Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / NAV / Új számlázó program bejelentés…
NAV - 2018.08.23. - 3 p. olvasás

Új számlázó program bejelentése ➡️ mik a teendőid?

Ugye tudod, hogy egy új számlázót minden alkalommal be kell jelenteni a NAV felé? És azt is, hogy ezt az online számlaadat-szolgáltatáshoz szükséges regisztráció az adóhivatal rendszerében nem váltja ki, igaz? Aggodalomra azonban semmi ok! Összegyűjtöttük Neked a legfontosabb tudnivalókat, teendőket és határidőket, hogy könnyedén letudhasd az adminisztratív feladatokat.

Új számlázó program bejelentése

Az új számlázó bejelentése és a NAV-bekötés nem váltja ki egymást

Első körben érdemes gyorsan átnézni, hogy pontosan milyen bejelentési kötelezettségnek kell eleget tenned, ha számlázó programot használsz. A NAV-bekötés indulása óta ugyanis sokan összekeverik a bejelentési kötelezettséget és az Online Számla rendszerében való regisztrációt. Pedig a kettő egyáltalán nem ugyanaz, és ki sem váltja egymást!

Az új számlázó programra vonatkozó bejelentési kötelezettség

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy minden egyes újonnan használatba vett számlázót be kell jelenteni az adóhivatal irányába. Akár ezzel a programmal teljesíted az online számlaadat-szolgáltatást, akár nem.

Fontos! Ha lecseréled korábbi programodat, akkor a helyette használatba vett új számlázót értelemszerűen ugyanúgy be kell jelentened a NAV-nál. Amennyiben a régi programot nem használod tovább, úgy ezt is jelezned kell az adóhivatalnál. Ilyenkor a nyomtatványon a kijelentés részt kell kitölteni.

A számlázó program bejelentésére vonatkozó határidő

Erre 30 napos határidőt kapsz, amelyet a számlázó program tényleges használatbavételétől kell számolnod. Vagyis nem a vásárlás vagy előfizetés pillanatától. Onnantól, amikor a jogszabály szerint az adóalanyokra vonatkozó számlakibocsátási kötelezettséget már a program segítségével teljesíted. Azaz a programmal állítasz ki számlákat.

Az új programok bejelentésének menete

A számlázó bejelentéséhez először is be kell szerezned a NAV által külön erre a célra létrehozott szoftvert. Az Általános Nyomtatvány Kitöltő programot innen le tudod tölteni. »

Ezután a SZAMLAZO nevű nyomtatványt kell letöltened innen, és az ÁNYK segítségével kitölteni. Ehhez részletes útmutatót és további segítséget itt találsz, de szükséged lesz a Billingo adataira is, amelyeket pedig itt gyűjtöttünk össze Neked. A kész nyomtatványt Ügyfélkapun keresztül vagy postai úton is eljuttathatod a NAV-hoz.

Fontos! A Billingót online számlázó rendszerként, nem pedig számlázó programként kell bejelenteni.

Bírság jár a számlázó program bejelentésének elmulasztásáért

Bár a 30 napos határidő igen kényelmesnek tűnik, azért nem éri meg az utolsó napokra hagyni a bejelentést. Ennek elmulasztása vagy hibás/hiányos adatokkal való teljesítése esetén bírságra számíthatsz. Ez magánszemélyként adózó vállalkozóknál 200 000 Ft, míg a többi adózónál 500 000 Ft lehet.

Hibajavítás hibásan vagy hiányosan elküldött bejelentés esetén sem kell megijedni. A NAV a beadott nyomtatványokat megvizsgálja, javítandó hiba esetén pedig hiánypótlásra szólít fel. Ilyenkor új adatlapot kell kitöltened, amelyen a javítani kívánt adatlap vonalkódját is fel kell tüntetned.

A NAV-bekötéssel kapcsolatos teendők

A tévhitekkel ellentétben azt már nem kell külön bejelentened, ha programmal szeretnéd teljesíteni az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettséget. Ilyenkor csupán egy kettő regisztrációra lesz szükség, amelyhez mutatunk is egy igen részletes, képes útmutatót. »

Egy fontos teendő az új számlázó program használatba vétele előtt

Bár nem a bejelentéssel kapcsolatos, de igen fontos tudnivaló! Sokan elfelejtik kitölteni az új számlázón belül a saját cégük adatait, pedig enélkül nem tudsz majd éles számlát kiállítani. A Billingóban ezt a Beállítások » Fiókod » Adatok menüpontban teheted meg, a részletes segítséget pedig itt találod. »

Fedezd fel a szuperkényelmes és villámgyors számlázás élményét, próbáld ki kötelezettségek nélkül a Billingót akár teljesen ingyen »

FONTOS UPDATE: 2021.01.04-től nem kell bejelenteni a NAV felé, ha számlázó programot használsz. A SZAMLAZO elnevezésű nyomtatványt abban az esetben nem kell beadnod, ha 2021.01.04-én vagy később vetted használatba online számlázódat.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top