Így kezeld a kapott előleget katásként

Adózás, NAV 2020.04.15. - 3 p. olvasás

A gazdasági életben bevett gyakorlat, hogy a termék értékesítője a vevőjétől, a szolgáltatás nyújtója a megrendelőjétől előleget kér. Emiatt nem ritka eset, hogy az előleget katás vállalkozás kapja. Hogy kell kezelni az előleget katásként? Bonácz Zsolt adószakértő elárulja.

A gazdasági életben bevett gyakorlat, hogy a termék értékesítője a vevőjétől, a szolgáltatás nyújtója a megrendelőjétől előleget kér. Emiatt nem ritka eset, hogy az előleget katás vállalkozás kapja. A katás vállalkozásnak ekkor meg kell ítélni, hogy a kapott előleget hogyan kell elszámolnia. 

Katásnak bevételként kell számításba venni a vállalkozási tevékenységére tekintettel megszerzett vagyoni értéket. E szabály alóli kivételeket a Kata tv. tételesen meghatározza.

A vevőtől (megrendelőtől) kapott előleg nyilvánvalóan összefüggésben van a vállalkozási tevékenységgel. Emiatt annak áfa nélküli összegét bevételként kell elszámolni. Előfordulhat, hogy a felek az előleg megfizetését követően a szerződést felbontják. Ennek következtében a katás vállalkozás nem kötelezett teljesítésre. Ezáltal a megrendelő által fizetett előleget sem számíthatja be az általa teljesített ügylet ellenértékébe. Emiatt a katás vállalkozásnak a megrendelőtől korábban kapott előleget teljes egészében vissza kell fizetnie. Ebben az esetben az Áfa tv. szerint a korábban kiállított előlegszámlát érvényteleníteni (sztornírozni) lehet. 

Előállhat az a helyzet is, hogy a felek a szerződés tartalmát módosítják. Ebből adódóan a katás vállalkozás a korábban kapott előleg egy részét köteles visszafizetni.

Például a katás vállalkozás festési munkák elvégzésére vállalt kötelezettséget. A megrendelő a szerződésben meghatározott vállalkozói díj 20 %-át előlegként megfizette. Ezt követően a felek a szerződést módosították, az elvégzendő festési munkák mennyiségét 30 %-kal csökkentették. Arról is megállapodtak, hogy a katás vállalkozás a korábban kapott előleg 30 %-át köteles visszafizetni. Ekkor az Áfa tv. szerint a korábban kiállított előlegszámla módosítására van lehetőség, annak összege a visszafizetendő előleggel csökkenthető. 

A szerződés felbontása, vagy a teljesítés részbeni meghiúsulása befolyásolja-e a korábban kapott előleg elszámolását?

A Kata tv. értelmében nem bevétel az a vagyoni érték, amelyet a katás vállalkozás köteles visszaszolgáltatni (így különösen a kapott kölcsön, hitel). Ez a rendelkezés vonatkoztatható az előlegre is. A Kata tv. szerint a visszafizetési kötelezettség fennállása releváns. Viszont az már nem, hogy a visszafizetésre mikor kerül sor. Természetesen a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét is szem előtt kell tartani.  

Ha a felek ténylegesen nem akarták a szerződést felbontani, vagy módosítani, akkor visszafizetési kötelezettség sem áll be. Ezáltal a kapott előleget továbbra is bevételként kell kezelni. A visszafizetési kötelezettség ugyanazon adóévben is bekövetkezhet, mint amelyben a katás az előleget megkapta. Ekkor nincs jogértelmezési nehézség. Ugyanis a kapott előleget a visszafizetési kötelezettség beállása miatt nem kell bevételként számításba venni. 

Például a katás egyéni vállalkozó megrendelőjétől 2019. január 10-én előleget kapott, amelyet köteles visszafizetni, mivel közös akaratukból a szerződést 2019. március hónap folyamán felbontották. Amennyiben az egyéni vállalkozó 2019-ben végig katás volt, akkor katában az adóév 2019. január 1-jétől 2019. december 31-e közötti időszak. A visszafizetési kötelezettsége 2019. március hónapban már fennállt. Ezért a 2019. január hónapban kapott előleget 2019-ben nem kell bevételként elszámolni. Azonban az az eset is bekövetkezhet, hogy a visszafizetési kötelezettség csak a következő adóévben keletkezik. 

Például a katás egyéni vállalkozó megrendelőjétől 2019. november 10-én előleget kapott. Ezt köteles visszafizetni, mivel közös akaratukból a szerződést 2020. április hónap folyamán felbontották.

Ekkor felmerül a következő kérdés:

  • a) a 2019. évre vonatkozó bevallást kell módosítani, vagy
  • b) a 2019-ben elszámolt bevétellel a 2020-ban keletkezett bevételt kell csökkenteni.

Ezzel kapcsolatban a Kata tv. nem tartalmaz konkrét rendelkezést. Megítélésem szerint az a jogértelmezés tűnik észszerűnek, hogy a 2019. évre vonatkozó bevallásban bevallott bevételt kell önellenőrzés útján módosítani. Ilyen esetben a NAV-tól javasolt állásfoglalást kérni. 

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top