VIDEÓ Fülöp Olgával: az Átalányadó Asszisztens és Átalányadó Asszisztens plusz működése a gyakorlatban

Adózás, NAV 2022.10.31. - 6 p. olvasás

Ha átalányadózol, izgalmas tartalmat hoztunk neked, amellyel segítünk eligazodni két funkciónkon. Fülöp Olgával, a Számpatikussal leültünk, és pontról pontra végigmentünk az Átalányadó Asszisztensen és Asszisztens Pluszon. Tudni fogod, hová tedd a pipákat, hogyan számolja a program a fizetendő járulékaid, mi történik az ‘58-as bevallással az ÁNYK-ban. Kíváncsi vagy rá?

Ha nem tudod megnyitni a videót, mert alszik a gyerek, épp munkaidőben pihentetnéd az agytekervényeid, de a vállad felett árgus szemek figyelnek, vagy úgysem hallanád, mert felújít a szomszéd, vagy csak szeretsz olvasni… akkor írásban is rögzítjük neked az elhangzottakat.

A beállítások kezdete

Az Átalányadó Asszisztens és az Asszisztens Plusz is úgy érhető el, ha a felületedre lépve a beállításokban jelölöd, hogy átalányadózó vagy. Menüpont -> beállítások -> profil -> cégadatok. Ha lejjebb görgetve látod az “szja szerinti átalányadózó” szöveget, a mellette lévő kis rubrikát mindenképp pipáld be, majd nyomj egy mentést. Innentől kezdve a legördülő sávban látni is fogod az Asszisztensed.


Fantasztikus hír! Itt elérhető már az átalányadó tudástár, amelyben az átalányadózást illetően mindenre kitérő hasznos infók várnak. Videós és szöveges tartalmak, kérdések és válaszok, amit csak tudni lehet az átalányadózásról. Ha kérdésed van a témában, itt biztosan megtalálod a Billingo válaszait.


Fontos, hogy ha alanyi adómentes vagy, akkor azt állítsd be a felületen, valamint legyen rád szabva az átalányadózás kezdete. Jelöld, hogy régen katás voltál-e, illetve most átalányadózóként milyen költséghányadba esel. Hogy “főállású” egyéni vállalkozó vagy-e, van-e heti 36 órás munkaviszonyod, nyugdíjasként tevékenykedsz-e, minimálbér vagy garantált bérminimum szerint számoljon-e a program.

Ha alanyi adómentes vagy, azt is itt tudod beállítani, ahogy a HIPA %-át is. Ez most alapértelmezetten 1%, de 2023-tól visszakerül 2%-ra. Az is kérdéses persze, te köteles vagy-e HIPÁ-t fizetni, de ha nem, be tudod állítani nálunk azt is. A különböző adókedvezményekről se feledkezz majd meg, ha érintenek!

ÁA+ és az ‘58-as bevallás beadása

Ha Átalányadó Asszisztens Pluszból készítenéd majd el a bevallásod, akkor ennél a pontnál tudsz lejjebb görgetni, és alul beállítani, milyen adatokat hozzon át neked a bevallás a Billingóból az ÁNYK-ba: az adóazonosító jeltől a nevedig mindent itt tudsz felvinni.


A program megkérdezi, volt-e olyan járulékbevallásod az idén, amit nem innen nyújtottál be: ide írhatod, ha külön küldted be a 2258-ast. Beállíthatod a vállalkozás szüneteltetését és a biztosítási szüneteket is (táppénz, stb). Ha rányomsz a mentés gombra, a rendszer letárolja ezeket az adatokat, és haladhatsz tovább. A bal oldali legördülő sávban megjelenik azÁtalányadó vagy az Átalányadó Asszisztens Plusz gombocska.

A program jól láthatóan számolja az átalányadós keretedet, mellette pedig ott lesz az alanyi mentes kereted is. Az egyiket a kifizetési dátumokból, a másikat a teljesítési időpontokból figyeli a rendszer.


Alul látszódik a kalkuláció, ahol negyedéves bontásokra van állítva a program. Rögtön alatta számol a Billingo, ami alapján megtudhatod, mennyi a fizetendő szja, a szocho, a tb-járulék és az iparűzési adó. Az asszisztens az adómentes sávot mindenkinél automatikusan számon tartja.

A fizetendő járulékok listáját és a számítás alapjait egy gombnyomással le tudod tölteni excelben, ha pedig kicsit lejjebb görgetsz, a számlákat is egyesével megjeleníti a program, és szintén letölthetők lesznek.


Gyakran ismételt kérdések - mi van, ha a számla katás, a bevétel meg átalányadós?

Hasonló formában szoktak záporozni a kérdések a Facebook csoportunkban és ügyfélszolgálatunkon is, Olgával pedig megmutattuk, ilyenkor mi a helyzet, és mit kell tenni a Billingón.

A felületen látszódik, hogy átalányadóba mikor mit számít be a rendszer - a kifizetési dátumokat kell figyelned, ez alapján vonódik le az átalányadós kereted. A teljesítési dátum alapján pedig az alanyi adómentes kereted terhelik a számlák.

Ha van olyan számlád, amelyet kiállítottál, de még nem fizették ki neked az összeget - mivel az átalányadózás költségszemléletű -, átalányadóba nem számít bele az összeg, de az AAM kereted már meríti.

Rendszeres a kérdés, mi van akkor, ha valaki év közben lett katásból átalányadózó, és voltak olyan katás számlái, amelyeket a Billingóval készített katásként, de csak átalányadózó időszakban folyt be a bevétel.

A rendszer a kifizetés dátuma miatt ezeket is behozza a listába, de a számlák melletti pipák kivehetőek. Manuálisan átállítva tehát meg tudod majd állapítani, melyik az átalányadós és melyik a katás számla, pontosabban melyik bevételbe számít bele a számla összege.


Ha pedig felvinnél új számlákat, alul manuálisan is hozzá tudod adni őket a listádhoz. Kattints a számla hozzáadására, a felugró ablakban pedig be tudod írni a számla összegét, a teljesítési és a kifizetési dátumot, illetve az Áfát. Ha a mentés gombra kattintasz, már meg is jelenik a számláid közt.

Átalányadó Asszisztens a könyvelők szolgálatában

A Billingo Átalányadó Asszisztense nemcsak a vállalkozóknak, hanem a könyvelőknek is hasznos funkció. Ahogy Olga fogalmaz: a két szereplő közös együttműködését segíti. Akik jól kezelik a bevételeiket, és minden számlánál jól viszik fel, mikor folyt be a bevétel, azoknál a könyvelő a hónap végén egy csekkolással meg tudja állapítani, hogy a Billingoban helyes számok jöttek-e ki vagy sem. A könyvelők munkája is gyorsul tehát.

A Billingo és az ÁNYK

Ha az oldal tetejére görgetünk, láthatjuk, még milyen teendőink vannak az adott hónapban, például itt lesznek a bevallási határidőink, amelyek alapján haladhatunk, és itt jelenik meg az ‘58-as bevallás. A leellenőrzött adatok után a helyes számítást át tudjuk tenni innen az ÁNYK-ba.


Olga tipp: kezdj a bevallási segédlet tanulmányozásával, mert itt megtalálod a pontos leírást, hogy a bevallást hogyan kell az ÁNYK-ba integrálni, onnan pedig beküldeni a NAV részére.

Az ‘58-as bevallás generálása gombra kattintva ne ijedj meg, felugrik majd egy figyelmeztetés, hogy biztosan mindent leellenőrizz. Aztán a rendszer lementi a gépedre az adatokat XML formátumban.


A következő lépésként meg kell nyitnod a telepített ÁNYK-t a gépeden. Egy szürke felületre érsz, ahol be tudod hozni az ‘58-as bevallási nyomtatványt. A bal sarokban klikkelj az Adatokra, majd azon belül az “Állomány megnyitása megtekintése” gombra. Ekkor kiválasztod a gépedre lementett ‘58-as file-t.

A 0101-es fülre átkattintva láthatod a kitöltött adataid. Az 1-es sorban megjelenik a SZOCHO adóalap összege, a 13%-os szocho, a 15-ös sorba pedig bekerül a tb-járulék alap. Egy pontos ellenőrzés után, ha mindent rendben találtok könyvelőddel, már küldhetitek is be a NAV felé a bevallásod.

Az ÁNYK felületén egyelőre sajnos nincs lehetőség arra, hogy ezt egyből megtedd, de nem vészes a folyamat. Először egy “Nyomtatvány mentése másként” kell csinálnod a bal oldali menüben. Ekkor az ÁNYK elmenti magát a nyomtatványt, ez után a “Kapcsolat az ügyfélkapuvalra” klikkelve megjelölöd az elektronikus beküldést. Ha hibátlan a nyomtatványod, és végig okézod a felugró ablakokat, utána már csak egy gombnyomás, hogy innen, az ügyfélkapudon keresztül beküldhesd.

Jövőbeni Billingo fejlesztések

Haladunk majd az újításokkal, és amint az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban lesz lehetőség adataink azonnali átemelésére, a Billingo is követni fogja ezt a példát.

Reméljük, sikeresen tudjátok alkalmazni a Billingo asszisztenseket, ha pedig ezek után is elakadnátok, keressetek bennünket ügyfélszolgálatunkon, de erre találátuk ki Facebook csoportunkat is. Ha pedig a videó megnézése mellett döntesz, csak kattints, és figyeld a szakértői útmutatót.


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top