Ha érintett vagy, május 31-ig ne feledd nyilvántartásba vetetni magad!

Adózás, NAV 2023.05.24. - 5 p. olvasás

A hamarosan bevezetendő kiterjesztett gyártói felelősség egyrészről kissé nehezíti az érintett vállalkozók életét, másrészről azonban óriási, a körforgásos gazdaságot fellendítő lehetőségként lehet rá tekinteni. A MOHU Zrt. szereint a rendszer hozzájárul majd, hogy 2040-ig a teljes hazai települési hulladékmennyiség 65%-át újra fel lehessen dolgozni. Te érintett vagy? Ha igen, akkor negyedévente elszámolással tartozol, és bonyolódik az adminisztrációd, május 31-ig pedig be kell jelentkezned a nyilvántartásba. Mutatjuk, mi vár rád.

A Billingo ebben is segít!

A hulladékgazdálkodási rendszerekhez nincs közünk, ellenben sokat segíthetünk a vállalkozásod automatizálásában, ami most kulcskérdés lesz. Ha téged is érint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, akkor bizony megsokasodnak a teendőid. Érdemes a másik oldalon faragni az adminisztrációban, és ha Billingóra váltasz, havi szinten bizony órákkal lerövidítheted a folyamataid, és még a könyvelőd dolgát is megkönnyítheted.

Érdekel a Billingo segítsége
Regisztrálok vagy csomagot váltok

A kiterjesztett gyártói felelősségről

Április 1-jével életbe lépett a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR - Extended Producer Responsibility) működéséről szóló kormányrendelet az EU-s szabályozáshoz igazodva. Meghatározzák ebben, hogy “a belföldön értékesített vagy felhasznált körforgásos termékek tömege után” díjat kell fizetnie a gyártónak vagy első belföldi forgalomba hozónak.

2023. július elsejétől a szektort érintő feladatok javáért a MOL Nyrt. által létrehozott koncessziós társaság, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a felelős. Ők szervezik meg az EPR alá tartozó gyártói kötelezettségeket a gyártók finanszírozásából. Vagyis a cég gondoskodik a körforgásos termékből képződő hulladék átvételéről, gyűjtéséről, elszállításáról, előkezeléséről, kereskedelméről és kezelésre történő átadásáról, továbbá az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények hatékony igénybevételéről és üzemeltetéséről. Ezért kérdeztük a MOHU képviselőit, mire készülhettek a jövőben.

Amiért szükség volt rá

Elsősorban környezetvédelmi okok miatt fontos az EPR bevezetése. A rendszertől azt várja a MOHU, hogy a hulladék okozta környezeti terhelés számottevően csökkenjen a következő 10-20 évben. A fizetési kötelezettség ösztönzi a gyártókat a körforgásos gazdaságban való részvételre. Vagyis az egyszer használatos, vagy könnyen eldobható, elromló termék helyett a minőség és a hosszú élettartam lesz majd a fontos. Az egyik cél, hogy 2040-ig a teljes hazai települési hulladékmennyiség 65%-át újra feldolgozzák.

Az érintettek köre

A kiterjesztett gyártói felelősség vonatkozik

  • Bizonyos termék gyártóira ( csomagolások, az egyes egyszer használatos műanyag termékek, az elektromos és elektronikus berendezések, az elemek és akkumulátorok, a gépjárművek és alkatrészeik, a gumiabroncsok, a reklámhordozó- és irodai papírok, a sütőolajok és -zsírok, a textiltermékek, illetve a fából készült bútorok)
  • Ezen termékeket Magyarországon először forgalomba hozókra

Vonatkozik például a webshopokra, amelyek becsomagolják a megrendelt árut, azokra a vállalkozásokra, akik a termékeiket saját csomagolással látják el, de azokra is, akik ezeket a termékeket, például egy külföldi műanyag dobozos C-vitamint Magyarországon először forgalomba hoznak. Ugyanez vonatkozik az elektronikus berendezésekre, egy Magyarországon először forgalomba hozott tv vagy mosógép is EPR díj köteles lesz, mivel itt képződik majd hulladék utána a későbbiekben - szögezi le a MOHU.

A környezetvédelmi termékdíjhoz képest új elem, hogy EPR alá tartozik a textil, fabútorok és a sütőolaj/sütőzsír is, ezek gyártóira és első forgalomba hozóira is vonatkozik a szabályozás. A pontos termékköröket a kormányrendelet 1. melléklete részletezi.

Ha ezek alapján számodra nem egyértelmű, hogy a jogszabály alapján tevékenységed EPR köteles, a legjobb, ha a jogszabályalkotóhoz fordulsz jogi értelmezésért, ezt tanácsolja a MOHU is.

Kire nem vonatkozik majd az új szabályozás?

Egy kis virágbolt nem lesz EPR díjköteles a csomagolásra, vagy egy élelmiszerbolt a zöldségek csomagolására biztosított műanyag hordtasak tekintetében. Ezek mellett a kormányrendelet tárgyalja a külföldre való kiszállítás témakörét. Nem kell az EPR díjat megfizetni, ha a fizetésre kötelezett gyártó vevője nyilatkozik arról, hogy a megvásárolt körforgásos termék legalább hatvan százalékát önállóan vagy más termék alkotórészeként, tartozékaként igazoltan külföldre kiszállítja - tudtuk meg a MOHU-tól.

Megéri a vállalkozónak, mert…

Az EPR kvázi környezetvédelemre neveli az érintetteket, ami hosszú távon nem csak az ökoszisztémának kedvez, a cégek javát is szolgálja a kevesebb szemét és minőségi termékek forgalmazása.

Az EPR termékáramok szinte teljes egészében lefedik a környezetvédelmi termékdíj fizetéssel érintett termékköröket a MOHU szerint. Amennyiben az EPR díj összege magasabb, mint a termékdíj összege, úgy a termékdíjat nem kell majd megfizetni.

Nehezítés az adminisztrációban

Az érintettek adminisztrációja némiképp bonyolódik majd, Először is kérelmezni kell a nyilvántartásba vételt az országos hulladékgazdálkodási hatóságnál (tehát nem a MOHU-nál), aztán a gyártónak regisztrálnia kell a MOHU Zrt. Partner Portálján, egyéni teljesítők – a megengedett termékörökben – itt tudják kezdeményezni az egyéni teljesítésre vonatkozó egyedi szerződések megkötését is. Majd negyedévente adott termékkódok szerint egyfajta jelentést kell tenni, és eztán lehet megfizetni, amit meg kell.

Határidők

Az első adatszolgáltatás 2023 3. negyedévére 2023. október 20-ig esedékes a Kormányrendelet szerint, majd minden negyedévet követő 20. napig. A hatóság ezeket az adatokat 5 napon belül továbbítja a MOHU részére. Ők kiállítják az adott gyártó/ első forgalomba hozó részére a szükséges számlát a negyedéves gyártói felelősségi díjról, az összeget pedig a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül kell megfizetni a koncessziós társaság részére.

De a legelső, hogy ha még nem tetted meg és érintett vagy, akkor a nyilvántartásba vételi kérelmet május 31-ig be kell küldened! További részletek IDE kattintva érhetők el.

Könnyítek a vállalkozói adminisztráción a Billingóval!
Megnézem a Billingo ajánlatát




Hasonló cikkek a kategóriában

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

A 2024-es adóév legfontosabb változásai

Adózás, NAV 2024.01.29. - 17 p. olvasás

Elindult az év, de fogalmad sincs, hogy milyen adóügyi változásokkal kell számolnod? Ebben a cikkben Fülöp Olga, a Számpatikus összefoglalta a legfontosabbakat,...

vállalkozó táppénz

Ha a vállalkozó táppénzre megy

Adózás, NAV 2023.11.09. - 7 p. olvasás

A vállalkozók között sokszor felmerül kérdésként, hogy mikor, milyen esetben jár számukra egy-egy pénzbeli ellátás. Ebben a cikkben most a táppénzzel kapcsolato...

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Főállásúból mellékállású vállalkozás? Itt a vonatkozó szabályok

Adózás, NAV 2023.08.31. - 10 p. olvasás

Sokszor felmerül kérdésként a Billingo Facebook csoportban is, hogy főállás mellett hogyan, milyen formában vállalkozhatunk. Illetve az is, hogy ennek milyen ad...

hipa

Hogyan számítjuk ki az iparűzési adót?

Adózás, NAV 2023.07.28. - 7 p. olvasás

Mivel az iparűzési adó egy helyi adó, ezért annak pontos szabályait mindig a helyi adó törvény (1990. évi C. tv.), valamint a székhelyünk és telephelyünk szerin...

kismama vállalkozó

Egyéni vállalkozás működtetése kismamaként

Adózás, NAV 2023.06.21. - 9 p. olvasás

Az közismert tény, hogy a heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozók nem kötelezettek minimum járulékfizetésre. Viszont ha valaki gyermeket vállal, és ...

egészségpénztár

Fizetsz szja-t? Ne hagyd ki az egészségpénztárhoz kapcsolódó állami támogatást!

Adózás, NAV 2023.05.16. - 7 p. olvasás

Egészségpénztári számlát mindenkinek érdemes nyitnia, aki jár magánorvoshoz vagy vásárol gyógyszereket és más, a pénztárban elszámolható termékeket. Nemcsak azé...

Back to Top