“Hittel és meggyőződéssel!” - A komposztáló robot és a nő, aki megalkotta

Billingo hírek 2022.11.15. - 5 p. olvasás

CompoBot olyan, mint egy szuperhős apró, de erős segítsége, és végül is nem állunk messze az igazságtól. A robotika elvei alapján készült szupermodern, letisztult eszköz bármelyik irodában, iskolában jól mutat. Funkciója hiánypótló, hiszen a beltéri komposztálást emeli magasabb szintre úgy, hogy a folyamat szagtalan, az eszköz pedig valóban hasznos és dekoratív. Nem csak a tanyák kiváltsága tehát a fenntartható komposztálás, Pancsa Emesének köszönhetően bárki megteheti nagyban is. Interjú a fejlesztő formatervezővel, aki itthon és a nemzetközi piactéren is elismert szakember.

Komposztálás

Mi újság a Compocity háza táján? Úgy tűnik, külföldi pályafutásotok nagyobb visszhanggal bír, mint a hazai. Jól látom ezt?

Megtisztelő a visszajelzés. Az október valóban sok külföldi bemutatkozási lehetőséget hozott, amiről büszkén meséltünk. Azt remélem, ez itthon is tovább növeli a vállalati érdeklődést. A hazai partnerkapcsolatok tették lehetővé az említett lehetőségeket, ezért inkább egy egymásra épülésként tekintünk erre az időszakra.

Itthon milyen a fogadtatása a hipermodern, csúcstechnológiás komposztálónak?

Azt tapasztaljuk, hogy a körforgásos gazdasági átállást, a fenntarthatósági törekvéseket támogató szolgáltatásunk valódi értéket ad a munkavállalók számára. Egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy velünk együtt hozzanak létre talajregeneráló tápanyagot, és mindeközben játszva tanuljunk együtt.

Rengeteg energiát teszünk abba, hogy CompoBot, a mi komposztáló séfünk – szolgáltatásunk központi eleme – minél kevesebb energiát használjon. A műszaki megoldásokban kiemelt szerepe van a magas minőségű tápanyag alacsony energia ráfordítással történő előállításának. A modernsége így tudja a misszió szempontjából a lehető legautentikusabb technológiai megoldást hozni.

Amikor a fejlesztések végére értél, mit szóltak a szakmabeliek, a kollégák?

A fejlesztés talán sosem fog véget érni. Folyamatosan tanulunk, megfigyelünk, igyekszünk értéket növelni mind szolgáltatási, mind eszköz oldalon. A szakma nyitott és támogató hozzáállása pedig ezt lehetőségekkel támogatja. Sok választ akkor tudunk megtalálni, amikor azt a felhasználók száma és a kitelepített eszközök mennyisége lehetővé teszi. Ez a lépés vár most ránk. Hamarosan új megoldással érkezünk, amivel a szolgáltatási folyamatokról tudunk majd nagyon hasznos tapasztalatot gyűjteni.

Hogyan látod ma Magyarországon és a nemzetközi színtéren a vállalkozó nők helyzetét? Van számottevő különbség?

Igen. A rövid választ örömmel fejtem ki több szempontból is. Egyrészt nagyon meghatározó a piaci környezet és a korábbi tapasztalatok, és mindezt árnyalja a szektor. Úgy tudom, a fenntarthatósági területen van a legtöbb elismert női vállalkozó. Abban azonban jelentős különbségeket látok az itthoni szereplők és a kiállításokon megismert nemzetközi képviselők között, hogy milyen élethelyzetben és milyen szintre sikerült eljutniuk az ötletükkel. Azt gondolom, kétoldalú a kérdés, mert bár számos remek és előnyös lehetőség elérhető itthon is a női vállalkozók számára, éppoly mértékben kapcsolódik sok sztereotípia is a kevesebb szereplő miatt.

Te hogy vagy most a bőrödben?

Hálásan, fáradtan, olykor frusztráltan. Sok olyan nyilvánvaló kihívásban osztozom nemtől függetlenül a vállalkozó társakkal, amelyek nektek is rezonálhatnak. Egy új szolgáltatás bevezetésén dolgozunk. Ennek olyan hardware eleme is van, amit itthon, ökoetikus elvek mentén gyártunk. fontos, hogy vigyázzunk a csapatunkra, mégis a nyomásban sokszor túlterheljük őket, amiben a felelősség az enyém. Ezeket az egyensúlyi kihívásokat szeretném a lehető legjobban csinálni, miközben a növekedést is támogatom, mivel a misszió hajt előre és a fogadó közönség. A felhasználói nyitottság pedig inspirál is ebbe az irányba.

Adódott már nehézséged abból, hogy nőként vagy vállalkozó?

Nyilván. Mindig vacilálok, ha ezt a kérdést felteszik nekem. Amikor “tollat ragadok”, annyi pozitív példa eszembe jut, hogy végül ezt a kérdéskört sosem tudom megfelelően kezelni. Azt gondolom, a nehézségek és aztán az esélyegyenlőség okán adódó egyenlítő lehetőségek megélése mindenki saját érték iránytűje szerint arányában változik.

Érzem, hogy nem egyértelműen válaszolok a kérdésre. Sok női vállalkozóval nyitottuk már ki ezt a kérdést, és valahogy mindig az önismerethez jutunk vissza. Akik jól tudnak reflektálni önmagunkra, azok egészséges egyensúlyban tudnak létezni a “női vállalkozó” léttel. Én is ezt az egyensúlyt keresem magamban és a világban, azt, ami nekem autentikus.

Mi volt az 3 legnagyobb segítség, amivel el tudtál indulni a vállalkozásodban?

Az egyetemi mentoraim, akik ajánlólevelekkel segítettek hozzá a nemzetközi ösztöndíjhoz Hollandiába. Ott kezdtem el a technológiai fejlesztés alapozását és a prototipizálást.

A Design Terminál mentorprogramja, akik lehetőséget adtak nekem friss diplomás designerként, hogy az ötletemet üzleti kontextusba helyezhessem, és abban megvizsgálva stratégiát alkothassak.

Elkötelezett és nyitott fiatalokkal együtt dolgozva csapatot tudtunk építeni az ügy, a misszió támogatására.

Kik azok az emberek, akik téged inspirálnak?

A csapatunk, az ő alázatukból és szorgalmukból sokat lehet meríteni. Legalább ennyire meghatározóak az ügyfél visszajelzések és igények, amikor velünk és értünk ötletelnek. Nem utolsósorban pedig sok nemzetközi példa is áll előttem vállalkozás építés, vállalkozói minőségek, értékek tekintetében, amikhez örömmel igazodom, és amihez szeretnék felnőni.

Milyen tevékenységekkel tudod inspirálni te saját magad?

Talán nem leplek meg titeket, hogy a természetjárás az elsők között szerepel. Múlt hétvégén egy pilot projekt látogatást egy Plitvicei tavi kirándulással kötöttem össze, és csak néztem a sok boldog fát, teljesen bezsongtam. A hétköznapokban ez sok kis apróságból is összeadódik az olvasástól, egy jó podcasten vagy a kutyámmal való játékon át egy társasjátékos baráti estéig.

Mi a vállalkozásod motorja?

A CTO-nk, Máté, a legváratlanabb helyzetekben az alábbi családi mondással szokott bátorítani vagy épp szórakoztatni minket: “Hittel és meggyőződéssel!” Ez már csak azért is illeszkedik a kérdéshez, mert ez a két érzelem tényleg átjárja és hajtja előre a csapatot: úgy érezzük, hogy jó dolgot csinálunk, és jó úton haladunk. Hálás projekt, mert látod, hogy olyan értéket képvisel, ami túlmutat rajtunk. Megvan az eszköz készletünk, hogy létrehozzuk és működtessük. Ha városi komposztálás, akkor Compocity.

Mit tanácsolsz a vállalkozáson gondolkodó nőknek?

Validáció. Mielőbb mérjétek vissza kérlek, és alakítsátok a törekvéseiteket célokká. Amikor megtaláljátok az értékajánlat finomításával azt, amit a célközönségetek valóban igényel, az olyan töltést és kitartást fog adni, hogy meg is tudjátok majd valósítani.


Hasonló cikkek a kategóriában

Fizetésemelés

Fizetésemelésekkel járhat az AI használata

Billingo hírek 2023.09.26. - 6 p. olvasás

A mesterséges intelligencia vállalati használata élénk érdeklődés kereszttüzében áll. Az biztos, hogy az AI munkaerőpiaci pozíciója dinamikusan változik, amit n...

Mol campus

A MOL Campus Visitor Centere mögött is ott a Billingo

Billingo hírek 2023.09.21. - 4 p. olvasás

A Billingo a nagyok ligájában is játszik! Több nagyvállalat mellett Billingo számlát ad a MOL Campus is, ha a kilátóteraszáról csodálod meg Budapestet. Nemcsak ...

Toborzás

Itt a szeptember, és még nincs meg minden embered?

Billingo hírek 2023.09.11. - 3 p. olvasás

A vállalati kultúrában a nyári pihenést az őszi pörgősebb szakasz váltja fel a munkavállaló és -hely keresés szempontjából. Az utolsó üzleti negyedévben nincs i...

billingo fejlesztések

Kóstoltad már a legfrissebb fejlesztéseket?

Billingo hírek 2023.09.06. - 7 p. olvasás

Vadiúj toborzó szolgáltatás, fokozott biztonság jellemzi a nyári Billingo termést, és újra automatikus a számlázás a Shopify-ban. A nyár folyamán még biztonságo...

toborzás

Ne költs százezreket toborzásra!

Billingo hírek 2023.09.04. - 4 p. olvasás

Az egyszerre olcsó és hatékony toborzás létezik. Napok alatt megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb jelentkezőket, miközben nem égetsz el több százezer forinto...

munkaerőtoborzás

Munkaerőkeresés: az automatikus jelöltgyűjtés a nyerő!

Billingo hírek 2023.08.28. - 5 p. olvasás

Óriási veszteség a vállalkozásodnak, ha nem a megfelelő kollégákat gyűjtöd egy ernyő alá. A betanítással eltöltött munkaórák mind időt és pénzt emésztenek fel, ...

Back to Top