Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Figyelem! Már csak pár nap és nőnek az árak!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / KATA 2020: fontos változás jön…
KATA - 2019.12.20. - 6 p. olvasás

KATA 2020: fontos változás jön

Sárospataki Albert
Sárospataki Albert Billingo, startup
Figyelem

A cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Bár folyamatosan dolgozunk az aktualizáláson, előfordulhat, hogy itt most kihagytunk valamit. Ha elévültnek vélt tartalmat találsz, kérjük, szólj nekünk, és igyekezz több forrásból is tájékozódni. Ebben mi is segíthetünk más fórumon, keress minket!

Egyre többen választják a katát a kedvező adózás miatt, és a katás vállalkozások jelentős része alanyi adómentességet választ. Az álom azonban könnyen rémálommá válhat, ha elengedjük a gyeplőt és szemet hunyunk az új adminisztrációs kötelezettségek felett. 2020. július 1-jétől ráadásul minden a feje tetejére áll és az akár több százezer forintot kitevő mulasztási bírság az alanyi adómentes KATÁ-sokat is fenyegeti.

Kata 2020 - júliustól az alanyi adómentes katásokat is érinti az online adatszolgáltatási kötelezettség

A 2020-as év fontos időszak lesz a számlázás és a KATÁs vállalkozások életében. Elfogadták ugyanis az őszi törvényjavaslatot, amelyet idén 2019 novemberében Varga Mihály Pénzügyminiszter terjesztett az Országgyűlés elé. Eszerint hamarosan minden belföldi adóalany részére kiállított számlára kibővítik az online adatszolgáltatási kötelezettséget. A KATÁs vállalkozásokra ugyanúgy fog vonatkozik. 

Már az Online Számla rendszer első változatának bevezetése óta lehetett tudni, hogy gazdaságfehérítés céljából idővel az összes számlát látni akarja majd az adóhatóság. Eddig azonban az alanyi adómentességet élvező és emiatt áfát fel nem számító katásokra ez a jogszabály nem vonatkozott. 2020. július 1-jétől azonban a más belföldi adóalanynak kiállított számláikat, 2021. január 1-től pedig minden egyes számlát be kell küldeniük. Igen, a KATÁsoknak is!

Hamarosan minden számlát látni fog a NAV

Az online adatszolgáltatási kötelezettség bevezetése eddig csak azokat érintette, akik belföldi adóalanyok részére min. 100 000 Ft áfatartalmat elérő és azt meghaladó számlát állítottak ki. A jogszabály pedig olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy 1 év alatt 200-250 milliárd forint plusz bevételt generált a költségvetés részére.

Mint ismeretes a katás vállalkozások jelentős része alanyi adómentességet választott. Emiatt vevők felé áfát nem számítottak fel, így rájuk az adatszolgáltatási kötelezettség eddig nem vonatkozott. 2020-ban viszont 2 lépcsőben tovább bővítik a beküldendő számlák körét, így 2021-től gyakorlatilag kivétel nélkül minden számlát látni fog a NAV. 

A tervek szerint az intézkedés tovább fehéríti majd a gazdaságot, tisztul a piaci verseny és költségvetés is jelentős bevételnövekedést könyvelhet el. 

Adatszolgáltatás változása 2020-tól

Az online adatszolgáltatási kötelezettség 2 lépcsőben bővül tovább, 

=> 2020. július 1-től eltűnik a 100 000 Ft-os áfaértékre vonatkozó törvényi hivatkozás, és minden belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni a NAV részére. Igen, azokat is, amelyekben áfát nem számítottak fel.

=> 2021. január 1-től pedig tovább bővül a kör és a magánszemélyek részére kiállított számlákat is be kell küldeni az adóhatóság részére.

1 év múlva tehát értékhatártól, társasági formától függetlenül minden számla bekerül a NAV rendszerébe. Legyen szó áfás, alanyi adómentességet választó, vagy tárgyi adómentes tevékenységet (is) folytató vállalkozásról.

Az adatszolgáltatási kötelezettség természetesen extra adminisztrációt jelent majd a KATÁs vállalkozásoknak is. A Billingo online számlázóval azonban a feladat teljesen automatizálható és ellenőrizhető. Ezért sem mindegy, hogy KATÁsként milyen számlázó programmal számlázunk.

Mi a teendőd KATÁs vállalkozóként?

KATÁs vállalkozóként a legfontosabb információ, hogy 2020. július 1-től nem leszel kivétel, a te vállalkozásodat is érinti az online adatszolgáltatási kötelezettség, ha belföldi adóalany (belföldi vállalkozás) részére számlázol. 

A vállalkozások továbbra is számlázó programmal vagy nyomdai úton előállított számlanyomtatvány felhasználásával állíthatják ki számláikat. A kiállított számlákat pedig számlázó programon keresztül automatizáltan vagy a NAV online rendszerébe manuális feltöltve is teljesíteni lehet. 

KATÁsoknak sem éri meg kézzel számlázni

Bár sok KATÁs vállalkozó gondolja egyszerűbbnek a kézi számlatömbök használatát, az elavult és időrabló számlázási módszer 2020. július 1-jétől életbe lépő szabályok miatt extra adminisztrációval jár majd, így várhatóan még többen térnek át modern számlázó programokra. 

A kézi számlatömbből kiállított számlákat egyesével, manuálisan kell majd feltölteni a NAV Online Számla webes rendszerén keresztül. Erre 2020. július 1-jétől általában 4 naptári nap áll rendelkezésre.  

Fontos információ! Az adatszolgáltatás elmulasztása vagy hibás beküldése miatt magánszemély (egyéni vállalkozó) esetében akár 200 000 Ft mulasztási bírság is kiszabható. Ez más személy esetében akár 500 000 Ft is lehet. Ezért érdemes minden egyes számlánál ellenőrizni, hogy sikeres volt-e a beküldés.

Automatizálható adatszolgáltatás KATÁsoknak Billingóval

A Bilingo online számlázóval ugyanakkor teljes mértékben automatizálható az adatszolgáltatási kötelezettség. Ráadásul azonnali visszajelzést kapunk a beküldés sikeréről is. Ehhez csupán néhány perces művelettel össze kell kötni a Billingót az Online Számla rendszerével az Ügyfélkapun keresztül. 

Ettől kezdve a rendszer monitorozza a kiállított számlákat, és az adatszolgáltatásra kötelezett dokumentumokat azonnal be is küldi a NAV részére. 

Színes, egyértelmű ikonok adnak visszajelzést az adatszolgáltatásról

Nagyon fontos, hogy a vállalkozás felelőssége, hogy a számlák határidőn belül és hibátlanul legyenek beküldve a NAV részére. A manuális adatfeltöltés emiatt rizikósabb is. Hibás vagy hiányos teljesítés esetén ugyanis számlánként jelentős összegű mulasztási bírságot is kiszabhat a NAV. 

A Billingóval gyorsabb, kényelmesebb és olcsóbb a számlázás. Hogy miért? Mert a rendszer monitorozza a kiállított számlákat és az adatszolgáltatásra kötelezetteket azonnal be is küldi az adóhatóság részére. A kiállított számlák mellett színes, látványos ikonok adnak visszajelzést, hogy a beküldés sikeres volt-e, ha nem, mi volt a hiba ok, és mi a teendő.

Kata 2020

Magyarázat: 

  1. A számla beküldése nem sikerült, az ikonra kattintva az okot is felfedheted.
  2. Az adatszolgáltatás sikeres volt, a számla beérkezett a NAV-hoz
  3. Nem kell beküldeni a számlát vagy a rendszer valamilyen hiba miatt nem tudta azt beküldeni. Az ikonra kattintva pontos információt is kapsz az okokról.
  4. A számla beküldése folyamatban van, a Billingo a NAV válaszára vár.

Megmarad a kézi számlatömb, de senkinek sem éri meg

A kézi számlatömb az adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztését követően sem szűnik meg. Nem lesz azonban olyan vállalkozás, akinek érdemesebb lenne kézzel számlázni, mert

  • a jogszabály hatályba lépésével új típusú adminisztrációs feladatok jelennek meg, ami ezúttal a KATÁ-s vállalkozásokat is érinteni fogja, 
  • hiába számláznának továbbra is számlatömbből, az adatszolgáltatási kötelezettséget online kell teljesíteni a NAV részére, 
  • ha kimarad vagy rosszul kerül beküldésre a számla, számlánként akár több százezer forintra rugó mulasztási bírságot is kiszabhat a NAV,
  • egyre gyakoribb, hogy a könyvelők extra díjat számolnak fel a kézi számlák online beküldésének intézése fejében,
  • a kézi számla elavult, a piaci igények egyre inkább az igényesebb, olvashatóbb, környezetkímélő, e-mailben is küldhető számlák felé mutatnak.

Bármikor Billingóra válthatsz!

Sokan nem tudják, de számlázó programot bármikor lehet váltani. Így akár mától gyorsabb, kényelmesebb és egyszerűbb lehet a számlázás. A jogszabály hatályba lépésekor azonnal automatizálható az online adatszolgáltatási kötelezettség. Így mindig biztos lehetsz benne, hogy a számláid 100%-ban megfelelnek a NAV adózási irányelveinek. 

Válts MOST Billingo Kata csomagra és élvezd a katás funkciók kényelmét!

Ez érdekel »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat kiégés burnout számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár