2 hónap ajándékba

2 hónap ajándékba

Fizess elő MOST 1 évre bármilyen új Billingo szolgáltatásra és további 2 hónappal hosszabbítjuk meg az előfizetésedet!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Velünk történt / “Merj belevágni, gondolkozz na…
Velünk történt - 2022.11.16. - 3 p. olvasás

“Merj belevágni, gondolkozz nagyban” - és közben viselj Slow fashion ruhát

A fenntarthatóság egyesek számára divat, másoknak életforma - valakik pedig megmutatják, hogy mindkettő lehet egyszerre. Az OAT AVA alapítói és tervezői organikus, kötött holmijai a kényelmet ötvözik a letisztultsággal, mindemellett környezetbarát darabok. Ági és Vani a magas minőségre és a természetességre esküsznek, és alkotásaikkal túlmutatnak a ‘80-as évek szúrós szvetterein. Pihe-puha fonalak, modern megjelenés és tudatos, “lassú” öltözködés két barátnő közös műhelymunkájának köszönhetően. De hogyan is jutott ide Szécsényi Ági és Vágó Vanessza, és miben látják sikerüket?

slow fashion

Mi hívta életre az OAT AVA ötletét?

Szerettünk volna olyan termékeket létrehozni, amelyektől igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben, a kényelem és a természetes anyag mellett pedig az előállítása is fenntartható és etikus.

Nehéz volt az indulás?

Nagy segítség volt az egyetemi évek alapján szerzett kapcsolatrendszer, párjaink támogatása, valamint a sikeres pályázatok. Szép fejlődési ívet mutat márkánk, egyre több emberhez érünk el, mind Európa nagyvárosaiban, mind Magyarországon. A kezdetekhez képest már számos nagyváros concept üzleteiben elérhetőek termékeink.

Mennyire nyitottak az emberek a fenntartható ruhadarabok vásárlására?

Abszolút közönségtől függ, megvan az a réteg, akinek fontosak a fenntarthatósági szempontok, és ez a piac egyre csak nő.

Ti milyen területen törekedtek még a fenntarthatóságra?

A gyártást és az anyagbeszerzést a kezdetektől fogva fenntarthatósági és etikai elvek alapján szerveztük. Mind a mai napig legfőbb szempontunk, hogy ne termeljünk „felesleget”, tehát a lehető legpontosabban megtervezzük a gyártási struktúrát, és a minimálisan megmaradó termékeket is kiárusítsuk.

Magánszemélyként nagyjából 8-10 éve szem előtt tartjuk és ha mondhatom, teljesen alapvető hozzáállás a részünkről nem csak az öltözködés, hanem az életünk egyéb területén is, hogy minél inkább csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat.

Ti külföldön tevékenykedtek, összehasonlítva mit tapasztaltok a vállalkozó nők helyzetében?

Magyarországon nem könnyű vállalkozónak lenni, akár nőkről, akár férfiakról van szó. Mi azt látjuk és tapasztaljuk itthon és külföldön is, hogy támogató, egymást segítő kapcsolatok tudnak kialakulni, ahol nem az őrült versengés a lényeg, hanem hogy mindenki csinálhassa, amihez ért és amit szeret. Mindezt a közösséget tekintve „fenntartható” módon tegye.

Hogy vagytok most a bőrötökben?

Jól! Próbáljuk az elénk gördülő akadályokat okosan, előre tervezéssel kivédeni, a márkán belüli kapcsolatunkat pedig egészségesen, kiegyensúlyozottan tartani nyitott párbeszéddel.

Adódott már nehézségetek abból, hogy nőként vagytok vállalkozók?

Nem gondolom, hogy a nehézségek ebből adódtak volna. Vállalkozni alapvetően nem könnyű dolog.

Mit csináltok, ha nehézben vagytok? Van valami rituálétok, tevékenységetek, amit ilyenkor csináltok?

Vani: Nekem a jóga és a meditáció segít a nehéz helyzetekben nyugodtnak maradni.

Ági: Nagy séta egyedül az erdőben, a kedvenc zenéimet hallgatva - mindig, de ilyen esetekben kiváltképp jól érzem magam.

Kik azok az emberek, akik hatással vannak rátok?

Azt gondolom, hogy mi erősen inspiráljuk egymást mint barátok és mint munkatársak egyaránt. Persze más hasonló pályán mozgó, önmagukat megvalósító emberek is inspirálóan hatnak ránk, mint Daria Alizadeh, a Knotty Ones tervezői vagy Tue Deleuran.

Szeretjük akár más területen sikeres vállalkozások történeteit olvasni, kinek milyen nehézségei voltak, hogyan oldotta meg őket. Hiába minden vállalkozás felépítése, nehézségei, megküzdési stratégiái mások és mások, érdekes ezekről tudni, és adott esetben nagyon inspiráló egyes emberek hozzáállása. Legutóbb a Forbes magazinban, Rácz Judittal, a Krémmánia és a Skinsmart alapítójával készült interjú volt egy nagyon jó élmény.

Mit jelent nektek a siker?

A sikert mindig belülről várjuk, vagyis, hogy a saját mércénkhez képest milyen fejlődést tudunk elérni. Múlt évben például Kft.-nk megalapítása, ebben az évben pedig raktárunk lassankénti showroommá alakítása jelentett nekünk visszaigazolást, hogy jó úton haladunk.

Van pár inspiráló gondolatotok vállalkozó nőknek?

Merj belevágni, gondolkozz nagyban. Légy felkészült már az indulás előtt, határozd meg az elveket amik mentén haladsz, illetve a legelejétől alakítsd ki a rendszert, struktúrát, amit akkor is használni fogsz, amikor sokkal nagyobbra nő a vállalkozás. Használd kapcsolati tőkéd, és próbáld bővíteni folyamatosan!


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top