Billingo.hu A Billingo online számlázó blogja. Gyors és élvezetes elektronikus számlázás.
Blog / Velünk történt / Új fejlesztés: Minden számlázá…
Velünk történt - 2020.07.29. - 2 p. olvasás

Új fejlesztés: Minden számlázási módban megadható az adózási típus

Mint ismert, a jelenleg hatályos jogszabályok alapján belföldi adóalanyok közötti tranzakciókról készített számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóság részére. Ennek megfelelően amennyiben a partnerünk adószámmal rendelkezik és így a számlánk adatszolgáltatásra kötelezett, akkor a partner adószámát értékhatártól függetlenül fel kell tüntetni a számlán.

Új fejlesztés: Minden számlázási módban megadható az adózási típus

Az adózási típus megadási lehetőség ennek rögzítését könnyíti meg és alapot biztosít az adatszolgáltatásra is.

 Manuális számlakiállítás esetén

Manuális számlakiállítás esetén a legegyszerűbb, ha a partnert az első néhány karakter megadását követően a Cégjelző segítségével választod ki. Így a rendszer automatikusan kitölti a partner cégadatait, beleértbe az adószámot is. Ebben az esetben a cégnév sor alatt lehet kiválasztani az adózási formát.

Amennyiben az Adószámmal rendelkezik opciót választottad, a számla oldal alján aktívvá válik a NAV online adatszolgáltatás blokk, és amennyiben a számlázót összekötötted a NAV Online Számla rendszerével, a számla mentését követően az automatikusan beküldésre kerül az adóhatóság részére. (Ha manuálisan szeretnéd feltölteni a számlát, ugyanitt tudod ezt is módosítani)

API-val történő számlázás esetén

Az adózási típus lehetőség természetesen API-val történő, automatikus számlázás esetén is működhet.

Az adózási típus megadása jelenleg az API-n nem kötelező adat. Amennyiben az átadó rendszerben ez a lehetőség is le van fejlesztve, úgy az adószám mellett az adózás típusa is átadható, és a számlázóba is kategorizálásra kerül. 

Fontos!
Amennyiben az átadott adatok az adószámot igen, de az adózás típusát nem tartalmazzák, akkor is továbbítjuk az adatokat a NAV felé a számlázóból, amennyiben a Billingo össze van kötve a NAV Online Számla rendszerével és az adószám is helyes. Amennyiben az adószám nem helyes, "nincs adószám" státuszt jelez vissza a rendszer és az adatszolgáltatás nem lesz sikeres.

Részletek a Billingo API dokumemtációban ITT.

 Tömeges számlagenerálás esetén

Az adózási típus már a tömeges számlagenerálással készített számlák esetén is megadható. Ehhez a sablon XLSX-ben rögzítheted a partner adózási típusát. Az AE oszlopban a következő értékek adható meg:  

  • Adószámmal rendelkezik
  • Adószámmal nem rendelkezik
  • Külföldi

Amennyiben a partnerhez az Adószámmal rendelkezik lehetőséget választod, abban az esetben a partner adószámának megadása kötelező. Minden esetben ellenőrizd, hogy az adószámot helyesen adtad meg, mert csak így lesz sikeres az adatszolgáltatás!

Próbáld ki az új funkciót!
Irány a Billingo

Maradt még kérdésed? Írj nekünk a hello@billingo.hu e-mail címre és segítünk.

Címkék

Blog cikk értesítő

Blog cikk értesítő

Iratkozz fel, ha szeretnél tudni a számlázással kapcsolatos legfrissebb hírekről és érdekelnek az akciók.

Back to Top
online számlázás Tudástár vállalkozás fejlesztés NAV Törvény KATA hasznos tippek új funkció e-számla adózás webáruház online számlaadat szolgáltatás kata 2020 nav-bekötés könyvelés kéziszámla adatszolgáltatás katás vállalkozás kata adózás marketing bejelentési kötelezettség számlasablon koronavírus biztonság felhő digitális archiválás e-kereskedelem adatszolgáltatási kötelezettség online számlázó nav online számla számlatömb online számla és billingo összekötés tévhitek kata adatszolgáltatás nav online számla regisztráció online adatszolgáltatási kötelezettség ügyfélszolgálat áfa e-számlázás katás számlázás pénztárgép billingo NAV bekötés számlázó program váltás katás vállalkozás bejelentése online számla regisztráció kata szüneteltetése nav adatszolgáltatás startup fintech számla adó katás vállalkozás adatszolgáltatása egyéni vállalkozás kata megszűnése kata megszüntetése kata vállalkozás megszűnése szakértői cikk online számla koronvírus nav online számla összekötés fenntarthatóság Billingo előfizetés Ingyenes Billingo társadalmi felelősségvállalás támogatás Bonácz Zsolt Webshippy webáruház logisztika integráció előlegszámla előlegszámla készítése GDPR kata bejelentés kata keret könyveléstámogatás egyéni vállalkozás indítása API könyvelői fiók egyéni vállalkozás szüneteltetése 2020 könyvelői összekötés koronajárvány nav online adatszolgáltatás Díjbekérő Proforma e-számlák díjak elismerés adatvédelmi tájékoztató adatvédelem egyéni vállalkozás szüneteltetése számlázó program választás PSD2 nyílt bankolás számlainformációs szolgáltatás számlaadatok jogszabályváltozás banki összekötés összekötés