Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Így kezeld a kapott előleget k…
KATA - 2020.04.15. - 3 p. olvasás

Így kezeld a kapott előleget katásként

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A gazdasági életben bevett gyakorlat, hogy a termék értékesítője a vevőjétől, a szolgáltatás nyújtója a megrendelőjétől előleget kér. Emiatt nem ritka eset, hogy az előleget katás vállalkozás kapja. Hogy kell kezelni az előleget katásként? Bonácz Zsolt adószakértő elárulja.

Így kezeld az előleget katásként

A gazdasági életben bevett gyakorlat, hogy a termék értékesítője a vevőjétől, a szolgáltatás nyújtója a megrendelőjétől előleget kér. Emiatt nem ritka eset, hogy az előleget katás vállalkozás kapja. A katás vállalkozásnak ekkor meg kell ítélni, hogy a kapott előleget hogyan kell elszámolnia. 

Katásnak bevételként kell számításba venni a vállalkozási tevékenységére tekintettel megszerzett vagyoni értéket. E szabály alóli kivételeket a Kata tv. tételesen meghatározza.

A vevőtől (megrendelőtől) kapott előleg nyilvánvalóan összefüggésben van a vállalkozási tevékenységgel. Emiatt annak áfa nélküli összegét bevételként kell elszámolni. Előfordulhat, hogy a felek az előleg megfizetését követően a szerződést felbontják. Ennek következtében a katás vállalkozás nem kötelezett teljesítésre. Ezáltal a megrendelő által fizetett előleget sem számíthatja be az általa teljesített ügylet ellenértékébe. Emiatt a katás vállalkozásnak a megrendelőtől korábban kapott előleget teljes egészében vissza kell fizetnie. Ebben az esetben az Áfa tv. szerint a korábban kiállított előlegszámlát érvényteleníteni (sztornírozni) lehet. 

Előállhat az a helyzet is, hogy a felek a szerződés tartalmát módosítják. Ebből adódóan a katás vállalkozás a korábban kapott előleg egy részét köteles visszafizetni.

Például a katás vállalkozás festési munkák elvégzésére vállalt kötelezettséget. A megrendelő a szerződésben meghatározott vállalkozói díj 20 %-át előlegként megfizette. Ezt követően a felek a szerződést módosították, az elvégzendő festési munkák mennyiségét 30 %-kal csökkentették. Arról is megállapodtak, hogy a katás vállalkozás a korábban kapott előleg 30 %-át köteles visszafizetni. Ekkor az Áfa tv. szerint a korábban kiállított előlegszámla módosítására van lehetőség, annak összege a visszafizetendő előleggel csökkenthető. 

A szerződés felbontása, vagy a teljesítés részbeni meghiúsulása befolyásolja-e a korábban kapott előleg elszámolását?

A Kata tv. értelmében nem bevétel az a vagyoni érték, amelyet a katás vállalkozás köteles visszaszolgáltatni (így különösen a kapott kölcsön, hitel). Ez a rendelkezés vonatkoztatható az előlegre is. A Kata tv. szerint a visszafizetési kötelezettség fennállása releváns. Viszont az már nem, hogy a visszafizetésre mikor kerül sor. Természetesen a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét is szem előtt kell tartani.  

Ha a felek ténylegesen nem akarták a szerződést felbontani, vagy módosítani, akkor visszafizetési kötelezettség sem áll be. Ezáltal a kapott előleget továbbra is bevételként kell kezelni. A visszafizetési kötelezettség ugyanazon adóévben is bekövetkezhet, mint amelyben a katás az előleget megkapta. Ekkor nincs jogértelmezési nehézség. Ugyanis a kapott előleget a visszafizetési kötelezettség beállása miatt nem kell bevételként számításba venni. 

Például a katás egyéni vállalkozó megrendelőjétől 2019. január 10-én előleget kapott, amelyet köteles visszafizetni, mivel közös akaratukból a szerződést 2019. március hónap folyamán felbontották. Amennyiben az egyéni vállalkozó 2019-ben végig katás volt, akkor katában az adóév 2019. január 1-jétől 2019. december 31-e közötti időszak. A visszafizetési kötelezettsége 2019. március hónapban már fennállt. Ezért a 2019. január hónapban kapott előleget 2019-ben nem kell bevételként elszámolni. Azonban az az eset is bekövetkezhet, hogy a visszafizetési kötelezettség csak a következő adóévben keletkezik. 

Például a katás egyéni vállalkozó megrendelőjétől 2019. november 10-én előleget kapott. Ezt köteles visszafizetni, mivel közös akaratukból a szerződést 2020. április hónap folyamán felbontották.

Ekkor felmerül a következő kérdés:

  • a) a 2019. évre vonatkozó bevallást kell módosítani, vagy
  • b) a 2019-ben elszámolt bevétellel a 2020-ban keletkezett bevételt kell csökkenteni.

Ezzel kapcsolatban a Kata tv. nem tartalmaz konkrét rendelkezést. Megítélésem szerint az a jogértelmezés tűnik észszerűnek, hogy a 2019. évre vonatkozó bevallásban bevallott bevételt kell önellenőrzés útján módosítani. Ilyen esetben a NAV-tól javasolt állásfoglalást kérni. 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés