Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Velünk történt / Telefonkönyves csalók, ez nekt…
Velünk történt - 2021.04.13. - 3 p. olvasás

Telefonkönyves csalók, ez nektek szól!

Ma reggel az egyik partnercégünk hívott, hogy kapott egy billingós számlát az éves telefonkönyves hirdetésükről, amit soha nem rendeltek meg. Ráadásul egy rámenős ügyintéző lehengerlő modorával próbálta kierőszakolni a mielőbbi utalást. Szerencsére gyorsan kapcsoltak, hogy csalásról van szó, ezért egy forintot sem sikerült kicsalnia a piti bűnözőknek. Nyugodtan indult a reggelem, de egy perc alatt egekbe szökött a vérnyomásom: ez most komoly, hogy a telefonkönyves csalók, akik vélhetően hosszú ideje károsítják meg a vállalkozásokat, még mindig aktívak és jól megélnek ebből a bizniszből? Telefonáltam párat és kiderült, hogy nem az említett partnercégünk az egyetlen, akitől pénzt akartak kicsikarni! Ezúton üzenjük, hogy ennek vége! Mostantól személyes ügyünknek tekintjük, hogy megvédjük a magyar cégeket és minden rendelkezésünkre álló eszközzel fellépünk a csalók ellen.

Telefonkönyves csaló

A telefonkönyves csalás nem ismeretlen fogalom, jó pár éve húzzák le a gyanútlan áldozatokat a minden hájjal megkent bűnözők. A hatóságok több ízben felléptek ellenük, de újabb és újabb cégnevek alatt folytatják csalóhadjáratukat.

A forgatókönyv azonos: kamu szerződés és díjbekérő, megerősítő telefonhívás

A telefonkönyves csalók rendszerint ugyanazt a módszert alkalmazzák, kamu szerződést küldenek és díjbekérőt állítanak ki a gyanútlan vállalkozás számára, majd telefonon is felhívják a cégeket, ahol egyeztetni akarnak a hátralék miatt. A szerződésben az szerepel, hogy a vállalkozás egy évig megjelent valamelyik telefonkönyv felületén különböző összegekért, a szolgáltatás pedig a hátralék kifizetésével lemondható.

A partnercégünkhöz is ilyen hívás futott be - természetesen magántelefonszámról -, ám amikor a kontakt személy elérhetőségét kérték visszahívást ígérve, a csaló egyszerűen bontotta a vonalat. Milyen meglepő?!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) korábban már több ízben felvette a kesztyűt a csalókkal szemben, egy 2015-ös tájékoztatójukban külön felhívták a figyelmet arra, hogy senki ne hagyja becsapni magát ilyen kamu számlákkal.

Már 2012-ben hat ügyben marasztaltak el cégeket az olcsó trükkök miatt, amikor díjbekérőket küldtek ki vállalkozóknak céginformációs adatbázisban történő megjelenésre hivatkozva, noha a cégek ezt sosem rendelték meg. Ezekben az esetekben a GVH azt állapította meg, hogy a cégek megtévesztő reklámozási gyakorlatot folytattak, amikor a potenciális ügyfelekhez eljuttatott küldeményeik azt a látszatot keltették, hogy azok egy már megkötött szerződés alapján kibocsátott számlák. Emellett azt is hangsúlyozták, hogy gyakori az eleve megtévesztő cégnév, melyben telefonkönyv, tudakozó, szaknévsor stb. szerepel. A GVH iránymutatása szerint fontos, hogy senki se hagyja magát rábeszélni olyanokra, amit nem akar és érdemes minden információt írásban is bekérni. A szerződéseket is fontos alaposan átnézni.

A telefonkönyves csalók fő célpontjai a közepes vállalatok, hiszen a kis cégek várhatóan alaposabban utánanéznek a 20-50 ezer forintos kiadásoknak, a nagyobb cégeknél pedig nem bevett módszer a telefonos megkeresés.

Felfoghatatlan ez a csalási mód, a Billingo hadjáratot indít!

Elképesztőnek tartjuk, hogy Magyarországon már korábban is rengeteget cikkeztek a csalókról, mégis újra és újra feléled ez a trükk és nem lehet csírájában elfojtani. Külön felháborít bennünket, hogy az aljas lehúzáshoz a Billingo rendszerét is használják, ezért személyes küldetésünknek is érezzük az ellehetetlenítésüket. Minden eszközt be fogunk vetni, hogy megakadályozzuk ezeket a bűncselekményeket és kitiltsuk a Billingóból a csalókat.

Várjuk azon cégek jelentkezését, akik áldozatásul estek a bűnbandának, fontos, hogy mindannyian közösen lépjünk fel. Ha Téged is megkárosítottak, kérünk, hogy küldj egy levelet a leacsalokkal@billingo.com-ra és írd meg a történetedet, hogy még nagyobb közösséget alkotva, együttes erővel lépjünk fel. Megtesszük a szükséges lépéseket, hogy senkinek se jusson eszébe ezeket az eszközöket valaha is használni.

Az eszközeinkhez mérten személyesen fogok kezeskedni arról, hogy megvédjük a magyar vállalkozásokat és ne fordulhassanak elő ilyen esetek.

Sárospataki Albert
a Billingo vezérigazgatója


Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás vállalkozás NAV nav online számla KATA adózás könyvelés webáruház kéziszámla marketing integráció koronavírus szakértői cikk számlasablon biztonság számlázó program váltás pályázat átalányadó digitális archiválás Billingo ajánlói rendszer fintech áfa API pénztárgép ügyfélszolgálat devizás számlázás online fizetés GDPR bankszámlaszám kiva adóváltozás 2023 adózás tao webshop létrehozás digitalizáció adóbevallás egészségbiztosítás vállalati egészségbiztosítás adathalászat övtj napelem-pályáza napelem pályázat napelem napkollektor pályázati kiírás tender pályázati feltételek shopify patreon etsy weboldal digitalizálás költségcsökkentés egyéni vállalkozás hipa biztosítás kiégés burnout esélyegyenlőség társadalmi felelősségvállalás számla kelte számla teljesítés fordított áfa fordított adózás teszor teáor prémium magyar állampapír infláció inflációkövetés inflációkövető PMÁP befektetés helyi iparűzési adó iparűzési adó adókártya adóazonosító jel adóazonosító őstermelő őstermelők őstermelő adózás kiegészítő őstermelői tevékenység ingatlan bérbeadás vállalkozóként ingatlan bérbeadás lakás kiadás katásként átalányadózó lakáskiadás kiadó ház adókonferencia adózás 2023 adótörvény digitális névjegykártya beszállító beszállítás áremelés munka törvénykönyve mtk. munkajog változások minimálbér garantált bérminimum teljesítménybér