Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Tippek / Sikeres vállalkozásra vágysz? …
Tippek - 2015.03.16. - 5 p. olvasás

Sikeres vállalkozásra vágysz? Így növeld a hatékonyságot!

Aki vállalkozást indít vagy vezet évek óta, annak egyetlen cél lebeg a szeme előtt: egy sikeres, profitábilis és népszerű céget szeretne építeni. Napjainkban a vállalkozások sikerességét a piaci környezet, az aktuális gazdasági helyzet és akár az időjárás is befolyásolhatja. Azonban az egyik legnagyobb titok mégiscsak a hatékonyságban keresendő.

Így növeld hatékonyságodat!

A kis- és középvállalkozások jellemzően tűzoltással kísért mindennapjaiban óriási kiugrási lehetőség lehet a hatékonyság növelése. Hiszen ezzel sok időt, feleslegesen elvégzett munkát és pénzt spórolhatnak meg, miközben a bevételeiket is növelhetik. A mai posztban összegyűjtöttük azokat a részterületeket, amelyek hatékonysága a legkönnyebben növelhető, és gyorsan hoznak látható eredményeket.

Időgazdálkodás

Vállalkozó száját az a mondat, hogy „jaj, mennyi időm van ma”- még talán soha nem hagyta el. A vállalkozói létforma egyik sajátossága, hogy a munkaidő nem ér véget az irodából, üzletből, üzemből kilépve. A vállalkozó gondolatai folyton a cég körül forognak, még este tusolás közben vagy az ágyban fekve is világmegváltó gondolatok juthatnak eszébe. Ezért sokszor érzi, hogy semmire nincs ideje, és ha a nap 48 órából állna, akkor sem végezne soha a feladataival. Az időgazdálkodás hatékonyságának növelésével azonban a munkavégzés felgyorsítható és sok értékes perc vagy akár óra is megmenthető.

Sikeres vállalkozásra vágysz? Így növeld a hatékonyságot!

Tervezz előre

Bár a tűzoltásra berendezkedett vállalkozások számára talán ismeretlen fogalom a tervezés, a hatékonyság növelésének mégiscsak ez lesz az egyik kulcsa. A legjobb, ha az adott napra és hétre vonatkozóan mindig pontos listát készítesz, mi mindent kell elvégezned. Fontos, hogy csak annyi feladatot írj fel, amennyit biztosan meg is tudsz csinálni, a többit oszd el a hét következő napjaira. A pontos napirendet követve soha nem állsz majd a fejedet vakarva, hogy most a sok feladat közül mégis melyiknek állj neki. Ezzel a módszerrel nem veszhetsz el a feladatokban. Készíthetsz egy listát a későbbi feladatok számára is, és ahogy több időd marad, azokat is beütemezheted.

Tipp: A feladatok kezeléséhez rengeteg fizetős és ingyenes alkalmazást találsz. Válassz olyat, amit a telefonodra és a számítógépedre is telepíteni tudsz, így bármikor, bárhonnan megnézheted, kiegészítheted vagy módosíthatod a listádat

Állíts fontossági sorrendet

Ha már összeállt a napi és heti feladatok listája, akkor tovább növeli a hatékonyságot, ha sikerül a teendők közötti rangsort is felállítani. Vedd előre a halaszthatatlannak tűnő dolgokat, ütemezd be a határidős munkákat. Tervezd lazára minden napodat, hogy ha beesik egy-egy extra sürgős tennivaló, amiatt se boruljon fel a nap. Ezzel az egyszerű módszerrel jelentősen csökkenthető a folyamatos időhiány miatti stressz. Miközben a nap is sokkal kiszámíthatóbb lesz és a kötelezettségeknek is maradéktalanul eleget tudsz tenni.

Delegálj egyes feladatokat!

A vállalkozók nagy része meg van róla győződve, hogy egy feladat akkor van tökéletesen megoldva, ha azt ő maga végzi el, és fél kiadni a részfeladatokat a kezéből. Előbb vagy utóbb azonban eljön az idő, amikor ezt muszáj megtenni. Érdemes egy nyugodtabb időszakban leülni és listát készíteni az összes feladatról, amelyekkel napközben foglalkozni kell. A listát végignézve könnyedén kiválaszthatod azokat a részfeladatokat, amelyeket bárki el tudja látni, és célszerű ezeket kiszervezni. A legegyszerűbbnek tűnhet egy saját alkalmazottat foglalkoztatni, de az egyszerűbb munkák legtöbb esetben alvállalkozó bevonásával is megoldhatók.

Sikeres vállalkozásra vágysz? Így növeld a hatékonyságot!

Munkaerő-gazdálkodás

Ha eldöntötted, hogy melyik feladatokat tudod átadni vagy kiszervezni, akkor újabb nehéz döntés előtt állsz. Ki kell választanod a munkatársa(ka)t, akikkel dolgozni szeretnél. A kollégák teljesítménye ugyanis a vállakozás hatékonyságát is befolyásolja.

Ismerd meg a jelölteket!

A munkaerő-kiválasztás során ismerd meg közelebbről a jelölteket. Kérdezz rá a munkahelyi céljaikra, miben érzik magukat erősnek, mit tartanak gyengeségnek, milyen anyagi elvárásaik vannak, és ami a legfontosabb, ez mennyire van összhangban a céged terveivel. A legjobb, ha olyan munkatársat sikerül találni, aki láthatóan szívesen végzi a rá osztott feladatokat. Az összhangban van a kvalifikáltságával, a terveivel és a képességeivel is. Ekkor motiváltan és lelkesen fog dolgozni.

Sikeres vállalkozásra vágysz? Így növeld a hatékonyságot!

Vess be hatékonyságnövelő munkaeszközöket

Napjainkban már számos olyan szoftver és program létezik a piacon, amelyekkel tovább javítható a hatékonyság. Segítségükkel ugyanis a korábban manuális végzett feladatok kiválthatók. Erre tökéletes példa a számlázó, a készletkezeléő és a CRM rendszer is.

Automatizálj

Ha sorra vetted az elvégzendő feladatokat, akkor talán feltűnt, hogy akad köztük néhány, amelyet akár automatizálni is tudnál. A megrendelések teljesítését például össze tudod kötni a számlázó programmal. Így a számlákat e-mailben is ki tudod küldeni, tehát a számlák generálása és kiküldése emberi munka nélkül, automatikusan elvégezhető. Ezzel megspórolhatod a munkaidőt és a nyomtatási és a postaköltséget is.

Egy kis beruházással tehát időt, munkát és pénzt spórolhatsz, az így felszabaduló erőforrásokat pedig a bevételek növelésére tudod fordítani.

Sikeres vállalkozásra vágysz? Így növeld a hatékonyságot!

Tűzz ki egyértelmű célokat

Az év eleje mindig a tervezés időszaka, ha ezt azonban elmulasztod és csak a napi teendők ellátására koncentrálsz, akkor valójában nem tudod, hogy miért dolgozol. Még nem vagy elkésve, ha szánsz rá egy kevés időt, és a korábbi évek eredményeit alapul véve megtervezed az idei évet. Kitűzöd a reális célokat magad elé, így azokat nagyobb eséllyel tudod megvalósítani.

Határozd meg, hogy milyen célt szeretnél elérni év végéig, mekkora bevételre számítasz, növekedni szeretnél vagy esetleg beruházáson is gondolkodsz. Ha ezzel megvagy, akkor állíts fel részcélokat is, akár hónapokra lebontva, majd tűzz ki újabb és újabb részfeladatokat és építsd azokat a heti terveid közé. Ezzel a módszerre hétről hétre közelebb kerülsz a céljaid eléréséhez. Az év végén pedig elégedetten dőlhetsz hátra, hiszen a mindennapi rutinfeladatok mellett a vállalkozásod saját céljait is sikerült megvalósítanod.

Neked is van néhány bevált hatékonyságnövelő ötleted? Ne tartsd magadban, oszd meg velünk is!

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
Tudástár online számlázás vállalkozás fejlesztés NAV Törvény hasznos tippek KATA új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem online számlázó adatszolgáltatási kötelezettség számlatömb tévhitek kata adatszolgáltatás online számla és billingo összekötés nav online számla ügyfélszolgálat e-számlázás katás számlázás pénztárgép áfa NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése nav online számla regisztráció kata szüneteltetése online adatszolgáltatási kötelezettség startup billingo fintech adó katás vállalkozás adatszolgáltatása online számla regisztráció egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk koronvírus fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo számla társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 koronajárvány Díjbekérő Proforma e-számlák integráció díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés katás egyéni vállalkozás üzleti terv API válságkezelés egyéni cég egyéni cég alapítása alanyi adómentes