“Hittel és meggyőződéssel!” - A komposztáló robot és a nő, aki megalkotta

Billingo hírek 2022.11.15. - 5 p. olvasás

CompoBot olyan, mint egy szuperhős apró, de erős segítsége, és végül is nem állunk messze az igazságtól. A robotika elvei alapján készült szupermodern, letisztult eszköz bármelyik irodában, iskolában jól mutat. Funkciója hiánypótló, hiszen a beltéri komposztálást emeli magasabb szintre úgy, hogy a folyamat szagtalan, az eszköz pedig valóban hasznos és dekoratív. Nem csak a tanyák kiváltsága tehát a fenntartható komposztálás, Pancsa Emesének köszönhetően bárki megteheti nagyban is. Interjú a fejlesztő formatervezővel, aki itthon és a nemzetközi piactéren is elismert szakember.

Mi újság a Compocity háza táján? Úgy tűnik, külföldi pályafutásotok nagyobb visszhanggal bír, mint a hazai. Jól látom ezt?

Megtisztelő a visszajelzés. Az október valóban sok külföldi bemutatkozási lehetőséget hozott, amiről büszkén meséltünk. Azt remélem, ez itthon is tovább növeli a vállalati érdeklődést. A hazai partnerkapcsolatok tették lehetővé az említett lehetőségeket, ezért inkább egy egymásra épülésként tekintünk erre az időszakra.

Itthon milyen a fogadtatása a hipermodern, csúcstechnológiás komposztálónak?

Azt tapasztaljuk, hogy a körforgásos gazdasági átállást, a fenntarthatósági törekvéseket támogató szolgáltatásunk valódi értéket ad a munkavállalók számára. Egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy velünk együtt hozzanak létre talajregeneráló tápanyagot, és mindeközben játszva tanuljunk együtt.

Rengeteg energiát teszünk abba, hogy CompoBot, a mi komposztáló séfünk – szolgáltatásunk központi eleme – minél kevesebb energiát használjon. A műszaki megoldásokban kiemelt szerepe van a magas minőségű tápanyag alacsony energia ráfordítással történő előállításának. A modernsége így tudja a misszió szempontjából a lehető legautentikusabb technológiai megoldást hozni.

Amikor a fejlesztések végére értél, mit szóltak a szakmabeliek, a kollégák?

A fejlesztés talán sosem fog véget érni. Folyamatosan tanulunk, megfigyelünk, igyekszünk értéket növelni mind szolgáltatási, mind eszköz oldalon. A szakma nyitott és támogató hozzáállása pedig ezt lehetőségekkel támogatja. Sok választ akkor tudunk megtalálni, amikor azt a felhasználók száma és a kitelepített eszközök mennyisége lehetővé teszi. Ez a lépés vár most ránk. Hamarosan új megoldással érkezünk, amivel a szolgáltatási folyamatokról tudunk majd nagyon hasznos tapasztalatot gyűjteni.

Hogyan látod ma Magyarországon és a nemzetközi színtéren a vállalkozó nők helyzetét? Van számottevő különbség?

Igen. A rövid választ örömmel fejtem ki több szempontból is. Egyrészt nagyon meghatározó a piaci környezet és a korábbi tapasztalatok, és mindezt árnyalja a szektor. Úgy tudom, a fenntarthatósági területen van a legtöbb elismert női vállalkozó. Abban azonban jelentős különbségeket látok az itthoni szereplők és a kiállításokon megismert nemzetközi képviselők között, hogy milyen élethelyzetben és milyen szintre sikerült eljutniuk az ötletükkel. Azt gondolom, kétoldalú a kérdés, mert bár számos remek és előnyös lehetőség elérhető itthon is a női vállalkozók számára, éppoly mértékben kapcsolódik sok sztereotípia is a kevesebb szereplő miatt.

Te hogy vagy most a bőrödben?

Hálásan, fáradtan, olykor frusztráltan. Sok olyan nyilvánvaló kihívásban osztozom nemtől függetlenül a vállalkozó társakkal, amelyek nektek is rezonálhatnak. Egy új szolgáltatás bevezetésén dolgozunk. Ennek olyan hardware eleme is van, amit itthon, ökoetikus elvek mentén gyártunk. fontos, hogy vigyázzunk a csapatunkra, mégis a nyomásban sokszor túlterheljük őket, amiben a felelősség az enyém. Ezeket az egyensúlyi kihívásokat szeretném a lehető legjobban csinálni, miközben a növekedést is támogatom, mivel a misszió hajt előre és a fogadó közönség. A felhasználói nyitottság pedig inspirál is ebbe az irányba.

Adódott már nehézséged abból, hogy nőként vagy vállalkozó?

Nyilván. Mindig vacilálok, ha ezt a kérdést felteszik nekem. Amikor “tollat ragadok”, annyi pozitív példa eszembe jut, hogy végül ezt a kérdéskört sosem tudom megfelelően kezelni. Azt gondolom, a nehézségek és aztán az esélyegyenlőség okán adódó egyenlítő lehetőségek megélése mindenki saját érték iránytűje szerint arányában változik.

Érzem, hogy nem egyértelműen válaszolok a kérdésre. Sok női vállalkozóval nyitottuk már ki ezt a kérdést, és valahogy mindig az önismerethez jutunk vissza. Akik jól tudnak reflektálni önmagunkra, azok egészséges egyensúlyban tudnak létezni a “női vállalkozó” léttel. Én is ezt az egyensúlyt keresem magamban és a világban, azt, ami nekem autentikus.

Mi volt az 3 legnagyobb segítség, amivel el tudtál indulni a vállalkozásodban?

Az egyetemi mentoraim, akik ajánlólevelekkel segítettek hozzá a nemzetközi ösztöndíjhoz Hollandiába. Ott kezdtem el a technológiai fejlesztés alapozását és a prototipizálást.

A Design Terminál mentorprogramja, akik lehetőséget adtak nekem friss diplomás designerként, hogy az ötletemet üzleti kontextusba helyezhessem, és abban megvizsgálva stratégiát alkothassak.

Elkötelezett és nyitott fiatalokkal együtt dolgozva csapatot tudtunk építeni az ügy, a misszió támogatására.

Kik azok az emberek, akik téged inspirálnak?

A csapatunk, az ő alázatukból és szorgalmukból sokat lehet meríteni. Legalább ennyire meghatározóak az ügyfél visszajelzések és igények, amikor velünk és értünk ötletelnek. Nem utolsósorban pedig sok nemzetközi példa is áll előttem vállalkozás építés, vállalkozói minőségek, értékek tekintetében, amikhez örömmel igazodom, és amihez szeretnék felnőni.

Milyen tevékenységekkel tudod inspirálni te saját magad?

Talán nem leplek meg titeket, hogy a természetjárás az elsők között szerepel. Múlt hétvégén egy pilot projekt látogatást egy Plitvicei tavi kirándulással kötöttem össze, és csak néztem a sok boldog fát, teljesen bezsongtam. A hétköznapokban ez sok kis apróságból is összeadódik az olvasástól, egy jó podcasten vagy a kutyámmal való játékon át egy társasjátékos baráti estéig.

Mi a vállalkozásod motorja?

A CTO-nk, Máté, a legváratlanabb helyzetekben az alábbi családi mondással szokott bátorítani vagy épp szórakoztatni minket: “Hittel és meggyőződéssel!” Ez már csak azért is illeszkedik a kérdéshez, mert ez a két érzelem tényleg átjárja és hajtja előre a csapatot: úgy érezzük, hogy jó dolgot csinálunk, és jó úton haladunk. Hálás projekt, mert látod, hogy olyan értéket képvisel, ami túlmutat rajtunk. Megvan az eszköz készletünk, hogy létrehozzuk és működtessük. Ha városi komposztálás, akkor Compocity.

Mit tanácsolsz a vállalkozáson gondolkodó nőknek?

Validáció. Mielőbb mérjétek vissza kérlek, és alakítsátok a törekvéseiteket célokká. Amikor megtaláljátok az értékajánlat finomításával azt, amit a célközönségetek valóban igényel, az olyan töltést és kitartást fog adni, hogy meg is tudjátok majd valósítani.


Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top