Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / NAV adatszolgáltatás: 5+1 hiba…
NAV - 2021.03.30. - 4 p. olvasás

NAV adatszolgáltatás: 5+1 hiba, amire mindenképp figyelj!

Bonácz Zsolt
Bonácz Zsolt Adótanácsadó, adószakértő

2021. január 4-étől az online adatszolgáltatási kötelezettség minden belföldi - NAV által megállapított - adószám alatt kiállított számlára vonatkozik. Összegyűjtöttük azokat az eseteket, amikre érdemes odafigyelned, ha el szeretnéd kerülni a hibás adatszolgáltatást.

NAV hibás adatszolgáltatás

Milyen esetekben lesz biztosan hibás az adatszolgáltatás?

A számla elkészítése során be kell tartanod az Áfa tv-ben foglalt tartalmi és formai rendelkezéseket.

Az adatszolgáltatás akkor hibátlan, ha a számla feldolgozása során a NAV Online Számla rendszere semmiféle problémát nem jelez.

A következőkben néhány alapszabályra szeretnénk felhívni a figyelmet, abból kiindulva, hogy a számlát belföldi adószámod alatt állítod ki.

Ha a következőkben említett szabályok valamelyikét nem tartod be, akkor a számládat a NAV biztosan hibásnak minősíti.

Ne hagyd figyelmen kívül a következőket. Attól, hogy az általad kiállított számla formailag megfelelő, a NAV sem jelez vissza hibát, a számla nem feltétlenül felel meg az Áfa tv. előírásainak!

1. hiba - Nincs feltüntetve az adószám vagy csoportazonosító

Ha másik belföldi cégnek, belföldi egyéni vállalkozónak, más belföldi gazdálkodónak, magyar adószámmal rendelkező külföldi vállalkozásnak állítasz ki számlát, akkor mindig fel kell tüntetned annak adószámát (11 számjegyből álló számsorozat).  

Amennyiben a vevő áfacsoport tagja, akkor az ún. csoportazonosító első nyolc számjegyét kell megadnod. A csoportazonosító, az áfacsoport azonosítója. A számlán ezt add meg, s ne a vevő saját adószámát.

Belföldi áfaalany vevőd rendelkezhet közösségi adószámmal is.

A számlán ezt is megadhatod, de a normál adószámát, illetve ha áfacsoport tagja, akkor a csoportazonosító szám első nyolc számjegyét mindenképpen fel kell tüntetned!

2. hiba - Nem magyar áfakulcsot adtál meg

Ha nem áfamentes számlát állítasz ki, kirázólag magyar áfakulcsot tüntess fel!

Áfamentesen csak akkor számlázhatsz, ha ezt az Áfa tv. valamilyen jogcímen biztosítja.

A magyar áfarendszer három áfakulcsot ismer: 5%, 18% és 27 %.

A magyar áfarendszerben nem létezik 0 %-os áfakulcs, csak áfamentesség.

Amennyiben a számlát magyar adószámod alatt állítod ki és más EU-s tagállamban, vagy nem EU-s országban érvényes áfakulcsot adsz meg, akkor a számlát a NAV mindenképpen hibásnak minősíti.

Ezt a szabályt, akkor is be kell tartanod, ha külföldi magánszemély, vagy külföldi vállalkozás részére áfás számlát állítasz ki.

Ha a számládon magyar adószámodat tüntetted fel és nem áfamentesen számlázol, akkor az Áfa tv. rendelkezései alapján csak a magyar áfarendszerben létező áfakulcsot adhatsz meg.

3. hiba - FAD és K.AFA áfakód esetén nem adtad meg a vevő belföldi adószámát, csoportazonosítóját

Ha a FAD, vagy K.AFA áfakódot alkalmazod, akkor meg kell adnod a vevő belföldi adószámát! Ha a vevőd áfacsoport tagja, akkor pedig a csoportazonosító első nyolc számjegyét.

Az említett áfakódok alkalmazásával azt jelzed, hogy a számlát a fordított adózás szabályai alapján állítottad ki. Ha ezt nem teszed meg, akkor a számlát a NAV hibásnak fogja tekinteni.

A fordított adózás szabályait az Áfa tv. 142. §-a foglalja magában.

4. hiba - Külföldi  vevő vagy belföldi magánszemély esetén használtad a FAD vagy F.AFA áfakódot

Akkor sem használhatod a FAD, a F.AFA áfakódot, ha a vevő külföldi, vagy belföldi magánszemély.

Belföldi magánszemély adóazonosító jelét a számlán nem lehet feltüntetni!

Úgyszintén nem használhatod az említett áfakódokat, ha a vevőd külföldi vállalkozás, de nem rendelkezik belföldi adószámmal.

Lehetséges, hogy a vevőd EU-s vállalkozás, amely rendelkezik közösségi adószámmal és azt megadja. Előfordulhat, hogy a vevőd nem EU-s vállalkozás és megadja saját országában használt adóregisztrációs számát.

Azonban a közösségi adószám nem belföldi adószám, ezért sem a FAD, sem a F.AFA áfakódot nem lehet használni!

Ugyanaz igaz a nem EU-s ország adóhatósága által kiadott adóregisztrációs számra. Ebben az esetben se használd a FAD, a F.AFA áfakódot!

5. hiba - A számlázott ügylet az Áfa tv. szerint nem belföldön lett teljesítve és a "FAD", vagy az "F.AFA" kódot használtad

Az Áfa tv. 142. §-ában foglalt szabályok akkor lehetnek irányadóak, ha az Áfa tv. szerint a számlázott ügylet teljesítésének helye belföld.

A teljesítés helyét az Áfa tv. II. fejezetében foglalt szabályok szerint kell meghatározni.

Amennyiben a teljesítés helye nem belföld, akkor a fordított adózás nem lehet irányadó.

Az ügyletre nem adómentesség vonatkozik, hanem a teljesítés helye miatt Magyarországon nem adóztatható.

Ekkor se használd a FAD, a F.AFA áfakódot. A helyes áfakód az ÁTHK! Az ÁTHK áfakód helyes használatára vonatkozó írásunkat itt találod!

+ 1 hiba - Alanyi adómentesként adtál meg FAD vagy F.AFA áfakódot

Nem használhatod a FAD, a F.AFA áfakódot, ha alanyi adómentes vállalkozás vagy.

Az Áfa tv. 142. §-ában foglalt szabályok alkalmazásának elengedhetetlen feltétele, hogy mindkét fél belföldi áfaalany legyen - ezáltal rendelkezzenek belföldi adószámmal - és egyik fél se legyen alanyi adómentes státuszú.

Tehát, ha alanyi adómentes vállalkozás vagy, akkor feléd sem állíthatnak ki számlát fordított adózásra hivatkozva.

A NAV tisztában van adózási státuszoddal, s a szóban forgó esetben a fordított adózás alkalmazhatatlansága miatt vélhetően a számládat hibásnak fogja minősíteni.

A FAD, F.AFA áfakódok használatáról itt találsz még információkat!


Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska