólag a számla érvénytelenítésével (stornírozásával) korrigálható. Ezt követően új számla kiállítása szükséges, amelyen a címzett adószáma már szerepel. 

2. Másrészt az adószám nélküli számlakiállítás jogsértő, mulasztási bírsággal szankcionálható. Esetleg a számla kiállítója a korrekciót nem végzi el. Azt a címzett sem kéri, mert a számla alapján áfát nem tud levonni (abban azt nem számítottak fel).

3. Harmadrészt ennek egyéb negatív következményei is lehetnek.

Például a vállalkozás emiatt pénzügyi hátrányokat is elszenvedhet. A címzett az adószáma nélkül kiállított kézi számlát vélhetően visszaküldi. Például áfát tartalmazó számlát arra hivatkozva, hogy arra alapozva nem vonhat le áfát.

A számla visszaküldése akkor is jogos, ha a számlában áfát nem számítottak fel és kérhető új számla kiállítása. Emiatt a pénzügyi rendezés is csúszhat. Ugyanis a partner csak hiánytalan adattartalmú számlára hajlandó fizetést teljesíteni. Ezt a vállalkozás nemigen kifogásolhatja, mivel ő nem állított ki az Áfa tv. előírásainak maradéktalanul megfelelő számlát.

A vállalkozás olyan partnerének is számlázhat, akinek (amelynek) régebben már kiállított számlát. Emiatt esetleg nem kéri be adószámát, mert abból indul ki, hogy azt már ismeri. Ilyen esetben a számlázást intéző előszedheti a korábbi számlát és a hozzá tartozó iratokat. Vélhetően azt feltételezi, hogy azokból az adószám is kiderül. Azonban ez a megoldás roppant időigényes lehet.  

Tegyük fel, hogy a korábbi számla a „Billingo”-val készült és azon az adószámot feltüntetették. A „Billingo” lehetővé teszi azt, hogy az új számlán a korábban már megadott partneradatok szerepeljenek.

Katások figyelem!

Számos katás vállalkozás 2020. június 30-ig egyáltalán nem kötelezett az online adatszolgáltatásra. Ennek oka lehet, hogy alanyi adómentes státusú, így számláiban áfát nem számít fel. Ennek következtében azokon a vevő adószámát nem kell(ett) feltüntetnie.

E körbe tartozó katás vállalkozás számára feltétlenül javasolhatók a következők. Már a soron következő számláján szerepeltesse a vevő adószámát, bár erre nem lenne köteles. 2020 júliusától már rutinná válik számára a vevő adószámának feltüntetése. 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér