Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Így kezeld az érvénytelenítő s…
KATA - 2020.05.05. - 3 p. olvasás

Így kezeld az érvénytelenítő számládat katásként

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Számos esetben problémát okoz a katás vállalkozás számára, hogy miként kell kezelni az általa kiállított érvénytelenítő számlát. Ezért Bonácz Zsolt adószakértő összefoglalta az érvéytelenítő számlák kezelésére vonatkozó tudnivalókat.

Így kezeld az érvénytelenítő számládat katásként

Gyakran a vállalkozások kénytelenek korábban kiállított számlájukat érvényteleníteni (stornírozni). Számos esetben problémát okoz a katás vállalkozás számára, hogy miként kell kezelni az általa kiállított érvénytelenítő számlát. A követendő eljárást a bevétel megszerzésére vonatkozó szabályok határozzák meg. 

Katás vállalkozás bevételének elszámolása során a következő alapszabályt köteles figyelembe venni.

Bevételként kell számításba venni a tevékenységgel összefüggésben mástól megszerzett vagyoni értéket. A kivételeket a Kata tv. tételesen felsorolja.

Fő szabály szerint a bevétel megszerzésének időpontja:

  • pénz,
  • dolog,
  • értékpapír,
  • váltó,
  • csekk,
  • más hasonló okirat

esetében az átvétel vagy a számlán való jóváírás napja.

A továbbiakban a fő szabályból indulunk ki.

Ebből az következik, hogy a számla kiállítása nem jelenti egyben a bevétel megszerzését. Továbbá a számla érvénytelenítése önmagában nem eredményezi a bevétel módosulását. A számla érvénytelenítésének gyakran az az oka, hogy a teljesítésre nem került sor, vagy az utólag meghiúsult. 

Példa 
Alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozó grafikai tervezéssel foglalkozik. Egy társaság ajánlatot kért tőle céges logójára vonatkozó grafikai tervről. Az egyéni vállalkozó megküldte ajánlatát, amelyet a társaság elfogadott. Az egyéni vállalkozó e-mailben elküldte a céges lógó grafikai tervét. Továbbá az ajánlatban meghatározott összegről kiállított – számlázó programmal készített - számláját. A társaság a számlázott összeget nem rendezte pénzügyileg. Azt visszaküldte Nagy János részére, mivel a grafikai tervet nem az ajánlatban rögzített szempontok alapján készítette el. 

Az egyéni vállalkozó a kifogást elfogadta, s kiállított a társaság nevére egy érvénytelenítő számlát. Az egyéni vállalkozó nem realizált bevételt, így annak összege sem csökkenhet a számla érvénytelenítése miatt. 

A példaként felhozott esettel kapcsolatban felvetődhet az a kérdés. Miért van szükség a számla érvénytelenítésére, hiszen azt a címzett visszaküldte? Ettől függetlenül a számla érvénytelenítését el kell végezni, mivel a számla mögött tényleges teljesítés nem húzódik meg.  

Hogyan értelmezhető, ha a számla érvénytelenítése nem történik meg?

Ezzel a vállalkozás azt „állítja”, hogy a számla mögött tényleges teljesítés van, de ez nem fedi a valóságot. Azonban a számla érvénytelenítésére akkor kerülhet sor, ha annak valós jogalapja volt. Ez lehet a teljesítés hiánya, vagy a teljesítés utólagos meghiúsulása. Az érvénytelenítésre jogalapot adó körülmény fennállását igazolni kell. Ezt annak kell megtennie, aki a számlát érvényteleníti. 

Az érvénytelenítő számlát nem minden esetben kell megküldeni a címzettnek. Ezt nem kell megtenni a példaként felhozott esetben, mivel a címzett az eredeti számlát visszaküldte. Ebből levonható az a következtetés, hogy azt a címzett könyvelésében sem rögzítette, így az érvénytelenítő számlára sincs szüksége. A katás vállalkozás ettől függetlenül értesítheti partnerét a visszaküldött számla érvénytelenítéséről. Továbbá arról is, hogy az érvénytelenítő számlát miért nem küldi meg részére. 

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés