Minden, amit a pályázatírásról tudni érdemes

Vállalkozásfejlesztés 2021.05.04. - 16 p. olvasás

Hogyan pályázhatok sikeresen? Milyen platformokat böngésszek? Egyedül vágjak bele vagy kérjem pályázatíró segítségét? Milyen támogatásokat kaphatok vállalkozóként? Magánszemélyként is találok pályázatokat? Mit kell tudni a határidőkről, a hiánypótlásról, mire érdemes odafigyelnem? Miklovicz Péterrel, a Gordius Solutions Tender Kft. ügyvezetőjével és Debreczeni-Csordás Nikolett szakmai vezetővel összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és tapasztalatokat.

Pályázni szeretnék, hogyan kezdjek neki?

Nikolett tapasztalt pályázatíró, de mint mondja, annyi pályázat érkezik olyan sok platformon keresztül, hogy ezeket szinte képtelenség nyomon követni és naprakésznek lenni, rengeteg időt és energiát visz el a napi ügymenetből. Ezért érdemes egy felületen követni az aktuális felhívásokat és előzetesen meghatározni, hogy pontosan milyen területen, milyen célból keresünk támogatást.

Debreczeni-Csordás Nikolett: A Billingo Pályázatfigyelője azért nagyon jó platform, mert egy helyen vannak összegyűjtve a pályázatok, nem szükséges több forrásból információkat gyűjteni. Az intelligens szűrő beállítással könnyen listázhatók a vállalkozás vagy a magánszemély által érdekes felhívások és ezek el is menthetők, e-mailes értesítések is beállíthatók.

A Pályázatfigyelőnél óriási előny az előminősítés, sok időt és energiát spórol, emellett ha megjelenik egy társadalmi egyeztetés vagy felhívás, akkor a pályázatról azonnal tudomást lehet szerezni. A pályázóknak sok esetben nem is a finanszírozás a legnehezebb, hanem kitalálni, hogy mit szeretnének pontosan. Már amikor megjelenik a társadalmi egyeztetésre történő felhívás, érdemes elgondolkodni a megvalósítási terveken.

Mit szeretnénk pontosan, mennyi pénzből és hol tudjuk beszerezni? A pályázónak már nincs ideje arra, hogy amikor megjelenik egy végleges felhívás, akkor gondolja át ezeket a dolgokat. Ilyenkor már rég elkésett vele! Ha csak egy árajánlatot nézünk, nem úgy megy, hogy kitalálok valamit, keresek egy céget és aznap küldi az ajánlatot. Ha így működne, akkor ez ideális helyzet lenne. De a gyakorlatban, mire kitalálja a pályázó, hogy mit szeretne, az legalább egy hét. Ez nem lehet egy elhamarkodott döntés, hiszen meghatározza a cég egész 5 éves fejlesztési tervét, vagy többet.

Mindig fontos szem előtt tartani azt is, hogy ha egy dologban pályázok és nyerek, akkor az adott pályázaton valószínűleg nem tudok többet indulni. Például szeretnék egy napelemes rendszert – ez egy nagyon tipikus téma – és figyelem a napelemes pályázatokat, mert mondjuk mezőgazdasági irányultságom van. Van egy csomó lehetőségem, de nekem abból ki kell szűrnöm azt - és a Pályázatfigyelő ebben segít -, hogy számomra melyik pályázat releváns. Ha juhaim vannak és napelemet szeretnék, akkor pl. állattartós pályázatokat fogok figyelni. De ezzel egyidejűleg már tudnom kell, hogy milyen méretű napelemre van szükségem, milyen kivitelezővel szeretném megvalósítani, milyen elszámolást válasszak. 

Nagyon sok paramétert kell tudnom. A Pályázatfigyelő költséget, időt és pénzt spórol nekem. Ha elkésünk, ki lehet mondani, hogy akár nem is éri meg belevágni a pályázatba. Nekünk tehát egyből tudnunk kell, hogy mit akarunk, a Pályázatfigyelő pedig azt segíti, hogy minden időben ott legyen. Hátra van még ilyenkor a munka oroszlánrésze, de legalább a beugró feltételek adottak.

Ha még soha nem pályáztam, akkor először meg kell határoznom azokat a szempontokat, témaköröket, amik alapján szeretnék pályázni. A tervek után azt kell megnézni, hogy hogy működik az a vállalkozás. Aki pályázik, annak nem lehet köztartozása, büntetése. Sok pályázatnál fontos az értékesítés nettó árbevétele, nézik, hogy mennyiért értékesítek. Ez általában behatárolja a költségeket. Ha mindent előírásszerűen folytatok, akkor azt kell megnézni, hogy milyen összegű, összetételű az árbevételem. Általában azoknak a cégeknek van nagyobb esélyük, akik jól működtetik a vállalkozást. Ha ezek megvannak, akkor minden adott a sikeres pályázathoz.

Egyedül vágjak bele, vagy bízzam a pályázatot profikra?

Nikolett szerint sokan azért keresik a pályázatírókat, mert időt és energiát spórolnak vele.

Debreczeni-Csordás Nikolett: Egy vállalkozásnál általában nincs meg az a munkaerő, akit kivesznek a mindennapi folyamatokból és azt mondják, hogy 8 órában foglalkozz ezzel. Neki meg kell tanulnia a pályázati tudnivalókat. Nem is biztos, hogy ugyanúgy sikerülne összeállítania a tendert. Rengeteg pályázatnál vannak buktatók. Sok ügyfél keresett már meg bennünket azzal, hogy magának írta meg a pályázatot és nem érti, hogy miért bukott el. Akkor meg tudjuk mutatni neki, hogy miért. De ehhez kell egyfajta szakmai tudás. A cégek nem biztos, hogy olyan embert alkalmaznak, akinek ez megvan, aki hajlandó megtanulni és a vállalkozásnak ez igazából pénzkiesés, hogy valakit kiszakít egy munkafolyamatból és azt mondja, hogy most jön egy pályázat, te gyorsan megtanulsz valamit és biztosan jó lesz. Ez kockázat, ezt nem vállalják. Így is kell egy kapcsolattartó, aki összegyűjti nekünk az anyagot. De mivel pontosan meghatározzuk, hogy mik szükségesek, ez kis energiabefektetés.

A sikeres pályázat 3 eleme

Miklovicz Péter fontosnak tartja kiemelni, hogy egy tender sikere sosem egytényezős.

Miklovicz Péter: A sikeres pályázati folyamat háromszereplős. A pályázó, a pályázatíró és a projektben megjelenő kivitelező. Mindegyikük olyan fontos szerepet játszik, hogy bármelyikük pillanatok alatt megbuktathatja a sikeres pályázatot.

Amikor kivitelezőt választunk, mindig érdemes megvizsgálni, hogy volt-e már hasonló pályázati tapasztalata. Sok pályázat bukott meg azért, mert a kivitelező nem volt együttműködő, nem tudta olyan formátumban elkészíteni az árajánlatot, amit a pályázat megkövetelt. Ilyenkor mi sem tudunk segíteni.

A határidők ránk és a kivitelezőkre is ugyanúgy vonatkoznak. Sok esetben mi nem tudunk elkezdeni dolgozni addig, amíg a kivitelező nem ad információkat a hiánypótláshoz.

Mitől lesz biztosan sikertelen egy pályázat?

Mielőtt belevágunk egy pályázatba, mindig érdemes megvizsgálni, hogy nincs-e olyan tényező, amely kudarcra ítéli a tendert.

Debreczeni-Csordás Nikolett: Biztosan sikertelen lesz a pályázat, ha köztartozás merül fel, vagy esetleg nehéz helyzetűnek minősül a vállalkozás, vagy nem rendezettek a munkaügyi kapcsolatai. Például valaki feketén alkalmaz munkaerőt vagy nem fizeti be a járulékokat. Ezek minden esetben kizáró tényezők. Akkor is elutasításra számíthat a pályázó, ha egy korábbi pályázatot nem az előírtak szerint valósít meg, tehát visszafizetésre kötelezett. Ezen kívül, ha nem válaszol a hiánypótlásra. Ez sokszor olyan esetekben fordul elő, amikor a pályázó nem működik együtt pályázatíró céggel. És aztán vannak olyan okok is, amelyek pályázatfüggők. Személy szerint javaslom a KOMA adatbázisban való szereplést - a NAV oldalán elérhető, ingyenes - az esélyek javítása érdekében.

Az előminősítés fontossága: milyen esélyekkel indulok a pályázaton?

Az előminősítésnek az a szerepe, hogy a pályázót tájékoztassa arról, hogy jó-e számára egy adott pályázat vagy sem. A pályázaírókhoz általában már azok kerülnek, akik esetében kisebb a kockázat és jó eséllyel indulnak a pályázaton.

Debreczeni-Csordás Nikolett: Az előminősítés egyrészt információ, másrészt költségmegtakarítást eredményez mindenki számára. Az előminősítés 80–90%-ban biztos eredményt mond. Viszont ha valami nem megfelelő, akkor tudunk javasolni más pályázatokat is, ha ismerjük a pályázó igényeit. Mindig elmondjuk, hogy mi az, amit szakmai szemmel látunk, mi az, ami működőképes.

Ha olyan esetek fordulnak elő, mint például, hogy van egy büntetése vagy hátraléka – mindegy, hogy 2 forintról vagy 200 000 forintól van szó –, akkor azt tudjuk mondani, hogy ha ezt rendezi és akár a KOMA-ban is szerepel majd, akkor tudunk pályázni. Lehet, hogy többet kell várni egy pályázatra, de mindenképpen megéri. Mindig felhívjuk a figyelmet, hogy mit lehet módosítani. 

 A pályázók jelentős hányadánál szükség van kisebb változtatásokra az elgondoláson vagy bizonyos tényezőkön, melyek fontosak a nyeréshez. Meg szoktuk nézni a pontszámítást az ügyfeleknél. Nem elég, hogy valaki tökéletesen alkalmas a pályázatra. Amikor már tudjuk, hogy milyen adatokat kérünk, látjuk, hogy milyen lesz az anyag, akkor minden esetben kiszámoljuk, hogy hány pontot fog nagy valószínűséggel elérni. Plusz pontok nélkül nem lehet nyerni, ez egy eléggé bevett dolog. Mindig felhívjuk a figyelmet arra, hogy mit kellene még bevállalni, mi az, ami reálisan tartható. Ilyenkor a pályázó döntése, hogy vállalja-e ezeket és így növeli az esélyeit vagy kockáztat. Bizonyos pontig mindig van esély módosításra.

Konzultáció a pályázatíróval: kell egy ember a papírok mögött

Nikolett azt mondja, még ha valaki túl is van egy előszűrésen, a konzultáció során mindig tiszta lappal indítanak, hiszen a pályázatíró ilyenkor tudja mélyrehatóbban megismerni a pályázó elképzeléseit, helyzetét és lát rá arra, hogy milyen lehetőségek vannak.

Debreczeni-Csordás Nikolett: A konzultáció során mindent elölről átbeszélünk. Egyrészt azért, mert én nem ismerem a pályázót, át kell éreznem, hogy mit szeretne és azt hogyan lehet megvalósítani. Előfordulhat, hogy olyan dologra akar pályázni, amire nincs is szüksége.

Például napelemet szeretne, de rozoga a tető, ahová fel akarja szerelni, mégis ragaszkodik hozzá. Pályázatra tökéletes, mert nincs különbség, hogy hová szereli. De én azt tudom mondani neki, hogy legyen egy földre telepített rendszere inkább, ha nagy a területe. Vagy ha az áramszolgáltatói csatlakozás nehézkes, egy szigetüzemű rendszer szintén megoldás. Lehet alakítgatni, csiszolgatni az ötleteket. Ezáltal tudjuk a pontszámokat is optimalizálni. Kell, hogy lássam, hogy mennyire kockázatos az, amit szeretne és ez alapján tudunk módosítani akár az elképzelésen.

Sok esetben fordul elő olyan is, hogy az értékesítés nettó árbevétele kicsi, viszont a pályázónak nagy tervei vannak. Ilyenkor arra próbáljuk felhívni a figyelmét, hogy várjunk egy kicsit, lehet, hogy növekszik az árbevétel. Például ha várunk két hónapot vagy a következő ciklust, akkor bizonyos gépet is meg tud venni.

A konzultáció azért is nagyon fontos, mert a pályázónak és a pályázatírónak nagyon erős bizalmi kapcsolatban kell lennie, ugyanis egy csapatban játszunk.

A pályázatíró azért is fontos, mert kell egy ember a papírok mögött. A pályázók igénylik azt, hogy lássák, aki ott dolgozik, meg tudják osztani gondjukat, bajukat valakivel.

A sikeres pályázat feltétele, hogy bízzanak a pályázatíróban és a kulcs, a kommunikáció. Sokak útját azután is végigkísérjük, hogy megnyerték a pályázatot. Például amikor a panzióban fogadja a vendégeket, amelyet a támogatásból valósított meg. Sokaknál családtagnak számítunk.

Milyen típusú támogatási formák, pályázatok léteznek?

Vannak visszatérítendő és a vissza nem térítendő támogatások, illetve vannak olyan esetek is, amikor ez a kettő vegyül, azaz vannak visszatérítendő és vissza nem térítendő elemei. A pályázatok palettája nagyon sokszínű, magánszemélyek, vállalkozások, önkormányzatok, civil szervezetek számára is készülnek felhívások.

Debreczeni-Csordás Nikolett: Nagyon sokféle pályázati kiírás van. Nincs olyan, hogy bizonyos pályázat csak meghatározott konstrukcióban létezik, mindig a kiírástól függ. Például a fiatal gazda pályázat az elején egy bárki számára működőképes pályázat volt, aki nem rendelkezett semmivel, de akart gazdálkodni. A következő ciklusban pedig ez a pályázat már működő gazdaság továbbfejlesztéséről szólt. Nincs garancia arra, hogy egy konstrukció ugyanaz marad.

Mindig megnézik, hogy mik a tapasztalatok. Lehetnek visszafizetések is, ezeket a pénzeket szét kell osztani. Ami nem működött az első ciklusban, azt megpróbálják figyelembe venni a következő ciklusban és annak alapján osztják ki az összegeket. A cél az, hogy minél kevesebb legyen ez a visszafizetés, de alapvetően nagyon sokan vannak azok, akik nem valósítják meg a pályázatot vagy visszafizetésre kötelezettek.

Kőbe vésett határidők és a bűvös hiánypótlás

A pályázatok beadásánál sosem szabad megfeledkezni arról, hogy a beadási határidő szent és sérthetetlen. Fontos azonban azt is tudni, hogy amikor egy pályázat még társadalmi egyeztetés alatt van, addig a benne szereplő dátumok nem mérvadóak. Olyanok, mint egy menetrend a buszmegállóban. Vannak számok és ennyi.

Debreczeni-Csordás Nikolett: Amikor viszont kijön egy felhívás, az abban szereplő dátumok már irányadók. De még ennél is fontosabb a hiánypótlás. Nem elég az, hogy beadunk a jól összerakott anyagot, az ügyintézők mindig kérnek hiánypótlást, ezt jó, ha minden pályázó tudatosítja. A hiánypótlás nem rossz. A hiánypótlás azt jelenti, hogy foglalkoznak az anyaggal.

Főleg a kifizetésnél szokott gond lenni, hogy megnyeri a pályázó, el is költi a pénzt, már szabadulna az egész tehertől és kap egy harmincoldalas hiánypótlást. A tartalmi része általában sokkal kevesebb, mint maga a körítés, főleg, hogy hatalmas táblázatokat is beleraknak és ettől a pályázók kiborulnak. De fontos tudni, hogy ez azért jó, mert például egy uniós felülvizsgálat esetén be lehet mutatni, hogy a hiánypótlásban az ügyintéző ezt vagy azt a részt lefedte a kérdéseivel. Tehát ha lenne egy olyan felülvizsgálat, hogy miért kapta meg az összeget, miért fogadták el a támogatást, akkor le vagyunk fedve a hiánypótlás miatt, minden szabályszerű. Mindig a pályázó érdekében történik a hiánypótlás.

Volt egy olyan eset, amikor nem kaptunk hiánypótlást és az gyanús is volt, mert tudtuk, hogy kellene. A rendszerben valahogy eltűnt az anyag. Látszódott, hogy be van adva, de nem találták. Nem volt tartalom. Újra be kellett adni. Ha nem érkezik hiánypótlás, az egy többmilliós pályázatnál mindig rossz, vagy a csodával határos. Az elbírálás előrehaladása során általában mindig felmerülnek újabb, pontosításra váró kérdések, amik hiánypótlást eredményeznek. A hiánypótlás nagyon fontos dolog. És ami még ennél is fontosabb, hogy a hiánypótlás határideje jogvesztő. Ha nem tudom 15, 8 vagy akár 3 napon belül elkészíteni az anyagot úgy, hogy az megfelelő legyen, akkor a pályázatot elutasítják.

Hiánypótlásból akár 3 darab is lehet, ez ügyintézőtől függ. Kérhetnek olyan dokumentumot, nyilatkozatot, ami nincs benne egyértelműen a felhívásban. Ezért is fontos, hogy már beadáskor felkészüljünk erre. Amikor a pályázatíró egy dokumentumlistát küld az ügyfélnek, az azért is van, mert nem mindegy, hogy a hiánypótlás 2, 10 vagy 20 pontból fog állni, amit lehet, hogy 3 nap alatt kell elkészíteni. Ennek hiányában óriási a kockázat.

Ügyfélkapu nélkül nincs pályázat

A pályázati folyamat során az Ügyfélkapu nagyon fontos szerephez jut, hiszen ide érkeznek az értesítések.

Debreczeni-Csordás Nikolett: Pályázatíróként kellemetlen tud lenni, hogy érkezik egy értesítés a pályázó Ügyfélkapujára, de nem szól róla. Érdemes folyamatosan figyelni az üzeneteket a hiánypótlások miatt. Ráadásul az üzenetek 30 nap után automatikusan törlődnek az Ügyfélkapun, amennyiben nem helyezzük tartós tárba őket. Az a tapasztalatom, hogy sokan bizalmatlanok azzal kapcsolatban, hogy megadják ügyfélkapus belépő kódjukat - amit egyébként bármikor meg tudnak változtatni -, ez viszont rengeteg esetben hátráltatja a munkánkat.

A vp-s regisztrációknál MÁK (Magyar Államkincstár) regisztráció is szükséges az Ügyfélkapu mellett. De alapvetően mindenkinek kell. Ha olyan gazdálkodásos pályázatról van szó, amelyhez EPTK - Elektronikus Pályázó Tájékoztató és Kommunikációs Rendszer regisztrációt igényelnek, mint a panziólakítás, felújítás vagy egy napelemes vállalkozás fejlesztés, akkor mi regisztráljuk az EPTK felületre a pályázatnál.

Kezdő vállalkozó vagyok, milyen pályázati lehetőségeim vannak?

A pályázatok széles spektrumon mozognak. Vannak olyan felhívások, amelyek vállalkozás indításához adnak támogatást és olyanok is, amelyek már működő cégeket segítenek.

Debreczeni-Csordás Nikolett: Népszerű kategória volt az, hogy négy és fél milliót adtak arra, hogy legyen egy vállalkozásod. Cserébe elvárták, hogy a projekt fizikai befejezésének időpontjában a realizált nettó árbevétel elérje az 1 milliót Ft-ot. Tehát vannak vállalkozás indításához szükséges pályázatok.

A másik kategória pedig azon vállalkozások körére vonatkozik, akiknek már van lezárt üzleti évük. A legtöbb esetben azonban teljes lezárt üzleti évről beszélünk: általában január 1-től december 31-ig.

Magánszemély vagyok, én is tudok pályázni?

Érdesség, hogy a magánszemélyek sokszor nem úgy gondolnak magukra, mint potenciális pályázóra, ugyanakkor előttük is rengeteg lehetőség nyitott.

Debreczeni-Csordás Nikolett: Vannak kamatmentes hitelek, otthon felújításos pályázatok, amik népszerűek. A magánszemélyek abszolút potenciális pályázóknak számítanak, viszont nehezebb megszólítani őket. Például nem biztos, hogy rendelkeznek internettel. Ha valaki hitelképes – vagy legalábbis van valami jövedelme vagy biztosítási jogviszonya –, akkor jó eséllyel indulhatnak a tendereken.

A szomszédomnak sikerült, én is megpróbálkozom vele

A magánszemélyeknek szóló pályázatok általában nem bonyolultak, ugyanakkor változó, hogy a pályázók maguk vágnak bele az anyag összeállításába vagy szakértők segítségét kérik.

Debreczeni-Csordás Nikolett: A magánszemélyeknél is van egy kör, aki próbálkozik vele, mert a szomszéd is maga írta. De ők azok, akik aztán jönnek, hogy valami mégsem ment, mert például beadják a bankhoz az anyagot és a bank ül rajta fél évet. Erre nincs idő.

Érdemes tapasztalt szakember segítségét kérni, hogy ezeket a helyzeteket elkerüljük, Nekem például 3 hétre bírálták el a legelső bankos anyagomat. Ezzel szemben van olyan ügyfél, aki korábban 6–8 hónapot is várt a bankra. Ez idő. Nem feltétlenül az a probléma, hogy egy pályázat túl komplex, sokkal inkább az, hogy egy magánember nem ismer olyan megoldásokat, kiskapukat, amelyek segítenek gyorsabban megvalósítani a terveket.

Ami még fontos tényező, hogy hosszabb távon is jó, ha van egy biztonsági hálónk és tudunk fordulni valakihez. Ezeknél a pályázatoknál azért hosszú távra gondolkodunk, mondjuk egy 10-20 évre felvett hitel esetében nagyon sok minden előfordulhat, ami hátráltató tényező. Nem jó, ha az ember magára marad ezzel. Jó, ha van egy fix ember, akihez oda lehet menni 5-10 év múlva is és azt mondhatjuk, hogy ez meg ez lett leírva és ez a gond. A pályázatíró pedig tud segíteni.

Téged is érdekelnek a pályázatok? Szívesen böngésznél a legfrissebb felhívások közt? Előminősítésre van szükséged? Regisztrálj Te is a Billingo Pályázatfigyelőjére! >>


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top