NAV adatszolgáltatás: 5+1 hiba, amire mindenképp figyelj!

Adózás, NAV 2021.03.30. - 4 p. olvasás

2021. január 4-étől az online adatszolgáltatási kötelezettség minden belföldi - NAV által megállapított - adószám alatt kiállított számlára vonatkozik. Összegyűjtöttük azokat az eseteket, amikre érdemes odafigyelned, ha el szeretnéd kerülni a hibás adatszolgáltatást.

Milyen esetekben lesz biztosan hibás az adatszolgáltatás?

A számla elkészítése során be kell tartanod az Áfa tv-ben foglalt tartalmi és formai rendelkezéseket.

Az adatszolgáltatás akkor hibátlan, ha a számla feldolgozása során a NAV Online Számla rendszere semmiféle problémát nem jelez.

A következőkben néhány alapszabályra szeretnénk felhívni a figyelmet, abból kiindulva, hogy a számlát belföldi adószámod alatt állítod ki.

Ha a következőkben említett szabályok valamelyikét nem tartod be, akkor a számládat a NAV biztosan hibásnak minősíti.

Ne hagyd figyelmen kívül a következőket. Attól, hogy az általad kiállított számla formailag megfelelő, a NAV sem jelez vissza hibát, a számla nem feltétlenül felel meg az Áfa tv. előírásainak!

1. hiba - Nincs feltüntetve az adószám vagy csoportazonosító

Ha másik belföldi cégnek, belföldi egyéni vállalkozónak, más belföldi gazdálkodónak, magyar adószámmal rendelkező külföldi vállalkozásnak állítasz ki számlát, akkor mindig fel kell tüntetned annak adószámát (11 számjegyből álló számsorozat).  

Amennyiben a vevő áfacsoport tagja, akkor az ún. csoportazonosító első nyolc számjegyét kell megadnod. A csoportazonosító, az áfacsoport azonosítója. A számlán ezt add meg, s ne a vevő saját adószámát.

Belföldi áfaalany vevőd rendelkezhet közösségi adószámmal is.

A számlán ezt is megadhatod, de a normál adószámát, illetve ha áfacsoport tagja, akkor a csoportazonosító szám első nyolc számjegyét mindenképpen fel kell tüntetned!

2. hiba - Nem magyar áfakulcsot adtál meg

Ha nem áfamentes számlát állítasz ki, kirázólag magyar áfakulcsot tüntess fel!

Áfamentesen csak akkor számlázhatsz, ha ezt az Áfa tv. valamilyen jogcímen biztosítja.

A magyar áfarendszer három áfakulcsot ismer: 5%, 18% és 27 %.

A magyar áfarendszerben nem létezik 0 %-os áfakulcs, csak áfamentesség.

Amennyiben a számlát magyar adószámod alatt állítod ki és más EU-s tagállamban, vagy nem EU-s országban érvényes áfakulcsot adsz meg, akkor a számlát a NAV mindenképpen hibásnak minősíti.

Ezt a szabályt, akkor is be kell tartanod, ha külföldi magánszemély, vagy külföldi vállalkozás részére áfás számlát állítasz ki.

Ha a számládon magyar adószámodat tüntetted fel és nem áfamentesen számlázol, akkor az Áfa tv. rendelkezései alapján csak a magyar áfarendszerben létező áfakulcsot adhatsz meg.

3. hiba - FAD és K.AFA áfakód esetén nem adtad meg a vevő belföldi adószámát, csoportazonosítóját

Ha a FAD, vagy K.AFA áfakódot alkalmazod, akkor meg kell adnod a vevő belföldi adószámát! Ha a vevőd áfacsoport tagja, akkor pedig a csoportazonosító első nyolc számjegyét.

Az említett áfakódok alkalmazásával azt jelzed, hogy a számlát a fordított adózás szabályai alapján állítottad ki. Ha ezt nem teszed meg, akkor a számlát a NAV hibásnak fogja tekinteni.

A fordított adózás szabályait az Áfa tv. 142. §-a foglalja magában.

4. hiba - Külföldi  vevő vagy belföldi magánszemély esetén használtad a FAD vagy F.AFA áfakódot

Akkor sem használhatod a FAD, a F.AFA áfakódot, ha a vevő külföldi, vagy belföldi magánszemély.

Belföldi magánszemély adóazonosító jelét a számlán nem lehet feltüntetni!

Úgyszintén nem használhatod az említett áfakódokat, ha a vevőd külföldi vállalkozás, de nem rendelkezik belföldi adószámmal.

Lehetséges, hogy a vevőd EU-s vállalkozás, amely rendelkezik közösségi adószámmal és azt megadja. Előfordulhat, hogy a vevőd nem EU-s vállalkozás és megadja saját országában használt adóregisztrációs számát.

Azonban a közösségi adószám nem belföldi adószám, ezért sem a FAD, sem a F.AFA áfakódot nem lehet használni!

Ugyanaz igaz a nem EU-s ország adóhatósága által kiadott adóregisztrációs számra. Ebben az esetben se használd a FAD, a F.AFA áfakódot!

5. hiba - A számlázott ügylet az Áfa tv. szerint nem belföldön lett teljesítve és a "FAD", vagy az "F.AFA" kódot használtad

Az Áfa tv. 142. §-ában foglalt szabályok akkor lehetnek irányadóak, ha az Áfa tv. szerint a számlázott ügylet teljesítésének helye belföld.

A teljesítés helyét az Áfa tv. II. fejezetében foglalt szabályok szerint kell meghatározni.

Amennyiben a teljesítés helye nem belföld, akkor a fordított adózás nem lehet irányadó.

Az ügyletre nem adómentesség vonatkozik, hanem a teljesítés helye miatt Magyarországon nem adóztatható.

Ekkor se használd a FAD, a F.AFA áfakódot. A helyes áfakód az ÁTHK! Az ÁTHK áfakód helyes használatára vonatkozó írásunkat itt találod!

+ 1 hiba - Alanyi adómentesként adtál meg FAD vagy F.AFA áfakódot

Nem használhatod a FAD, a F.AFA áfakódot, ha alanyi adómentes vállalkozás vagy.

Az Áfa tv. 142. §-ában foglalt szabályok alkalmazásának elengedhetetlen feltétele, hogy mindkét fél belföldi áfaalany legyen - ezáltal rendelkezzenek belföldi adószámmal - és egyik fél se legyen alanyi adómentes státuszú.

Tehát, ha alanyi adómentes vállalkozás vagy, akkor feléd sem állíthatnak ki számlát fordított adózásra hivatkozva.

A NAV tisztában van adózási státuszoddal, s a szóban forgó esetben a fordított adózás alkalmazhatatlansága miatt vélhetően a számládat hibásnak fogja minősíteni.

A FAD, F.AFA áfakódok használatáról itt találsz még információkat!


Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top