Pénzügyi víziók 2023-ra: te mibe fektetnél?

Vállalkozásfejlesztés 2023.02.06. - 4 p. olvasás

A tavalyi év gazdasági és pénzügyi tapasztalatai óvatos léptekre késztetik a vállalkozókat 2023-ban, de okosan intézve a pénzügyeinket rengeteg jó alternatívája marad a spórolt pénzünk párnába varrásának. Dübörögnek az állampapír hozamok, és más oldalról is érkezhet támogatás a cégeknek, sőt, úgy fest, még idén feltámad hamvaiból a pályázati kultúra. De mi a befektetési és pénzügyi prognózis erre az évre, amelyek akár a kisvállalkozóknak is jó lehetőségekkel kecsegtetnek? Nagy Attila, a HOLD Alapkezelő vezető online vagyonkezelő bankára segíti a Billingót az eligazodásban.

A 2023-as prognózis - milyen lehetőségek kecsegtetnek idén?

Nagy Attila szerint nehéz évtizedet vetítenek előre a jelenlegi negatív strukturális tényezők, befektetés szempontjából a magas kamatszint pedig a vállalati fejlesztések gátja is lehet. Haladni, a lehetőségekkel élni viszont érdemes. Nem véletlenül vannak a piacon adótanácsadó és vagyonkezelő cégek, ugyanis ahány vállalkozás, annyiféle jó döntés létezik. Érdemes személyre szabott lehetőségek után nézni. S hogy jelen állás szerint mi vár ránk legalább decemberig?

“Bár a profitok valószínűleg romlani fognak, kedvező strukturális változások történnek: beruházási boom-ot segítő lazább költségvetési politika, negatív kamatkörnyezet eltűnése, energiafüggetlenség irányába történő elmozdulás és hatékonyságnövelő alkalmazkodás. A magasabb gázár rontja Európa versenyképességét, de a külső egyensúly a cserearány-romlás után rendben van.”

Az infláció csökkenhet az ellátási problémák oldódása, a nyersanyagárak visszaesésének, valamint a készletek leépítésének köszönhetően Nagy Attila szerint, és idővel a lakásárak és lakbérek csökkenése is dezinflációt hozhat, de azért figyelni kell majd az egyelőre ismeretlen kockázati tényezőkre.

A vállalkozások befektetési lehetőségei 2023-ban

“Láthatóan lassul az autóipar és az elektronikai szektor, szinte leálltak a magánszemélyek által indított építőipari beruházások, ami annak is köszönhető, hogy a használtlakás piac teljesen belassult év végére. Ha nincs vétel, nincs felújítás. Érdemes úgy növelni a készleteket, hogy a likviditás ne sérüljön” - javasolja Nagy, aki mindemellett remek lehetőségeket is lát.

Új pályázati ciklus indul például, ami a tavalyi megcsappant lehetőségek után némi reménysugárt jelenthet a fejleszteni kívánó vállalkozásoknak. 2300 milliárd forint érkezik majd erre a célra. Hogy ne maradj le a számodra releváns pályázatokról, légy mindig up to date.

Mibe érdemes fektetni - a bankár válaszol

Van lehetőség bankbetét, részvény, kötvény, befektetési jegy, vagyonkezelés választásra.

Vagyonkezelési lehetőségek

Vagyonkezelés a legjobb azok számára, akik nem tudnak, vagy nem szeretnének a céges megtakarításokkal foglalkozni. Ennek egyes elemei:

A bankbetét a legegyszerűbb, főleg könyvelési szempontból, de jelenleg szinte csak Privát Banki ügyfelek kapnak érdemi betéti kamatot, ők is többnyire csak akkor, ha igénylik. Előnye, hogy kiszámítható, pontosan látszik a tőke és kamat kapcsolata. Hátránya, hogy kis összegeknél többnyire nem elérhető, és leginkább csak rövid távon lehet érdemi kamatot kapni.

Állampapír hozamok egy év alatt több mint 10 százalékot emelkedtek, korábban nem, vagy alig lehetett cégek esetén állampapír hozamot elérni. Most azonban éven belül akár évi 13-15 százalékos hozammal is elérhetőek. Az állampapírok világában kevésbé járatosak számára arra kell figyelni, hogy ha lejárat előtt van szükség a pénzre árfolyamveszteség és visszaváltási költség is lehet. Lejáratig tartva ezek a költségek nem merülnek fel.

Nem jellemző, hogy cégek részvényportfóliót építenek, leginkább a privát portfóliókkal teszik ezt meg a cégvezetők. A részvénypiacok esetén nagy visszaeséseket láthattunk az elmúlt időszakban. Részvényt akkor érdemes venni, amikor „olcsó” és a piac kedvezően alakulása várható. Jó beszállási lehetőségek kínálkoznak, de folyamatosan vannak olyan tényezők, melyek mindkét irányban befolyásolják a részvény árfolyamát.

Befektetési alapok

Ha befektetési alap mellett dönt a vállalkozás, fontos olyan termékbe fektetni, amivel garantáltan nem tud bukni a cég.

Vállalkozások többsége számára elengedhetetlen ingatlanba fektetni a pénzt, akár telephelynek is jó lehet, sokaknál a tőke legnagyobb részét képezi így. Rendkívül előnyös és időtálló befektetés, a hátránya viszont, hogy magas kötvényhozamok vagy geopolitikai feszültség esetén illikviddé válik. Korszerű ingatlan felé érdemes kacsintgatni, a megemelkedett energiaárak a szigetelés nélküli házak adás-vételének nem tesznek jót.

A kötvények és részvények különböző futamidőkkel

  • Rövid futamidejű kötvényalapok esetén nagyon kicsi az árfolyamkockázat, korábban ezek voltak a pénzpiaci alapok, 2010 előtt nagyon szerették a cégek és könyvelőik is. Ma újra favorit lehetőség a cégek életében. Jelenleg 12-15 százalékos éves hozamlehetőséget kínál, többnyire magyar államkötvényeket tartalmaz, de csak az egyetlen befektetési alapot kell könyvelni.
  • Hosszabb futamidejű kötvények esetén nő a hozam lehetősége, de a kockázat is, mert a kötvények átárazódnak. Ha emelkednek a kötvényhozamok, könnyen lehet mínuszos a befektetés, főleg rövid távon.
  • Részvényalapok esetén több részvény van becsomagolva egyetlen termékbe és a portfóliókezelő dönti el, mikor melyik részvényt tartsa, adja-vegye. Előnye, hogy szintén csak a befektetési alapot kell könyvelni, és nem több tucat részvényt. Kiválasztásában bankári segítségre lehet szükség. Kiválasztásában – egyáltalán bármilyen befektetési portfólió összeállításában – gyakran érdemes „profik”, tehát vagyonkezelők szakértelmének bizalmat adni.


Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top