MOST 20% kedvezmény

MOST 20% kedvezmény

Billingo Business csomagokra, benne az Átalányadó Asszisztens Plusszal.

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Miért nem áfaköteles a cégautó…
Tippek - 2020.08.19. - 2 p. olvasás

Miért nem áfaköteles a cégautó ? ingyenes használatának biztosítása?

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

Sok vállalkozás biztosít cégautó használatot munkavállalói számára. Gyakran felmerül azonban a kérdés: kell-e áfát fizetni a cégautó használatának ingyenes biztosítása miatt? Bonácz Zsolt adószakértő szakmai cikke a Billingo blogon.

Miért nem áfaköteles a cégautó ingyenes használatának biztosítása?

Sok vállalkozás rendelkezik cégautóval. Cégautó alatt olyan személygépkocsit kell érteni, amelyet a vállalkozás saját maga használ. Az áfa szempontjából a termékeket (a személygépkocsi is az) a vámtarifaszám alapján azonosítja. 

A besorolásnál a Kereskedelmi Vámtarifa 2018. január 1. napján hatályos besorolást kell tekintetbe venni. Más körülmények (pl. forgalmi engedélybe foglalt bejegyzés, Szja tv. értelmező rendelkezése) lényegtelenek. A Kereskedelmi Vámtarifa ezen időpontban érvényes besorolása alapján személygépkocsi az a jármű, amely a Kereskedelmi Vámtarifa 8703 besorolása alá tartozik. 

Gyakran előfordul, hogy a vállalkozás a cégautó használatát biztosítja munkavállalója, vagy más személy részére.

Felmerül az a kérdés, hogy a vállalkozásnak a cégautó használatának ingyenes biztosítása miatt kell-e fát fizetni?

Az Áfa tv. termék (birtokba vehető dolog) másnak történő ingyenes használatba adását a következő feltétel fennállása esetében adóztatja. A termék vagy annak alkotórészeinek szerzéséhez kapcsolódóan felmerült áfát egészben vagy részben levonhatóként lehet figyelembe venni.  

A cégautó beszerzését terhelő áfát nem lehet levonni. Az áfa szempontjából személygépkocsi zárt végű pénzügyi lízingjét beszerzésként kell kezelni. Emiatt a cégautó zárt végű pénzügyi lízingjénél sem vonható le az áfa. Cégautó beszerzésénél az adólevonási jog tilalmát feloldó szabály nincs.  

Előfordulhat, hogy a cégautó beszerzését nem terhelte általános forgalmi adó. Ez az eset valósul meg, ha az eladó eseti ingó értékesítést megvalósító magánszemély volt. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az eladó a különbözet szerinti adózást alkalmazta. Ekkor az eladó áfát nem számíthat fel.

Cégautó üzemeltetése, fenntartása érdekében beszerzett üzemanyaggal kapcsolatban áfa nem vonható le. Ugyanez igaz bármely termék beszerzésénél is, ha az cégautó üzemeltetését, fenntartását szolgálja. 

Előfordulhat, hogy a cégautó alkotórészének beszerzését nem terhelte általános forgalmi adó. Ez a helyzet áll elő, ha az eladó magánszemély, vagy különbözet szerinti adózást alkalmazó vállalkozás.

Az előzőek szerint cégautó, vagy annak alkotórészét képező dolog beszerzését terhelő általános forgalmi adó részben sem vonható le. Ennek következtében az ingyenes használat biztosítása miatt nem kell áfát fizetni. 

Nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 %-a. Tegyük fel, hogy a cégautó üzemeltetéséhez, fenntartásához kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatást terhelő áfa 50 %-át a magáncélú használatot biztosító vállalkozás levonhatta.  

Emiatt a magáncélú használat biztosítása nem áfaköteles. Ugyanis ehhez az szükséges, hogy a cégautó, vagy annak alkotórészeinek beszerzését terhelő áfa teljes mértékben, vagy részben levonható adóként vehető figyelembe. Erre azonban nincs lehetőség, ezért a cégautó ingyenes használatának biztosítása miatt áfát nem kell fizetni.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top