Így számold el az új katára való áttérésnél vállalkozásod ☝️ költségeit

Adózás, NAV 2020.01.28. - 5 p. olvasás

Sokan gondolják, hogy az új katás egyéni vállalkozóknak a költségekkel nem kell foglalkozniuk, pedig a képlet nem ennyire fekete vagy fehér. Bonácz Zsolt adószakértő segít tisztázni a félreértéseket.

Katára vonatkozó speciális költségelszámolási szabályok

Ha egyéni vállalkozásról szeretnél új katára váltani, akkor mindenképpen érdemes tisztában lenned a katára való áttérésnél alkalmazandó speciális költségelszámolási szabályokkal. Ugyanis a katázás előtti időszakra benyújtandó bevallásban olyan költségeket is figyelembe lehet venni, amely pénzügyi rendezése a váltásik még nem történt meg.

Nézzük konkrét példákkal!

Tegyük fel, hogy egy egyéni vállalkozó 2023. január 1-jétől szeretne katára váltani.

Ebben az esetben az egyéni vállalkozó 2022-re még szja bevallást köteles benyújtani. Ebben elszámolhatja költségként áfa nélkül az 2022. december 31. előtt pénzügyileg nem rendezett, de 2022. évre vonatkozó költségeit.

Mi a helyzet, ha a költség az új katás időszak előtt elszámolásra került, de a pénzügyi rendezése nem a katás időszakban valósult meg?

Pl. ha az egyéni vállalkozó saját döntése alapján a továbbiakban nem új katázik, illetve nem katázhat tovább, katás időszakban nem fizette meg a költségeket.

Ebben az esetben az szja bevallást módosítani kell, mivel a katás időszakot megelőző adóévre vonatkozóan nem lehet a költséget elszámolni.

Nézzünk egy konkrét példát:

Az egyéni vállalkozó 2023. január 1-jétől áttért az új katára.

Az egyéni vállalkozó a 2022-es évre vonatkozó szja bevallásának benyújtásakor kiszámította, hogy 2022-es évre vonatkozóan még 53 000 Ft iparűzési adót kell megfizetnie 2023. május 31-ig. Ezt a 2022 -es szja bevallásában költségként figyelembe is vette.

Ezt követően kata adóalanyisága 2023. augusztus 31-én megszűnt, az iparűzési adót 2023. október hónap folyamán fizette meg.

Ebben az esetben a 2022-re vonatkozó szja bevallást önellenőrzés útján kell korrigálni, mivel az 53 000 Ft-ot nem vehette volna figyelembe költségként, hiszen az iparűzési adó megfizetése nem katás időszakban valósult meg.

Ez azonban csak abban az esetben lehet irányadó, ha az egyéni vállalkozó az új katára való áttérést megelőzően az Szja tv. vonatkozó rendelkezései szerint a költséget nem, vagy csak részben számolhatta el.

Lássunk egy másik példát!

Ha a katás időszak előtt a költséget már rendezte és részben elszámolta, akkor a fenti speciális szabály alapján csak a fennmaradó összeget számolhatja el költségként a katás időszakot megelőzően.

Az egyéni vállalkozó 2022. december 31-ig a vállalkozói jövedelemadózás szabályai szerint adózott, 2023. január 1-jétől áttért az új katára.

1 fő alkalmazottat foglalkoztat, akinek bruttó munkabére 300 000 Ft/hó. 2022. december havi bruttó munkabér után fizetendő szociális hozzájárulási adó 50 %-át 2022. december 20-án átutalta az adóhatóság részére. A fennmaradó összeget 2023. január 12-én utalta át.

Az egyéni vállalkozó az általa 2023. január 12-én átutalt szociális hozzájárulási adót költségként 2022. december 31-én elszámolhatta, tekintettel arra, hogy azt katás időszakot megelőző időszakra vonatkozik.

Mi a helyzet az anyag- vagy árubeszerzéssel?

Előfordulhat, hogy az anyag-, vagy áru beszerzésére a katás időszak előtt került sor, de az ellenérték megfizetése, továbbá az anyag felhasználása/értékesítése, az áru értékesítése a katás időszakban történik meg.

Az anyag, áru beszerzési ára ekkor is figyelembe vehető a katás időszakot megelőző időszakban költségként.

Erre amiatt van lehetőség, mert a katás időszak első napját megelőző napon meglevő készleteket úgy kell kezelni, mintha a tevékenység megszüntetésre került volna. Ez a készletértéket mindaddig az adóalapot nem képező bevételnek minősül, amíg az egyéni vállalkozó vállalkozói jövedelemadózás, illetve az átalányadózás szabályai szerint adózik.

A katás időszakban megfizetett ellenérték olyan szolgáltatáshoz is kapcsolódhat, amely esetében az Áfa tv. 58. §-a szerint kellett a teljesítés időpontját meghatározni. Ekkor a katás időszak első napját megelőző időszakra vonatkozó ellenérték az adóalanyiság első napját megelőző napon számolható el költségként.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Egyéni vállalkozó 2023. január 1-jétől áttért a katára, előtte a vállalkozói jövedelemadózás szabályait alkalmazta.

Negyedévente 150 000 Ft + áfa könyvelési díjat köteles fizetni, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig.

Az egyéni vállalkozó a könyvelő cég részére a 2022. IV. negyedévre vonatkozó könyvelési díjat 2023. január 15-én utalta át.

A könyvelő a könyvelési díjról kiállított számlán teljesítési időpontként 2023. január 20. napját köteles feltüntetni.

Az egyéni vállalkozó a 2022. IV. negyedévre vonatkozó - áfa nélküli - könyvelési díjat 2022. évre vonatkozó szja bevallásában költségként figyelembe vehette, pedig annak tényleges megfizetésére 2023-ban került sor.

Módosítsuk a példát a következők szerint:

Az egyéni vállalkozó az új katára 2023. február 1-jétől tért át.

A 2023. I. negyedévre vonatkozó könyvelési díjat 2023. április 18-án megfizette. Ekkor az egyéni vállalkozó új kata szerinti adózott.

Az egyéni vállalkozónak 2023. január 1-jétől 2023. január 31-ig terjedő időszakra szja bevallást kell benyújtania.

Az egyéni vállalkozó szja bevallásában költségként veheti figyelembe a 2023. I. negyedévre vonatkozó áfa nélküli könyvelési díj arányos részét, azaz 50 000 Ft-ot, bár azt csak 2023. január 31-e után fizette meg.

Az előzőekben leírt szabályok akkor is irányadóak, ha a vállalkozás korábban katázott, de ez a lehetősége megszűnt és visszatért a vállalkozói jövedelemadózásra, majd az új Kata tv. (2022. évi XIII. tv.)-ben előírt időtartam leteltét követően ismét áttér a katára.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top