Miért nem áfaköteles a cégautó ? ingyenes használatának biztosítása?

Adózás, NAV 2020.08.19. - 2 p. olvasás

Sok vállalkozás biztosít cégautó használatot munkavállalói számára. Gyakran felmerül azonban a kérdés: kell-e áfát fizetni a cégautó használatának ingyenes biztosítása miatt? Bonácz Zsolt adószakértő szakmai cikke a Billingo blogon.

Sok vállalkozás rendelkezik cégautóval. Cégautó alatt olyan személygépkocsit kell érteni, amelyet a vállalkozás saját maga használ. Az áfa szempontjából a termékeket (a személygépkocsi is az) a vámtarifaszám alapján azonosítja. 

A besorolásnál a Kereskedelmi Vámtarifa 2018. január 1. napján hatályos besorolást kell tekintetbe venni. Más körülmények (pl. forgalmi engedélybe foglalt bejegyzés, Szja tv. értelmező rendelkezése) lényegtelenek. A Kereskedelmi Vámtarifa ezen időpontban érvényes besorolása alapján személygépkocsi az a jármű, amely a Kereskedelmi Vámtarifa 8703 besorolása alá tartozik. 

Gyakran előfordul, hogy a vállalkozás a cégautó használatát biztosítja munkavállalója, vagy más személy részére.

Felmerül az a kérdés, hogy a vállalkozásnak a cégautó használatának ingyenes biztosítása miatt kell-e fát fizetni?

Az Áfa tv. termék (birtokba vehető dolog) másnak történő ingyenes használatba adását a következő feltétel fennállása esetében adóztatja. A termék vagy annak alkotórészeinek szerzéséhez kapcsolódóan felmerült áfát egészben vagy részben levonhatóként lehet figyelembe venni.  

A cégautó beszerzését terhelő áfát nem lehet levonni. Az áfa szempontjából személygépkocsi zárt végű pénzügyi lízingjét beszerzésként kell kezelni. Emiatt a cégautó zárt végű pénzügyi lízingjénél sem vonható le az áfa. Cégautó beszerzésénél az adólevonási jog tilalmát feloldó szabály nincs.  

Előfordulhat, hogy a cégautó beszerzését nem terhelte általános forgalmi adó. Ez az eset valósul meg, ha az eladó eseti ingó értékesítést megvalósító magánszemély volt. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az eladó a különbözet szerinti adózást alkalmazta. Ekkor az eladó áfát nem számíthat fel.

Cégautó üzemeltetése, fenntartása érdekében beszerzett üzemanyaggal kapcsolatban áfa nem vonható le. Ugyanez igaz bármely termék beszerzésénél is, ha az cégautó üzemeltetését, fenntartását szolgálja. 

Előfordulhat, hogy a cégautó alkotórészének beszerzését nem terhelte általános forgalmi adó. Ez a helyzet áll elő, ha az eladó magánszemély, vagy különbözet szerinti adózást alkalmazó vállalkozás.

Az előzőek szerint cégautó, vagy annak alkotórészét képező dolog beszerzését terhelő általános forgalmi adó részben sem vonható le. Ennek következtében az ingyenes használat biztosítása miatt nem kell áfát fizetni. 

Nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 %-a. Tegyük fel, hogy a cégautó üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatást terhelő áfa 50 %-át a magáncélú használatot biztosító vállalkozás levonhatta.  

Emiatt a magáncélú használat biztosítása nem áfaköteles. Ugyanis ehhez az szükséges, hogy a cégautó, vagy annak alkotórészeinek beszerzését terhelő áfa teljes mértékben, vagy részben levonható adóként vehető figyelembe. Erre azonban nincs lehetőség, ezért a cégautó ingyenes használatának biztosítása miatt áfát nem kell fizetni.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top