Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Befellegzett ☝️ a kézi számlat…
NAV - 2019.12.20. - 5 p. olvasás

Befellegzett ☝️ a kézi számlatömböknek

Sárospataki Albert
Sárospataki Albert Billingo, startup

Régóta temetjük, de úgy tűnik 2020. július 1-jétől végleg befellegzik a kézi számlatömböknek. Az eddig is bonyolultnak és időrablónak számító számlázóeszköz ugyanis olyan mennyiségű extra adminisztrációs terhet ró 2020. július 1-jétől a vállalkozókra, amit valószínűleg egy elfoglalt vállalkozó saját maga képtelen elintézni.

Kézi számlatömb

Kézi számla: itt az ideje alternatívát keresni

Az online adatszolgáltatási kötelezettség első változatának bevezetése óta sejtettük, hogy eljön az idő, amikor az adóhatóság az összes belföldi számlát látni akarja majd.  Úgy tűnik, hogy most érkeztünk ehhez a ponthoz, Varga Mihály Pénzügyminiszter novemberben benyújtott őszi törvényjavaslatában ugyanis már szerepelt az erre vonatkozó jogszabály-változtatás. Azóta pedig már azt is tudni lehet, hogy a tervekből valóság lesz, a kézi számlatömb pedig mehet a levesbe. 

Minden számlát látni fog a NAV

Az online adatszolgáltatási kötelezettség eddig a 100 000 Ft áfatartalmat elérő és meghaladó, belföldi adóalanyok részére kiállított számlákra vonatkozott. Így is egyetlen év alatt 200-250 milliárd forint plusz bevételt termelt a költségvetés részére. 2020. július 1-jétől viszont a lejelentendő számlák körét 2 lépcsőben tovább bővítik majd, ezzel 1 év múlva gyakorlatilag minden számlát látni fog a NAV.

Az intézkedéstől a gazdaság további fehérítését, a költségvetés bevételeinek növekedését és a tiszta piaci verseny előtérbe helyezését várhatjuk. És arra is számítani lehet, hogy előbb vagy utóbb a vállalkozások áfa bevallását is a NAV készíti majd. 

Mi vár ránk 2020-ban?

Az adatszolgáltatási kötelezettség 2 lépcsőben bővül tovább:

⇒2020. július 1-től értékhatár nélkül, minden belföldi adóalanynak kiállított számlát be kell küldeni az adóhatóság részére. 

⇒ 2021. január 1-től pedig a magánszemélyek részére kiállított számlákkal bővítik tovább a kört. 

1 év múlva tehát áfa értéktől függetlenül, minden Magyarországon, belföldi vállalkozás vagy magánszemély részére kiállított számla a NAV “asztalára” kerül majd.

Az adatszolgáltatási kötelezettség extra adminisztrációt jelent a vállalkozásoknak. A Billingo online számlázóval azonban a feladat teljesen automatizálható és ellenőrizhető. Ezért sem mindegy, hogy kézi számlatömbből vagy Billingóval számlázunk a jövőben.

Legfontosabb tudnivalók az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez

A legfontosabb tudnivaló az adatszolgáltatási kötelezettséggel kapcsolatban. 2021-től NEM LESZ KIVÉTEL, minden magyarországi vállalkozót és vállalkozást érint majd, aki számlát állít ki.

A vállalkozások továbbra is számlázó programmal vagy nyomdai úton előállított számlanyomtatvány felhasználásával állíthatják ki számláikat. Az adatszolgáltatási kötelezettségnek manuálisan és automatizált formában is eleget lehet tenni.

Extra adminisztráció a kézi számlásoknak

A kézi számlatömböt használók nyakába igen kellemetlen és kockázatos új adminisztrációs feladatok szakadnak. A kézzel kiállított számlákat ugyanis manuálisan kell majd beküldeni a NAV Online Számla rendszerén keresztül. Erre általában 4 nap áll rendelkezésre, az adatokat pedig webes felületen kell rögzíteni.

Érdemes minden számla esetében azt is ellenőrizni, hogy sikeres volt-e az adatszolgáltatás. A kötelezettség elmulasztása, hibás teljesítése esetén cégek vagy más szervezetek terhére akár számlánként 500 000 Ft mulasztási bírságot is kiszabhat az adóhatóság.

Automatizálható adatszolgáltatás a Billingósoknak

A kötelező adatszolgáltatás jóval kényelmesebb, idő- és energiatakarékosabb módja a Billingo online számlázó használata, amivel 100%-ban automatizálható a beküldés. Ehhez csupán az Ügyfélkapun keresztül össze kell kötnöd a NAV Online számla rendszerét a Billingo számlázóddal. 

Ettől kezdve a rendszer monitorozza a kiállított számlákat, és az adatszolgáltatásra kötelezett dokumentumokat azonnal be is küldi a NAV részére. 

Látványos visszajelzések az adatszolgáltatás sikerességéről a Billingóban

Nagyon fontos, hogy a vállalkozás felelőssége, hogy a számlák határidőn belül és hibátlanul legyenek beküldve a NAV részére. A manuális adatfeltöltés emiatt rizikósabb is, hibás vagy hiányos teljesítés esetén ugyanis számlánként jelentős összegű mulasztási bírságot is kiszabhat a NAV. 

A Billingo online számlázóval minden számla mellett színes kis ikonok jelzik, hogy az adott számlát be kell-e küldeni a NAV részére. Ha igen, sikeres volt-e az adatszolgáltatás, ha nem, miért nem sikerült beküldeni a számlát, mi volt a hiba oka. 

kézi számlatömb

Magyarázat:

  1. A számla beküldése nem sikerült, az ikonra kattintva az okot is felfedheted.
  2. Az adatszolgáltatás sikeres volt, a számla beérkezett a NAV-hoz
  3. Nem kell beküldeni a számlát vagy a rendszer valamilyen hiba miatt nem tudta azt beküldeni. Az ikonra kattintva pontos információt is kapsz az okokról.
  4. A számla beküldése folyamatban van, a Billingo a NAV válaszára vár.

A kézi számlatömb nem szűnik meg, csak nem éri meg

A kézi számlatömbök ugyan nem szűnnek meg, de egyszerűen nem éri majd meg továbbra is kézzel számlázni, mert

  • az új típusú adminisztrációs feladatok jelennek meg a jogszabály változásával
  • hiába számlázunk kézi számlatömbből, a kötelező adatszolgáltatáshoz a számla adatait interneten keresztül kell feltölteni, 
  • ha kimarad vagy hibás az adatszolgáltatás, számlánként akár jelentős összegű is lehet a mulasztási bírság,
  • bevett gyakorlat, hogy a könyvelők extra díjat kérnek a kézi számlák online beküldésének intézése fejében,
  • a piaci elvárások egyértelműen az igényesebb, olvashatóbb, környezetkímélő, e-mailben is küldhető számlák felé terelik a piacot. 

Bármikor Billingóra válthatsz!

Válts MOST és számlázz akár ingyen!

Sokan nem tudják, de számlázó programot bármikor lehet váltani. Ezzel nemcsak a számlázás lesz gyorsabb és egyszerűbb, de a kötelező adatszolgáltatás is automatizálható. Ráadásul a Billingo Starter csomaggal ingyen és korlátlanul számlázhatsz.

Válts Billingóra és intézd kényelmesen a NAV adatszolgáltatást!

Ez érdekel »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás webáruház könyvelés kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság pályázat digitális archiválás számlázó program váltás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép átalányadó devizás számlázás ügyfélszolgálat online fizetés GDPR bankszámlaszám webshop létrehozás adóváltozás kiva 2023 adózás tender pályázati kiírás napkollektor napelem napelem pályázat napelem-pályáza pályázati feltételek shopify patreon etsy tao költségcsökkentés digitalizáció övtj bevételi összeghatár digitális névjegykártya változások munkajog mtk. munka törvénykönyve áremelés beszállítás beszállító minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár egyéni vállalkozás adószámos magánszemély briefly meska ügyfélkapu ányk hipa Általános Nyomtatványkitöltő Programot kereskedelmi és iparkamara szabadúszó vállalkozó iparűzési adó számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó adótörvény adókártya adóazonosító jel adóazonosító ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház weboldal digitalizálás adókonferencia adózás 2023