Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Figyelem! Április 1-től változnak a Billingo árai!

Fizess elő március 31-ig bármely számlázóra, Billingo Business vagy Billingo One csomagra és betonozd be a mostani árakat akár több évre!

maradt az akció végéig
maradt az akció végéig
Bezárás
Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Pénzügyi víziók 2023-ra: te mi…
Tippek - 2023.02.06. - 4 p. olvasás

Pénzügyi víziók 2023-ra: te mibe fektetnél?

A tavalyi év gazdasági és pénzügyi tapasztalatai óvatos léptekre késztetik a vállalkozókat 2023-ban, de okosan intézve a pénzügyeinket rengeteg jó alternatívája marad a spórolt pénzünk párnába varrásának. Dübörögnek az állampapír hozamok, és más oldalról is érkezhet támogatás a cégeknek, sőt, úgy fest, még idén feltámad hamvaiból a pályázati kultúra. De mi a befektetési és pénzügyi prognózis erre az évre, amelyek akár a kisvállalkozóknak is jó lehetőségekkel kecsegtetnek? Nagy Attila, a HOLD Alapkezelő vezető online vagyonkezelő bankára segíti a Billingót az eligazodásban.

Befektetés 2023

A 2023-as prognózis - milyen lehetőségek kecsegtetnek idén?

Nagy Attila szerint nehéz évtizedet vetítenek előre a jelenlegi negatív strukturális tényezők, befektetés szempontjából a magas kamatszint pedig a vállalati fejlesztések gátja is lehet. Haladni, a lehetőségekkel élni viszont érdemes. Nem véletlenül vannak a piacon adótanácsadó és vagyonkezelő cégek, ugyanis ahány vállalkozás, annyiféle jó döntés létezik. Érdemes személyre szabott lehetőségek után nézni. S hogy jelen állás szerint mi vár ránk legalább decemberig?

“Bár a profitok valószínűleg romlani fognak, kedvező strukturális változások történnek: beruházási boom-ot segítő lazább költségvetési politika, negatív kamatkörnyezet eltűnése, energiafüggetlenség irányába történő elmozdulás és hatékonyságnövelő alkalmazkodás. A magasabb gázár rontja Európa versenyképességét, de a külső egyensúly a cserearány-romlás után rendben van.”

Az infláció csökkenhet az ellátási problémák oldódása, a nyersanyagárak visszaesésének, valamint a készletek leépítésének köszönhetően Nagy Attila szerint, és idővel a lakásárak és lakbérek csökkenése is dezinflációt hozhat, de azért figyelni kell majd az egyelőre ismeretlen kockázati tényezőkre.

A vállalkozások befektetési lehetőségei 2023-ban

“Láthatóan lassul az autóipar és az elektronikai szektor, szinte leálltak a magánszemélyek által indított építőipari beruházások, ami annak is köszönhető, hogy a használtlakás piac teljesen belassult év végére. Ha nincs vétel, nincs felújítás. Érdemes úgy növelni a készleteket, hogy a likviditás ne sérüljön” - javasolja Nagy, aki mindemellett remek lehetőségeket is lát.

Új pályázati ciklus indul például, ami a tavalyi megcsappant lehetőségek után némi reménysugárt jelenthet a fejleszteni kívánó vállalkozásoknak. 2300 milliárd forint érkezik majd erre a célra. Hogy ne maradj le a számodra releváns pályázatokról, légy mindig up to date.

Mibe érdemes fektetni - a bankár válaszol

Van lehetőség bankbetét, részvény, kötvény, befektetési jegy, vagyonkezelés választásra.

Vagyonkezelési lehetőségek

Vagyonkezelés a legjobb azok számára, akik nem tudnak, vagy nem szeretnének a céges megtakarításokkal foglalkozni. Ennek egyes elemei:

A bankbetét a legegyszerűbb, főleg könyvelési szempontból, de jelenleg szinte csak Privát Banki ügyfelek kapnak érdemi betéti kamatot, ők is többnyire csak akkor, ha igénylik. Előnye, hogy kiszámítható, pontosan látszik a tőke és kamat kapcsolata. Hátránya, hogy kis összegeknél többnyire nem elérhető, és leginkább csak rövid távon lehet érdemi kamatot kapni.

Állampapír hozamok egy év alatt több mint 10 százalékot emelkedtek, korábban nem, vagy alig lehetett cégek esetén állampapír hozamot elérni. Most azonban éven belül akár évi 13-15 százalékos hozammal is elérhetőek. Az állampapírok világában kevésbé járatosak számára arra kell figyelni, hogy ha lejárat előtt van szükség a pénzre árfolyamveszteség és visszaváltási költség is lehet. Lejáratig tartva ezek a költségek nem merülnek fel.

Nem jellemző, hogy cégek részvényportfóliót építenek, leginkább a privát portfóliókkal teszik ezt meg a cégvezetők. A részvénypiacok esetén nagy visszaeséseket láthattunk az elmúlt időszakban. Részvényt akkor érdemes venni, amikor „olcsó” és a piac kedvezően alakulása várható. Jó beszállási lehetőségek kínálkoznak, de folyamatosan vannak olyan tényezők, melyek mindkét irányban befolyásolják a részvény árfolyamát.

Befektetési alapok

Ha befektetési alap mellett dönt a vállalkozás, fontos olyan termékbe fektetni, amivel garantáltan nem tud bukni a cég.

Vállalkozások többsége számára elengedhetetlen ingatlanba fektetni a pénzt, akár telephelynek is jó lehet, sokaknál a tőke legnagyobb részét képezi így. Rendkívül előnyös és időtálló befektetés, a hátránya viszont, hogy magas kötvényhozamok vagy geopolitikai feszültség esetén illikviddé válik. Korszerű ingatlan felé érdemes kacsintgatni, a megemelkedett energiaárak a szigetelés nélküli házak adás-vételének nem tesznek jót.

A kötvények és részvények különböző futamidőkkel

  • Rövid futamidejű kötvényalapok esetén nagyon kicsi az árfolyamkockázat, korábban ezek voltak a pénzpiaci alapok, 2010 előtt nagyon szerették a cégek és könyvelőik is. Ma újra favorit lehetőség a cégek életében. Jelenleg 12-15 százalékos éves hozamlehetőséget kínál, többnyire magyar államkötvényeket tartalmaz, de csak az egyetlen befektetési alapot kell könyvelni.
  • Hosszabb futamidejű kötvények esetén nő a hozam lehetősége, de a kockázat is, mert a kötvények átárazódnak. Ha emelkednek a kötvényhozamok, könnyen lehet mínuszos a befektetés, főleg rövid távon.
  • Részvényalapok esetén több részvény van becsomagolva egyetlen termékbe és a portfóliókezelő dönti el, mikor melyik részvényt tartsa, adja-vegye. Előnye, hogy szintén csak a befektetési alapot kell könyvelni, és nem több tucat részvényt. Kiválasztásában bankári segítségre lehet szükség. Kiválasztásában – egyáltalán bármilyen befektetési portfólió összeállításában – gyakran érdemes „profik”, tehát vagyonkezelők szakértelmének bizalmat adni.


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat digitális archiválás átalányadó Billingo ajánlói rendszer fintech áfa pénztárgép API ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR kiva bankszámlaszám adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér szocho 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes adóalap összeghatár adószámos magánszemély briefly meska