KATA 2020: fontos változás jön

Billingo hírek 2019.12.20. - 6 p. olvasás
Figyelem

A cikk több mint 3 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Egyre többen választják a katát a kedvező adózás miatt, és a katás vállalkozások jelentős része alanyi adómentességet választ. Az álom azonban könnyen rémálommá válhat, ha elengedjük a gyeplőt és szemet hunyunk az új adminisztrációs kötelezettségek felett. 2020. július 1-jétől ráadásul minden a feje tetejére áll és az akár több százezer forintot kitevő mulasztási bírság az alanyi adómentes KATÁ-sokat is fenyegeti.

A 2020-as év fontos időszak lesz a számlázás és a KATÁs vállalkozások életében. Elfogadták ugyanis az őszi törvényjavaslatot, amelyet idén 2019 novemberében Varga Mihály Pénzügyminiszter terjesztett az Országgyűlés elé. Eszerint hamarosan minden belföldi adóalany részére kiállított számlára kibővítik az online adatszolgáltatási kötelezettséget. A KATÁs vállalkozásokra ugyanúgy fog vonatkozik. 

Már az Online Számla rendszer első változatának bevezetése óta lehetett tudni, hogy gazdaságfehérítés céljából idővel az összes számlát látni akarja majd az adóhatóság. Eddig azonban az alanyi adómentességet élvező és emiatt áfát fel nem számító katásokra ez a jogszabály nem vonatkozott. 2020. július 1-jétől azonban a más belföldi adóalanynak kiállított számláikat, 2021. január 1-től pedig minden egyes számlát be kell küldeniük. Igen, a KATÁsoknak is!

Hamarosan minden számlát látni fog a NAV

Az online adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése eddig csak azokat érintette, akik belföldi adóalanyok részére min. 100 000 Ft áfatartalmat elérő és azt meghaladó számlát állítottak ki. A jogszabály pedig olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy 1 év alatt 200-250 milliárd forint plusz bevételt generált a költségvetés részére.

Mint ismeretes a katás vállalkozások jelentős része alanyi adómentességet választott. Emiatt vevők felé áfát nem számítottak fel, így rájuk az adatszolgáltatási kötelezettség eddig nem vonatkozott. 2020-ban viszont 2 lépcsőben tovább bővítik a beküldendő számlák körét, így 2021-től gyakorlatilag kivétel nélkül minden számlát látni fog a NAV. 

A tervek szerint az intézkedés tovább fehéríti majd a gazdaságot, tisztul a piaci verseny és költségvetés is jelentős bevételnövekedést könyvelhet el. 

Adatszolgáltatás változása 2020-tól

Az online adatszolgáltatási kötelezettség 2 lépcsőben bővül tovább, 

=> 2020. július 1-től eltűnik a 100 000 Ft-os áfaértékre vonatkozó törvényi hivatkozás, és minden belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni a NAV részére. Igen, azokat is, amelyekben áfát nem számítottak fel.

=> 2021. január 1-től pedig tovább bővül a kör és a magánszemélyek részére kiállított számlákat is be kell küldeni az adóhatóság részére.

1 év múlva tehát értékhatártól, társasági formától függetlenül minden számla bekerül a NAV rendszerébe. Legyen szó áfás, alanyi adómentességet választó, vagy tárgyi adómentes tevékenységet (is) folytató vállalkozásról.

Az adatszolgáltatási kötelezettség természetesen extra adminisztrációt jelent majd a KATÁs vállalkozásoknak is. A Billingo online számlázóval azonban a feladat teljesen automatizálható és ellenőrizhető. Ezért sem mindegy, hogy KATÁsként milyen számlázó programmal számlázunk.

Mi a teendőd KATÁs vállalkozóként?

KATÁs vállalkozóként a legfontosabb információ, hogy 2020. július 1-től nem leszel kivétel, a te vállalkozásodat is érinti az online adatszolgáltatási kötelezettség, ha belföldi adóalany (belföldi vállalkozás) részére számlázol. 

A vállalkozások továbbra is számlázó programmal vagy nyomdai úton előállított számlanyomtatvány felhasználásával állíthatják ki számláikat. A kiállított számlákat pedig számlázó programon keresztül automatizáltan vagy a NAV online rendszerébe manuális feltöltve is teljesíteni lehet. 

KATÁsoknak sem éri meg kézzel számlázni

Bár sok KATÁs vállalkozó gondolja egyszerűbbnek a kézi számlatömbök használatát, az elavult és időrabló számlázási módszer 2020. július 1-jétől életbe lépő szabályok miatt extra adminisztrációval jár majd, így várhatóan még többen térnek át modern számlázó programokra. 

A kézi számlatömbből kiállított számlákat egyesével, manuálisan kell majd feltölteni a NAV Online Számla webes rendszerén keresztül. Erre 2020. július 1-jétől általában 4 naptári nap áll rendelkezésre.  

Fontos információ! Az adatszolgáltatás elmulasztása vagy hibás beküldése miatt magánszemély (egyéni vállalkozó) esetében akár 200 000 Ft mulasztási bírság is kiszabható. Ez más személy esetében akár 500 000 Ft is lehet. Ezért érdemes minden egyes számlánál ellenőrizni, hogy sikeres volt-e a beküldés.

Automatizálható adatszolgáltatás KATÁsoknak Billingóval

A Bilingo online számlázóval ugyanakkor teljes mértékben automatizálható az adatszolgáltatási kötelezettség. Ráadásul azonnali visszajelzést kapunk a beküldés sikeréről is. Ehhez csupán néhány perces művelettel össze kell kötni a Billingót az Online Számla rendszerével az Ügyfélkapun keresztül. 

Ettől kezdve a rendszer monitorozza a kiállított számlákat, és az adatszolgáltatásra kötelezett dokumentumokat azonnal be is küldi a NAV részére. 

Színes, egyértelmű ikonok adnak visszajelzést az adatszolgáltatásról

Nagyon fontos, hogy a vállalkozás felelőssége, hogy a számlák határidőn belül és hibátlanul legyenek beküldve a NAV részére. A manuális adatfeltöltés emiatt rizikósabb is. Hibás vagy hiányos teljesítés esetén ugyanis számlánként jelentős összegű mulasztási bírságot is kiszabhat a NAV. 

A Billingóval gyorsabb, kényelmesebb és olcsóbb a számlázás. Hogy miért? Mert a rendszer monitorozza a kiállított számlákat és az adatszolgáltatásra kötelezetteket azonnal be is küldi az adóhatóság részére. A kiállított számlák mellett színes, látványos ikonok adnak visszajelzést, hogy a beküldés sikeres volt-e, ha nem, mi volt a hiba ok, és mi a teendő.

Kata 2020

Magyarázat: 

  1. A számla beküldése nem sikerült, az ikonra kattintva az okot is felfedheted.
  2. Az adatszolgáltatás sikeres volt, a számla beérkezett a NAV-hoz
  3. Nem kell beküldeni a számlát vagy a rendszer valamilyen hiba miatt nem tudta azt beküldeni. Az ikonra kattintva pontos információt is kapsz az okokról.
  4. A számla beküldése folyamatban van, a Billingo a NAV válaszára vár.

Megmarad a kézi számlatömb, de senkinek sem éri meg

A kézi számlatömb az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztését követően sem szűnik meg. Nem lesz azonban olyan vállalkozás, akinek érdemesebb lenne kézzel számlázni, mert

  • a jogszabály hatályba lépésével új típusú adminisztrációs feladatok jelennek meg, ami ezúttal a KATÁ-s vállalkozásokat is érinteni fogja, 
  • hiába számláznának továbbra is számlatömbből, az adatszolgáltatási kötelezettséget online kell teljesíteni a NAV részére, 
  • ha kimarad vagy rosszul kerül beküldésre a számla, számlánként akár több százezer forintra rugó mulasztási bírságot is kiszabhat a NAV,
  • egyre gyakoribb, hogy a könyvelők extra díjat számolnak fel a kézi számlák online beküldésének intézése fejében,
  • a kézi számla elavult, a piaci igények egyre inkább az igényesebb, olvashatóbb, környezetkímélő, e-mailben is küldhető számlák felé mutatnak.

Bármikor Billingóra válthatsz!

Sokan nem tudják, de számlázó programot bármikor lehet váltani. Így akár mától gyorsabb, kényelmesebb és egyszerűbb lehet a számlázás. A jogszabály hatályba lépésekor azonnal automatizálható az online adatszolgáltatási kötelezettség. Így mindig biztos lehetsz benne, hogy a számláid 100%-ban megfelelnek a NAV adózási irányelveinek. 

Válts MOST Billingo Kata csomagra és élvezd a katás funkciók kényelmét!

Ez érdekel »

Hasonló cikkek a kategóriában

10 éves a Billingo online számlázó

10 év alatt közel 100 millió számlát állítottak ki a vállalkozások a Billingóval

Billingo hírek 2024.03.25. - 4 p. olvasás

Már 10 éve részese a magyar vállalkozások életének a Billingo online számlázó, ami most ünnepli megalapításának 10. évfordulóját. A cég elsősorban a mikro-, kis...

JVSZ - Best Technology Investment - Billingo

Companies for the Future díjat kapott a Billingo

Billingo hírek 2024.02.05. - 6 p. olvasás

A Joint Venture Szövetség immár harmadik alkalommal rendezte meg a Companies for the Future Award gálát, ahol idén Besztró Szabolcs, a Billingo Operatív és Stra...

Mesterséges intelligencia kutatás

Erre használják a cégek a mesterséges intelligenciát

Billingo hírek 2024.01.08. - 5 p. olvasás

A magyar vállalkozások többsége szerint az MI időt és energiát spórol a cégeknek. A mesterséges intelligencia üzleti célú használatára már Magyarországon is ...

Billingo AI

Pénzügyi sci-fi kézikönyv a Billingótól

Billingo hírek 2023.11.17. - 2 p. olvasás

Itt a nagy leleplezés: a Billingo háza táján óriási fejlesztések folynak a háttérben, amely nemcsak a számlázást helyezi új alapokra. Vezérigazgatónk, Sárospata...

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Átalányadózol? Ez téged is érinthet!

Billingo hírek 2023.11.15. - 1 p. olvasás

Gőzerővel dolgozunk azon, hogy az átalányadózók év végi hajrája könnyebb legyen. Az utolsó negyedév sosem egyszerű egy vállalkozónak, de mi igyekeztünk azzá ten...

b2w

Formabontó és előremutató - ilyen volt a B2W Fesztivál

Billingo hírek 2023.11.06. - 6 p. olvasás

Óriási szükség van arra, hogy a vállalkozások előre tervezzenek, gyorsan és hatékonyan tudjanak reagálni a változásokra. A marketing területére különösen igaz e...

Back to Top