Passzív jövedelem: TOP 10 csúcs pénzkereseti lehetőség 2022-ben

Vállalkozásfejlesztés 2022.04.01. - 10 p. olvasás

Sokszor álmodoztál már arról, hogy milyen jó lenne kiszállni kicsit a napi robotból és hátradőlni, lazulni úgy, hogy közben nem kell a bevételeid miatt aggódnod? Milyen jó lenne egy pénzcsap, amelyik akkor is folyik, ha éppen nyaralni mész? Nos, ez egyáltalán nem utópisztikus elképzelés! Léteznek olyan passzív jövedelem források, amelyek hónapról hónapra garantált bevételt biztosítanak. Adunk most néhány jó ötletet, hogy mikben érdemes gondolkodnod.

A passzív jövedelem a stabil egzisztencia záloga lehet

A passzív jövedelem nem csak ahhoz segít hozzá, hogy olykor magad mögött hagyhasd a mindennapos teendőidet, hanem abban is, hogy sokkal stabilabb egzisztenciát alakíthass ki, több lábon tudj állni. Ez különösen jól jön váratlan élethelyzetekben.

Mi a különbség az aktív és a passzív jövedelem között?

Az aktív jövedelmet nem annyira kell bemutatni, hiszen a vállalkozók, illetve az alkalmazásban dolgozók is jól ismerik: elvégzünk egy munkát, egy megbízást, amiért pénzt kapunk. Például egy munkavállaló havi fizetést kap az idejéért, a befejezett feladataiért, ötleteiért, szaktudásáért stb. Vállalkozások esetében pedig a szerződésekben foglalt munka szerint történik a számlázás és a kifizetés.

A passzív jövedelemmel kapcsolatban sokakban él az elképzelés, hogy azért nem kell semmit tenni, egyszerűen csak termeli a pénzt. Ez részben igaz is, hiszen rendszeres jövedelmet tud biztosítani, illetve akkor is bevételhez juttathat minket, amikor épp a tengerparton szürcsöljük a koktélunkat. Ha azonban a realitás talaján akarunk maradni, akkor fontos azt is tudni, hogy ahhoz, hogy a passzív jövedelemforrás valóban működő pénzcsap legyen, eleinte igenis sok munkát, energiát, figyelmet és akár pénzt is igényel, hogy beindulhasson.

A passzív jövedelem biztosan nem a munkahelyedről és nem is a másodállásodból származik. Passzív jövedelem lehet egy befektetés, de csak akkor, ha például osztalékot vagy kamatot fizet, a kriprovalutákkal vagy részvényekkel való kereskedés nem tartozik ide.

A passzív jövedelem valójában akkor ideális, ha az aktív jövedelem kiegészítéseként tekintünk rá.

TOP 10 passzív jövedelemforrás

Nézzünk most meg néhány jól működő passzív jövedelemforrást, amit vállalkozásod vagy munkahelyed mellett is bármikor csinálhatsz.

#1 Affiliate marketing

Az affiliate marketing során közvetítőként, más termékeit ajánlva, online marketinges képességeidre alapozva szerezhetsz plusz bevételt. Gyakorlatilag a saját weboldalad lesz a hirdetési felület. Terméket népszerűsítesz, vásárlókat toborzol. Nem kell mást tenned, mint a partnered linkjét elhelyezni a tartalmaidban és azok szép lassan elkezdik termelni a pénzt. Nincs szükség semmilyen befektetésre, nem kell terméket raktározni, csomagolni vagy kiszállítani, egyszerűen csak elrejteni a linkeket az online tartalmaidban.

# 2 Ingatlan bérbeadása

A bérelt ingatlanokba történő befektetés hatékony módja a passzív jövedelemszerzésnek. De ez gyakran több munkát igényel, mint azt sokan várják. Ha rendelkezésünkre áll az ingatlan, amiből pénzt szeretnénk keresni, akkor persze jóval könnyebb a helyzet, akkor már csak a megfelelő bérlőket kell megtalálnunk. Ugyanakkor ha abban gondolkodunk, hogy ingatlant vásárolunk azért, hogy egy hosszú távú pénztermelő automatává tegyük, akkor több kérdést is át kell gondolni, például:

  • Mekkora megtérülést várunk a befektetéstől?
  • Hitelfelvétel esetén a kiadással a törlesztőrészleteken túl mennyi pénzt kereshetünk?
  • Milyen kockázatai vannak a bérbeadásnak?
  • Milyen költségekkel, terhekkel járhat a kiadás?

A növekvő ingatlanárak mellett jelenleg a már meglévő lakások, házak kiadása nagyon jó üzleti lehetőség, hiszen miközben havi szinten jövedelmet generál, maga az értéke is villámgyorsan növekszik.

# 3 Webshop indítása

A koronavírus járvány méginkább népszerűvé tette a már amúgy is közkedvelt online vásárlásokat, így a webáruház készítés egy kiválóan jövedelmező tevékenység. Pláne, ha mondjuk dropshippingben gondolkodunk. Ekkor ugyanis még arra sincs szükség, hogy saját árukészleted legyen, azt raktározd, hanem közvetítőként vagy jelen a folyamatban. Azaz ha a vásárlód megrendel egy terméket, akkor az értékesítő partnered szerzi be az árut és küldi ki közvetlenül a vevőnek. A termék fizikailag nem is fordul meg nálad, a haszon úgy keletkezik, hogy drágábban adod el, mint amennyiért vásároltad. Nem kell tehát árukészletbe fektetned a pénzt, aggódni amiatt, hogy a nyakadon marad, egy teendőd van, vevőt találni és már érkezik is a számládra a pénz.

# 4 Állampapírok, részvények, arany

Közkedvelt passzív jövedelemforrás a részvényvásárlás, a kockázati tőkealapokba vagy állampapírokba fektetés. Ne feledkezzünk meg az örökzöld aranyról sem!

Jó választás lehet az aranybefektetés is, amely bár az elmúlt években kevésbé jól teljesített, értékállóságát tekintve a mai napig nagyon stabil helyen található.

A legjobb azonban, ha egy alaposan átgondolt, diverzifikált befektetési portfólióban gondolkodsz, amely egy folyamatos növekedéssel biztosíthatja bevételeidet.

Kockázati tőkealapokat akkor válassz, ha nem riadsz vissza a rizikós ügyletektől. Szép nyereség ütheti a markodat, de ha mellé nyúlsz, akkor komoly összegeket is veszíthetsz. A részvények egy fokkal kevésbé kockázatosak, de fontos, hogy képben legyél az aktuális piaci viszonyokkal, tőzsdemozgásokkal.

Az állampapírokból megbízható passzív jövedelem szivároghat, de az elmúlt pár évben nem volt túl nagy hozamuk, a 2022-'23-as elszálló infláció miatt pedig szinte teljesen megszűnt az érdeklődés az alacsony kamatokat ígérő állampapírok iránt. Az Államadósság Kezelő Központ 2023 elején ezért bedobta a Prémium Magyar Állampapír legfrissebb, inflációkövető szériáját, ami iránt megélénkült az érdeklődés.

Nem csoda, hiszen párját ritkító kamatokat ígér a befektetés (szinte nincs is alternatívája a piacon). A 2030-ban lejáró, 7 éves futamidejű sorozat kezdő kamataként az infláció+1,5% -ot határoztak meg, ami a januári állás szerint így összesen 16% kamatot jelent. Ha a 4 éves futamidőt választod, az inflációra 0,75% kamat jön, átszámolva ez 15,25% lesz összesen.

A kamatokat évente újra számolják majd az infláció mértékét figyelembe véve, így ha az infláció mértéke csökken, az adott évben alacsonyabb a kamat - de a 4 és 7 éves futamidőt figyelembe véve még így is tekintélyes hozamra számíthatsz, akár visszaforgatod a nyereséged állampapírba, akár nem.

# 5 Befektetés egy vállalkozásba

A bevállalósabbak a startupokat választják erre a célra, amely bár nagyobb rizikót jelent, mint egy sok éve működő vállalkozás, ugyanakkor hatalmas növekedési potenciál van bennük és egy jó exittel akár az egész későbbi jövő is megalapozható. A startupok üzleti modelljük valódi jövedelmezőségében rejtik a legnagyobb kockázatot, így azok, akik inkább a biztonságra törekszenek az üzleti életben, olyan céget válasszanak, amely szilárd alapokon nyugszik, stabil eredményeket hoz és az osztalék révén kiváló passzív jövedelemnek bizonyul.

# 6 Garázs, parkolóhely kiadás

Sok az autó, csak épp megállni nehéz, ezért extra nagy a kereslet a garázsok és parkolóhelyek iránt. Bár ez a biznisz kétségkívül tőkét igényel, azonban hosszú távon busásan megtérül. Mind az önálló garázsok a zöldövezetekben, mind a belvárosi teremgarázs helyek óriási népszerűségnek örvendenek. Ráadásul ez a bérlési lehetőség sokkal kevesebb munkával és esetleges plusz költséggel jár, mint a lakáskiadás.

# 7 Domain név kereskedés

Sem különösebb tudást, sem tapasztalatot nem igényel ez a vállalkozás, ugyanakkor szükséged lesz kezdőtőkére és hogy szépen felépítsd a domain portfóliót. A recept pofonegyszerű, megvásárolsz bizonyos domaineket, amiket aztán drágábban eladsz.

# 8 Közösségi kölcsön

Ha van befektetni kívánt tőkéd, akkor jó lehetőség lehet a közösségi kölcsön, ami valójában azt jelenti, hogy a hitelezés folyamatából kiiktatásra kerül a bank. Az üzleti modell úgy valósul meg, hogy van egy online közösség, ahol egymásra talál a kölcsönt kérő és aki kölcsönöz a magánszemélyeknek. Ez egyfajta befektetés, ahol azért cserébe, hogy kölcsön adsz valakinek, a banki kamatoknál magasabb hozamra számíthatsz, a hitelt felvevők pedig alacsonyabb kamatokért kapnak pénzt. A felhasználók lesznek a hitelminősítők, vagyis eldöntik, hogy kölcsönadnak-e vagy sem. A kölcsönvevőket lehet értékelni, így azonnal kiderül, ha valaki rossz adós.

# 9 Készíts online tanfolyamot

Az online tanfolyamok valóban jó pénztermelő gépezetek, hiszen egy kurzust egyszer kell felvenned, és utána bárhányszor értékesítheted egy jól felépített sales funnelen keresztül.

A tanfolyamok témája szinte végeláthatatlan, így folyamatosan tudod bővíteni a kínálatot. A lényeg, hogy minél érdekesebbek és hasznosak legyenek ezek a videók.

Egy kurzus elkészítéséhez szükség lesz kutatómunkára, szövegírásra, profi stábra - ha igazán minőségi anyagot szeretnél - és persze hatékony sales stratégiára. Ha azonban jól csinálod, hátradőlhetsz, mert elégedett felhasználóid hírét viszik tanfolyamaidnak.

#10 Készíts e-bookokat!

Ha szeretsz írni és akár abban is gondolkodsz, hogy szövegeid a világ más tájaira is eljussanak, akkor az e-könyv készítés neked való. E-bookot könnyen és gyorsan publikákhatsz az Amazon Kindle-ön.

Bármilyen témában készíthetsz írást, legyen az szakkönyv, mesekönyv, szakácskönyv, vagy kiadhatod regényeidet, versesköteteidet, melyek rendszeres bevételt biztosíthatnak.

Ha szeretnél még több tippet, ötletet, hogy milyen passzív jövedelemszerzései lehetőségeid vannak online, itt olvashatsz erről bővebben >> 

Ilyen szempontok szerint válassz passzív jövedelemforrást

Személyiségjegyek

Nem mindenki alkalmas arra, hogy passzív jövedelemforrást építsen ki. Fontos, hogy olyan személyiség legyél, aki nem vár azonnali eredményeket és nem él abban az illúzióban, hogy nulla befektetett munkával azonnal milliókhoz juthat. Ahhoz, hogy tényleg jól jövedelmező passzív kereseti forrást építs ki, rendelkezned kell bizonyos személyiségjegyekkel, így kitartással, elhivatottsággal, türelemmel és persze kreativitással.

Anyagi helyzet

A pénz pénzt teremt, ez a plusz bevételi forrás esetén is igaz. Hiszen ha van tőkénk, amit egy vállalkozás építésére tudunk fordítani vagy ingatlanba, értékpapírokba, aranyba fektethetünk, máris nyerő helyzetben vagyunk. Szerencsére, ahogy az előbbi példánkban is megnéztük, vannak olyan vállalkozás ötletek, amelyek kezdőtőke nélkül is megvalósíthatók és időnk, energiánk befektetésével hozhatunk létre plusz kereseti forrást.

Szerelem business

Csak azt tudjuk hosszú távon sikeressé tenni, amely közel áll a szívünkhöz. Ha nincs ott a kíváncsiság, a motiváció, a hajtóerő, akkor nem lesz indíttatásunk kitartóan építeni vállalkozásunkat és kitartani a nehézségek idején. Ha olyan tevékenységbe kezdünk, ami nem csak munka, hanem hobbi is, úgy építhetjük ki jövedelemforrásunkat, hogy közben szenvedélyünknek hódolunk.

Most akkor létezik 100%-os passzív jövedelem?

Összefoglalva, nem létezik 100%-os passzív jövedelem, azonban kiépíthetünk úgy plusz bevételi forrásokat, amelyek a befektetett munkát követően önfenntartó módon, automatikusan tudjanak pénz hozni a házhoz. Ehhez pedig idő, energia és tudás szükséges. És hosszú távú gondolkodás. Ha szeretnénk, hogy néhány év múlva nyugodtan dőlhessünk hátra és ne kelljen a kieső anyagiak miatt idegeskednünk, akkor már most megéri egy vállalkozás indításán gondolkodni, amelyből a felépítést követően passzívan profitálhatunk.

Tudtad, hogy nem csak vállalkozásod, de számlázásod is lehet pénztermelő automata? Itt megtudhatod, hogy hogyan >>

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top