Így hangold össze a vállalkozást és a magánéleted

Vállalkozásfejlesztés 2022.06.29. - 4 p. olvasás

Akinek vállalkozása van, az a legritkább kivételtől eltekintve nem a hagyományos nyolctól négyig tartó munkaidőt követi. Rengeteg vállalkozó panaszkodik arra, hogy éjjel-nappal a kiadásokon, a bevételeken, a növekedésen, a jövőbe mutató stratégián töri a fejét és ennek a magánélete látja a kárát. Bár fizikailag ott van a közös családi estéken, a baráti találkozókon és a hétvégi kiránduláson, ám fél szemmel a folyton a céges e-mailjeit böngészi és lopott perceiben is dolgozik.

Oszd be magadnak az idődet

Aki folyton azt hangoztatja, hogy nincs ideje fodrászhoz menni, edzőterembe, moziba járni, mert a sok elfoglaltság mellett nem marad rá ideje, az valójában nem az idő hiányától szenved, hanem attól, hogy nem jól osztja be azt.

Az idő nem változik, mindenkinek pontosan ugyanannyi ideje van, mint másnak. Ha abból indulunk ki, hogy egy nap 24 órából áll, ám abból ki kell vonnunk kb. nyolc órát, hiszen aludni is muszáj, akkor marad 16 óránk, amit ébren töltünk. Nem szeretnénk a régi Bikini slágert felhozni példának, de valóban jó ezt az ébren töltött időt két részre osztani. Az egyik rész szólhat a munkádról, a másik viszont szóljon önmagadról és a munkádon kívüli életedről.

Légy gyakorlatias! Vegyél elő papírt és tollat, de akár telefonos applikációt is letölthetsz hozzá és írj listát azokról a feladatokról, amelyeket szeretnél holnap elvégezni. Írj minden feladat mellé egy reális időtartamot, amelyhez tartani tudod magad és így látni fogod, mi fér bele egy nyolc órás munkanapba.

Ha lejárt a nyolc óra, de még maradt valami a listán, akkor se idegeskedj. Ütemezd át a következő napra és vond le a következtetést, miszerint egy kicsit túlvállaltad magad, legközelebb óvatosabb leszel. Ezzel az ötperces tervezéssel nem csak időt, hanem rengeteg aggódást, szorongást spórolsz meg magadnak.

Tanulj meg tudatosan jelen lenni

Amikor dolgozol, összpontosíts a munkára és ne arra, hogy tegnap elfelejtetted felhívni a szüleidet vagy nem válaszoltál egy baráti emailre. Szabadidődben viszont ne azon töprengj, hogy milyen munkafolyamatok várnak a következő napokban, vagy hogyan tudod azt a bizonyos plusz egy százalékot megszerezni a vállalkozásod számára. Légy tudatos, ne engedd, hogy a gondolataid a magánéleti perceidben hosszan elkalandozzanak a munka irányába és fordítva.

Használd ki az modern kor adta lehetőségeket

Mi, akik a 21. században élünk, különösen szerencsésnek mondhatjuk magunkat. A digitalizáció, az online lehetőségek elképesztő ütemű fejlődése mind a saját malmunkra hajthatja a vizet, ha felismerjük ezeket a lehetőségeket. Vegyünk például egy egyszerű példát.

Ha már a Billingo blogot olvasod, példálózzunk a számlaadással. Nem volt olyan rég, amikor még egy termék vagy szolgáltatás mellé papír alapú nyugtát, komolyabb esetben számlát kellett kiállítanod. Fogtad a számlatömböt, igyekeztél nem kihagyni egy sorszámozott lapot sem, ha már szigorú számadású bizonylatról van szó és percekig körmölted a vásárló adatait, az eladott termék nevét, darabszámát, értékét. Továbbá pontosan fel kellett tüntetned a dátumot és bélyegzővel vagy aláírással kellett ellátnod a számlát. Ezt követően kitépted számlatömb egy lapját a perforáció mentén (ha sikerült), egy példányt átadtál a vevődnek, egyet eltettél magadnak és egyet el kellett juttatnod a könyvelődnek is a megadott időn belül. Neki ezt jelentenie kellett a NAV felé, majd még legalább öt évig meg kellett őriznie.

És ez csak egyetlen számla volt, ugyanez megismétlődött minden termék vagy szolgáltatás eladása esetén. Az egész folyamat - bár nem volt túl régen - ma már hihetetlenül nagy hercehurcának tűnik. A szerencsének, de leginkább a fejlesztéseknek köszönhetően ma már mindez megoldható néhány kattintással, akár egyetlen percen belül is.

A fenti példa csak egy a számos automatizációs lehetőség közül, melyeket bárki használhat annak érdekében, hogy egyszerűsítse az életét és több szabadideje maradjon.

Kis lépésekkel haladj a nagy cél felé

Ha eddig gondot okozott, hogy harmóniát teremts a munkád és a magánéleted között, de eldöntötted, hogy változtatni fogsz, légy türelmes magadhoz. Olyan ez mint a fogyókúra, a plusz kilókat sem egy nap alatt szedjük fel, ugyanígy idő kell ahhoz is, hogy megszabaduljunk tőlük.

Kis lépésekben kell haladni a megfelelő egyensúly felé. Eddig napi 12 órát dolgoztál? Akkor kezdetben próbálj meg egy rövidebb, legfeljebb egy órás időszakot beiktatni a nap folyamán, amikor nem reagálsz a telefonodon megjelenő értesítésekre. Tedd félre a munkát és hívd el ebédre egy régi ismerősödet vagy főzz vacsorát a családnak, hallgass zenét, beszélgess a szomszédokkal.

A berögzült szokások megváltoztatásához időre van szükség, ha tartós eredményt szeretnél elérni. Bármilyen nehéz is lesz néha, az a lebegjen a szemed előtt, hogy a kiegyensúlyozott, boldog lét nem cél, hanem maga az út.

A Billingo számtalan lehetősége mind azt a célt szolgálja, hogy egyszerűbb legyen összehangolnod a munkát a magánéleteddel. Regisztrálj és használd ki az online számlázásban rejlő előnyöket >>>

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top