Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Így számold el a katás vállalk…
KATA - 2020.01.28. - 5 p. olvasás

Így számold el a katás vállalkozás költségeit

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Sokan gondolják, hogy a katás vállalkozás költségeivel nem kell foglalkozniuk, pedig a képlet nem ennyire fekete vagy fehér. Bonácz Zsolt adószakértő segít tisztázni a félreértéseket.

Így számold el a katás vállalkozás költségeit

Ha egyéni vállalkozásról szeretnél katára váltani, akkor mindenképpen érdemes tisztában lenned a katára való áttérésnél alkalmazandó speciális költségelszámolási szabályokkal. Ugyanis a katázás előtti időszakra benyújtandó bevallásban olyan költségeket is figyelembe lehet venni, amely pénzügyi rendezése a váltásik még nem történt meg.

Nézzük konkrét példákkal:

Tegyük fel, hogy egy egyéni vállalkozó 2020. január 1-jétől szeretne katára váltani.

Ebben az esetben az egyéni vállalkozó 2019-re még szja bevallást köteles benyújtani. Ebben elszámolhatja költségként áfa nélkül az 2019. december 31. előtt pénzügyileg nem rendezett kölstégeket.

Mi a helyzet, ha a költség a katás időszak előtt elszámolásra került, de a pénzügyi rendezése nem a katás időszakban valósult meg?

Pl. ha az egyéni vállalkozó saját döntése alapján nem katázik, illetve nem katázhat tovább, és a katás időszakban nem is rendezte a költségeket.

Ebben az esetben az szja bevallást módosítani kell, mivel a katás időszakot megelőző adóévre vonatkozóan nem lehet a költséget elszámolni.

Nézzünk egy konkrét példát:

Az egyéni vállalkozó 2019. január 1-jétől áttért a katára. 

Az egyéni vállalkozó a 2018-as évre vonatkozó szja bevallásának benyújtásakor kiszámította, hogy 2018-as évre vonatkozóan még 53 000 Ft iparűzési adót kell megfizetnie 2019. május 31-ig. Ezt a 2018-as szja bevallásában költségként figyelembe is vette.  

Ezt követően kata adóalanyisága 2019. augusztus 31-én megszűnt, az iparűzési adót 2019. október hónap folyamán fizette meg.

Ebben az esetben a 2018-ra vonatkozó szja bevallást önellenőrzés útján kell korrigálni, mivel az 53 000 Ft-ot nem vehette volna figyelembe költségként, hiszen az iparűzési adó megfizetése nem katás időszakban valósult meg.

Ez azonban csak abban az esetben lehet irányadó, ha az egyéni vállalkozó a katára való áttérést megelőzően az Szja tv. vonatkozó rendelkezései szerint a költséget nem, vagy csak részben számolhatta el.

Még egy példa:

Ha a katás időszak előtt a költséget már rendezte és részben elszámolta, akkor a fenti speciális szabály alapján csak a fennmaradó összeget számolhatja el költségként a katás időszakot megelőzően.

Az egyéni vállalkozó 2018. december 31-ig a vállalkozói jövedelemadózás szabályai szerint adózott, 2019. január 1-jétől áttért a katára.
1 fő alkalmazottat foglalkoztat, akinek bruttó munkabére 200 000 Ft/hó. 2018. december havi bruttó munkabér után fizetendő szociális hozzájárulási adó 50 %-át 2018. december 20-án átutalta az adóhatóság részére. A fennmaradó összeget 2019. január 12-én utalta át.

Az egyéni vállalkozó az általa 2019. január 12-én átutalt szociális hozzájárulási adót költségként 2018. december 31-én elszámolhatta, tekintettel arra, hogy azt katás időszakot megelőző időszakra vonatkozik.

Mi a helyzet az anyag- vagy árubeszerzéssel?

Előfordulhat, hogy az anyag-, vagy áru beszerzésére a katás időszak előtt került sor, de az ellenérték megfizetése, továbbá az anyag felhasználása/értékesítése, az áru értékesítése a katás időszakban történik meg.

Az anyag, áru beszerzési ára ekkor is figyelembe vehető a katás időszakot megelőző időszakban költségként. 

Erre amiatt van lehetőség, mert a katás időszak első napját megelőző napon meglevő készleteket úgy kell kezelni, mintha a tevékenység megszüntetésre került volna. Ez a készletértéket mindaddig az adóalapot nem képező bevételnek minősül, amíg az egyéni vállalkozó vállalkozói jövedelemadózás, illetve az átalányadózás szabályai szerint adózik.

A katás időszakban megfizetett ellenérték olyan szolgáltatáshoz is kapcsolódhat, amely esetében az Áfa tv. 58. §-a szerint kellett a teljesítés időpontját meghatározni. Ekkor a katás időszak első napját megelőző időszakra vonatkozó ellenérték az adóalanyiság első napját megelőző napon számolható el költségként.

Nézzük egy konkrét példán keresztül

Egyéni vállalkozó 2019. január 1-jétől áttért a katára, előtte a vállalkozói jövedelemadózás szabályait alkalmazta.
Könyvelési díjként 150 000 Ft + áfa könyvelési díjat köteles fizetni, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig.

Az egyéni vállalkozó a könyvelő cég részére a 2018. IV. negyedévre vonatkozó könyvelési díjat 2019. január 15-én utalta át.
A könyvelő a könyvelési díjról kiállított számlán teljesítési időpontként 2019. január 20. napját köteles feltüntetni.

Az egyéni vállalkozó a 2019. IV. negyedévre vonatkozó - áfa nélküli - könyvelési díjat 2018. évre vonatkozó szja bevallásában költségként figyelembe vehette, pedig annak tényleges megfizetésére 2019-ben került sor.

Módosítsuk a példát a következők szerint:

Az egyéni vállalkozó a katára 2019. február 1-jétől tért át.

A 2019. I. negyedévre vonatkozó könyvelési díjat 2019. április 18-án megfizette. Ekkor az egyéni vállalkozó katázott.
Az egyéni vállalkozónak 2019. január 1-jétől 2019. január 31-ig terjedő időszakra szja bevallást kell benyújtania.

Az egyéni vállalkozó szja bevallásában költségként veheti figyelembe a 2019. I. negyedévre vonatkozó áfa nélküli könyvelési díj arányos részét, azaz 50 000 Ft-ot, bár azt csak 2019. január 31-e után fizette meg.

Az előzőekben leírt szabályok akkor is irányadóak, ha a vállalkozás korábban katázott, de ez a lehetősége megszűnt és visszatért a vállalkozói jövedelemadózásra, majd a Kata tvörvény-ben előírt időtartam leteltét követően ismét áttér a katára.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés