2 hónap ajándékba

2 hónap ajándékba

Fizess elő MOST 1 évre bármilyen új Billingo szolgáltatásra és további 2 hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Fontos változás! Hamarosan a v…
Tippek - 2020.03.11. - 5 p. olvasás

Fontos változás! Hamarosan a vevő adószámát is kötelező feltüntetni a számlákon

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

2020. július 1-jétől a számlán mindig fel kell tüntetni a vevő adószámát. Ezzel egyértelműen azonosítható válik a vállalkozás. A Billingo online számlázóban ez is automatikus.

Fontos változás! Hamarosan a vevő adószámát is kötelező feltüntetni a számlákon

Gyakran a számlára a kiállító a vevő elnevezését nem pontosan vezetik fel. Továbbá a számlán a vevő adószáma sem szerepel. Ilyenkor a vevő személye nem egyértelműen beazonosítható. 

A vállalkozást adószáma egyértelműen azonosítja. A kibocsátó adószámát a számlán most is minden esetben fel kell tüntetni. Ezzel szemben a számla címzettjének adószámát akkor kell a számlára rávezetni, ha ezt az Áfa tv. kifejezetten előírja. Ezt a 2020. június 30-ig hatályos szabályozás csak bizonyos esetekben követeli meg. 

1. Egyik eset az, amikor a számlával kapcsolatban online adatszolgáltatási kötelezettség áll fenn. Ez 2020. június 30-áig a számlában áthárított áfa összegének függvénye. Amennyiben az áthárított áfa összege nem éri el a 100 000 Ft-ot, akkor 2020. június 30-ig nincs adatszolgáltatási kötelezettség. Ebből adódóan a számlán a vevő adószámát nem kell feltüntetni. 

2. Az Áfa tv. más rendelkezése (pl. fordított adózás alkalmazása) előírhatja a vevő adószámának feltüntetését a számlán.

2020. július 1-jétől más belföldi vállalkozás részére kibocsátott számlákat meg kell küldeni a NAV részére. Még akkor is, ha abban áfát nem számították fel. MInden belföldi vállalkozás rendelkezik a NAV által kiadott adószámmal. 

A NAV akkor tudja hasznosítani az online adatszolgáltatást, ha az eladó és a vevő személye egyértelműen beazonosítható. 

Jogszabályváltozás 2020. július 1-től

Ennek érdekében az Áfa tv. 2020. július 1-jétől a következőket írja elő. A belföldi vállalkozás részére kiállított számlán az adószámot minden esetben fel kell tüntetni. A vevő adószámát a belföldi vállalkozás részére kiállított módosító, érvénytelenítő számlán is szerepeltetni kell.

E szabály betartása a „Billingo”-val pofon egyszerű. A vevő azonosító adatai (név, cím, adószám) az „Cégjelző” adatbázisából beolvashatóak. 

Bírság jár a mulasztásért

Ez nem elhanyagolható előny. A vevő adószám nélküli számlázás mulasztási bírsággal szankcionálható. Ennek összege magánszemély esetén 200 000 Ft-ig, nem magánszemély esetén 500 000 Ft-ig terjedhet. Kézi számlázás esetén ez már nem feltétlenül ennyire egyszerű. Az elektronikus felületen az adatok rögzítésénél a vevőre vonatkozó azonosító adatként az adószámot kell megadni. A megadott adószámhoz tartozó név és cím automatikusan megjelenik.  A rendszer ezáltal biztosítja azt, hogy a vevő személye egyértelműen beazonosítható legyen. 

Gondoljunk arra az esetre, amikor a vállalkozás új ügyfélnek számláz. Ha a számla elkészítésekor valamilyen okból nem ismert a vevő adószáma, akkor két választási lehetőség adódik. 

  • Egyik „megoldás” az, hogy a számlát mégsem állítják ki.
  • Másik lehetőség a számla hiányos adattartalommal történő kiállítása, azaz a számlán a vevő adószáma nem szerepel.

Az utóbbi megoldás semmiképpen sem javasolható.

1. Egyrészt a korrekció elvégzése újabb feladatokat generál. Számlázó programmal való számlázás esetén a hiányosság kizárólag a számla érvénytelenítésével (stornírozásával) korrigálható. Ezt követően új számla kiállítása szükséges, amelyen a címzett adószáma már szerepel. 

2. Másrészt az adószám nélküli számlakiállítás jogsértő, mulasztási bírsággal szankcionálható. Esetleg a számla kiállítója a korrekciót nem végzi el. Azt a címzett sem kéri, mert a számla alapján áfát nem tud levonni (abban azt nem számítottak fel).

3. Harmadrészt ennek egyéb negatív következményei is lehetnek.

Például a vállalkozás emiatt pénzügyi hátrányokat is elszenvedhet. A címzett az adószáma nélkül kiállított kézi számlát vélhetően visszaküldi. Például áfát tartalmazó számlát arra hivatkozva, hogy arra alapozva nem vonhat le áfát.

A számla visszaküldése akkor is jogos, ha a számlában áfát nem számítottak fel és kérhető új számla kiállítása. Emiatt a pénzügyi rendezés is csúszhat. Ugyanis a partner csak hiánytalan adattartalmú számlára hajlandó fizetést teljesíteni. Ezt a vállalkozás nemigen kifogásolhatja, mivel ő nem állított ki az Áfa tv. előírásainak maradéktalanul megfelelő számlát.

A vállalkozás olyan partnerének is számlázhat, akinek (amelynek) régebben már kiállított számlát. Emiatt esetleg nem kéri be adószámát, mert abból indul ki, hogy azt már ismeri. Ilyen esetben a számlázást intéző előszedheti a korábbi számlát és a hozzá tartozó iratokat. Vélhetően azt feltételezi, hogy azokból az adószám is kiderül. Azonban ez a megoldás roppant időigényes lehet.  

Tegyük fel, hogy a korábbi számla a „Billingo”-val készült és azon az adószámot feltüntetették. A „Billingo” lehetővé teszi azt, hogy az új számlán a korábban már megadott partneradatok szerepeljenek.

Katások figyelem!

Számos katás vállalkozás 2020. június 30-ig egyáltalán nem kötelezett az online adatszolgáltatásra. Ennek oka lehet, hogy alanyi adómentes státusú, így számláiban áfát nem számít fel. Ennek következtében azokon a vevő adószámát nem kell(ett) feltüntetnie.

E körbe tartozó katás vállalkozás számára feltétlenül javasolhatók a következők. Már a soron következő számláján szerepeltesse a vevő adószámát, bár erre nem lenne köteles. 2020 júliusától már rutinná válik számára a vevő adószámának feltüntetése. 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top