A leggyakoribb ☝️ NAV Online számla adatszolgáltatási hibák

Adózás, NAV 2018.07.02. - 3 p. olvasás

Bár a NAV új rendszere július 1-jén elstartolt, az adatszolgáltatás korántsem működik éppen zökkenőmentesen. Veled is előfordult, hogy a Billingo nem tudott beküldeni egy számlát az Online Számla felületére? Pánikra semmi ok, hiszen összegyűjtöttük Neked a NAV-bekötéssel kapcsolatos leggyakoribb hibákat, és természetesen a megoldásokat is mutatjuk.

NAV Online számla adatszolgáltatási hiba

Július végéig nem bünteti a NAV az elmulasztott adatszolgáltatást

Kezdjünk rögtön egy jó hírrel mielőtt túlságosan aggódni kezdenél a hibaüzeneteken. A NAV ugyanis a program nem megfelelő működése miatt július végéig nem bírságol elmulasztott adatszolgáltatás esetén.

Fontos tudni, hogy a „türelmi időszakban” kiállított, legalább 100.000 Ft ÁFA-tartalmú számlák adatait július végéig mindenképpen be kell küldeni az adóhivatalnak, ugyanis ezek miatt utólag is kiszabhatják a büntetést.

Honnan tudhatom, hogy nem sikerült beküldeni a számlát?

Szeretnéd tudni, hogy rendben megérkeztek-e az érintett számlák a NAV-hoz? A Billingónál különböző ikonokkal jelöljük, hogy éppen miként áll az adatszolgáltatás folyamata. A fiókodba belépve nézz rá a Számla listára, ahol a státusz oszlopban található nagyméretű ikonok jobb alsó sarkában korábban még nem látott új jelöléseket látsz majd.

A zöld alapon fehér pipa értelemszerűen a sikeres adatszolgáltatást jelenti, míg a piros alapon látható fehér x a sikertelen beküldést jelzi. Szembejöhet azonban egy szürke alapon fehér hullámos fehér vonal is, amitől az első napokban sokan megijedtek, pedig aggodalomra semmi ok.

NAV Online számla adatszolgáltatási hiba

Ez a kis ikon csupán azt jelzi, hogy a Billingo már megkezdte a beküldést, de még nem kapott visszajelzést a NAV-tól. Ez a folyamat igénybe vehet pár percet, de hosszabb ideig is elhúzódhat az Online Számla leterheltsége esetén. Ilyenkor pár perc elteltével frissítsd a Billingo oldalát, amíg a pipa vagy X jelölést nem látod.

Sikertelen adatszolgáltatás esetén se sztornózd a számlákat

Sokkal egyszerűbb, ha manuálisan feltöltöd az adatokat, minthogy azután nyomozz vajon hol csúszhatott hiba a folyamatba. Hogy egyesével átböngészed az adószámtól kezdve a bankszámlaszámig az összes adatot. Ráadásul a beküldés sikertelenségétől függetlenül maga a számla érvényes marad, stornó esetében viszont mindkét példányt be kéne küldened.

Miért nem sikerül beküldeni a számlákat a NAV-hoz?

A sikertelen adatszolgáltatásnak több oka lehet, amelyről többet megtudhatsz, ha rákattintasz az imént említett piros alapon fehér X ikonra.

A vásárló hiányzó vagy hibás adószáma

Ha a számla ÁFA-tartalma legalább 100.000 Ft, akkor a vásárló adószámának is szerepelnie kell rajta. Ezt a Billingó külön még nem jelzi, ennek a fejlesztésén már dolgozunk. Viszont amennyiben ez hiányzik, vagy hibásan adták meg, akkor nem tudjuk beküldeni az Online Számla rendszerbe.

Az adószám formátuma

Igen gyakori probléma, hogy az adószámra vonatkozó mezőbe egyéb megjegyzéseket is megadnak a vásárlók (pl. „csoportazonosító”), pedig ide csak a számjegyek kerülhetnek be, méghozzá a megfelelő formátumban.

Az irányítószám formátuma

Az irányítószámot is csak a megfelelő formában képes átvenni a NAV rendszere, ezért nem szerepelhet utána kötőjel. A megoldás itt is az adatok utólagos, manuális feltöltése.

A bankszámlaszám formátuma

A bankszámlaszámot is csak az alábbi formátumok szerint fogadja el a NAV:

  • 12345678-12345678-12345678
  • 12345678-12345678

Figyelj oda arra, hogy a IBAN számban sem kötőjel, sem szókoz nem szerepelhet, és országazonosítóval együtt kell megadni!

Amennyiben a fenti problémák valamelyikével találkoztál, az adatokat utólag, manuálisan kell majd feltöltened a NAV rendszerébe. A kiállított számlák tartalmán utólag ugyanis már nem módosíthatsz a törvényi előírások miatt.

Hiányzó Technikai felhasználó az Online Számla regisztrációdhoz

Előfordulhat, hogy az Online Számla regisztráció során a Technikai felhasználó számára nem állítottad be a szükséges jogosultságokat. Vagy egyáltalán nem adtál hozzá vállalkozásodhoz Technikai felhasználót. Ezt könnyedén pótolhatod percek alatt »

Kerekítéssel kapcsolatos probléma

Ha az alábbi hibaüzenetet kapod, akkor számla végösszegének kerekítésével akad gond. Ez a probléma hamarosan megszűnik, ugyanis már gőzerővel dolgozunk a szükséges fejlesztésen, ami az Online Számla és a Billingo közti adatátvitelt tökéletesíti. Ebben az esetben szintén az utólagos, manuális adatfeltöltés a megoldás.

NAV Online számla adatszolgáltatási hiba

Automatizáld a NAV-bekötéssel járó adatszolgáltatást a Billingóval, regisztrálj egy fiókot most »

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top