Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Átalányadó / VIDEÓ Fülöp Olgával: az Átalán…
Átalányadó - 2022.10.31. - 6 p. olvasás

VIDEÓ Fülöp Olgával: az Átalányadó Asszisztens és Átalányadó Asszisztens plusz működése a gyakorlatban

Fülöp Olga
Fülöp Olga Számpatikus, az online bizniszek adózási szakértője

Ha átalányadózol, izgalmas tartalmat hoztunk neked, amellyel segítünk eligazodni két funkciónkon. Fülöp Olgával, a Számpatikussal leültünk, és pontról pontra végigmentünk az Átalányadó Asszisztensen és Asszisztens Pluszon. Tudni fogod, hová tedd a pipákat, hogyan számolja a program a fizetendő járulékaid, mi történik az ‘58-as bevallással az ÁNYK-ban. Kíváncsi vagy rá?

Átalányadó asszisztens

Ha nem tudod megnyitni a videót, mert alszik a gyerek, épp munkaidőben pihentetnéd az agytekervényeid, de a vállad felett árgus szemek figyelnek, vagy úgysem hallanád, mert felújít a szomszéd, vagy csak szeretsz olvasni… akkor írásban is rögzítjük neked az elhangzottakat.

A beállítások kezdete

Az Átalányadó Asszisztens és az Asszisztens Plusz is úgy érhető el, ha a felületedre lépve a beállításokban jelölöd, hogy átalányadózó vagy. Menüpont -> beállítások -> profil -> cégadatok. Ha lejjebb görgetve látod az “szja szerinti átalányadózó” szöveget, a mellette lévő kis rubrikát mindenképp pipáld be, majd nyomj egy mentést. Innentől kezdve a legördülő sávban látni is fogod az Asszisztensed.


Fantasztikus hír! Itt elérhető már az átalányadó tudástár, amelyben az átalányadózást illetően mindenre kitérő hasznos infók várnak. Videós és szöveges tartalmak, kérdések és válaszok, amit csak tudni lehet az átalányadózásról. Ha kérdésed van a témában, itt biztosan megtalálod a Billingo válaszait.


Fontos, hogy ha alanyi adómentes vagy, akkor azt állítsd be a felületen, valamint legyen rád szabva az átalányadózás kezdete. Jelöld, hogy régen katás voltál-e, illetve most átalányadózóként milyen költséghányadba esel. Hogy “főállású” egyéni vállalkozó vagy-e, van-e heti 36 órás munkaviszonyod, nyugdíjasként tevékenykedsz-e, minimálbér vagy garantált bérminimum szerint számoljon-e a program.

Ha alanyi adómentes vagy, azt is itt tudod beállítani, ahogy a HIPA %-át is. Ez most alapértelmezetten 1%, de 2023-tól visszakerül 2%-ra. Az is kérdéses persze, te köteles vagy-e HIPÁ-t fizetni, de ha nem, be tudod állítani nálunk azt is. A különböző adókedvezményekről se feledkezz majd meg, ha érintenek!

ÁA+ és az ‘58-as bevallás beadása

Ha Átalányadó Asszisztens Pluszból készítenéd majd el a bevallásod, akkor ennél a pontnál tudsz lejjebb görgetni, és alul beállítani, milyen adatokat hozzon át neked a bevallás a Billingóból az ÁNYK-ba: az adóazonosító jeltől a nevedig mindent itt tudsz felvinni.


A program megkérdezi, volt-e olyan járulékbevallásod az idén, amit nem innen nyújtottál be: ide írhatod, ha külön küldted be a 2258-ast. Beállíthatod a vállalkozás szüneteltetését és a biztosítási szüneteket is (táppénz, stb). Ha rányomsz a mentés gombra, a rendszer letárolja ezeket az adatokat, és haladhatsz tovább. A bal oldali legördülő sávban megjelenik azÁtalányadó vagy az Átalányadó Asszisztens Plusz gombocska.

A program jól láthatóan számolja az átalányadós keretedet, mellette pedig ott lesz az alanyi mentes kereted is. Az egyiket a kifizetési dátumokból, a másikat a teljesítési időpontokból figyeli a rendszer.


Alul látszódik a kalkuláció, ahol negyedéves bontásokra van állítva a program. Rögtön alatta számol a Billingo, ami alapján megtudhatod, mennyi a fizetendő szja, a szocho, a tb-járulék és az iparűzési adó. Az asszisztens az adómentes sávot mindenkinél automatikusan számon tartja.

A fizetendő járulékok listáját és a számítás alapjait egy gombnyomással le tudod tölteni excelben, ha pedig kicsit lejjebb görgetsz, a számlákat is egyesével megjeleníti a program, és szintén letölthetők lesznek.


Gyakran ismételt kérdések - mi van, ha a számla katás, a bevétel meg átalányadós?

Hasonló formában szoktak záporozni a kérdések a Facebook csoportunkban és ügyfélszolgálatunkon is, Olgával pedig megmutattuk, ilyenkor mi a helyzet, és mit kell tenni a Billingón.

A felületen látszódik, hogy átalányadóba mikor mit számít be a rendszer - a kifizetési dátumokat kell figyelned, ez alapján vonódik le az átalányadós kereted. A teljesítési dátum alapján pedig az alanyi adómentes kereted terhelik a számlák.

Ha van olyan számlád, amelyet kiállítottál, de még nem fizették ki neked az összeget - mivel az átalányadózás költségszemléletű -, átalányadóba nem számít bele az összeg, de az AAM kereted már meríti.

Rendszeres a kérdés, mi van akkor, ha valaki év közben lett katásból átalányadózó, és voltak olyan katás számlái, amelyeket a Billingóval készített katásként, de csak átalányadózó időszakban folyt be a bevétel.

A rendszer a kifizetés dátuma miatt ezeket is behozza a listába, de a számlák melletti pipák kivehetőek. Manuálisan átállítva tehát meg tudod majd állapítani, melyik az átalányadós és melyik a katás számla, pontosabban melyik bevételbe számít bele a számla összege.


Ha pedig felvinnél új számlákat, alul manuálisan is hozzá tudod adni őket a listádhoz. Kattints a számla hozzáadására, a felugró ablakban pedig be tudod írni a számla összegét, a teljesítési és a kifizetési dátumot, illetve az Áfát. Ha a mentés gombra kattintasz, már meg is jelenik a számláid közt.

Átalányadó Asszisztens a könyvelők szolgálatában

A Billingo Átalányadó Asszisztense nemcsak a vállalkozóknak, hanem a könyvelőknek is hasznos funkció. Ahogy Olga fogalmaz: a két szereplő közös együttműködését segíti. Akik jól kezelik a bevételeiket, és minden számlánál jól viszik fel, mikor folyt be a bevétel, azoknál a könyvelő a hónap végén egy csekkolással meg tudja állapítani, hogy a Billingoban helyes számok jöttek-e ki vagy sem. A könyvelők munkája is gyorsul tehát.

A Billingo és az ÁNYK

Ha az oldal tetejére görgetünk, láthatjuk, még milyen teendőink vannak az adott hónapban, például itt lesznek a bevallási határidőink, amelyek alapján haladhatunk, és itt jelenik meg az ‘58-as bevallás. A leellenőrzött adatok után a helyes számítást át tudjuk tenni innen az ÁNYK-ba.


Olga tipp: kezdj a bevallási segédlet tanulmányozásával, mert itt megtalálod a pontos leírást, hogy a bevallást hogyan kell az ÁNYK-ba integrálni, onnan pedig beküldeni a NAV részére.

Az ‘58-as bevallás generálása gombra kattintva ne ijedj meg, felugrik majd egy figyelmeztetés, hogy biztosan mindent leellenőrizz. Aztán a rendszer lementi a gépedre az adatokat XML formátumban.


A következő lépésként meg kell nyitnod a telepített ÁNYK-t a gépeden. Egy szürke felületre érsz, ahol be tudod hozni az ‘58-as bevallási nyomtatványt. A bal sarokban klikkelj az Adatokra, majd azon belül az “Állomány megnyitása megtekintése” gombra. Ekkor kiválasztod a gépedre lementett ‘58-as file-t.

A 0101-es fülre átkattintva láthatod a kitöltött adataid. Az 1-es sorban megjelenik a SZOCHO adóalap összege, a 13%-os szocho, a 15-ös sorba pedig bekerül a tb-járulék alap. Egy pontos ellenőrzés után, ha mindent rendben találtok könyvelőddel, már küldhetitek is be a NAV felé a bevallásod.

Az ÁNYK felületén egyelőre sajnos nincs lehetőség arra, hogy ezt egyből megtedd, de nem vészes a folyamat. Először egy “Nyomtatvány mentése másként” kell csinálnod a bal oldali menüben. Ekkor az ÁNYK elmenti magát a nyomtatványt, ez után a “Kapcsolat az ügyfélkapuvalra” klikkelve megjelölöd az elektronikus beküldést. Ha hibátlan a nyomtatványod, és végig okézod a felugró ablakokat, utána már csak egy gombnyomás, hogy innen, az ügyfélkapudon keresztül beküldhesd.

Jövőbeni Billingo fejlesztések

Haladunk majd az újításokkal, és amint az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban lesz lehetőség adataink azonnali átemelésére, a Billingo is követni fogja ezt a példát.

Reméljük, sikeresen tudjátok alkalmazni a Billingo asszisztenseket, ha pedig ezek után is elakadnátok, keressetek bennünket ügyfélszolgálatunkon, de erre találátuk ki Facebook csoportunkat is. Ha pedig a videó megnézése mellett döntesz, csak kattints, és figyeld a szakértői útmutatót.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska