Sikerre vinnéd a vállalkozásodat? Biztosítsd be a munkatársak egészségét!

Vállalkozásfejlesztés 2023.02.13. - 4 p. olvasás

Az egészség mindennek az alapja, legyen szó akár a hétköznapokról, a munkahelyről, akár a magánéletről. A vállalati célok eléréséhez ugyanis szükség van az aktív dolgozóra. A munkáltatók számára egy ideje már elérhetők a piacon olyan egészségbiztosítási csomagok, amelyekkel minden fél jól jár: a munkavállalók számára fontosnak tartott juttatást jelenthetnek, és sokkal kedvezőbben és könnyebben vehetők igénybe szűrővizsgálatok vagy egészségügyi szolgáltatások, mint egyébként.

Támogatott tartalom

A biztosítások fajtái

Ha azt szeretnéd, hogy munkavállalóidnak legyen biztosítási védelme, annak alapvetően két alternatívája van. Az egyik az egészségbiztosítás mint összegbiztosítás. Ilyenkor, ha felüti a fejét egy betegség, vagy balesetet szenved a biztosított, pénzt fizet számára a biztosító – amelyet a munkavállaló arra költ, amire szeretné.

Ez egy anyagi védőpajzs, ami ilyen esetekben nagy segítség lehet - ezzel a biztosítás révén ténylegesen gondoskodhatsz a munkavállalóidról és családjukról, növelve a cég iránti lojalitásukat. Emellett segítheti a munkavállalók mielőbbi munkába állását, hogy ismét teljes értékű, hasznos dolgozói legyenek a vállalatnak.

Ilyen a Generali Pajzs biztosítása, amelyben arra is van lehetőség, hogy a biztosítási összeg ne csak a munkavállalónak jelentsen segítséget, hanem a munkáltatónak is. Például annak költségeit is fedezheted a biztosítási összegből, ha cégvezetőként átmenetileg új munkaerőt kell felvenned arra az időre, amíg meggyógyul a munkatársad - így az általa menedzselt projekt folytatható, és nem csúsztok ki a határidőkből.

A másik opció a szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítás, ami más alapokon nyugszik. A szolgáltatás-finanszírozó biztosítás esetében a biztosító a szükséges egészségügyi ellátást megszervezi és költségeit kifizeti.

A biztosításon keresztül számtalan szakorvosi vizsgálat, fejlett diagnosztika (CT, MR, UH stb.), laborvizsgálatok is elérhetőek, de a választott csomagtól függően akár szűrővizsgálatokat, onkológiai diagnosztikát, egynapos sebészetet vagy akár kórházi fekvőbeteg ellátást is tartalmazhat. A Generali Company Care céges egészségbiztosítása ezekkel a lehetőségekkel fenntartható munkahelyet teremt, ahol fontosak a munkatársak, így növeli a lojalitást és a megbecsülésérzést.

Emellett a munkáltató piaci előnyökhöz is juthat az által, hogy gondoskodik dolgozói egészségéről, az esetleges betegség esetén felmerülő gyorsabb ellátásról, amivel akár csökkenthetők a munkáltatói többletköltségek. Sőt, a négy különböző biztosítási csomag az egyes dolgozói csoportoknak differenciáltan is választható.

A szűrővizsgálatokra érdemes munkáltatóként is kiemelt hangsúlyt fektetni

A KSH korábbi adatai is alátámasztják, hogy Magyarországon a vezető halálokok között a szív és érrendszeri megbetegedések vannak az első helyen: 2019-ben a halálozások 49%-át, 64 ezer halálesetet okoztak szív és érrendszeri megbetegedések, emellett a magas vérnyomás, a szívritmuszavar és a szívkoszorúér megbetegedések is rengeteg embert érintenek.

A szűrővizsgálatoknak azért is van komoly jelentősége a munkáltatók számára, mert az ezeknek köszönhető korai betegség-felismerés miatt egészségesebb és aktívabb munkavállalókra számíthatnak. A kutatások szerint ráadásul a rosszindulatú daganatok általában annál jobb eséllyel kezelhetők, minél korábbi stádiumban fedezik fel őket. Vegyük alapul a bőrt érintő melanómát: a kezdeti állapotban könnyen gyógyítható, ám minél később szerzünk róla tudomást, mortalitása annál nagyobb.

A szűrővizsgálatoknak akkor láthatod leginkább hasznát cégvezetőként, ha a prevenció és az a cél, hogy a munkavállaló lehetőleg ne jusson el a táppénzig. Ilyenkor az ügyintézés terhe nem a biztosított vállát nyomja: a munkavállaló elmegy a rendelésre, miközben a biztosító mindent intéz és fizet.

Milyen jelentősége van az egészségbiztosításoknak vállalati szempontból?

Még az egyértelmű tünetek megjelenése előtt is jelentkezhet levertség, fáradtság, a teljesítmény romlása, ami kihatással lehet a munkavégzésre is. Ez csak az egyik ok, amiért a munka világában is problémát jelent a nem megfelelő egészségi állapot, előfordulhat, hogy a kolléga sokszor ismeretlen okok miatt beteg, ezért nem is tudja ellátni a feladatát. HR szempontból sem túl kifizetődő egy-egy betegség. Mit tehet mondjuk egy munkáltató, hogy elejét vegye mindennek?

Az egyik lehetőség például apró praktikákkal növelni az egészségfaktort. A cég tevékenységének függvényében gyakrabban érdemes tisztíttatni a légkondikat, vagy motiválhatjuk a dolgozót, hogy ülőmunka esetén óránként átmozgassa magát. Hívhatunk masszőrt nemcsak a nehéz súlyokat pakoló munkavállalókhoz, hanem az egész nap a monitor előtt ülőkhöz is. Növelhetjük a gyümölcsnapok számát, a csapatépítőket szervezhetjük a sport köré. Emellett akár különféle tréningekkel segíthetjük a munkavállaló mentális jóllétét is.

Ami pedig az igazán óriási segítség, ha a munkáltató egészségbiztosítást köt a munkavállalóira. A munkáltatónak ez miért jó? A munkavállaló termelékenysége nő, a dolgozó juttatási csomagban kapja meg az egészségbiztosítást, így motiválttá is válik a remek bérkiegészítés miatt. Ha a kollégáid egészségesek, a teljesítmény javul, ami piaci előnyt jelent.

A biztosítások tengerében nehéz eligazodni, de a preventív lehetőségekre, szűrővizsgálatokra mindenképp letennénk egy Billingo voksot!

Hasonló cikkek a kategóriában

b2w konferencia

Gyere kedvezménnyel az év legnagyobb B2W rendezvényére!

Vállalkozásfejlesztés 2023.10.11. - 3 p. olvasás

Ha a vásárlói közösségnek lenne neme, nő lenne - ez az egyik szlogenje a B2W fesztiválnak, amelyet idén ötödik alkalommal rendeznek meg. Hidd el, te is olyan vá...

Átalányadózónak könyvelő

Átalányadózol? Tiszteld meg a vállalkozásod egy könyvelővel!

Vállalkozásfejlesztés 2023.09.13. - 6 p. olvasás

A könyvelő letisztázza egy vállalkozás adminisztrációját, pénzt takarít meg a cégeknek, összességében segíti a helyes stratégia kialakítását. Nincs ez másként á...

Üzleti terv minta

Üzleti terv minta - Beavatunk az üzleti terv írás rejtelmeibe!

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.25. - 13 p. olvasás

Milliókkal többet hozhat a konyhára, ha van egy jó üzleti terved. Több pályázati pénz befolyásával, magasabb befektetői bizalom járhat, ha a céged fundamentuma ...

banki spórolás

Így spórol neked időt a bankod - és a Billingo

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.23. - 7 p. olvasás

Az idő egy vállalkozónak a legnagyobb kincse. Így aztán amennyi időt csak lehet, érdemes megspórolni a pénzügyekben is. De hogyan lehet ezt aprópénzre váltani, ...

bankautomatizálás

Így automatizáld a bankolásod

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.17. - 8 p. olvasás

Egy vállalkozónak mi sem lehet kérdés annál jobban, hogy hogyan tudja hatékonyabbá tenni a vállalkozását. Hatékonyság, azaz kevesebb költség, több bevétel. Ezek...

nyári üzleti tervezés

5 tipp a hatékony üzleti tervezéshez

Vállalkozásfejlesztés 2023.08.16. - 5 p. olvasás

Még tart a nyár, fordítsd vállalkozásod előnyére a lendületet, hogy egész évben pezsgő legyen a céges légkör és a gazdasági helyzeted. Értékelj, tervezz, strukt...

Back to Top