Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / KATA / Kezdő katások 5 baklövése, ami…
KATA - 2020.01.21. - 3 p. olvasás

Kezdő katások 5 baklövése, amit Te SOHA ne kövess el

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

A katára áttérő, vagy a katát választó egyéni vállalkozók, a katázó vállalkozások tagjainak többsége egyáltalán nem rendelkezik adózási ismeretekkel. Ezen túl könyvelőtől is csak esetenként kérnek segítséget, s azt is csak, amikor a gazdasági esemény már megtörtént. Emiatt gyakran alapvető hibákat követnek el, amelyek közé sorolhatóak az alábbiak is.

Milyen hibákat követhetsz el kezdő katásként?

1. Nem vesznek igénybe könyvelőt!

A Kata törvény előírásainak értelmezése megköveteli könyvelő, adótanácsadó, adószakértő igénybevételét. Emiatt nem nélkülözhetnék szakember segítségét. 

2. Nincsenek tisztában adminisztrációs kötelezettségeikkel!

Ennek részben az az oka, hogy a médiában a kata előnyeként elsősorban az egyszerűségét emelik ki, de az adminisztrációs kötelezettségek körét már nem részletezik. Emiatt a katás vállalkozások gyakran úgy gondolják, hogy az adminisztrációs kötelezettség a bevételek nyilvántartásában merül ki. Azonban a katás vállalkozások többségét más adminisztrációs kötelezettségek is terhelik.

3. A tételes adó összegét befolyásoló körülményeket a NAV-nál nem jelentik be!

A naptári hónapra fizetendő tételes adó összege 50 000 Ft, vagy 25 000 Ft. A Kata törvény tételesen szabályozza, hogy mely esetekben lehet 25 000 Ft tételes adót fizetni, s mikor kell 50 000 Ft-ot.

A kata választásakor nyilatkozni kell arról, hogy a kisadózónak minősülő személy után milyen összegű tételes adót kell fizetni. A tételes adó összegét a NAV a bejelentés alapján írja elő az adószámlán. A tételes adó összegét eredményező változást és annak okát az előírt határidőn belül a NAV-nál be kell jelenteni. Ennek hiányában a katás vállalkozás a szükségesnél kevesebb, vagy az előírtnál több tételes adót fizet. A bejelentés az előírt határidőn túl is megtehető!

A tételes adó változásával kapcsolatos szabályok korántsem egyszerűnek. Ezeket a katások sokszor egyáltalán nem ismerik, vagy azokat rosszul értelmezik. 

Ezt a hibát elkerülheted, ha legalább a kata választását megelőzően igénybe veszed könyvelő, adótanácsadó segítségét.

Ha nincs állandó könyvelőd és...

  • szokásosnak nem tekinthető események (pl. hosszabb betegség, munkaviszony létesítése vagy annak megszűnése stb.) következtek be
  • meglévő vállalkozásod mellett egy újat indítanál
  • egyéni vállalkozásodat szüneteltetni kívánod

akkor fordulj könyvelőhöz, adótanácsadóhoz és kérdezd meg, hogy ez befolyásolja-e a fizetendő tételes adó összegét, s ha igen, akkor hogyan változik.  

4. Beszerzett áruról, anyagról szóló számlát nem minden esetben őrzik meg!

Minden vállalkozásnak számlával kell igazolnia az általa beszerzett áru, anyag eredetét. Ez a szabály katás vállalkozásra is vonatkozik. Tegyük fel, hogy a NAV ellenőrzés során feltárja, hogy a katás vállalkozás rendelkezett/rendelkezik áru-, vagy anyagkészlettel. Ekkor kötelezheti a vállalkozást a beszerzési számlák bemutatására. Amennyiben erre nem kerül sor , akkor ún. igazolatlan eredetű áru forgalmazása valósul meg. 

A számlával nem igazolt áru, anyag forgalmi értékét alapul véve a NAV jelentős mértékű mulasztási bírságot köteles kiszabni.   

5. Katásként kiállított számlákon nem tüntetik fel a „Kisadózó” kifejezést, vagy a katás státus megszűnése után kibocsátott számlákra is felvezetik ezt a megjegyzést!

A katásként kiállított számlákra (a módosító, stornó számlákra is) ezt a megjegyzést fel kell tüntetni. Ennek elmaradása esetén a NAV jelentős összegű mulasztási bírságot szabhat ki.

A katás státus megszűnését követően a „Kisadózó” kifejezést a kiállított számlákra már nem lehet rávezetni. Ha ez mégis megtörténik, akkor ezzel jogsértés valósul meg, ezért ugyancsak kiszabható mulasztási bírság.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés