Számlázó program használatának előnyei ☝️ az adószakértő szemével

Adózás, NAV 2019.10.29. - 3 p. olvasás

Minden egyes számla kiállítása adókockázatot rejt magában. De mire kell figyelni? Hol lehetnek a csapdák? Bonácz Zsolt adótanácsadó szakértői cikke a számlázó programokról.

számlázó program előnyei

A hatályos szabályozás alapján számla megjelenési formája lehet papír alapú vagy elektronikus. Első esetben a számlát nyomdai úton előállított nyomtatvány felhasználásával (kézi számlázás) készítik el. Emellett a számlázó program is tud papír alapú (nem elektronikus) számlát előállítani. A vállalkozás szabadon döntheti el, hogy az adott számlát milyen megjelenési formában állítja elő. Így megteheti, hogy egyik számláját számlázóprogrammal készíti el, a következőt kézi számlázással állítja elő.

A vállalkozásoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a kézi számlázás esetén adókockázatok merülhetnek fel. A legnagyobb mértékű kockázat a nyomdai úton előállított számlatömb, számlanyomtatvány megőrzésére vonatkozó kötelezettség elmulasztásából adódik.

Iratmegőrzési kötelezettség

Egyrészt a megőrzési kötelezettség elmulasztása esetén az adóhatóság jelentős összegű mulasztási bírságot szabhat ki. Az iratmegőrzési kötelezettség teljesítése jelentős terjedelmű iratanyag esetén nehézségeket okozhat. Könnyen belátható, hogy jelentős darabszámú számlatömb folyamatos tárolása, megfelelő tárolási körülmények biztosítása kellő mértékű gondosságot követel.

Az iratmegőrzési kötelezettség elmulasztása valósul meg akkor is, ha a vállalkozásnak felróható okból semmisült meg (pl. nem megfelelő tárolás következtében), vagy azok eltulajdonítása alapvetően a vállalkozás gondatlanságára vezethető vissza.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 228. § (3) bekezdése szerint a kiszabható mulasztási bírság összege:

  •  természetes személy esetén kettőszázezer forint
  • nem természetes személy adózó esetében ötszázezer forint

...és a hiányzó számlák, illetve nyugták számának szorzata által meghatározott összegig terjedhet.

A mulasztási bírság akkor is kiszabható, ha a számla tényleges felhasználására nem is került sor.

Másrészt az adóhatóság az adóellenőrzés során arra az álláspontja helyezkedhet, hogy az értékesítési számlák hiányában a valós adóalap nem állapítható meg. Így annak megállapítása érdekében becslési eljárás lefolytatására van szükség.

Számlázó program használata esetén jóval könnyebb a megőrzési kötelezettség teljesítése. Mivel a papíralapú számla elektronikus formában is megőrizhető, de papír alapú megőrzés esetén is a számla utólag bármikor ismét kinyomtatható.

Továbbá a számlázóprogram adatexport funkciója biztosítja, hogy a programmal elkészített számlák elektronikus adat formájában a vizsgálat részére bármikor átadhatók.

A számla reprodukálhatósága következtében a megőrzési kötelezettség elmulasztása nem valósulhat meg. Feltéve, hogy a vállalkozás a számlázóprogram használatával érintett számítástechnikai eszközeit megfelelően kezeli. Ennek következtében az adóhatóság ezen a jogcímen mulasztási bírságot nem szabhat ki. A megőrzési kötelezettség teljesítése következtében az adóhatóság az adóalapot becslési eljárással állapíthatja meg. Amennyiben bizonyítja, hogy az értékesítési számlák nem valósak, ezért azok alapján a valós adóalap nem állapítható meg.

Az online adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése is jóval egyszerűbb a számlázóprogram használata esetén. A számla adatait nem szükséges manuálisan rögzíteni erre a célra szolgáló elektronikus felületen. A szükséges beállítások elvégzését követően a program az adatszolgáltatást automatikusan végrehajtja.

A fentiek alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a vállalkozások számára a kézi számlázás helyett a számlázóprogram használata javasolható.

Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

környezetvédelmi termékdíj

Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 7 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazd...

Back to Top