Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / NAV-bekötés 2018 ➡️ útmutató a…
NAV - 2018.05.24. - 3 p. olvasás

NAV-bekötés 2018 ➡️ útmutató a kettős regisztráció lépéseihez

Szeretnéd felkészülten várni a júliusban induló NAV-bekötést, hogy könnyedén elkerülhesd a súlyos, több százezres büntetéseket? Akkor éppen itt az ideje megismerkedni az adóhivatal új Online Számla rendszerével, ahol teljesítheted majd számlaadat-szolgáltatási kötelezettségedet. Ezúttal a kötelező kettős regisztráció lépéseit gyűjtöttük össze neked.

NAV Online számla összekötés

A NAV-bekötés kettős regisztrációjának folyamata

Ahhoz, hogy teljesíteni tudd az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget, először egy ügyfélkapus regisztrációra lesz szükség. Az adózó, az adózó törvényes képviselőjének vagy állandó meghatalmazottjának számára.

Ha ezzel készen vagy, akkor jöhet is a kettős regisztráció első lépése, vagyis az „elsődleges felhasználó” felvitele a rendszerbe. Az így bejelentett természetes személy az Online Számla rendszerében az adózó nevében teljesíti majd az adatszolgáltatást.

Szükség lesz egy úgynevezett „technikai felhasználó” bejelentésére is. Erre akkor van szükség, ha a számlázó programmal automatikusan, emberi beavatkozás nélkül akarod majd teljesíteni a számlaadat-szolgáltatási kötelezettséged. Ezt követően állnak majd rendelkezésre azok az adatok, amelyek a számlázó program és a NAV szervere közti kommunikációhoz elengedhetetlenek.

Az adózó ügyfélkapus, vagyis az elsődleges felhasználó regisztrációjának lépései

1. A regisztráció megkezdése - Az első lépés, az elsődleges felhasználó ügyfélkapus felületének létrehozása. Látogass el a NAV online számla aloldalára, majd kattints a jobb felső sarokban található „Regisztráció” feliratú szürkés gombra. 

Billingo help: Az adóhivatal új rendszerének egyelőre még csak a teszt környezetét éred el. Át is ugorhatsz ide kattintva » Fontos még tudnod azt is, hogy hiába használod a teszt üzemmódot, az éles rendszer indulásakor külön be kell majd regisztrálnod újra.

NAV Online számla összekötés

2. Adózói regisztráció kiválasztása - ahogyan fentebb is említettük, ügyfélkapus hozzáférés nélkül nem tudsz beregisztrálni. Szóval, ha ez korábban kimaradt, akkor az alábbi linkre kattintva mindenképpen pótold be gyorsan. Ha már rendelkezel ügyfélkapuval, akkor a pirossal jelölt „ADATSZOLGÁLTATÁS KÖTELEZETT ADÓZÓI REGISZTRÁCIÓ” gombra kattintva tudsz bejelentkezni.

Billingo help: az ügyfélkapus bejelentkezés előtt hozzá kell járulnod az adataid kezeléséhez. Ezt a képen piros körrel jelölt mező kipipálásával teheted meg az adatkezelési tájékoztató elolvasása után.

NAV Online számla összekötés

3. Ügyfélkapu bejelentkezés - most következik az ügyfélkapus azonosítás, amin a felhasználóneved és jelszavad megadásával gyorsan le is tudhatsz.

NAV Online számla összekötés

4. Alapadatok kitöltése az ügyfél regisztrációhoz - a regisztrációt végző személy adóazonosító jelét és a következő természetes személyazonosító adatait kell megadni:

  • születési név,
  • születési hely és idő,
  • anyja leánykori neve.

Ha ezeket bepötyögted, akkor kattints az oldal jobb alsó sarkában található „Személyi adatok ellenőrzése” feliratú gombra. Amennyiben hibás adatot adtál meg vagy elgépeltél valamit a rendszer hibaüzenetet küld.

NAV Online számla összekötés

5. Felhasználónév ellenőrzése - a személyi adatok megadása után következik egy viszont ellenőrzés. A rendszer azt vizsgálja, hogy létezik-e már az általad felvitt adatokkal felhasználó. Amennyiben igen, úgy kiválaszthatod, hogy a korábban létrehozott, vagy inkább új felhasználónévvel akarod-e folytatni a regisztrációt.

NAV Online számla összekötés

6. Részletes adatok megadása az ügyfél regisztrációjához - ezen az oldalon kell az adatszolgáltatásra kötelezett adózó részletes adataid felvinned. A „REGISZTRÁCIÓ TÍPUSA” fület lenyitva kiválaszthatod, hogy gazdálkodó szervezetként vagy egyéni vállalkozóként működik céged.

NAV Online számla összekötés

Előbbi esetben elegendő az adószámot megadnod, míg utóbbi esetben szükség lesz még az adóazonosítóra is. Ezek alapján a rendszer automatikusan megmutatja a NAV nyilvántartásából átvett adatokat. Szóval neked már csak egy e-mail címet és egy telefonszámot kell megadnod a kapcsolattartáshoz és már készen is vagy.

NAV Online számla összekötés

A technikai felhasználó regisztrációja

Ha te is ki akarod élvezni a számlázó programok automatikus adatszolgáltatásának előnyeit, akkor szükséged lesz egy technikai felhasználó regisztrációjára is.

Ehhez a „FELHASZNÁLÓK” oldalon az „ÚJ FELHASZNÁLÓ” panelre kell ráböknöd, majd a „Technikai felhasználót” kiválasztani. A Technikai felhasználó oldal létrehozásának véglegesítéséhez egy jelszót is meg kell adnod és már készen is vagy.

NAV Online számla összekötés

A képek forrása: https://onlineszamla-test.nav.gov.hu/tajekoztatas_a_regisztraciorol

Tudd le automatikusan a számlaadat-szolgáltatást a Billingóval. Próbáld ki egy hónapig teljesen ingyen a villámgyors és szuperkényelmes számlázás élményét, regisztrálj most »

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top